Mobile World Congress 2024: AI je i dalje centar novih tehnologija

Mobile World Congress 2024: AI je i dalje centar novih tehnologija

VIDI, Christina, Barcelona

Ponovno smo se zaputili u Meku mobilne tehnologije koja svoja vrata otvara na četiri dana u godini – Mobile World Congress u Barceloni.

Kao što su mnogi i očekivali, umjetna inteligencija je obilježila ovogodišnji Mobile World Congress. Svi su implementirali svoja AI rješenja i predstavljali AI budućnosti svojih proizvoda. Bez obzira pričamo li o novim mobitelima, slušalicama, pametnim satovima ili pak mobilnom internetu i povezivosti u pokretu, svi su objeručke prigrlili popularnost umjetne inteligencije i bacili se na posao kako bi svoje proizvode i tvrtku uveli u budućnost iz znanstveno-fantastičnih filmova koja je, čini nam se, puno bliže nego što si neki to mogu zamisliti.

Ipak, nisu se svi posvetili isključivo umjetnoj inteligenciji i tome što nam ona donosi u nadolazećim godinama. Lenovo je bio jedan od hitova konferencije s laptopom koji je imao prozirni ekran; Samsung Galaxy Ring smo napokon vidjeli uživo; HONOR je između ostalog predstavio i svoj ekosustav koji podiže kvalitetu paralelnog rada na njihovim mobitelima, tabletima i laptopima na jednu novu razinu; a Xiaomi je umjesto na sajam automobila u Ženevi električni SU7 stavio nasred svog izložbenog prostora u Barceloni.

Osim ovih i drugih velikih igrača, na ovogodišnjem sajmu smo vidjeli i niz zanimljivih proizvoda od manjih tvrtki koje se žele probiti na većoj sceni. Mi vam stoga u ovom pregledu donosimo presjek najzanimljivijih tehnologija koje smo vidjeli u Fira de Barcelona Gran Via izložbenom centru, kako onih koje su dostupne kod nas, tako i onih koje možda nećemo vidjeti na našem tržištu tako skoro. Stoga, bez puno zadrške, krenimo u akciju.

Humane AI Pin

Startup Humane predstavio je svoj AI Pin za koji se nadaju da će jednog dana zamijeniti mobitele još krajem 2023. godine, tako da se ne radi o najnovijem proizvodu u svijetu tehnologije. No njegova pojava na MWC-u je pomalo ipak iznenadila mnoge. Djelomično zato što ga Humane trenutno prodaje isključivo na američkom tržištu, ali i zato što Humane uopće nije imao rezerviran izložbeni prostor na sajmu.

Umjesto toga, oni su demonstracije održavali na štandu svog poslovnog partnera – tvrtke Qualcomm koja im proizvodi čipove za uređaj koji se najbolje može opisati kao visokotehnološki bedž koji komunicira s vama putem glasa i projicira važne informacije na vaš dlan.

Te informacije projicira pomoću laserskog „zaslona“ koji se pojavi na vašem dlanu jednom kad ga stavite u određenu poziciju, a kad se on pojavi, kontrolirate ga pomoću spajanja palca i kažiprsta i sličnih akcija dlanom koje taj AI Pin prepoznaje. Za mnoge druge funkcije ga treba jednostavno pitati, a on će nam dati odgovor.

Za razliku od mnogih uređaja koji su predstavljeni unazad par mjeseci, a pogoni ih najnoviji Snapdragon 8 Gen 3 čipset tvrtke Qualcomm, većinu AI zadataka AI Pin ne odrađuje na samom uređaju, već u cloudu, zbog čega je demonstrant na sajmu dosta ovisio i o kvaliteti interneta ondje, koja je s tolikom količinom ljudi u izložbenom centru ponekad bila malo pod upitnikom.

AI Pin također ima i svoju vlastitu SIM karticu, zato predstavnici tvrtke Humane i trebaju sad pregovarati s europskim telekomunikacijskim predstavnicima kako bi svoj proizvod doveli u Europu. U SAD-u se prodaje po cijeni od 699 dolara, dok cijena za europsko tržište još nije poznata. No ako uzmemo u obzir praktički sad već standardnu praksu u svijetu konzumerističke tehnologije, samo će pretvoriti dolare u eure i tako odraditi cijenu u Europi. Stoga, cjenovno bi AI Pin mogao zamijeniti mobitele. Hoće li zamijeniti i njihovu upotrebljivost i produktivnost?

 

Humane-AI-Pin-1.jpg

 

Humane-AI-Pin-6.jpg

AI pin: dolazi i sa snažnim magnetom kojeg možete staviti s druge strane majice ili veste kako ne bi došlo do potencijalnog padanja pri trčanju ili krađe s obzirom da ga nosimo na prsima

 

Lenovo Project Crystal

Još jedna zvijezda ovogodišnjeg MWC-a neupitno je bio i Project Crystal – laptop tvrtke Lenovo čiji je ekran proziran, a kako bi futuristički dizajn bio kompletan, tipkovnica je virtualna na ekranu osjetljivom na dodir. Ovaj prijenosnik nije ništa manje nego realizacija svakog znanstveno-fantastičnog filma koji smo gledali na velikom ili malom ekranu i pitali se kako će izgledati budućnost u kojoj je takav uređaj stvarnost.

Dok su posjetitelji sajma šarali po Paintu, istraživali informacije po bespućima interneta ili gledali video na YouTubeu, kroz ekran su bezbrižno gledali sve što se događa iza njega i obrnuto. Svi su htjeli škicnuti kako izgleda „život s druge strane“, zbog čega su slike redovito bile vrlo šaljive. Istovremeno, mnogi će se pitati čemu će ova tehnologija služiti – koja je njena primjena u stvarnom svijetu.

Jedno od objašnjenja je lakša suradnja i timski rad. Umjesto da korisnici računala okreću zaslon prema svojim suradnicima, jednostavno će zrcaliti ono što oni vide na suprotnu stranu i tako ubrzati proces rada u timu.

Slično tome, doktori, trgovci, potencijalno dizajneri i bilo koji drugi profesionalci koji svojim pacijentima, mušterijama ili partnerima moraju pokazati svoj rad prije same realizacije, moći će jednostavno zrcaliti ekran na drugu stranu stola ili pulta. Međutim, zasad još nema planova da Lenovo pusti ovaj proizvod u komercijalnu prodaju, tako da se zapravo radi o tzv. dokazu koncepta. Laički rečeno, Lenovo je htio pokazati zašto ima pravo hvalisati se u svijetu prijenosnih računala.

 

Lenovo-Project-Crystal-2.jpg

 

Lenovo-Project-Crystal-1.jpg

 

HONOR Magic6 Pro

Ove godine smo u Barceloni vidjeli sve od električnih auta do robotskih pasa i točionica piva potpomognutih umjetnom inteligencijom. Ipak, u srcu sajma su mobiteli, pa se tako moramo ukratko osvrnuti i na flagship mobitel brenda koji je nakon službenog odvajanja od Huaweija kao brenda počeo žariti eventima diljem svijeta. Magic6 Pro smo testirali tijekom našeg posjeta Barceloni, pa smo tako na veoma praktičan način mogli fokusirati njegove mogućnosti, od kojih su se bez sumnje istaknule dvije – impresivna baterija i vrhunski set stražnjih kamera.

Druga generacija njihove silicij-ugljične baterije osigurala je pozamašnih 5.600 mAh, što je značilo da se tijekom dugih dana na sajmu nismo ni najmanje brinuli hoćemo li se isprazniti. Kako bi stvar bila još bolja, 80 W žičano punjenje značilo je da jednom kad smo se vratili u hotel, napunili bismo ga za 30-40 minuta. S druge strane, 180 MP periskopska telefoto kamera značila je da smo bili glavni turisti u gradu. Tu su bila još i druga dva 50-megapikselna senzora, kao i AI Motion Sensing tehnologija. Drugim riječima, u svim uvjetima bili smo spremni za snimanje vrlo jasnih i kvalitetnih fotografija. Rezultate telefoto kamere, kao i nešto detaljniji opis ovog uređaja, moći ćete pročitati u nastavku naših dojmova sa sajma.

 

Honor-Magic6-Pro-3-barcelona.jpg

 

Honor-Magic6-Pro-1-barcelona.jpg

Periskopska: telefoto kamera sa 180 MP bez sumnje je jedan od najupečatljivijih značajki novog HONOR Magic6 Pro telefona. Bio je gušt fotografirati s njom, a rezultati su bili izvanredni

 

Samsung Galaxy Ring

Nakon vrlo kratkog službenog predstavljanja na Galaxy Unpacked događaju na kojem su lansirali Galaxy S24 seriju mobitela i novu Galaxy AI funkcionalnost, Samsung je napokon javnosti malo bolje i detaljnije predstavio svoj nadolazeći pametni prsten čija je glavna svrha (osim stylish izgleda) detaljnije i preciznije praćenje zdravlja. Iako još uvijek ne znamo kad će ga Samsung početi prodavati i po kojoj cijeni, neke informacije imamo.

Za početak, objasnili su kako ovaj prsten neće nužno zamijeniti njihove pametne satove i narukvice kao što su Galaxy Fit3 i Galaxy Watch6, već je nadopuna koja se ne fokusira toliko na fitness, koliko na zdravlje općenito i čimbenike kao što je kvaliteta sna.

Tako će Galaxy Ring pratiti četiri nove metrike koje Watch6 modeli ne prate: kontinuirano će pratiti otkucaje srca tijekom sna; latenciju sna, odnosno koliko vam vremena treba da iz budnog stanja utonete u duboki san; frekvenciju disanja, tj. broj udisaja u jednoj minuti; i kretanje tijekom noći. S druge strane, Galaxy Ring će mjeriti broj koraka i otkucaje srca, ali neće imati GPS. Također će pratiti menstrualni ciklus kod žena, a sve informacije koje skupi će objediniti u jedan rezultat vitalnosti koji će korisnicima pokazivati u kojem trenutku i dobu dana su na vrhuncu svoje fizičke sposobnosti. Također će kroz razne savjete pomagati korisnicima kako da povećaju taj numerički iskazan rezultat, čime ćete ujedno raditi i na vlastitom zdravlju.

 

Samsung-Galaxy-Ring-5.jpg

Samsung:  u Barceloni nije stavio nikakve informacije uz izloge gdje su se nalazili njihovi prsteni. Tako da su brojne informacije o njemu još uvijek nepoznate, a jedna od njih je i datum izlaska

 

Prsten će dolaziti u nekoliko veličina, o čemu će, dakako, ovisiti i njegova težina, te veličina baterije. S težinom između 2,3 i 2,9 grama, čini se da će Galaxy Ring biti veoma lagan za nositi (navodno je lakši od prosječnog vjenčanog prstena). Veličina baterija penje se od 14,5 mAh do 21,5 mAh kod najvećih modela. Nažalost, ta brojka nam trenutno ne govori puno, budući da i dalje nemamo očekivano trajanje te baterije.

Vizualno, Galaxy Ring je vrlo atraktivan s tri boje koje će osigurati da svi zainteresirani korisnici odaberu onaj koji najbolje odražava njihov stil. Tako će moći birati između crne, zlatne i srebrne, a nama se bez sumnje najviše dopao crni Galaxy Ring koji je izgledao vrlo moćno u izlogu. Je li ovo Jedan Prsten koji će vladati svima? To još ne znamo, ali jedna stvar je sigurna – konkurencija se opako zaoštrava, a to može biti samo dobro za krajnjeg korisnika.

 

Samsung-Galaxy-Ring-2.jpg

 

Samsung-Galaxy-Ring-1.jpg

Galaxy ring: doći će u osam različitih veličina tako da bi svi trebali moći pronaći onaj koji odgovara njihovu prstu. Osim toga, crna, zlatna i srebrna boja pobrinut će se da uklopite Galaxy Ring u svoj modni izričaj bez puno muke

 

TCL RayNeo Air 2

Na ovogodišnjem MWC-u je TCL u relativno malom izložbenom prostoru prezentirao jako puno toga. Bilo je tu pametnih satova, tableta i mobitela s njihovom NXTPAPER tehnologijom zaslona koju možemo usporediti sa zaslonima e-čitača, a cilj te tehnologije je da njihovi mobiteli ne umaraju oči kao što to rade zasloni drugih brendova.

Međutim, ono što je nama najviše zapelo za oko, ili možda bolje reći za nos, njihove su RayNeo Air 2 naočale koje smo jednostavno namjestili iza ušiju i na nos, kao i najobičnije naočale, te uronili u jedan posve novi svijet.

Da budemo precizni, radi se o svijetu koji nam pruža najnovija igra iz serijala God of War. Naime, RayNeo Air 2 su naočale za proširenu stvarnost koje, jednom kad ih stavite, prikazuju odabrani sadržaj u dijagonali koja je dugačka čak 201 inč. Drugim riječima, na taj način vrlo jednostavno možete spojiti bilo koju igraću konzolu ili mobitel na naočale i unijeti se u igru ili film kao da ste zapravo tamo, dok drugima izgleda kao da zurite u zid. Temelj naočala je Micro OLED zaslon tvrtke Sony koji nudi svjetlinu do 600 nitsa i brzinu osvježavanja od 120 Hz što će dosta pridonijeti fluidnosti pokreta tijekom igranja. Naočale su također vrlo lagane – teže tek 76 g, a pritom imaju i TÜV Rheinland certifikat za zaštitu očiju.

 

TCL-RayNeo-Air-2-3.jpg

TCL:  sa svojim RayNeo Air 2 naočalama za proširenu stvarnost može bilo koji zid pretvoriti u zaslon dijagonale 201 inča. Tijekom testa nam se jedino činilo da kabeli potencijalno umanjuju privlačnost ovog uređaja

 

Xiaomi CyberDog 2

Tako je, dobro vidite. Ovo nije prva verzija Xiaomijevog robota psa, ili robo-psa, ili kako god želite. Iako se ne radi o najnovijem uređaju (CyberDog 2 predstavljen je 2023. godine), iz Xiaomija su odlučili prezentirati njegove mogućnosti široj javnosti ovdje u Barceloni. U demonstraciji kojoj smo nazočili, CyberDog 2 je skakutao, radio nešto nalik sklekovima, plesao, mahao svojim nepostojećim repom, pa čak i radio salto unazad. Sve njegove akcije bile su vrlo zanimljive za vidjeti, kao i Xiaomijeva tvrdnja da njihov robo-pas nove generacije može donositi vlastite odluke.

Hardverski, iz Xiaomija su rekli da ima čak 19 senzora za vid, sluh i opip. Međutim, s obzirom na cijenu od 3.000 dolara i dizajn za koji nismo sigurni da će se dopasti svim ljubiteljima pasa, sumnjamo da će se mnogi odlučiti za nabavku najboljeg prijatelja svakog humanoidnog robota.

 

Xiaomi-CyberDog-2-2.jpg

 

Xiaomi SU7

Car x Home x Human bio je moto Xiaomija u Barceloni. Cilj im je bio prikazati kako unutar njihova ekosustava, korisnici Xiaomi uređaja mogu pronaći sve uređaje koji su im potrebni u modernom životu, a po novom je tu sad i povezanost s automobilom – korisnici su povezani čak i kada izađu iz kuće. S obzirom da se u isto vrijeme odvijao i sajam automobila u Ženevi, na prvu nas je malo začudila odluka da prezentiraju svoj prvi automobil na MWC-u, sajmu koji je ponajprije poznat po predstavljanju novih mobitela i srodnih tehnologija.

No s vremenom je odluka ipak imala smisla, pogotovo kad smo upitali Xiaomijeve predstavnike na sajmu. „MWC je najveći sajam za mobilnu tehnologiju, a auto je simbol mobilnosti. Između ostalog, tu se osjećamo najviše kao doma“, rekli su nam. Zašto bi Xiaomi išao u Švicarsku gdje bi bio autsajder, kad može biti praktički jedini proizvođač auta (barem onog koji je gotov i spreman za prodaju) na sajmu koji će privući jednak broj ljudi koje zanimaju najnovije tehnologije?

 

Xiaomi-SU7-2.jpg

Xiaomi SU7:  dolazi s dvije opcije po pitanju pogona - sa stražnjim pogonom koji broji 220 kW (295 konjskih snaga) ili s pogonom na sva četiri kotača koji broji 495 kW (664 konjskih snaga)

 

Skraćenica SU u nazivu modela je šifra za „Speed Ultra“, što definitivno odgovara finalnom proizvodu, kao i tržištu na koje ciljaju. Naime, iz Xiaomija su nam rekli da će prve dvije-tri godine auto biti dostupan isključivo na kineskom tržištu, a da će im uz kineske uzdanice Nio i BYD najveća konkurencija biti Tesla (Model S) i Porsche Taycan. Ova zadnja informacija je na prvu pomalo neočekivana, ali kad smo tijekom predstavljanja HONOR Magic V2 mobitela posjetili Porsche tvornicu u Leipzigu, gdje se proizvode Taycani za cijeli svijet, saznali smo da trećina svih proizvedenih Taycana odlazi u Kinu. Koliko im je bitno biti brži i jači od Porschea dovoljno pokazuje činjenica da su prve brojke i usporedbe koje su nam spomenuli sljedeće: tvrde da SU7 Max može postići brzinu do 265 km/h s ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 2,78 sekundi – što je brže od Taycana.

Navedeni domet obične verzije SU7 iznosi više od 600 km, dok verzija SU7 Max (ona koja bi trebala biti brža od Taycana) ima navedeni domet od 800 kilometara. U trenutku dok ćete vi čitati ovaj tekst, SU7 i SU7 Max će se već prodavati u više od 20 kineskih gradova jer prodaja kreće 28. ožujka, a ne sumnjamo kako ćemo tad onda vidjeti i prve borbe SU7 Max i Taycana na stazi.

Prijenosne igraće konzole / Steam Deck OLED

Osvježeni Steam Deck OLED nije najnoviji proizvod u svijetu tehnologije, niti ga je VALVE došao službeno predstaviti na MWC, niti su moderne prijenosne igraće konzole novost u svijetu tehnologije – Nintendo Switch žari i pali diljem svijeta već sedam godina. Zašto smo onda uvrstili Steam Deck OLED ovdje? Prvi razlog je taj što Steam Deck s novim OLED zaslonom kojeg potpisuje Samsung izgleda sjajno i bio ga je užitak po prvi put isprobati uživo.

Drugi, i puno bitniji, razlog je taj da želimo ponoviti kako je budućnost gaminga prijenosna. Naravno, ovdje se radi o hiperboli, ali uzlet prijenosnih igraćih konzola je trend koji će nastaviti rasti i trend koji smo naveli u našim novogodišnjim odlukama. Od donošenja tih odluka je i MSI najavio svoj handheld koji se u hrvatskom prijevodu zove Kandža.

Steam Deck OLED specifično košta 569 eura, što je usporedivo sa cijenama PlayStation 5 Slim konzola te vjerojatno najpopularnija usporedba u svijetu gaminga u Hrvata. No sa Steam Deckom dobivate istinski prijenosnu konzolu koju možete ponijeti svugdje i na njoj igrati sve naslove koje imate u svojoj Steam knjižnici.

Tu, naravno, i PlayStation ima svog konja u utrci s PlayStation Portal dodatkom koji vam dopušta da igrate igre sa svoje PS5 konzole dok god ste spojeni na istu Wi-Fi mrežu. No za to trebate povrh PS5 kupiti i Portal dodatak, a limit vam je vaše kućanstvo. S druge strane, s Deckom možete igrati u vlaku, na aerodromu ili kod bake za praznike. Mnogima će biti dosta to da se s kauča u dnevnom boravku mogu prebaciti u krevet i nastaviti sa sesijom, ali lijepo je imati opcije!

 

steam-deck-oled-1.jpg

Steam deck: je proslavio drugi rođendan, a nedavno je dobio OLED refresh. Samsungov zaslon izgleda sjajno na konzoli i nakon testa smo ju odmah htjeli kupiti. Ionako zaostajemo s igrama u našoj Steam knjižnici

 

Dell AI točionica piva

Priznajte, tu ste zbog piva. Ne brinite, mi smo pristupili Dellovom štandu čim smo ju ugledali. No ono što nas je zadržalo tamo je zanimljiva tehnologija koju je Dell prikazao.

Ova točionica piva potpomognuta umjetnom inteligencijom regulira sve ključne parametre, kao što je temperatura, kako bi svaka piva koju natoči bila savršena. Možda još zanimljiviji spoj tehnologije i industrije piva je zapravo bio njihov sustav koji su razvili (i vrlo uspješno testirali) za tvornice u kojima se puni pivo. Naime, uz pomoć niza kamera koje se rasporede oko pokretne trake na kojima se pune boce i limenke, sustav detektira ako se neka boca ili limenka prevrnula, ako je etiketa naopačke ili nedostaje, ili bilo koji drugi nedostatak koji možete zamisliti.

Sustav zatim šalje upozorenja nadzornicima koji čim prije uklanjaju boce i limenke koje ne zadovoljavaju kriterije. Iz Della su nam rekli da su sustav testirali u pivovari u Bostonu i da su na kraju testa vidjeli rast proizvodnje, tj. punjenja piva, od čak 25 posto!

 

Dell-točionica-piva-1.jpg

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Mobile World Congress 2024: AI je i dalje centar novih tehnologija - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.