Sapphire Pulse RX 5700 XT - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Sapphire Pulse RX 5700 XT

Sapphire Pulse RX 5700 XT

NAVI u glavi

Prva AMD-ova kartica s novom arhitekturom i dizajnom otvara vrata vrlo kompetitivnim rješenjima s crvene strane.

 

Nove kartice sada su već neko vrijeme vani te je AMD imao prilike izbaciti nekoliko drivera da optimizira njihove performanse. Podsjetimo se, RX 5700 XT jača je od dvije verzije trenutno na tržištu te se aktivno natječe s Nvidijinom high-end ponudom.

Prve kartice koje je AMD prodavao zajedno s partnerima imale su referentan dizajn sa standardnim “blower” rashladnim sustavom. On ima dobrih strana, poput direktnog izbacivanja topline izvan kućišta, no ako govorimo o performansama, svakako može bolje. Tako smo jedva dočekali jedinstvene dizajne AMD-ovih partnera koji imaju slobodu biranja većine materijala, kao i načina na koji će sve to hladiti.

Rijetki se odlučuju na blower hladnjake, a hladnjaci otvorenog tipa daleko su efikasniji, tiši te često i atraktivniji. Sapphire, kao ekskluzivni AMD-ov preprodavač GPU kartica, već dobro zna kako dizajnirati kvalitetne RX kartice, što ćemo i vidjeti u detaljnijoj analizi.

 

Sapphire RX 5700 XT 3

 

AMD je imao nove NAVI čipove u planu duže vrijeme te se napokon odvažio u napad predstavljanjem nove RDNA arhitekture pomoću koje su NAVI čipovi dizajnirani. No RDNA arhitektura još nije posve implementirana i neki su dijelovi direktno prebačeni sa starije GCN verzije.

AMD najavljuje još impresivnije rezultate jednom kada kompletni GCN bude zamijenjen novijim tehnologijama. Uz to, AMD je ovim karticama prešao s 12 nm proizvodnog procesa na najmoderniji baziran na TSMC-ovoj 7 nm tehnologiji.

Sve to dalo je impresivan boost kartici sa svih stajališta, od potrošnje, dimenzija čipa, povećanog radnog takta, a koristi se i novi GDDR6 RAM koji sa svojom cijenom savršeno paše u gornju mid-range ponudu. Sastoji se od 2560 Shader jezgri, a u Sapphire Pulse verziji radni takt ide sve do 1925 MHz ako su uvjeti za to idealni.

Kako će kartica stalno tražiti optimalan omjer glasnoće rada i performansi, za maksimalne performanse najbolje je da sami povećate snagu hladnjaka. Kartica, kao i sve ostale u visokom cjenovnom segmentu, dolazi s 8 GB radne memorije koja će biti sasvim dovoljna za 4K rezolucije.

 

Sapphire RX 5700 XT 2

 

Ova kartica se na temelju rezultata jasno natječe s Nvidijinom RTX 2070 Super po performansama, iako nema dodatne funkcije poput RayTracing mogućnosti, niti AI jezgre koje Nvidia koristi za DLSS tehnologiju.

Istina da ove mogućnosti još nisu raširene, no to ne znači da dobivate istu vrijednost za uloženi novac. AMD je svakako na pravom putu da se vrati u igru mainstream grafičkih kartica koje neće samo puniti budget segment tržišta, već će se aktivno boriti za svakog kupca.

Sapphire je izašao s nekoliko verzija RX 5700 XT kartica, a Pulse je generalno jedan od boljih kada gledamo omjer cijene i kvalitete. Dolazi s 2 x 8 – pinskim utorima pa imajte na umu da će vam ipak biti potrebno bolje napajanje. Savjetuje se barem 600 W snage za cijeli sustav.

Hlađenje kartice dizajnirano je u dva odvojena dijela: sam GPU hladi se velikim radijatorom, dok metalni heatsink oko GPU-a dotiče sve ostale dijelove koji se trebaju hladiti poput VRAM memorije i MOSFET-a. Odvojeni heatsink ima vlastite manje radijatore do kojih dopire zrak koji tjeraju ventilatori te tako hlade sekundarne komponente na ploči, a da ne dijele toplinu sa samim GPU čipom.

 

RX 5700 XT

 

GPU je u direktnom dodiru s pet bakrenih toplovodnih cijevi koje brzo vuku toplinu te ju šalju prema radijatoru. To omogućuje da kartica radi impresivnim boostom nad standardnom brzinom, a otvara i mogućnosti overclockanja.

Cijene kod nas još dosta variraju, no daleko su povoljnije od konkurentske RTX 2070 SUPER ponude, iako žrtvujete neke naprednije funkcije. Isplati li se viša cijena za par naslova koji podržavaju te napredne mogućnosti, samo tržište može odlučiti.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sapphire Pulse RX 5700 XT

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sapphire Pulse RX 5700 XT - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.