Acer CB270HU - 5.0 out of 5 based on 1 vote
velikan s ahva matricom Dijagonala od 27 inča i kvaliteta prikaza istovjetna IPS modelima i to sve uz rezoluciju od 2560x1440 piksela

Acer CB270HU

Na pola puta do UHD-a

Uz dolazak 4K monitora i televizora samo je pitanje vremena kada ćemo na FullHD rezoluciju gledati kao zastarjeli standard, 1440p stepenica je između ova dva svijeta, a monitori ovih rezolucija više nisu abnormalno skupi…

Iz Acera dolazi monitor koji cilja na gornji segment tržišta spreman izdvojiti nešto više od prosječnog korisnika kojemu je dovoljna i FullHD rezolucija, ovaj model donosi raskošnih 2560x1440 piksela. Solidno opremljen i na papiru vrlo interesantan Acer niti uživo nije razočarao, zapravo baš naprotiv…

 

Matrice, paneli i tehnologije

Zaista smo nebrojeno mnogo puta pisali o matricama LED panela i uvijek im se vraćamo ispočetka. Evo zašto, matrica koju koristi ovaj Acer jedna je od najegzotičnijih, ne pamtimo kada smo zadnji puta imali AHVA panel u redakciji. Iako biste na prvi pogled pomislili kako „VA“ označava „vertical alignment“ rod matrica ona je prema svojoj strukturi mnogo srodnija IPSu (AHVA je mnogo više od same varijacije IPS-a). No nemojte se zbuniti, AHVA nije ništa revolucionarno niti „posebno“ performansama ili mogućnostima prikaza. Statički kontrast joj je sličan kao i kod IPS ekrana, a dijele i neke negativne značajke poput „AHVA/IPS-glow“ efekta.

To znači da postoji pojava laganog sjaja prilikom prikaza crnih tonova boje, umjereni „glow“ nije posljedica pozadinskog osvjetljenja već kombinacija premaza ekrana (folije preko LCD panela) i samih podpiksela te načina na koji blokiraju pozadinsko svijetlo. Acerov CB270HU ima prilično slabu pojavu ovog efekta, no nije da ne postoji. Reprodukcija boja i tonova vrlo je slična (da ne kažemo identična) IPS-ovima u istoj cjenovnoj klasi u koju se Acer smjestio.

Ono što bi vas trebalo pridobiti kod odabira je njegova nativna rezolucija u raskošnih 1440p. Ukoliko niste navikli na ovako visoku rezoluciju jedno je sigurno, kada je jednom isprobate i steknete navike korištenja, teško je vratiti se natrag. Točnije, sve ostalo (FullHD) gledat ćete iz nove perspektive.


Gaming, surfanje, dokumenti, multimedia

CB270 je opremljen Flicker-free tehnologijom pozadinskog osvjetljenja što se najbolje očituje prilikom rada s dokumentima i čitanju teksta, ukratko sve radnje gdje prevladava prikaz bijele boje. Tehnologija radi solidno, Benq modeli u ovoj klasi ipak su nešto bolji po tom pitanju, no obzirom kako ovu tehnologiju većina monitora ipak ne koristi, Acer je u prednosti od samog početka. Oštrina prikaza je odlična, zaista na razini jednog pro-monitora visoke klase (što realno AB270 nije) pa u kombinaciji s „mirnom“ reprodukcijom statične slike rubovi objekata (ikona ili teksta..) imaju kirurški jasne konture bez zamućivanja, pikseliziranosti i slično.

Deklarirani dinamički kontrast je apsurdnih 100 milijuna : 1, odakle, kako i kojom vrstom mjerenja je dobivena ova brojka vjerojatno ne znaju niti u samom Aceru. Mi smo izmjerili (ANSI metoda mjerenja s crno-bijelom šahovnicom) statički kontrast u vrijednosti 865:1 što je solidan do vrlo dobar rezultat. Podsjetimo, ovo je bolje čak i od nekih entry-level IPS Dellova. Dakle u dinamičkom režimu rada ta bi brojka trebala biti (teoretski) 86500000:1, hm…ne. Sve u svemu ovo je vrlo dobro zaokružen monitor, itekako kompetitivnih performansi pa bi bila prava šteta da na tržištu prođe neprimijećeno, samo zato što dolazi iz kuće koja nije primarno poznata po računalnim monitorima. Upravo iz tog razloga podređeni proizvođač (Acer) u oštroj konkurenciji mora pravdati svoju poziciju ili niskom cijenom ili surovim performansama. Drago nam je da se Acer odlučio za ovo posljednje.

Također moramo napomenuti da ovaj model nije imao nikakve probleme s izbijanjem osvjetljenja po rubovima, uniformnost pozadinskog LED-a je vrlo dobra (nema LED oblaka). Obzirom da je ovaj neželjeni efekt često prisutan na velikim dijagonalama CB270 je izbjegao „metak“, nešto što i mnogo skuplji modeli ponekad ne uspijevaju.

Više informacija

 • Model: Acer CB270HU
 • Ukupna ocjena: 4,4
 • Performanse: 4
 • Isplativost: 4
 • Proizvođač: Acer
 • Tip: IPS (AHVA) LED LCD
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: WQHD (2560 x 1440) / 27” / 16:9
 • Statički/dinamički kontrast:: - / 100,000,000:1
 • Snaga osvjetljenja: 350 cd/m2
 • Osvježenje: 60 Hz
 • Kut vidljivosti: 178 / 178
 • Vrijeme odziva: 6 ms
 • Priključci: DisplayPort, HDMI, DVI
 • Dodatno: integrirani zvučnici
 • Dimenzije: 639 x 61 x 830 mm
 • Masa: 3,5 kg
 • Plus: Velika dijagonala, rezolucija, kvaliteta prikaza istovjetna IPS-u, svi digitalni priključci su raspoloživi
 • Minus: Ništa specijalno
 • Ustupitelj i cijena: Acer Hrvatska, www.acer.hr, cijena: 3.699,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Acer CB270HU

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Acer CB270HU - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.