Samsung Galaxy A40

Samsung Galaxy A40

Veliki povratak A-serije

Popularnost Samsungove A-serije pala je dolaskom uređaja kineskih proizvođača na naše tržište. Kako bi osvojili srednji segment, u Samsungu su napravili radikalni redizajn A-serije koji će zajedno s nižom cijenom privući pažnju korisnika.

Prošlogodišnja ponuda Samsungovih telefona u srednjem segmentu bila je dokaz kako Samsung nema doticaj s potrebama korisnika. Nakon Galaxyja A7, A8 i A9 zapitali smo se koji je idući korak za Samsungovu ponudu u srednjem segmentu, a ono što se dogodilo zaista nismo očekivali.

Mali šminker

Na prvi pogled teško je zaključiti kako se radi o uređaju čija cijena ne prelazi 2000 kuna, za što je prvenstveno zaslužan vrlo tanak okvir zaslona na čijem se vrhu nalazi maleni notch u obliku kapljice vode. Samsung ovaj dizajn zaslona naziva „Infinity-U“, što je referenca na oblik notcha. Naš testni uređaj pastelno je plave boje s efektom presijavanja boja i moramo reći kako nam je ovo jedna od najdražih boja na pametnom telefonu ove godine. Osim plave, tu su bijela i crna te narančasta boja – Samsung si je zaista dao truda i odabrao vrlo zanimljive boje za svoj novi midranger. Jednostavan dizajn zajedno s atraktivnim bojama daje Galaxyju A40 poseban šarm, koji nedostaje mnogim uređajima u ovom cjenovnom razredu.

Samsung Galaxy A40 unatoč niskoj cijeni nudi vrhunsku kvalitetu izrade i odličan Super AMOLED zaslon

A40 1

Kvalitetni midranger

Samsung je morao napraviti određene rezove kako bi bio konkurentan kineskim proizvođačima, prvenstveno Xiaomiju, koji dominira srednjim segmentom. Najveće uštede Samsung je napravio na području materijala od kojih je izrađen novi Galaxy A40, no one su napravljene na vrlo pametan način, pa Galaxy A40 unatoč niskoj cijeni nudi vrhunsku kvalitetu izrade. Samsung Galaxy A40 izrađen je od kombinacije stakla i plastike, s prednjim staklenim panelom, plastičnim okvirom i plastičnom pozadinom. Iako je većinski izrađen od plastike, ona je vrlo kvalitetna te zajedno s izvrsnom završnom obradom ostavlja odličan dojam u ruci. Kvaliteta izrade ne mora se nužno oslanjati na premium materijale jer je završna obrada jednako važna kao i materijali koji su korišteni pri izradi. Samsung je ovo najbolje dokazao svojim novim modelom, koji unatoč plastičnoj konstrukciji djeluje vrlo kvalitetno.

AMOLED za šaku kuna

Stavka kojom se Samsung uvijek izdvajao među konkurentima u srednjem segmentu je zaslon. Samsungovi Super AMOLED zasloni su dugi niz godina sami vrh ponude i stoga je konkurenciji teško nadmašiti Samsungove uređaje, osobito u srednjem segmentu. Samsung Galaxy A40 ima Super AMOLED zaslon Full HD+ rezolucije dijagonale 5,9 inča. Gustoća piksela iznosi 437 piksela po inču, što je sasvim dovoljno visoka gustoća za većinu korisnika. Visoka svjetlina, široki kutovi gledanja i vrlo širok dinamički raspon odlike su zaslona Samsunga Galaxy A40 i on je definitivno najbolji u ovom cjenovnom razredu. Osim kvalitete zaslona, i njegova je veličina odlična jer nudi izvrstan kompromis između veličine i jednostavnog korištenja, pa čak i korisnicima s manjim rukama neće biti problem palcem dosegnuti gornju polovicu zaslona.

Performanse i autonomija

Galaxy A40 pokreće Samsung Exynos 7885 čipset s kojim smo se prošle godine družili u Galaxyju A7 i Galaxyju A8. Ovaj midrange čipset ima odlične performanse zahvaljujući Cortex-A73 jezgrama i za većinu korisnika će biti i više nego dovoljno brz kod svakodnevnog korištenja. Gamere će obradovati Mali-G71 MP2 grafički procesor koji čak i zahtjevnije 3D naslove poput PUBG Mobilea pokreće uz visok i stabilan framerate. Baterija kapaciteta 3100 miliamper-sati pruža prosječnu autonomiju te će većini korisnika omogućiti cjelodnevnu autonomiju. U PCMark Work 2,0 Battery Testu ovaj uređaj izdržao je 8 sati i 49 minuta, što je sasvim solidan rezultat te u potpunosti u skladu s našim očekivanjima.

Softver

U recenzijama uređaja iz Galaxy S10 serije nismo krili svoje simpatije prema novom Samsung One UI sučelju i drago nam je da smo ga napokon dobili priliku koristiti na uređaju srednjeg segmenta. One UI donosi brojne kozmetičke i funkcionalne promjene u odnosu na Samsung Experience. Rezultat svih tih promjena je svježe korisničko sučelje, koje nudi vrhunski izgled i funkcionalnost zajedno s brzinom koja je bila bolna točka prošlih Samsungovih sučelja. Uz One UI dolazi standardni set Samsungovih aplikacija te pokoja nepoželjna aplikacija poput Facebooka, koji nije moguće deinstalirati već samo onemogućiti. Sve u svemu, iznenađeni smo koliko dobro Samsungovo novo sučelje funkcionira na slabijem hardveru te nam je drago da će i korisnici plićeg džepa moći uživati u vrhunskom iskustvu korištenja One UI-a.

Kamere

Prošlogodišnji uređaji A-serije iznenadili su nas s tri ili čak četiri stražnje kamere, no one su u konačnici bile samo kvantitativno impresivne. Galaxy A40 je skroman te ima samo dvije stražnje kamere – primarnu sa senzorom rezolucije 16 megapiksela i standardnom širokokutnom optikom te sekundarnu sa senzorom rezolucije 5 megapiksela s ultra-širokokutnom optikom. Performanse glavne kamere su odlične, oštrina je visoka, a dinamički raspon među najširima u segmentu. U lošijim svjetlosnim uvjetima pojavljuju se problemi koji su neizbježni u ovom cjenovnom razredu: sporiji autofokus koji ponekad dulje traži fokusnu točku i velik gubitak detalja. Sekundarna kamera nema taj problem, ne zato što je njezin autofokus brži, već zato što ga uopće nema. Performanse sekundarne kamere su vrlo dobre u dobrim svjetlosnim uvjetima, dok je u lošijim svjetlosnim uvjetima gotovo neupotrebljiva. Prednja kamera ima senzor rezolucije 25 megapiksela te je definitivno performansama najbolja u segmentu. Najveći nedostatak joj je fiksni fokus, na koji ćete se morati priviknuti ako ste dosad koristili uređaj čija je prednja kamera imala autofokus.

A40 2

Zaključak

Uređaji srednjeg segmenta od korisnika traže kompromis i Galaxy A40 nije iznimka. Plastična konstrukcija i tek prosječna autonomija neće se svidjeti svakome, no ovaj uređaj nudi toliko toga da mu je lako oprostiti ove dvije mane. S hardverske strane donosi vrhunski zaslon, odličan čipset i impresivan sustav kamera, dok sa softverske strane donosi One UI, jedno od ako ne i najbolje Android sučelje koje korištenje Googleovog operativnog sustava čini jedinstvenim iskustvom. Galaxy A40 je karta za brzi vlak u smjeru Samsungovog povratka u srednji segment.

Više informacija

  • Model: Galaxy A40
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Procesor: Samsung Exynos 7885
  • Pohrana: 64 GB
  • Memorija: 4 GB
  • Konektor: USB 3,1 Type-C, 3,5 mm
  • Ekran: 5,9“ Super AMOLED, 2340 x 1080 piksela
  • Baterija: Li-Ion, 3100 mAh
  • Plus: Najbolji zaslon u segmentu, performanse, kamere
  • Minus: Plastična konstrukcija, tek prosječna autonomija
  • Ustupitelj i cijena: Samsung, www.samsung.hr, 1899,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy A40

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy A40 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.