HP Elite Slice - 5.0 out of 5 based on 1 vote
HP Elite Slice

HP Elite Slice

Elitni odrezak

U Vidilabu smo testirali zanimljivo modularno stolno računalo iz HP radionice HP Elite Slice.

Iako je pojam modularnosti u svijetu desktop računala odavno na visokoj nozi, u sferi kompaktnih gotovih računala u klasi Intel NUC-a, modularnost je često ograničena samo na količinu RAM memorije i pohrane. Kada pak govorimo o modularnost samih desktop računala, pod time mislimo na širok izbor komponenti i kućišta u koja ih možemo ugraditi, kako bismo si stvorili idealno računalo u skladu s našim budžetom.

HP sa Elite Sliceom uzima sasvim drugačiju rutu, te poneku modularnost uvodi u svijet kompaktnih gotovih računala, no opet, sasvim drugačije. Na nekim područjima smo na dobitku, dok na nekima, ostajemo pri istom.

Sla-slazi me

Prava posebnost ovog modela ne leži u veoma dobrim specifikacijama, nego njegovom veoma laganom proširivosti. Na dnu glavnog modula nalazimo poseban konektor, koji nikako nije standardiziran, a putem njega se mogu spajati dodatni moduli. Drugi modul koji nalazimo u paketu sadrži optički pogon, no i priključke s gornje i donje stranice. Treći modul pak sadrži B&O zvučnike dobre kvalitete, s konektorom samo na vrhu. Dakle, ovaj paket modula se može složiti samo na jedan način, tj. zvučnik na dnu, optički pogon u sredini, a računalni modul na vrhu.

HP Elite Slice 5

PRIJE SLAGANJA: Moduli izgledaju vrlo kompaktno i slaganje ide bez većih problema

Treba pak spomenuti da računalni modul može raditi i sam po sebi, ako primjerice ne trebate ugrađeni zvučnik u računalo, već koristite vlastite zvučnike, ili zvučnike na monitoru. Računalni modul nije pak bezveze na vrhu, već on kroz gornju stranicu raspršuje svu moguću toplinu koja nastaje radom, a zbog dizajna može raditi gotovo pasivno, tj. s veoma tihim radom ventilatora. Međutim, upregnemo li svu snagu koju nam i7 procesor nudi, ventilator se pretvara u stolnu pijavicu, te postaje veoma bučan. Također, nije ni zvučnik bezveze pozicioniran na dno. Budući da sadrži i bass zvučnik, potrebna je površina po kojoj će se rezonirati zvuk, pa je stoga površina stola idealna.

Gornji kat

Uzmemo li u fokus samo najgornju razinu ovog računala, imamo pred sobom direktnog konkurenta Intelovim NUC modelima, pogotovo Skull Canyon modelu, koji našem testnom modelu može i parirati po snazi. Radi se o kompaktnom računalu iznimno dobrih specifikacija, među kojima se 8 GB RAM memorije čini pomalo slabašnim, uzmemo li u obzir i7 procesor i m.2 PCI SSD. Međutim, iako se radi o kompaktnom računalu, neke stvari moguće je i promijeniti, poput RAM memorije. U ovom slučaju, dovoljno je samo ubaciti još jedan „keks“ od 8 GB. Moguće je i promijeniti SSD, no on se nalazi s gornje strane, zbog čega će trebati malo dublje prokopati u računalo, te mu kompletno skinuti „ljusku“. RAM memorija je pak dostupna uklanjanjem samo četiri vijka. No već i u ovoj konfiguraciji, performanse su odlične, i više nego dovoljne za svakodnevne zadaće. Tokom cijelog druženja s HP Sliceom, pišući recenzije i browsajući webom, nismo primijetili nikakva usporavanja, što je pak očekivano od i7 procesora i PCI m.2 SSD pohrane.

HP Elite Slice 3

PORTOVI: Iako se u našoj verziji računala nalaze tri elementa, svi I/O portovi smješteni su na kat na vrhu, gdje se nalaze i same interne komponente računala

No to smo već vidjeli i kod drugih kompaktnih računala, ponajviše Intelovog NUC-a. Ono što nismo imali prilike vidjeti do sad su dodatni moduli. Iako bismo mogli reći da i Intelov skull canyon nuc može podržati module budući da ima mogućnost spajanja konvencionalne grafičke kartice u eksterno kućište, HP Elite Slice je ciljan na sasvim drugu publiku, što se najbolje vidi u modulima. Umjesto gaming agresivnog dizajna, nalazimo elegantne boje i dizajn koji bi jednako dobro pasao u modernistički ured, koliko i u modernu galeriju. Iskorišten je mat mekani lak koji ostavlja odličan dojam, a već smo ga mogli vidjeti i na par ultrabookova. Oko usisa je iskorištena bakrena boja elitnog odjeljka HP-ovih modela. Shodno tome, HP logotip na vrhu je onaj moderni, minimalistički, koji odiše premiumom.

 

HP Elite Slice
3DMark 11 Performance Preset
3DMark Score 840
Graphics Score 886
Physics Score 10082
Combined Score 305
Performance Test7
PassMark Rating 3344,3
CPU Mark 8680
2D Graphics Mark 756
3D Graphics Mark 948
Memory Mark 2100
Disk Mark 6018
Cinebench R15 64-bit
Renderning CPU (Multi Core) 723 cb
Renderning CPU (Single Core) 154 cb
OpenGL 42,54 fps
AIDA64 Cache&Memory Benchmark
Memory Read 16604
Memory Write 16029
Memory Copy 16726
Memory Latency 62,4
Final Fantasy XIV Arealm Reborn (Standard Laptop)
Score 2994
Performance Fairly high
Unigine Heaven (quality medium, preset custom)
FPS 10,2 fps
SCORE 258

Uz HP logotip, na vrhu nalazimo i kapacitivne tipke, kao na mobitelu, no veoma zanimljive namjene. Uz tipke za pojačavanje, stišavanje ili kompletno gašenje glasnoće, nalazimo i tipke za prihvaćanje i odbijanje poziva. Te tipke se nalaze na računalu budući da HP usmjerava ovaj model na business korisnike, a pogotovo na konferencijske dvorane. Time se ovo računalo može pretvoriti u pravi komunikacijski stroj, s lako dostupnim tipkama za uspostavljanje i odbijanje poziva na vrhu.

Više informacija

  • Model: Elite Slice
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Ergonomija: 5
  • Proizvođač: HP
  • Procesor: Intel Core i7-6600T
  • Grafički sustav: Intel HD Graphics 530
  • Memorija: 1x 8 GB DDR4
  • Tvrdi disk: 240 m.2 PCI-E GB SSD
  • Optički uređaj: Posebni modul
  • OS: Windows 10 Pro
  • Mreže: Wi-Fi a/b/g/n/ac(2 x 2), Bluetooth 4.1
  • Dimenzije i masa: 161,5 x 161,5 x 350,5 mm, 1,04 kg
  • Plus: Modularnost, performanse, dizajn
  • Minus: Buka
  • Ustupitelj i cijena: HP Hrvatska (www.hp-store.hr), 8.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HP Elite Slice

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HP Elite Slice - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.