Patriot Viper VP4100 1 TB - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Patriot Viper VP4100 1 TB

Patriot Viper VP4100 1 TB

U pohodu na sam vrh

Ispod impresivnog aluminijskog oklopa nalazi se moćan PCIe 4.0 SSD koji predstavlja jedan od najbržih diskova koje trenutno možete kupiti na domaćem tržištu. Jasno da nije osobito jeftin, ali ako su vam performanse na prvom mjestu, ovo je svakako odličan izbor.

Ako vam NVMe SSD-ovi iz Patriotove serije VPN100 nekim slučajem nisu dovoljno brzi, ovaj tajvanski proizvođač ima u ponudi i nešto brže rješenje u obliku PCIe 4.0 VP4100 diska. Serija VP4100 je perjanica Patriotove ponude NVMe SSD-ova, a namijenjena je gamerima, entuzijastima i profesionalcima koji traže samo najbolje i zahtijevaju najbrži mogući sustav za pohranu podataka.

 

Viper VP4100 1 TB 1

 Zanimljivo je da diskovi iz V4100 serije također dolaze s aluminijskim hladnjakom, međutim, ovog se puta ovaj hladnjak nešto razlikuje od onog kojeg smo vidjeli kod VPN100 serije diskova. Naime, nije toliko visok, nešto je nižeg profila, a i sam dizajn hladnjaka je nešto drugačiji.

 

Viper VP4100 1 TB ISPRAVLJENA 1

Ovakav dizajn omogućit će ugradnju ovog SSD-a i kod prijenosnih računala, premda u tom slučaju nećete moći iskoristiti maksimalne brzine prijenosa koje nudi PCI 4.0 sučelje. Efikasnost ovog hladnjaka je također vrlo uzorna. Poznato je da se PCIe 4.0 diskovi dosta zagrijavaju, ali ovdje nikada nismo zabilježili temperaturu veću od 70 °C.

 

Viper VP4100 1 TB 3

Dobro nam je poznata hardverska platforma koja stoji iza cijele priče. Koristi se Phisonov 8-kanalni kontroler E16, Toshibina 3D TLC memorija te DRAM cache i odgovarajući SLC cache. Ukupni formatirani kapacitet iznosi 931,5 GB. U većini sintetičkih testova (osim storage testa u PC Marku 10), Patriotov je VP4100 bio najbrži testirani disk, u pravilu uz Silicon Powerov US70. Ovo je jedini disk s kojime smo probili magičnu granicu od 5000 MB/s prilikom sekvencijalnog čitanja podataka u Crystal Disk Marku 7.

 

Viper VP4100 1 TB 4

 

Također, ako često kopirate velike datoteke, zanimat će vas da je ovo po tom pitanju jedan od najbržih diskova na tržištu. Patriot ovdje nudi i jamstvo u trajanju od 5 godina, što je dvije godine više nego kod VPN100 serije diskova. Ključan problem predstavlja, međutim, cijena po gigabajtu dostupnog prostora. Ovo je jedan od najskupljih terabajtnih NVMe SSD-ova na domaćem tržištu. Ako zanemarimo sintetičke testove i kopiranje velikih datoteka, i nije toliko brži od brzih PCIe 3.0 diskova, što ga ne čini osobito isplativom investicijom.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Patriot Viper VP4100 1 TB

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Patriot Viper VP4100 1 TB - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.