AMD A10 - 7870K & Asus A88X-Pro - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Na krilima Asusovog A88X-Pro modela Matična ploča koja nam je ujedno poslužila za testiranje A10-7870 dobila je i odlične ocjene te ju vrijedi svrstati u uži izbor prilikom kupnje

AMD A10 - 7870K & Asus A88X-Pro

Nafrizirani Kaveri

Novi APU baziran na Godavari jezgri donosi više radne taktove CPU-a i GPU-a te unaprijeđene mogućnosti

Silni moment kojeg je AMD dobio predstavljanjem nekoliko novih proizvoda nije ostavio ni korisnike desktop segmenta praznih ruku. Ovdje nas je AMD počastio i novitetom namijenjenom vrhu njihove trenutne ponude APU-a, a riječ je o A10 – 7870K.

Na žalost, nije riječ o novoj arhitekturi iako smo na trenutak pomislili kako možda čak ipak i jeste s obzirom da je riječ o drugačijoj jezgri kodnog imena Godavari. Kao što možete primijetiti i ovaj model ima otključani množitelj zbog svojeg “K” prefiksa u nazivu, a od recimo A10-7850K se razlikuje po nešto većim radnim taktovima CPU-a i GPU-a, točnije osnovnog radnog takta od 3,9 GHz, maksimalnog turbo radnog takta procesora od 4,1 GHz te 866 MHz za GPU. Za grafički dio ovog APU-a zaduženo je 512 shadera koji zbog većeg radnog takta donose nešto bolje performanse. 

Asus A88X PRO 4

Godavari jezgra Ukratko, A10-7870 je A10-7850K Kaveri “refresh” s nešto višim radnim taktovima GPU-a i CPU-a

 

Van toga nema nekih značajnih promjena osim što je AMD pomalo htio skrenuti pažnju multiadapter i asymmetric rendering tehnologije koje su predstavljene upravo s Godavari APU-om, a koje nude Mantle i DirectX 12 API. Ukratko, radi se o združenim snagama APU-a i dedicirane grafičke kartice gdje se jedan dio computing workloada prebacuje na APU i time postižu nešto bolje performanse. U teoriji ovo zvuči vrlo korisno, a u budućnosti možete očekivati od nas da ćemo isprobati ovaj tehnološki novitet i javiti vam konkretne dojmove. Realno gledajući performanse A10-7870K nisu nas oborile s nogu obzirom da pomak u odnosu na A10-7850K i nije toliko velik, a i ruku na srce isti takvi taktovi se mogu postići jednostavnim overclockiranjem, bilo GPU-a ili CPU-a. Upravo i time smo se malo pozabavili - dodatnim igranjem se po postavkama BIOS-a može bez problema navući malo iznad 4,4 GHz, što u prosjeku diže performanse za dodatnih 10-20%. A10-7870K je po performansama otprilike 5-10% bolji od svog slabijeg imenjaka što i nije toliko loše obzirom da je razlika u cijeni gotovo jednako proporcionalna.

Asym

Zajedno jači Dediciran i integrirani GPU uz pomoć asymmetric renderinga pomažu jedan drugom u obavljanju posla

 

Baza testa

U sklopu testiranja dobili smo i Asusovu A88X-Pro s kojom se nismo imali prilike do sad pozabaviti. Riječ je o prilično dobro opremljenoj ploči koja je ponudila solidne performanse u sklopu Godavari APU, pogotovo kada je riječ o overclockingu zahvaljujući DIGI+ VRM 6+2 power designu. Kako to obično biva Asus ne štedi na kvaliteti svojih proizvoda, ali niti na opremi tako da ova ploča osim što nosi AMD-ov najnapredniji chipset za APU-e, A88X, ima i podršku za čak 3-way CrossFireX setup. A88X-Pro također je upravo zbog tog čipseta krcat i različitim I/O konekcijama tako ćete na stražnjoj strani naći četiri video izlaza (HDMI, DisplayPort, VGA, DVI-D), četiri USB 3.0 i dva USB 2.0 porta, dvije eSATA III konekcije, combo PS/2, 1 Gbit LAN port te klasičan set audio / izlaza i ulaza. Layout i dizajn ploče su prilično standardni te zapravo prate stariju schemu zlatnih boja viđenu na prošlim generacijama Intelovih ploča. Zahvaljujući 4-way optimization tehnologiji bez ikakvih problema odradili smo automatski overclocking A10-7870K dok se uz pomoć vrlo detaljnog BIOS-a može otići i korak dalje od toga. S cijenom malo iznad 800 kuna možda i jeste iznad konkurencije, ali iskreno ovo je jedan od rijetkih Asusovih proizvoda koji nije toliko cijenom prenapuhan u odnosu na ostale, pogotovo uzevši u obzir dobiveno.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)


Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za AMD A10 - 7870K & Asus A88X-Pro

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD A10 - 7870K & Asus A88X-Pro - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.