Apple iPhone 12 Pro

Apple iPhone 12 Pro

Usavršena verzija prošlogodišnjeg paketa

Ove godine iPhone izbacuje čak četiri različita modela svojih mobitela, kojima pokrivaju popriličnu širinu tržišta s obzirom na cijene koje nude. No Mini i Max modeli na tržište dolaze malo kasnije, pa smo se prvo pozabavili udarnim modelom, a to je svakako iPhone 12 Pro

Svi su različiti po nekom značajnom detalju, a ovoga puta Max verzija nije samo veća, već ima i drugih poboljšanja. Prije svega, napomenimo kako se više radi o refreshu verzije 11, kao što su nekada imali “S” modele uređaja, tako da se ne treba čuditi jednakim specifikacijama u pojedinim područjima mobitela.

iPhone uređaji imaju jedinstvenu notu po kojoj ih je lako prepoznati iz hrpe sličnih proizvoda. Naravno, konkurencija nije dugo čekala da “posudi” neke detalje, no po nama to samo tjera Apple na nove ideje i konstantni napredak. Novi iPhone 12 Pro tako je osvježio izgled linije, a istovremeno dodatno povećao omjer zaslona i kućišta, što je svakako plus. S druge strane, ostali su neki detalji za koje smo možda svi više-manje spremni da ih napuste. Krenimo tako od prednje strane. Novi model uspoređivat ćemo, naravno, s trenutnim 11 Pro modelima. Dakle, kad dva mobitela stavite ispred sebe, prednja strana nije se značajno promijenila. Točnije, ukupni dizajn i sami zaslon ostaju isti. Rubovi zaslona i dalje drže jednak razmak od kućišta sa svih strana, jedino na vrhu imamo pozamašni “zub”, koji ostaje jednako ponosna izgleda kao i do sada. Ovdje se nalaze već poznati senzori, od selfie kamere do Face Unlock IR sustava, koji smo čak podrobnije pogledali.

Apple iPhone 12 Pro vs stariji No unatoč istom izgledu zaslona, rubovi se doimaju tanjima. Razlog tome je redizajniran metalni obrub mobitela, koji je ujedno i glavna razlika između starog i novog modela. Naime, zadnjih nekoliko modela ima blago zakrivljene rubove, koji su na Pro modelima poprilično skliski. Novi model vraća se u prošlost, u vrijeme kada su vladali iPhone 4 i 5 modeli, pa je rub mobitela sada savršeno ravan. No Apple je otišao korak dalje te čeličnu strukturu ispolirao do razine da se pretvorila u ogledalo. Naravno, u boji je koju odaberete za svoj mobitel. Tu je još jedan detalj kod dizajna, a to je da se kod prijašnjih modela koji su imali zakrivljene rubove zakrivljivalo i staklo kako bi sve imalo ugodan osjećaj u rukama. Sada mobitel sačinjavaju vrlo oštri kutovi te su prednje i stražnje staklo praktički ulegnuti unutar čeličnog ruba. To je dio Appleove strategije kojom jamči zaslon otporniji na udarce, pa će mu rubovi sada biti zaštićeni čeličnim rubom. Gumbi koji se nalaze na rubovima mobitela ostaju, no sada prate plosnati dizajn ruba te primjećujemo da su u novoj verziji malo spušteni bliže centru mobitela. Straga se zadržava isti dizajn, s brušenim staklom na pozadini Pro modela, gdje je jedino Apple logo ostavljen u stilu ogledala. Tako dobivamo atraktivni kontrast iz različitih kutova, a istovremeno uvijek znate kamo staviti bežično punjenje. Bežično punjenje oko sebe sada ima snažni magnet koji će držati nove MagSafe bežične punjače, a važno je naglasiti kako magnet i bankovne kao ni ostale kartice s magnetskom vrpcom jednostavno ne idu zajedno, pa savjetujemo da novi mobitel ne držite zajedno s novčanikom. Glavni je detalj zato i dalje sustav kamera. Generalni dizajn ostaje isti, pa Pro modeli straga dobivaju tri kamere, koje su, naravno, stilizirane za jedinstveni izgled te veličinom, dakako, upadaju u oko. Desna kamera pored sebe s gornje strane ima dual-tone LED osvjetljenje, a s donje se stvar malo promijenila. Donji desni kut je u 11. modelu imao urez za mikrofon straga. Sada je on značajno umanjen te pomaknut u stranu, a njegovu je lokaciju zauzeo LiDAR. To je sustav koji radi na principu sličnom kao face unlock te mapira 3D prostor koji vidi ispred sebe, određujući udaljenost objekata. Tako pomaže pri auto-fokusiranju, među ostalim funkcijama.

Broji se svaki piksel

Zaslon je jedan od vrlo važnih dijelova uređaja, kako za Apple kao kompaniju, tako i za korisnike. Apple je ovdje učvrstio povjerenje kupaca te jamči preciznost svojih zaslona. Tu govorimo o širokom spektru boja, točnije DCI-P3 kvaliteti. Sami zaslon istovremeno se nije mijenjao, no također je poboljšan. Naime, sami OLED panel ostaje isti kao i u 11 Pro modelu. Riječ je o Samsungovoj tehnologiji koja mobitelu pruža visoku preciznost boja, kao i vrlo visoku svjetlinu, dovoljno da se mobitelom može ugodno upravljati i na danjem svjetlu.No kako se smanjivanjem metalnog obruba otvorio dodatni prostor, zaslon je istovremeno narastao s 5,8 inča kod modela 11 Pro na 6,1 inč kod novog 12 Pro modela. Samim time malo je povećana i rezolucija na 1170 x 2532 piksela te se održava jednaka gustoća kao na prošlom modelu. Ekran ima tipičnu maksimalnu svjetlinu od 800 nitsa, a jednom kada je uključen HDR način rada, to jest pokrenete sadržaj koji podržava HDR, maksimalna svjetlina može skočiti i na 1200 nitsa, ovisno o osvijetljenoj površini. Manje površine visoke svjetline imat će samim time i višu maksimalnu svjetlinu. Apple ove zaslone naziva Super Retina jer dolaze s višom rezolucijom od tradicionalnih Retina zaslona. Drugim riječima, sada su i na iPhoneima Full HD+ rezolucije. Uvijek nedostaje maleni detalj, a ovogodišnji iPhone pro modeli jednostavno se ne ističu dovoljno bez njega. Riječ je, naravno, o Appleovoj ProMotion tehnologiji koja je implementirana na posljednji iPad Pro tablet. Radi se o 120 Hz osvježavanju zaslona, koje uvelike poboljšava doživljaj surfanja kako po internetu, tako i društvenim mrežama, i kod kojeg se “scrollanje” poboljšava do nevjerojatne razine. Ovu primjedbu imali smo i za 11 Pro model, no sada je već ipak malo neugodno, s obzirom na to da s ovom tehnologijom imaju iskustva na tabletima, a nema konkurenta koji je već nije implementirao.

Apple iPhone 12 Pro kamera

Uvijek fokus na brzinu

Procesor novog iPhonea je isti kakav je predstavljen i u iPad Air tabletu. Riječ je o A14 Bionic čipsetu, najnovijem Appleovom modelu, koji je, naravno, spreman srušiti sve rekorde u performansama. Radi se o standardnoj Appleovoj 6-jezgrenoj postavi s dvije snažne jezgre i četiri slabije, zadužene primarno za pozadinske zadatke. Cijeli čip proizveden je na TSMC-ovom 5 nm proizvodnom procesu te osigurava vrlo efikasan rad. Čipset sadrži i 16 “Neural Engine” jezgri za ubrzanje kompatibilnih aplikacija koje koriste strojno učenje. Sami procesor koristi dvije Firestorm jezgre brzine do 3,1 GHz te četiri Icestorm jezgre brzine do 1,8 GHz. Uz to, grafički sustav ima četiri jezgre, no Apple ne objavljuje njihove detalje. Kako bi sve radilo kako je predviđeno, posvetilo se malo i bateriji, iako i ovdje nailazimo na primjedbe. Baterija je zanimljiva tema novog modela, s obzirom na to da je oko 10 % manja od prošlogodišnjeg iPhone 11 Pro modela. Pridodajmo tome malo veći zaslon, 5 G čipset koji je poznat da troši nešto više energije, kao i novi A14 Bionic koji, unatoč štedljivosti energije, jednom upogonjen sigurno može povući dosta struje. Prema našem iskustvu, standardno, koliko ga koristite, toliko će trajati baterija, a povremeno fotografiranje i vrlo lagano korištenje nama je potrošilo svega 25 % baterije u jednom danu. Naravno, kada tek dobijete ovakav mobitel sigurno ga nećete “povremeno koristiti”. Moramo naglasiti da je Apple odlučio da vam punjači za mobitele više nisu potrebni jer ih ionako imate po kući. Zato mobitel šalje samo s kablom USB-C u Lightning (na mobitelu je njihov utor). Svakako se nadamo da imate USB-C punjač od prije doma, inače vas čeka još izdavanja i za tu sitnicu. Brzo punjenje iznosi 20 W te se koristi USB Power Delivery 2.0, pa kada kupujete novi punjač jer, naravno, nemate kompatibilni doma, imajte na umu da morate kupiti verziju s PD standardom, a ne Quick Charge 3.0 standardom, jer iako će se mobitel puniti, neće se puniti maksimalnom brzinom. Naravno, skuplji punjači podržavaju i više standarda.

Ne zaboravimo kamere

Kamere na iPhoneu svakako su dio fokusa kompanije te nude vrlo jednostavno iskustvo s impresivnim rezultatima. Kada pričamo o novom iPhone 12 Pro modelu, kamere ostaju iste kao i kod prošlogodišnje verzije. Glavna kamera je dobila malo bolju optiku, no na kraju dana korisnik neće primijetiti razliku. No, iako se hardver nije mijenjao, poboljšana je obrada samih fotografija u novom A14 Bionic čipsetu, s rezultatima koje ćemo vam dati da, naravno, sami pogledate. Fotografije smo malo usporedili i sa Samsungovim Note20 Ultra mobitelom i rezultati govore sami za sebe. Smatramo da je HDR na iPhoneu bolji nego ikada, a Apple je puno pažnje posvetio i noćnim fotografijama. Jedna stvar koja se primijeti kod fotografiranja je činjenica da ovaj iPhone i dalje koristi poprilično malene senzore u usporedbi s konkurencijom. Tako puno ranije softver počinje dulje skupljati svjetlo, savjetujući mirovanje, dok Samsung i dalje može okidati relativno brzo. Glavna širokokutna kamera ima žarišnu duljinu od 26 mm te otvor blende f/1,6. Upravo je ovaj otvor blende poboljšana komponenta kamere, pa sada može propustiti više svjetla do senzora za malo bolje noćne performanse. Riječ je o senzoru kao i kod prošlog modela, ima rezoluciju od 12 megapiksela, što se čini kao standard kod većine flagship uređaja koji preferiraju brze kamere. Senzor je veličine 1/2.55 inča, s pikselima od 1.4 µm, što im daje solidne uvjete kod slabijeg osvjetljenja.

Apple iPhone 12 Pro testna2

Noćne fotografije nemirnih subjekata i dalje su vrlo oštre, no ipak će često trebati nekoliko pokušaja za savršenu fotografiju

Ultraširokokutna kamera sa žarišnom točkom od svega 13 mm smanjuje zoom za 0,5. Drugim riječima, dobit ćete četiri puta više prostora za fotografiranje. Ovaj senzor također ima 12 megapiksela te otvor blende od f/2,4. Ultraširoke kamere imaju izražen efekt “rastezanja” sadržaja na svojim rubovima, od čega ne bježi ni ova kamera. No, neki će taj efekt iskoristiti sebi u korist, dok će se drugi trebati malo poigrati u programima za editiranje fotografija da bi izravnali sliku. Ova kamera nema mogućnost optičke stabilizacije slike, kao ni fokusiranja, već su te opcije fiksirane. Dok opcije poput noćnog fotografiranja funkcioniraju, rezultati su nešto slabiji od glavnog senzora, s obzirom na veličinu pojedinog piksela ove kamere i leće koju koristi. Treća kamera o kojoj pričamo je 2x zoom kamera. Prati standardnu u već nekoliko iPhone verzija te se može iskoristiti za fotografiranje portreta, ali i približavanje udaljenih scena.

Apple iPhone 12 Pro testna

Čak i fotografiranje izravno u sunce daje vrlo jasne i oštre rezultate, s vrlo izraženim HDR efektom, a ove fotografije najbolje će se vidjeti i na HDR sustavima

Riječ je o također 12 megapikselnom senzoru. Žarišna duljina mu je 52 mm, a zbog dizajna leća, senzor je nešto manji, s dijagonalom od 1 / 3.4 inča te pikselima od 1.0 µm. Manji pikseli za rezultat imaju i manju osjetljivost na svjetlo, pa su i rezultati u slabije osvijetljenim scenama nešto lošiji. No, u usporedbi s prošlogodišnjom verzijom, otvor blende povećan je s f/2,4 na f/2,0, što označava poboljšanje u količini svjetla koje dopire do samog senzora. Selfie kamera također nije dirana od verzije 11 Pro te ima 12 megapiksela. Imajte na umu kako je standardni selfie i dalje veličine 7 megapiksela. Povećanjem na 12 megapiksela povećava se i kut gledanja kako bi u kadar stalo više osoba, no dobivate i poznato izobličavanje na rubovima slike. Selfie kamera kao i do sada dolazi zajedno s ToF (Time of Flight) 3D kamerom, čiji je zadatak dobiti dubinske podatke za bolje računanje umjetnih Bokeh efekata. Kamera također može snimati i 4K video pri 60 fps-a ili Full HD video pri 120 fpsa. To je stvorilo i novi mod, koji je Apple, malo sramežljivo, nazvao “Slowfies”, za usporeno fotografiranje… vlastita lica.

Više informacija

  • Model: iPhone 12 Pro
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 5
  • Kvaliteta: 5
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Apple
  • Operativni sustav: iOS 14
  • Procesor: Apple A14 Bionic
  • Pohrana: 128 GB
  • Memorija: 6 GB
  • Konektor: Lightning
  • Ekran: 6,1'', OLED, 1170x2532 piksela
  • Stražnja kamera: 12 MP, 12 MP telefoto, 12 MP ultraširoka, TOF 3D LiDAR
  • Prednja kamera: 12 MP
  • Komunikacija: 5G, WI-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.0
  • Baterija: 2815 mAh
  • Dimenzije i masa: 146.7 x 71.5 x 7.4 mm / 189 g
  • Plus: Visoka vodootpornost (do 6 metara dubine na pola sata), jednostavno korištenje, brzi sustav i integracija s ostalim Apple proizvodima
  • Minus: Zaostali dizajn zaslona, potpuno jednak sustav kamera kao na prošlom modelu
  • Ustupitelj i cijena: A1 telekom www.a1.hr 2.399 kn + 200 kn / 24 mj.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Apple iPhone 12 Pro

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple iPhone 12 Pro - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.