Benq GW2765HT - 3.7 out of 5 based on 3 votes
High gloss kućište Sssve je manje prisutno na monitorskoj sceni, iako ovaj model izgleda pomalo jeftion, performansama i mogućnostima to debelo nadoknađuje

Benq GW2765HT

1440p bez kompromisa

Rijetko se susrećemo s monitorom za koji možemo ustvrditi da je jednako dobar za editiranje fotografija, montiranje videa ili crtanje kao i za igranje simulacije vožnje, pucačine ili druge igre

Nije tajna kako je agresivan Benq ušao na tržište računalnih monitora i pomutio planove konkurenciji i to na globalnoj skali. Malo po malo, ovaj tajvanski proizvođač primarno poznat u domeni projektora (a zatim i laptopa/smartphonea na istočnom tržištu) zagrizao je tvrd orah i ostvario više no pozitivne prodajne rezultate. Počevši s TN i VA matricama koje smo vidjeli na njihovim prošlogodišnjim modelima evo Benqa i na pro/gaming IPS-u.


Kandidat za top izbor u klasi

Kodno ime modela je GW2765HT i osim respektabilne dijagonale ekrana od 27 inča posjeduje i adekvatnu 1440p rezoluciju, ako se nas pita, gotovo pa idealnu za ovu veličinu ekrana. Tu je i već viđena Benq tehnologija za otklanjanje titranja pozadinskog osvjetljenja (flicker free) kako bi dugotrajno gledanje u monitor bilo što bezbolnije i bez dodatnog zamora za oči. Odličan anti refleksivni premaz ekrana uspješno uklanja refleksije iz kutova te nema negativan utjecaj na prikaz crne boje (blještavi efekt) i ostalih tamnih tonova.

S dizajnerske strane, kućište monitora ali i cjelokupni vizualni identitet je na pola puta između poslovnog i gamerskog izgleda što ne čudi obzirom da se Benq odlučio promovirati ovaj model kao podjednako dobar za oba svijeta, poslovni i kućni. Rjetkima uspijeva zadovoljiti obje te potrebe istovremeno jer ponekad multimedijalne i igraće performanse ne idu ruku pod ruku s uredskim tablicama, dokumentima, alatima za obradu videa i slika. Ulazno kašnjenje je ispod prosijeka za IPS matricu te iznosi odličnih 23 ms (uz overdrive), a deklariranih 4 ms odziva u praksi nam nije izgledalo “marketinški nategnuto” bez pojave artefakta i vidljivog “motion blura” tokom gaminga.

Da smo se susreli s ovim Benq monitorom bez prethodnog znanja o njegovim specifikacijama i odigrali nekoliko minuta brze vožnje ili neku pucačinu iz prvog lica moramo priznati da ne bismo dali ruku u vatru i sa sigurnošću tvrdili da je ovo IPS monitor. U ovom kontekstu (gaminga) teško je dati IPS matrici veći kompliment od ovoga, a ono u čemu je ovaj monitor zapravo vrlo dobar do odličan tek slijedi - reprezentacija boja, tonova i općenito uvjerljiv prikaz slike.

Benq GW2765 1
Pravi profić Zakretanje ekrana moguće je u portret mod, a s obzirom na WQHD rezoluciju to bi moglo biti – korisno!

 

Iznenađenje u velikom stilu

Mnogo smo se puta do sada susreli s monitorima koji će doći tvornički isporučeni krajnjem korisniku s pretjerano podešenim kontrastnim vrijednostima ili neuvjerljivo postavljenim balansima boje i kontrole pozadinskog osvjetljenja. Prvi slučaj će rezultirati tako da većina detalja na slici u sjenama uopće neće uopće biti vidljiva ili primjerice u ekstremnim slučajevima nećemo uopće vidjeti dio oblaka na plavom vedrom nebu. Iako je ovo opčenito karakteristika low-end monitora kod kojih se korekcija i kalibracija odvija gotovo pa “odokativnom” metodom, oni skuplji i dalje mogu pružiti više nego što nude kada ih prvotno izvadite iz kutije.

Kod njih je slučaj da pretežno prevladava neka od RGB boja pa slika može imati hladnije ili toplije karakteristike. Kod Benq GW2765ht modela prezentacija boja i tonova iz kutije vrlo je dobra i odgovara opisu kojeg bismo nazvali “gotovo realnim”, uz sjajno pogođen kontrast i bijelu boju koja ne vuče niti na žuto niti na plavo. S obzirom da ovaj monitor ima rezoluciju veću od FullHD-a provjerili smo kako se ponaša sa skaliranjem sadržaja kada je izvor slike u 720p i 1080p formatu.

Rezultat je sasvim solidan, očekivati apsolutno čistu sliku (na rubovima objekata) pri brzim pokretima uz skaliranje je previše bez hardverski moćnog procesora, a niti tada rezultat nije idealan, GW2765ht obavlja posao pohvalno. Jedino nam je nedostajala podrška za g-sync ili freesync tehnologije da minimizira tearing i shuttering prilikom igranja, no očekivati ove tehnologije trenutno u ovom cjenovnom rangu je realno previše. Tražite li svestran monitor sa 1440p rezolucijom, IPS-om i zavidnim (profesionalnim) performansama, ovo je naš prijedlog.

Više informacija

 • Model: Benq GW2765HT
 • Ukupna ocjena: 4,7
 • Performanse: 5
 • Isplativost: 5
 • Cool faktor: 5
 • Proizvođač: Benq
 • Tip: IPS LED
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 27” (68,5 cm) / WQHD /16:9
 • Statički/dinamički kontrast:: 1000:1 / 20000000:1
 • Snaga osvjetljenja: 350 cd/m2
 • Kut vidljivosti: 178°/178°
 • Priključci: VGA, DVI-Dual Link, HDMI, DisplayPort
 • Dodatno: integrirani zvučnici 2 x 1 W
 • Dimenzije: 487 x 748 x 224 mm
 • Masa: 6,9 kg
 • Plus: rezolucija ekrana, prikaz slike i boja ravnopravan je sa top klasom monitora, vrlo brz odziv za IPS matricu čini ga pogodnim i za pro-gaming
 • Minus: ništa posebno
 • Ustupitelj i cijena: Eurotrade, www.eurotrade.hr, cijena: 3.548,00 kn
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Benq GW2765HT

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Benq GW2765HT - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.