Alcatel Shine Lite - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Alcatel Shine Lite

Alcatel Shine Lite

Sjaj u tami

Mladenački orijentiran Alcatel ima premium kućište od metala i stakla.

Moramo priznati kako smo pozitivno iznenađeni mobitelom Shine Lite iz Alcatela. Prvi kontakt s telefonom prolazi u laganoj nevjerici – izrada kućišta je kao da se radi o najmanje dva ili tri puta skupljem telefonu. I na prednjoj i na stražnjoj strani nalazi se staklo, na boku je kvalitetni brušeni metalni okvir koji na dnu ima perforaciju s lijeve i desne strane, a spojevi između metala i stakla su na visokom nivou te nema šanse da dođe do bilo kakvog škripuckanja kućišta koje se ne otvara na stražnjoj strani.

Stražnje, crnom bojom obojeno, staklo ima oznaku Asahi Dragontrail Glass – radi se o konkurenciji Gorilla Glassu, proizvodi ga Asahi iz Japana, a u usporedbi je Asahi Dragontrail nešto manje tvrdoće (oko 650 VC) nego Gorilla koja ima tvrdoću 750 VC (Vickers). Oba stakla su kemijski ojačana i spadaju pod alkalno-alumosilikatna stakla. Alcatel Shine Lite dakle izgleda vrlo sjajno što se tiče dizajna. Sviđa nam se što je na stražnjoj strani leća kamere poravnana i ne strši prema van. Na stražnjoj strani nalaze se još i dual LED-ica te senzor otiska prsta. Niti u pogledu specifikacija Alcatel nije manje sjajan – ima 2 GB radne memorije u kombinaciji s Medatekovim MT6737 čipsetom s četiri procesorske jezgre Cortex-A53 kakve viđamo u daleko višim (cjenovnim) klasama današnjih smartfona.

Alcatel ShineLite 15

IGLA Unibody kućište utor za SIM i microSD karticu sakrilo je u standardnu ladicu koju otvaramo iglom za otvaranje

Konfiguracija se dobro „bori“ s HD ekranom od 5 inča tako da je u praksi više nego zadovoljavajuća za dobar i fluidan rad. Dva gigabajta radne memorije jamac su da će telefon solidno raditi i nakon mnogih nadogradnji koje često uspore današnje smartfone. Ekran ima jako dobru vidljivost na suncu i pod kutovima, IPS LCD matrica je uvijek jamac kvalitete. Ispod ekrana su touch osjetljive tipke koje imaju pozadinsko osvjetljenje - u ovom cjenovnom rangu proizvođači uglavnom ne ugrađuju osvjetljenje na donje tipke. Telefon pokreće Android 6 Marshmallow unutar kojeg se nalazi i Alcatelova trgovina aplikacija koje su danas najpopularnije. Na taj način olakšano je pretraživanje aplikacija u poprilično gužvovitoj Googleovoj trgovini aplikacijama. Zgodno je što nam nije bio potreban račun za instaliranje pa ne moramo nikome ostavljati svoje podatke, ako to ne želimo.

Do pet aplikacija otiskom prsta

Stražnja kamera od 13 megapiksela ima autofokus i HDR te elektronsku stabilizaciju slike EIS za video, tako da snimljene fotografije i video ispadaju u konačnici s dosta dobrom oštrinom. Nemojmo zaboraviti o kojem cjenovnom razredu govorimo (oko 1500 kuna) tako da ne očekujemo savršene fotografije kao s telefonima cijene 6000 kuna. Unutar kamere zgodna je aplikacija „Hvatač podjele“ (Split Catcher) koja omogućuje da odmah složimo kolaž (mozaik) od dvije ili četiri fotografije, uz pet predložaka. Prednja kamera od 5 megapiksela dolazi s bljeskalicom tako da će svi oni koji noću izlaze van imati dobre „selfie“ tragove događanja.

Alcatel ShineLite 6

SENZOR OTISKA Nakon jednostavnog i brzog postavljanja možete programirati pokretanje do pet različitih aplikacija

Čak i prednja kamera ima „Hvatač podjele“ tako da odmah imamo mozaik slike, bez potrebe za korištenjem nekog programa ili aplikacije. Sve je već tu.
Senzor otiska prsta (fingerprint sensor) dobre brzine čitanja omogućuje pristup u Safebox, mjesto u telefonu u kojem korisnici mogu spremiti privatne fotografije, video filmove, dokumente i glazbu. Omogućeno je da se putem senzora otiska prsta može (prethodno programirano) otključati i pokrenuti do pet različitih aplikacija. Dakle, možete imati dio telefona koji je zaštićen od tuđih pogleda – dok spavate do poslijepodne, nakon noćnog izlaska, na ovaj način nitko ne može vidjeti što se prethodnu noć događalo :-)

Odnosno, vidjet će samo određene fotografije i sadržaje i neće posumnjati kako ima još nekih „materijala“. Na izbor se inače nude tri boje kućišta - Pure bijela i Satin zlatna, a mi smo na testu imali Prime crnu koja, suprotno našim očekivanjima, nije toliko veliki magnet za otiske prstiju.

Više informacija

  • Model: Shine Lite
  • Ukupna ocjena: 4,1
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Alcatel
  • Operativni sustav: Android 6.0
  • Procesor: 4 x 1,3 GHz, 4 jezgre, čipset MediaTek MT6737
  • Pohrana: 16 GB (microSD utor)
  • Memorija: 2 GB RAM
  • Ekran: 5’’, 1280 x 720 px, IPS 16,7 mil. boja
  • Fotoaparat: 12 megapiksela, HD video, LED bljeskalica, prednji 5 megapiksela
  • Komunikacija: 4G LTE Cat.4, Wi-Fi, Bluetooth 4.2, GPS
  • Baterija: Li-Ion 2460 mAh
  • Dimenzije i masa: 141,5 x 71,2 x 7,5 mm, 156 g
  • Ostalo: FM radio, Asahi Dragontrail Glass, senzor otiska prsta
  • Plus: Izrada kućišta, dizajn, cijena
  • Minus: Ništa bitno
  • Ustupitelj i cijena: Mobis electronic (www.mobis.hr), oko 1.400,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Alcatel Shine Lite

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Alcatel Shine Lite - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.