Garmin Vivoactive 5

Garmin Vivoactive 5

Lako upoznavanje

Ovaj sat predstavlja svojevrstan start u Garmin ponudi, no ogroman broj opcija i moderan dizajn lako će privući nove korisnike.

Vivoactive linija već dugo nije dobila ažuriranje, u usporedbi s brojnim satovima koji se osvježavaju na godišnjoj razini. Dapače, verziju četiri smo testirali davne 2019. dok je pogled na svijet izgledao puno drugačije nego danas. U usporedbi novog sata s prošlim možemo vidjeti koliko Garmin zapravo ulaže u razvoj iz godine u godinu jer je razlika u generaciji ogromna i svakome s lakoćom možemo preporučiti da nadogradi na novi model, ako se već nije prebacio na neki drugi Garminov sat.

Zapravo, lakše je ovaj model usporediti s modernom Garminovom ponudom u obliku Venu satova jer je ovaj model praktički jeftinija verzija Venu linije, s manje mogućosti, no ako išta znate o Garminovim uređajima, to je da nude more opcija gdje svaki korisnik možda koristi do 5% sustava. Ako novi Vivoactive 5 zadovoljava sve vaše potrebe, idealna je opcija za ulazak u Garminov ekosustav.

Dizajnom, Vivoactive 5 vrlo je sličan Venu 2 modelu. Sprijeda imamo novi AMOLED zaslon koji se pokazao vrlo popularnim i na Garminovim satovima, a nudi lako čitljiv sadržaj visoke rezolucije u svim uvjetima. Zaslon ima promjer od 1,2” s 42 mm kućištem te dolazi u samo jednoj veličini, no dimenzijama bi trebao pasati gotovo svakoj ruci. Ima rezoluciju od 390 x 390 piksela te je dovoljno oštar za prikaz svog sadržaja s visokom oštrinom.

Zaslon štiti Gorilla Glass 3 zaštitno staklo sa solidnom otpornošću na grebanje, no ipak savjetujemo malo pažnje jer pijesak i kamenje mogu ostaviti sitne tragove na zaslonu ako se o njega trljaju. Staklo zaslona je najviša točka sata, pa savjetujemo da na njega pazite. Oko samog stakla nailazimo na aluminijski okvir u raznim bojama (ovisno za koji model se odlučite), dok je ostatak sata od polimera ojačanog vlaknima blago brušenog dizajna, što mu daje izgled modernih pametnih satova.

Ovaj pristup materijalima možda ne zvuči toliko premium kao skuplji Garminovi satovi, no zato sat ima svega 26 grama, a s narukvicom ukupno 36 grama, što ga čini jednim od lakših u ponudi, što je korisnicima značajan faktor, ovisno o sportovima kojima se bave.

 

Garmin-Vivoactive-5-2.jpg

Vivoactive: serija vraća se u velikom stilu s brojnim nadogradnjama, a smatramo da će metrike koje nudi biti dovoljne gotovo svakom rekreativcu

 

Satom se uglavnom upravlja touchscreenom koji je vrlo responzivan i nismo imali problema s upravljanjem. Kao i kod ostalih touchscreen satova, jednom kada se smočite na kiši, otežava se upravljanje satom.

S desne strane su dva gumba za navigaciju, gdje gornji tradicionalno služi za pokretanje vježbi, no i za potvrđivanje kod navigacije menijima. Donji uglavnom služi za vraćanje nazad kroz menije, a dugo držanje vodi vas u postavke. Menijima sata možete upravljati i putem mobitela za postavljanje opcija, ako vam je zaslon sata nepraktičan.

Stražnja strana sata ima klasičan Garminov utor za žičano punjenje, dok se u centru nalazi njihov Elevate V4 senzor otkucaja srca, zasićenosti krvi kisikom i drugim detaljima. Novi Venu 3 dobiva i noviji Elevate V5 senzor, no implementirani V4 u ovom modelu dokazao se svojim mogućnostima i kod puno skupljih satova, pa vjerujemo da će novi korisnici biti i više nego zadovoljni.

Glavna hardverska razlika kod Vivoactive 5 modela je što nema barometar, odnosno altimetar ugrađen u sat, pa ne može mjeriti promjene u visini i koliko ste katova prešli u nekom danu. Podatke o visini možete dobiti nakon vježbanja u Garminovoj Connect aplikaciji na temelju GPS podataka koje sat prikupi, no sat vam neće pokazivati te podatke.

Ostatak sustava prati moderne Garmin satove s lakim pregledom svih podataka koje razni widgeti nude, a odabir bilo kojeg widgeta vodi vas u tu aplikaciju s brojnim drugim detaljima i informacijama koje možete vidjeti. Kao i kod skupljih modela, dobivate sve podatke koje senzor može prikupiti, od broja otkucaja srca i zasićenosti krvi kisikom do praćenja disanja, stresa, spavanja i drugih detalja.

 

 

Od tih podataka sat računa druge korisne pokazatelje poput tjelesne baterije koja vam daje informacije kao što su vrijeme kada ste spremni za spavanje, kvaliteta odmora i druge. Tu je i HRV praćenje, odnosno informacije o varijabilnosti broja otkucaja srca tijekom noći, što opet koriste druge opcije unutar sata za ponudu personaliziranih savjeta.

 

Garmin-Vivoactive-5-1-2.jpg

Elevate v4: senzor vrlo je precizan kod mjerenja otkucaja srca u gotovo svim uvjetima, no nedostaju mu moderne mogućnosti poput EKG-a i termometra

 

Imajte na umu da za aktiviranje nekih opcija sat morate nositi i do dva tjedna po cijele dane (uključujući spavanje) kako bi sat mogao odrediti vaše općenite metrike i tako vas upozoriti ako se previše umarate treninzima i kada je vrijeme za odmor. Neke naprednije funkcije u ovom dijelu ipak nedostaju u usporedbi sa skupljim satovima, pa nemate informacije o naporu treninga, oporavku, spremnosti i drugim funkcijama, no njih istovremeno često neće koristiti prosječni korisnici, pa je pitanje želite li radi njih uložiti često i duplo veću svotu novaca.

S druge strane, sat i dalje podržava beskontaktno plaćanje te na trening možete i bez kartica, a tu je i 4 GB interne memorije za glazbu. Sat podržava i očekivane smartwatch funkcije kontrole mobitela, poruka, glazbe i ostalih sitnica koje tradicionalno od njega očekujemo. Dok koristi Garminov sustav, podržava i aplikacije trećih strana kroz Garminov Connect IQ dućan u kojem možete naći i brojna dodatna lica za sat. Osim Bluetootha, održava i neke ANT+ senzore, no točnu podršku provjerite online prije kupnje. Ono što će se mnogima dopasti je da su funkcije treninga snage dospjele u ovaj sat, s preciznim dijagramom mišića koje pojedina vježba cilja, a možete postaviti i detaljne setove koje radite za precizno mjerenje napretka s vremenom.

 

Garmin-Vivoactive-5-1-4.jpg

Upravljanje: satom primarno se odvija putem touchscreena pa je Garmin u pristupačnijim modelima smanjio broj fizičkih gumbi. Ostavio je samo one za asistenciju u kontroli

 

Za kraj, spomenimo da sat podržava i multi-band GPS/GNSS praćenje s visokom preciznošću kod vanjske rekreacije, a baterija sata u prosjeku traje do 11 dana ako se zaslon pali samo kada u njega gledate, dok ta vrijednost pada na do pet dana ako je uvijek upaljen. Ove vrijednosti svakako su impresivne s obzirom na dimenzije i masu sata, pogotovo ako gledamo konkurenciju van Garminovog ekosustava.

 

KLIKNITE ZA KOMPLETAN USPOREDNI TEST PAMETNIH SATOVA: PROLJEĆE 2024

NOVA GENERACIJA POBJEDNIKA

Dok čekamo sljedeću „veliku stvar“ u tehnologiji pametnih satova, pogledajmo koja su sve unaprjeđenja postigli razni proizvođači u zadnjoj godini.

Više informacija

  • Model: Vivoactive 5
  • Proizvođač: Garmin
  • Operativni sustav: Garmin OS
  • Ekran: 1,2”, 390 x 390 piksela, AMOLED
  • Baterija: 5 do 11 dana
  • Debljina i masa: 36 grama
  • Ustupitelj i cijena: Garmin 299,99 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Garmin Vivoactive 5

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Garmin Vivoactive 5 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.