KFA2 RTX 3050 1-Click OC

KFA2 RTX 3050 1-Click OC

Solidne mogućnosti, (pre)visoka cijena

Najjeftinija Nvidijina kartica s podrškom za Ray Tracing u mainstream kategoriju donosi solidne mogućnosti i pristojne performanse, no konkurencija u ovoj cjenovnoj klasi nudi više, pa RTX 3050 nije osobito isplativa kupnja.

Nvidia je RTX 3050 predstavila kao nominalno najjeftiniju karticu Ampere generacije i nekakvu ulaznicu u svijet Ray Tracinga. Nažalost, ova kartica nikada se u stvarnosti nije prodavala ni blizu najavljene cijene. Gotovo godinu dana nakon službenog predstavljanja, najjeftinija RTX 3050 kartica koju smo mogli pronaći na domaćem tržištu košta 330 eura. Pritom je ovdje riječ o KFA2 modelu RTX 3050 kartice koji očigledno spada u donju srednju klasu.

 

 Ampere u kompaktnom izdanju

Istina, prednost su joj vrlo kompaktne dimenzije. Zauzima svega dva utora na matičnoj ploči uz dimenzije 204 x 136 x 38 mm. Zbog toga je pogodna za ugradnju u računala manjih dimenzija. Ugrađeni rashladni sustav je poprilično jednostavan i manjih je dimenzija. Uključuje dvije toplovodne cijevi i jedan 90 mm ventilator. Kartica posjeduje jedan 8-pinski PCIe dodatni priključak za napajanje, a maksimalna potrošnje energije iznosi oko 130 W.

Radni taktovi grafičkog procesora i memorije u potpunosti odgovaraju Nvidijinoj nazivnoj specifikaciji. Istina, moguće je putem posebne aplikacije Xtreme Tuner Plus relativno jednostavno unutar nekoliko klikova mišem blago overclockati radni takt grafičkog procesora.

Ovdje moramo reći kako je spomenuta aplikacija Xtreme Tuner Plus jedna od funkcionalnijih kada govorimo o aplikacijama za podešavanje i overclocking koje nude pojedini proizvođači kartica.

Svakako je veliki plus kod ove kartice dobar odabir video izlaza koji je čini prilično pogodnom i za multimedijalnu primjenu. Dostupna su tri DisplayPort 1.4 priključka, kao i jedan HDMI 2.1 priključak koji će vam posebno biti od koristi ukoliko karticu planirate spojiti s modernim televizorom.

 

RTX_3050-5.jpg

Ključne prednosti ove kartice svakako su odgovarajuća podrška za najnovije tehnologije, što uključuje DX 12 Ultimate, Ray Tracing, DLSS, G-Sync, kao i Nvidijinu tehnologiju Reflex za smanjenje latencije prilikom natjecateljskog igranja. Osim toga, pozitivno je svakako što imate na raspolaganju ukupno 8 GB video memorije.

 

DLSS kao skriveni adut?

Performanse koje omogućuje ova kartica su dostatne za igranje najnovijih igara na 1.080p, uz uvjet da ne odaberete uvijek najviše postavke 3D detalja. Za nešto višu rezoluciju morat ćete koristiti DLSS ili osjetno smanjiti razinu 3D detalja.

Ray Tracing performanse su također prilično solidne, premda ovo ovisi o broju i zahtjevnosti Ray Tracing efekata, te pojedinoj igri. DLSS može pomoći, ali nemojte očekivati čuda.

Grafički procesor na ovoj kartici radi na otprilike maksimalnih 1.930 MHz uz potrošnju od oko 128 W. Energetska učinkovitost je vrlo dobra, premda ne i pretjerano impresivna. Pritom kartica nije previše bučna, ali ni osobito tiha. Zabilježili smo temperaturu grafičkog procesora od 70°C, ali se pritom ventilator zavrtio na preko 2.100 okretaja. Grafički procesor i memoriju možete overclockati za nešto bolje performanse, ali ova kartica nije osobito pogodna za takvo što.

Glavni problem Nvidijine RTX 3050 ostaje jednostavno previsoka cijena. Performanse i mogućnosti su solidne za karticu ove klase, ali konkurencija danas nudi puno bolji omjer cijene i performansi. Pritom je ova KFA2 izvedba RTX 3050 zapravo najjeftinija moguća varijanta. Zbog svega je ovo prilično neisplativa kartica, osim ukoliko posebno ne cijenite pojedine Nvidijine ekskluzivne mogućnosti poput DLSS-a ili NVENC video enkodera.

NAJBOLJE GRAFIČKE ZA 300 EURA: VELIKI TROBOJ TEHNOLOGIJA

DX12 I RAYTRACING ZA ŠAKU EURA

Što mogu kartice za 300 eura? Testirali smo tri zanimljive mainstream kartice iz AMD-a, Nvidije i prvi puta - Intela. Jesu li dovoljno brze za moderne igre s uključenim Ray Tracingom? Koja je najisplativija kartica u ovoj ultrapopularnoj cjenovnoj klasi?

Više informacija

  • Model: RTX 3050 1-Click OC
  • Ukupna ocjena: 3,4
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 2
  • Dojam: 3
  • Proizvođač: KFA2
  • Grafički procesor: Nvidia GA106, Ampere, podrška za DX12 Ultimate (12_2), OpenGL 4.6 i Vulkan 1.3
  • CUDA proccesors / ROPs / Texture units: 2.560/32/80
  • Frekvencija GPU-a / shadera / memorije: base 1.552 MHz, boost 1.792 MHz (OC mode)
  • Količina i vrsta RAM-a: 8 GB GDDR6 1.750 MHz, širina memorijske sabirnice: 128 bita
  • TDP: 130 W (TDP)
  • Sučelje: 3x DisplayPort 1.4, 1x HDMI 2.1
  • Maksimalna rezolucija: 8k (7.680 x 4.320) piksela
  • Priključci za napajanje: 1x 8-pin
  • Dimenzije: 204 x 126 x 38 mm
  • Plus: kompaktne dimenzije, podrška za DX12 i Ray Tracing, podrška za DLSS, 8 GB video memorije, solidne performanse na 1.080p, umjerena potrošnja energije, podrška za HDMI 2.1
  • Minus: cijena, omjer cijene i performansi, nije osobito tiha
  • Ustupitelj i cijena: Futura IT www.futura-it.hr Cijena: 330 € / 2.486,32 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za KFA2 RTX 3050 1-Click OC

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

KFA2 RTX 3050 1-Click OC - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.