Apple iPhone X: Glasnik promjena - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Apple iPhone X: Glasnik promjena

Apple iPhone X: Glasnik promjena

Apple je pokušao unijeti dramatične promjene u novi iPhone izbacujući Home tipku i dubokom integracijom FaceID tehnologije za skeniranje i otključavanje telefona licem. Uz to je u svoj flagship dodao prilično jak hardver i kameru.

I dok se iPhone 8 i iPhone 8 Plus čine kao logični nasljednici modela 7, pa ih većina recenzenata posprdno zove 7s, nešto potpuno drugačije (da parafraziram popularne Monthy Phytonovce) stiglo je u malom i skromnom kartonskom paketu nazvanom Apple iPhone X. Mnogi tvrde da je Apple izgubio svoj mojo odlaskom Stevea Jobsa, međutim to se ne bi moglo reći po bankovnom računu, a kako bi svoj podeblji proračun podebljali tektonskim inovacijama, inženjeri iz Cupertina izbacili su pomalo neobičan iPhone. Koliko je on doista neobičan, a koliko samo marketinški „nahajpan“?


Mali veliki ekran

Najveće promjene na X modelu dolaze s prednje strane uređaja s koje, kao što ste već vjerojatno čuli, nema više Home tipke. Sve je ekran. Pa dobro, skoro sve s prednje strane. U ovaj ergonomski maleni (za današnje standarde) uređaj stao je ekran od 5,8 inča, u što isprva nisam vjerovao, misleći da se na specifikacijama nalazi neka greška. Phablet veličina ekrana u ovom malom kućištu. Ipak, kao i kod svake dobre priče postoji jedan „ali“. Radi se o tome da je omjer ekrana neobično duguljastih 19,5:9 (skoro kao kino format) i nema puno aplikacija koje su tome prilagođene.

Usto, gornji dio ekrana djelomično je pokriven umetkom za TrueDepth kameru. Kada se oduzme taj dio, iskoristivi dio ekrana pada na skoro ispod pet inča. U našem korištenju nismo imali zamjerke za omjere stranice, nekompatibilnost aplikacija i slične probleme koji postoje. Razlog je jednostavan. Apple iPhone X ima fenomenalan OLED ekran koji ima sve kvalitete viđene u Samsungovom AMOLEDU, a još ima izraženiju svjetlinu. Moguće je da se radi o ponajboljem ekranu koji smo testirali dosada. Apple podržava HDR10 i Dolby Vision, a u zaslon je spakirano još nekoliko tehnologija.

iphone x gaming

Geste i FaceID

To je to, Home tipka je otišla i zamijenili su je kombinacija otključavanja telefona licem i niz gesti za upravljanje novim iOS11. FaceID tehnologija, na koju je Apple nekako najviše stavio naglasak, funkcionira na način da senzori kraj prednje kamere ispucavaju oko 30.000 infracrvenih točaka i zapravo mapiraju vaše lice. Postavljanje je kratko, dva puta se kružno pomiče lice kroz sučelje i nakon toga sustav je spreman. Pogledom na telefon on će se otključati, no onda ga i dalje morate otključati, što je možda korak koji se mogao preskočiti. FaceID i TrueDepth kamera rade odlično - po mraku, sa sunčanim naočalama, kapom, šminkom.

Dok sam pokušavao shvatiti kako radi ovo otključavanje, telefon je već bio otključan, tako da tu postoji mali wow efekt, ali nije nešto što bi mi prodalo uređaj od 12.000 kuna. TrueDepth sustav ima još jednu zgodnu Snapchat wannabe primjenu, a radi se o prenošenju gesti lica vjerno na 12 ponuđenih Animojija koje kroz poruke možete slati s prednje kamere.

Što se tiče gesti, Home tipku je zamijenio swipe s donje strane ekrana, a pozivanje nedavno otvorenih aplikacija također swipe s donje strane uz malu zadršku. Scroll down s gornje lijeve strane poziva notifikacije, a s desne kontrolnu ploču.

iphone x strana


Dizajn i hardveraj

Kod iPhonea X Apple je uspješno zadržao osjećaj skupocjenog i ekskluzivnog hardvera. Osobno mi je bitnije to što svojom veličinom odlično sjedi i u manjim rukama. Definitivno se može, bez obzira na scroll down geste, koristiti jednom rukom. Bitna je i izrada, a ona je vrhunska, sa staklom s prednje i zadnje strane i rubom od nehrđajućeg čelika. E sad, telefon izgleda odlično i ergonomski je vrlo dobar, ali dosta se komentara pojavilo da se rub običnim korištenjem lako izgrebe. Nama se to nije dogodilo, ali staklena površina je prijemčiva za packe i ne izgleda najljepše već nakon par minuta korištenja. Zbog svega toga, ali i primjetno ispupčenih stražnjih kamera te paprene cijene, preporuka je definitivno za kupovinu zaštitne maske.

Hardverski je Apple iPhone X trenutno kralj performansi. Stiže sa šesterojezgrenim A11 Bionic procesorom s dvije jezgre za zahtjevnije i četiri za manje zahtjevne zadatke, a uz to ga pogoni trojezgreni grafički čip koji bi trebao, u odnosu na model 7, donijeti 30 % bolje performanse. Uređaj dolazi s 3 GB radne memorije i u verzijama od 64 (10k kuna) i 256 GB (12k kuna!!!). Ukupne performanse ostavljaju konkurenciju u prašini. Ako zbog nečeg ovaj uređaj vrijedi, to su ekran, snaga i kamera, više nego micanje Home tipke.

Kamera


Sustav dvaju 12-megapikselnih kamera kod kojih obje imaju optičku stabilizaciju, pri čemu širokokutna ima žarišnu duljinu od 22, a druga, koja ima ulogu teleobjektiva, 55 mm. Tu je i quad-LED bljeskalica. Fotografije su odlične u dobrim svjetlosnim uvjetima, vrlo dobre i u uvjetima lošijeg svjetla, a treba istaknuti mnoštvo video opcija, od usporene i ubrzane snimke do mogućnosti biranja 24, 30 ili 60 fps-a u 4K načinu snimanja. Prednju smo kameru već spomenuli zbog Animoji funkcija, ali izvan toga radi se o vrlo dobroj 7-megapikselnoj kameri koja ima neke zgodne selfie fore, poput portret moda koji automatski izoštri osobu i zamuti pozadinu. Moguće je dodati efekte koji emuliraju studijsku ili niz drugih osvjetljenja na slici i time dodatno istaknuti portret.

iPhone X pogoni iOS11 operativni sustav te ima ne preveliku bateriju od 2700 mAh. Tijelo mu je otporno na prašinu i vodu s certifikatom IP67, a ekran i dalje ima podršku za 3D Touch.

Ukupno se radi o vrlo kvalitetno izrađenom uređaju, koji ima snažan hardver, odličnu kameru i ekran, a najviše se hvali micanjem Home tipke, kojim je cijela prednja strana postala ekran, i TrueDepth kamerom za skeniranje lica i otključavanje telefona. Činjenica jest da je Apple iznenadio, kako vrlo snažnim uređajem s fora novinama, tako i paprenom cijenom koja je visoka i u SAD-u, a kod nas je stvarno previsoka za makar i najjači telefon. Pa tako uređaj sa 64 GB dolazi s cijenom od 10.000 kuna, dok ovaj model koji smo testirali s 256 GB stoji 12.000 kuna. Kod Applea je pozitivno to što ne gubi previše cijenu kroz generacije, ali sumnjamo da će za dvije godine moći doći i blizu te cijene.

Više informacija

  • Model: Apple iPhone X
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Apple
  • Operativni sustav: iOS 11
  • Procesor: A11 Bionic (hexa core, 6 jezgri)
  • Memorija: 3 GB RAM / 256 GB
  • Ekran: 5,8’’, 1125 x 2436, OLED, kapacitivni, 16,7 mil. boja, 458 ppi
  • Fotoaparat: 12 megapiksela, HDR, 4K 60 fps video, quad-LED bljeskalica, prednji 7 megapiksela TrueDepth
  • Komunikacija: LTE, HSDPA, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC (Apple Pay)
  • Baterija: Li-Ion 2716 mAh
  • Dimenzije i masa: 143,6 x 70,9 x 7,7 mm / 174 g
  • Ostalo: TrueDepth kamera, stereo zvučnici, IP67 zaštita, Animoji
  • Plus: Izrada kućišta, ekran, obje kamere, performanse
  • Minus: Cijena, osjetljiv na ogrebotine
  • Ustupitelj i cijena: Hrvatski telekom, www.hrvatskitelekom.hr, 12.000,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Apple iPhone X: Glasnik promjena

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple iPhone X: Glasnik promjena - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.