IFA Berlin

IFA Berlin

Cijelo more megapiksela

Zasjao u punom sjaju nakon tri godine, najznačajniji europski i najveći svjetski sajam konzumne elektronike IFA u Berlinu ponovno okuplja više od 830 izlagača koji su predstavili trendove budućnosti.

IFA sajam u Berlinu zanimljiv je brojnim posjetiteljima upravo zato jer se bavi svestranom korisničkom elektronikom radije nego uskim spektrom proizvoda. Prije pandemije, gotovo sav fokus bio je na tada potpuno novoj 5G mreži koja je kucala na velika vrata i eto, danas već svatko s modernim mobitelom može uživati u novoj razini konektivnosti i brzine. Danas se svijet okrenuo drugim rješenjima koja možemo očekivati u skoroj budućnosti. 5G mreže sve su raširenije te je sada vrijeme da se fokusiramo na njihovu implementaciju van mobitela kako bi se u potpunosti iskoristio ovaj novi potencijal.

Uz obilazak sajma, prilika je bila da na berlinskim ulicama i trgovima uživo vidimo trendove koji će doći i u naše gradove kroz par godina. Kako se pomalo ljude pokušava odviknuti od vožnje automobilima po središtima gradova, alternativna prijevozna sredstva sve su šire korištena. Ridesharing, vožnja električnim romobilima i biciklima kod nas je tek u povojima, no ovdje čini svakodnevnicu na koju se brzo naviknete.

Ponovno se vraćamo na povezanost putem mobilnih mreža - skinete aplikaciju, stisnete start, NFC-om otključate vozilo i brzo možete prijeći kraće udaljenosti. Ako trebate malo dalje, posvuda možete naći i električne motore koji su lako upravljivi te vam je dovoljna klasična B kategorija za vožnju, a sve ponovno funkcionira putem aplikacije na mobitelu. Ovo nisu revolucionarne tehnologije, no vidjevši kako sve funkcionira na velikoj razini, jednostavno je zaključiti da je samo pitanje vremena kada će ovo postati dio i naše realnosti. No, ako je po berlinskim cijenama javnih elektroromobilskih servisa suditi, neće javni e-romobili tako skoro pod hrvatske noge.

U gradu otkrivamo i druge implementacije modernih tehnologija, poput robotskih konobara u restoranima, gdje vam hranu poslužuju motorizirana kolica s LED-om osvjetljenim očima kako bi iskustvo bilo atraktivnije, što nas je pomaknulo još korak dalje od ljudske interakcije. Tehnologije koje se danas predstavljaju čine još korak prema cloud i edge obradi podataka, u fokusu mnogih većih kompanija kako bi uređaji koji su jednostavni i lagani mogli pružati uslugu obrade velike količine podataka.

Tako možete vidjeti ogroman broj novih proizvoda na štandovima više od 830 izlagača koji su se ove godine našli u trideset paviljona berlinskog sajma.
Ogroman fokus ove godine posvećen je Smart Home integraciji, kao i IoT rješenjima. Velik su dio toga, kao i uvijek, kućanski aparati koji pokrivaju sve od kuhinje i kupaone, pa do vašeg dvorišta i raznih prijevoznih sredstava. Oni su zauzeli dobru polovicu sajma, no to ne znači da nismo vidjeli i mnoštvo druge tehnologije, pogotovo one na baterije - od romobila preko skutera do automobila.

Dosta pažnje usmjereno je i na bolju pametnu integraciju drugih kućanskih sustava osim standardnih pametnih kamera, zvona i lampi, pa tako imamo i cijeli energetski sustav povezan sa centralnom jedinicom kako bi vam optimizirao potrošnju energije u kući, pazeći na optimalan omjer potrošnje iz obnovljivih i neobnovljivih izvora.

S ovog ogromnog i prevažnog sajma vam donosimo najzanimljivije novotarije koje bismo uskoro mogli vidjeti na policama dućana.

Honor je ovom prilikom iznio svoje planove i ideje za skorašnje vrijeme te pokazao rezultate dosadašnjeg rada sa zajednicom korisnika. Velika točka prezentacije svakako se odnosila na svježe predstavljeni MagicOS 7.0, nadogradnju koja se priprema za četvrto tromjesečje ove godine te će vrijediti za nove uređaje, kao i za kompatibilne starije modele. Donosi bolju povezanost između različitih uređaja s ovim sustavom, a odnosi se na Android, PC i IoT platforme. Korištenje više kompatibilnih uređaja omogućivat će njihovo jednostavno upravljanje jednim setom periferije, prebacivanje podataka između njih, kao i proširivanje zaslona između, primjerice, laptopa i tableta.

Honor – mobitel privlačne cijene

Glavno predstavljanje svakako je bio novi HONOR 70 mobitel koji izlazi i na naše tržište s atraktivnom cijenom i specifikacijama. Dolazi s OLED zaslonom dijagonale 6,67” koji bi trebao dobro sjesti velikoj većini korisnika. Uz vrlo tanke rubove zaslona, koji su i zakrivljeni, dobiva premium izgled sprijeda, dok poleđina dolazi u dvije matirane prigušene boje, ili pak u sjajnoj sedefastoj boji s romboidnim uzorkom. Zaslon ima rezoluciju od 1.080 x 2.400 piksela te brzinu osvježavanja od 120 Hz. Podržava HDR sadržaj s 1 B boja, a cijeli sustav pokreće Snapdragon 778G+.

 

 ifa berlin 2

 Hnorov štand: Sva sila povoljnih gadgeta predstavljena je na ovom sajmu, ali dobar dio toga neće stići na hrvatsko tržište .

 

Bateriju od 4.800 mAh možete brzo puniti s do 66 W snage punjačem koji dobivate uz mobitel, a Honor ističe punu bateriju u svega 45 minuta punjenja. Za kraj nam ostaju još kamere. Glavna kamera će privući najviše pažnje, s obzirom da koristi novi Sonyjev senzor IMX800. Riječ je o 1/1.49” senzoru koji svojom veličinom nadilazi brojne predvodnike na tržištu, što mu daje prednost kod slika s izazovnim osvjetljenjem.

 

ifa berlin 3

HONOR 70: Tanki i zakrivljeni rubovi zaslona daju izgled premium modela  kojemu odgovara i kamera.

 

Dolazi s 54 megapiksela, a povezivanjem četiri susjedna piksela (binning) dobije se jedan piksel s boljom svjetlosnom osjetljivošću za noćno snimanje i slikanje. Druga kamera je ultraširokokutna s 50 MP te sa senzorom koji će danju ponuditi vrlo detaljne slike u tom modu rada, dok noću ponovno spaja susjedne piksele za bolju vidljivost.

Honor Pad 8 i MagicBook 14

Predstavljeni su još i tablet te novi laptop, no neće biti dobavljivi na našem tržištu. Novi tablet dolazi s velikim IPS zaslonom od 12 inča i s 2K rezolucijom, dizajniranim za uživanje u multimediji. Ima čak osam zvučnika za dobivanje stereo zvuka, tako da uz odličan doživljaj ne morate paziti kako ga držite. Dolazi u dvije verzije, sa 4 ili 6 GB RAM memorije i 128 GB pohrane, te mu se cijena vrti od 329 do 349 eura.

Uz njega smo imali priliku vidjeti i MagicBook 14, modernog dizajna s 3:2 zaslonom. Iznimno je tanak i prenosiv za uredske korisnike, a može doći i s grafičkom karticom ako poželite zaigrati ili vam treba za napredniju obradu podataka. Ima dijagonalu od 14 inča s 2.1K rezolucijom, a zaslon je zaštićen Corning Gorilla Glass staklom kako bi se izbjeglo grebanje. Procesor je Intel Alder Lake i5-12500H visokih performansi, a opcionalno dolazi i s grafičkom karticom Nvidia RTX 2050. Ima do 16 GB radne memorije, a velika baterija i štedljiv način rada na jednom punjenju nude trajanje do 17 sati.  

Qualcommov keynote

Jedan od važnijih keynotea bio je svakako Qualcommov koji nije predstavio novi čipset, no istaknuli su brojne nove grane fokusa u kojima uskoro možemo očekivati njihova rješenja. Ovdje je i Samsungov VP, Dr. Won-Joon Choi, istaknuo početak ozbiljnije suradnje s Qualcommom te najavio veći broj Samsungovih proizvoda sa Snapdragon hardverom za najbolji omjer performansi i mogućnosti. Istaknuli su kako je globalno lansiranje sa Snapdragon čipsetom bio korak naprijed, pa se nadamo da će i drugi njihovi proizvodi nositi ovaj čipset za najbolje performanse po traženoj cijeni u našoj regiji.

 

ifa berlin 4

IFA online: Za čitatelje VidiLaba novosti sa sajma smo slali i oko ponoći s vjernog Acerovog laptopa.

 

Vraćajući se na Qualcomm, njihov fokus je na bežičnoj tehnologiji te smatraju da last mile konektivnost uvijek mora biti bežična. Tu su naravno i performanse procesora i GPU-a, no fokusiraju se na cijelu obitelj novih mogućnosti koje im je teško uvijek istaknuti. To su Snapdragon Smart, Connect, Sound, Sight, Secure i Gaming. Qualcomm je tako predstavio novi fokus na povezanost, odnosno Snapdragon Connect.

To je platforma koja će s vremenom biti unutar svakog elementa, od 5G modema, WiFi rutera, antena i ostalih komponenti u lancu kako bi mreža podržala multi-gigabitnu konekciju kada i gdje je ona najpotrebnija, tako da svaki korisnik dobije optimalno iskustvo.

Mobitel i preko satelita

Novi standard nakon današnjeg WiFi 6e, WiFi 7 je spreman da uz 5G mrežu optimira povezanost svakog uređaja na mreži pomoću umjetne inteligencije. WiFi 7 moći će imati dvostruko veću propusnost spajanjem dva 160 MHz kanala na jednom uređaju, među ostalim AI poboljšanjima. Novi Snapdragon čipovi mobitelima će uskoro omogućiti i satelitsku komunikaciju. Računalna snalaga u mobitelima sve je veća, a 5G mreža glavni je medij koji će omogućiti obradu udaljenih podataka.

Uz mobitele, Qualcomm najavljuje nove čipove na laptopima s Windowima 11. Ovdje će istaknuta biti AI obrada, pogotovo kod snimanja videa, kao i kod videopoziva radi dobivanja najbolje moguće slike. Snapdragon je naglasio i novi spoj virtualnog sa stvarnim, Metaverse, o kojem već dugo slušamo. Kako bismo mogli imati odlično iskustvo, Snapdragon svoje čipove želi staviti u još više AR i VR naočala te u ostale XR uređaje koji će omogućiti pristup Metaverseu.

Qualcomm i Meta ovom prilikom najavljuju višegodišnju suradnju na razvoju XR uređaja, od mobitela do raznih naočala poput već postojećih bežičnih Meta Quest 2. Nova suradnja kao cilj si postavlja još bolje VR iskustvo s boljim naočalama za prostorno snalaženje te iskustvo kako u stvarnosti, tako i u Metaverseu o kojemu su opširno govorili Metini stručnjaci na sajmu.

Nokia: od mobitela do televizora

Novi mobitel Nokia X30 5G dolazi u atraktivnim bojama i sa zanimljivim specifikacijama. Riječ je o manjem telefonu koji će se dopasti korisnicima jer se lagano upravlja jednom rukom. Ima dijagonalu od 6,43” s 1.080 x 2.400 OLED zaslonom visoke svjetline. Zaslon se osvježava brzinom od 90 Hz, te ima sustav od 6 do 8 GB RAM-a, ovisno o pohrani koju odaberete: 1.228 ili 256 GB. Sve to pokreće Snapdragon 695, a napaja ga baterija od 4.200 mAh i s brzim punjenjem od 33 W.

 

ifa berlin 5

Legendarna finska marka i dalje punom parom radi mobitele. “Povoljno” se čini da je njihov novi moto.

 

Sve to zaokružuju kamere, jer glavna ima 50 megapiksela i solidan senzor dijagonale 1,56”. Nokia je izložila i dvije serije laptopa. Jedni su low-power laptopi za uredski rad, dobri i za teren jer se mogu dobiti i u 360° verziji. Dolaze sa Celeron Silver N6000 procesorima i 8 GB RAM-a. Za one koji trebaju više snage, tu su laptopi s procesorima Alder Lake (Intel 12. generacije) koji su i kod nas još rijetka pojava, a nude vrhunske performanse prijenosne snage.

U ponudi je novi T21 tablet koji sa svojim IPS zaslonom dijagonale 10,4” i rezolucijom od 1.200 x 2.000 piksela nudi vrlo oštar pogled u svijet multimedije i gaminga. Ima slabiji, ali štedljiv i popularan Unisoc Tiger 612, koji bez problema pokreće različitu multimediju, a možete igrati i sve osim najzahtjevnijih igara. Ima 4 GB RAM-a te 64 do 128 GB pohrane. Ovaj model sada podržava i stylus za pisanje i crtanje po tabletu.

‘Dulja’ baterija za Garminov sat

VENU linija mid-range satova od Garmina na tržište je dovela prve AMOLED zaslone ovog brenda te su se od tada proširili i na druge modele. Odonda smo dobili već dvije verzije VENU satova u obliku VENU 2 i Venu 2 Plus modela, a pojavio se i nešto jeftiniji pravokutni VENU Sq. Upravo je taj Sq model dobio novu verziju. VENU Sq 2 donosi osjetne promjene jer su mu poboljšane možda i najbitnije funkcije pametnog sata, a to su zaslon i baterija.

Prvobitni LCD je zamijenio AMOLED zaslon kojem se poduplala rezolucija te se povećala i dijagonala na 1,41”, pa je sada i sadržaj puno jasniji. Uz to, trajanje baterije je također znatno duže te Garmin procjenjuje do 11 dana standardnog korištenja na jednom punjenju, ovisno o vašim navikama. Senzor je također dobio nadogradnju te sada ima četvrtu generaciju kao i ostali Garminovi modeli satova, sa svim popratnim funkcijama i visokom preciznošću.

 

ifa berlin 7

Venu Sq 2: ”Pitanje od milijun kuna” za ljubitelje satova i fitnessa — biste li kupili i nosili ovakav pametan sat?  Čak i kada svira dok trčite ili dižete utege?.

 

Dodani su i novi načini vježbanja, poput HIIT treninga. Što se samih funkcija s obzirom na cijenu tiče, ovaj model ostaje kao alternativa originalnom VENU 2 modelu te ima nešto manje softverskih mogućnosti od kojih je možda najznačajnija bila visinomjer, tako da ne možete mjeriti promjene visine na svojim rutama. Uz standardnu verziju, imate opciju za Music model koji ima dodatan prostor za pohranu glazbe tako da sa sobom ne morate nositi ni mobitel, već glazbu slušate direktno sa sata kroz slušalice.

Huaweijeva serija mobitela nova 10 dolazi u dvije verzije: standardna i Pro, koja ima neke pojačane specifikacije za one koji žele malo više. Oba mobitela dolaze s Qualcommovim Snapdragon 778G čipsetom optimiranim za gaming. Dolaze s 8 GB radne memorije, kao i s izborom od 128 ili 256 GB pohrane. Glavna kamera ima senzor od 50 megapiksela, ultraširoka kamera ima 8 megapiksela, dok je treća kamera namijenjena računanju dubine kod portretnog načina snimanja.

Oba mobitela imaju selfie kamere od 60 megapiksela, ultraširokog pogleda od 100° tako da cijela ekipa stane u kadar, s time da Pro model ima dodatnu selfie kameru od 8 MP za slikanje standardnih portretnih selfija. Glavne razlike među ova dva mobitela su u veličinama zaslona, kao i u bateriji te punjenju. Standardna nova 10 dolazi s 6,67” OLED zaslonom brzine 120 Hz i rezolucije od 1.200 x 2.400 piksela.

Pro model zadržava specifikacije, no zaslon ima dijagonalu od 6,78”, pa se i rezolucija podiže na 1.200 x 2.652 piksela. Standardni model nova 10 mobitela dolazi s baterijom od 4.000 mAh i punjenjem od 66 W, dok Pro model diže te vrijednosti na 4.500 mAh kapaciteta te na čak 100 W brzim punjačem.

Motorola: G serija osvaja sve

Riječ je o mobitelima koji su izbačeni na tržište tijekom zadnjih par mjeseci, a donose zanimljive funkcionalnosti po atraktivnim cijenama. Modeli počinju od Moto g32 modela, preko g42, g52 te g82 verzija, koje ciljaju razne cjenovne skupine. Na kraju je tu i Edge 30 kojeg smo i sami testirali. Svi modeli dolaze s velikom baterijom od 5.000 mAh te brzim punjenjem od 30 W. Koriste se štedljivim mid-range procesorom Snapdragon 680, tako da lagano možete, ovisno o svojoj uporabi, očekivati i do dva dana trajanja baterije bez problema.

 

ifa berlin 6

 

Mobiteli počinju sa 4 GB RAM memorije i izborom od 64 ili 128 GB pohrane, a tu je i opcija za 6 GB RAM memorije za one koji koriste zahtjevnije aplikacije. Svi modeli koriste aktualni sustav Android 12, no planira se prelazak na Android 13 jednom kada bude spreman. Podsjetimo, Motorola koristi čisti Android sustav bez puno bloata što svim korisnicima osigurava brz i nesmetan rad na mobitelima. Početni model g32 već ima FullHD+ zaslon od 1.080 x 2.400 piksela.

Koristi IPS tehnologiju i brzinu osvježavanja od 90 Hz za osjetno glatkiji dojam kod skrolanja kroz sustav, kao i kod gaminga. Ostali modeli, Moto g42 i više, imaju AMOLED zaslone, no svaki jači dolazi s bržim osvježavanjem od 60, 90 te 120 Hz. Moto g82 na kraju dobiva i Snapdragon 695 5G čipset kako bi mogao podržati brzi AMOLED zaslon, a tu je i opcija s 8 GB radne memorije.

U svim modellima dobivate glavnu kameru od 50 megapiksela koja može povezati susjedna četiri piksela za dobivanje manje slike, no s boljim performansama u lošijim svjetlosnim uvjetima. Druga kamera je ultraširoka, idealna za slikanje dnevnih pejzaža, a treća Macro kamera omogućuje oštro slikanje manjih predmeta.

EKG na ruci

Huawei je predstavio i novi sat, Huawei Watch D, koji u premium ponudi nudi nešto što još nismo vidjeli u glavnoj ponudi. Riječ je o istovremenom mjerenju EKG-a, koje već sada nudi nekoliko brendova, ali i krvnog tlaka, koje je do sada bilo samo na specijalnim uređajima. Naime, ispod remena sata imate dodatan uložak u kojem se nalazi mala vrećica zraka, kao i pumpa koja ju napuhuje. Time sat dobiva mogućnost relativno preciznog mjerenja vašeg krvnog tlaka za svakodnevno praćenje bez puno muke.

 

IFA Berlin sajam 11

Spas za visokotlakaše Huawei Watch D u premium izvedbi mjeri istovremeno i EKG i krvni tlak.

 

ifa berlin 8

Samsung je na jedan zid postavio sve svoje pametne satove i remene za njih što je izgledalo efektno.

 

Pametna struja i u domu

Na IFA 2022 sajmu velika je pažnja bila posvećena kućnim uređajima poput bijele tehnike, bili oni pametni ili ne. No, i kod takvih uređaja možete optimirati potrošnju implementacijom sustava poput onog koji je predstavio Schneider Electric, a ima jednostavnu centralnu kontrolu kojom upravljate preko tableta ili mobitela. Sve se kontrolira njihovim Wiser Energy Centrom koji dolazi u obliku glavne sklopke u kući, te povezuje sve sustave.

 

ifa berlin 9

15% EU uštede: Schneider Electricov Wiser Energy Center uz glavnu sklopku za električnu energiju u kućanstvu.

 

Pod time osim na pomicanje zavjesa i paljenje rasvjete mislimo na mnogo više, jer sustav prati toplinu doma, kao i dostupne energetske resurse za grijanje ili hlađenje.  Tako osim grijanja i klimatizacije, na sustav možete povezati i punjač električnog automobila, kuhinjske uređaje, solarne ćelije s baterijama te unijeti specifikacije tarifa vašeg dobavljača. Schneiderov sustav birat će optimalna vremena za paljenje velikih potrošača kako bi se maksimirala potrošnja iz obnovljivih izvora ili kada su tarife niže, poput punjenja električnog automobila noću.

 

ifa berlin 10

Centralna kontrola: Softver kojim zadajete Wiser Energy Centeru kako da štedi i koje izvore energije da koristi.

 

Dom će se održavati na željenoj temperaturi zahvaljujući senzorima koji se, osim na zid, mogu postaviti i na same instalacije poput one za centralno grijanje. Svakako svjedočimo sve naprednijim sustavima kod implementacije pametnog doma koji se brinu za kompleksne zadatke, van samo pametnih šarenih žarulja i nadzornih kamera, te koji rezultiraju i osjetnim benefitima kod potrošnje energije.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

IFA Berlin - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.