DORS/CLUC 2022

DORS/CLUC 2022

Sloboda kôdu!

Otvorenim tehnologijama se koriste brojne tvrtke u Hrvatskoj, od start-upova do korporacija, no otvoreni i slobodni kôd je malo poznat široj javnosti. Organizatori DORS/CLUC konferencije žele povezati Linux zajednicu u Hrvatskoj, razmjenom iskustava i dobrih praksi na centralnom događaju s dugogodišnjom tradicijom.

Sredina svibnja je bila rezervirana za našu najstariju i najpoznatiju konferenciju posvećenu otvorenim tehnologijama. Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Conference naziv je združene konferencije koju organiziraju Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet, te Hrvatska udruga Linux korisnika.

Posjetili smo FER ta dva dana, kad je postao dom brojnim hrvatskim, ali i svjetskim stručnjacima otvorenih tehnologija. Već od prvog ulaska u predvorje FER-a, atmosfera je bila fantastična, organizatori su bili spremni i nigdje se nije nazirala uobičajena nervoza prisutna kod ovakvih događanja.

Govornici su bili prepuni entuzijazma nakon što je DORS/CLUC imao dvogodišnju stanku uzrokovanu globalnom pandemijom, zbog čega su svi prisutni bili željni novih druženja s novim, ali i poznatim starim licima scene. Razmijeniti iskustva i saznanja s istomišljenicima i IT-ovcima istih interesa.

Probijanje leda

Konferenciju je i prije uvodnog predavanja otvorio Doc. Dr. Sc. Tomislav Jagušt, docent na Zavodu za primijenjeno računarstvo FER-a, s radionicom pod nazivom VIDI X u nastavi informatike (za srednje škole). Ostao je oduševljen održanom radionicom, a što je tom prilikom izjavio, prenosimo u cijelosti:

“Jako sam zadovoljan radionicom, VIDI X je vrlo zabavna ‘igračka’, pa i puno više od toga, a opet prilično jednostavna za programiranje. Super je što ima puno različitih dodataka koji se mogu iskoristiti za stvaranje raznih kreativnih projekata. Meni kao računarcu i programeru je VIDI X odličan jer mi je pojednostavio i olakšao dio sa spajanjem hardvera, a s druge strane ostavio zadovoljstvo pisanja softvera za taj hardver.

 

dors cluc 3

VIDI X je otvorio DORS/CLUC konferenciju prigodnim pozdravom.

 

Arduino je super, ali za npr. korištenje displaya i nekoliko tipki potrebno je spojiti priličan broj komponenti što unosi dodatnu razinu kompleksnosti (ok, možemo se složiti da ćemo tako bolje razumjeti kako točno funkcionira neki uređaj) ali ustvari mi otežava razvoj iole kompliciranijih programa... Zato od sad ‘trošim’ samo VIDI X.

Polaznici su bili prilično zadovoljni, radionica je bila relativno kratka, tek 90 minuta, pa nismo uspjeli proći sve pripremljene zadatke, ali napravili smo nekoliko osnovnih programa (blinkanje ledice, upotreba tipkala, zvuk, mjerenje temperature, crtanje i pisanje po ekranu i sl.) i svi su izgledali dosta ‘keen on’ da krenu raditi nešto s VIDI X uređajima kad ih dobiju, bilo je dosta nastavnika na radionici.

 

dors cluc 2

Radionice su okupile velik broj zainteresiranih posjetitelja, profesora i studenata.

 

Ja sam VIDI X uređaje dobio od Ane Sović Kržić, a i ona ih je (veći broj) dobila tek nedavno, tako da za sad nisam puno eksperimentirao s njima, ali sad kad ih imamo, sigurno ćemo se češće ‘igrati’ i vidjeti gdje i kako ih možemo iskoristiti.”

Prvi dan

Konferenciju su službeno otvorili Svebor Prstačić i Vedran Lebo, organizatori koji su prisutnima poželjeli dobrodošlicu i podijelili nekoliko uvodnih riječi. Nakon uvodne riječi, dodijelili su Ivanu Guštinu, veteranu hrvatske open source scene, prestižnu nagradu za doprinos hrvatskoj zajednici otvorenog kôda, koji je nagradu primio vrlo emotivno.

 

dors cluc 8

Svebor Prstačić  nije skrivao zadovoljstvo  odazivom posjetitelja nakon dvogodišnje stanke zbog globalne pandemije.

 

Svatko tko je na sceni duže vrijeme, itekako zna tko je Ivan Guštin, budući da je isti već tridesetak godina gorljivi zagovornik otvornih tehnologija i izuzetno simpatičan sugovornik, uvijek spreman pomoći riječju ili primjerom.

 

dors cluc 5

Ivan Guštin, veteran hrvatske Linux scene, na početku konferencije je dobio nagradu za izuzetan doprinos zajednici u području tehnologija slobodnog i otvorenog kôda.

Uslijedili su brojni usporedni govori i radionice, stoga nam je bilo žao što zbog simultanog izvođenja nismo mogli prisustvovati svim sadržajima. Srećom, organizatori su snimili sva predavanja, koja su jednakovrijedna kad se retroaktivno gledaju. Oni su i prikupili velike svjetske „face“ otvorenih tehnologija, koji su održali predavanja kroz oba dana održavanja konferencije.

Prvi dan, govor je održao Brenno deWinter, službenik za sigurnost i privatnost u nizozemskom Ministarstvu zdravstva, socijalne skrbi i sporta. U duhovitom, ali informativnom govoru, dotakao se teme kako je nizozemska vlada koristila open source tehnologije kako bi pod kontrolu stavila aktivnosti oko globalne pandemije i na kraju, njeno obuzdavanje.

Tomislav Lugarić je u ime kompanije Rimac Technology pričao o razvoju aplikacija u automobilskoj industriji, dok su Goran Kopčak i Ivica Projić ispred kompanije Ericsson Nikola Tesla ispričali njihov razvoj IoT proizvoda za nadzor potrošnje vode.

 

dors cluc 4

Rimac Tehnology i Tomislav Lugarić, viši softverski inženjer, demonstrirali su rad Infotainment sustava u Neveri. Svaka komponenta je bila interaktivna za posjetitelje.

 

Govor o sigurnosti je držao naš cijenjeni stručnjak Vlatko Košturjak, Fran Kelava je pričao o ZFS-u u malim poduzećima, a Branko Zečević o korištenju open sourcea u maloprodaji. Bruno Šunjić se dotakao veze između VMware i zajednice otvorenog kôda, dok su Luka Matijević i Miodrag Prelec kao temu odabrali popularni Kubernetes.

 

dors cluc 7

Gamechuck Uvijek inovativni Aleksandar Gavrilović je na konferenciju došao s novim projektom na kojem rade – arkadnim strojem za kojeg su izradili vlastite digitalne NFC kovanice.

 

Naš sugovornik, Igor Ljubunčić, svoj govor je nazvao „15 cool stvari za koje niste znali da ih možete napraviti pomoću Snapsa“, te privukao brojnu publiku u kasnim popodnevnim satima. Dan je završila strana gošća Nancy Beers, s nešto drugačijim pogledom na gaming.

Petak za open source

Uvijek je organizatorima teško podijeliti konferenciju na više dana. Obično već s drugim danom, interes i posjećenost konferencije znatno pada, stoga je bitno održati kvalitetu govornika visokom, kao i angažiranost posjetitelja kroz radionice. Srećom, na DORS/CLUC konferenciji, drugi dan je bio još bolji. Gosti i posjetitelji su se već upoznali, sprijateljili i opustili, a i bio je petak, pa je atmosfera bila znatno ležernija i ugodnija.

Drugi dan je bio gotovo u potpunosti rezerviran stranim gostima. Italo Vignoli je imao izuzetno zanimljiv govor o digitalnom suverenitetu države, dok je Andrzej Kowalczyk pričao o sigurnosti Kubernetesa, što su više cijenili sistemaši u publici. Odlični Hans de Raad se dotakao teme o životnom ciklusu proizvoda i legacy sistemima, dok je Bruno Banelli na angažiran i pristupačan način pričao tešku temu kibernetičke sigurnosti.

Jako puno tema je bilo o sigurnosti, privatnosti i samoodrživosti, a sličnu temu je pokrenuo i gost Georg Greve s temom o SSI-u (Self-Sovereign Identity). Markus Feilner je imao govor o open sourceu i Europskoj Svemirskoj Agenciji, dok je Jakov Petrina podijelio iskustvo s razvojem platforme Replica.one.

Dario Posarić i Dario Sindičić ispred Apis IT-a su imali govor o automatizaciji i nadzoru. Posljednju prezentaciju je održao Douglas deMaio, manager openSUSE projekta, koji je predstavio novu Linux distribuciju OpenSuse Leap.

Epilog

Konferencija je okupila brojne IT stručnjake, Linuxaše svjetskog glasa, istaknute znanstvenike i profesore, predstavnike velikih i malih kompanija u Hrvatskoj. Na konferenciji su svoj glas pustili game developeri, predstavnici autoindustrije, strani gosti, razvojni inženjeri i integratori otvorenih tehnologija.

 

dors cluc 6

FER je dva dana zaredom bio prava meka ljubitelja otvorenih tehnologija, a na konferenciju su “zalutali” i znatiželjni studenti.

 

Na dugo i široko sam razgovarao s našim domaćinom, Sveborom Prstačićem, našim domaćinom, predsjednikom Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet (HrOpen) i suorganizatorom DORS/CLUC konferencije. Već na početku konferencije, rekao mi je da će konferencija biti uspješna ako spoji zajednicu, ako će se ljudi družiti, izmjenjivati iskustva, kontakte i dobre ideje. To se i dogodilo.

Posjetitelji su rado poslušali sva predavanja, sudjelovali u svim radionicama, a smijehom i žamorom su bile ispunjene dvorane FER-a tokom ručka i svake pauze za kavu. A nakon konferencije, dugo u noć se družilo u obližnjim kafićima i barovima. Ako nešto IT-ovci poznaju, to je dobro pivo.

Open source zajednica u Hrvatskoj je jedna od najpristupačnijih u IT-u. Svakog znatiželjnog putnika će dočekati otvorenih ruku i srca. Svakom će rado pomoći i dati mu odgovor koji možda već dugo traži. Vidimo se dogodine.

(Stranica 1 od 2)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 2)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

DORS/CLUC 2022 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.