Svestranost: Stalak je moguće podesiti tako da regulira kut nagiba ekrana da monitor komotno možemo koristiti iz stojećeg položaja

Dell P2714T

Prstom po staklu

Ovaj Dell u jednu ruku diktira OS koji morate koristiti - Windows 8, jer spomenuti OS iskorištava sve hardverske mogućnosti ovog touchscreen monitora i navikava korisnika na „hibridni“ način korištenja uz miš i tipkovnicu…

Touschscreen monitori nisu nikakva novost na tržištu, a mi smo ih u VidiLabu imali već nekolicinu na testu, uključujući i Dellove modele. Kako to inače biva, nova (naprednija) serija zamjenjuje staru a iza kodne oznake P2714T (postoji i izvedba u 23-inča, P2314T) krije se ekran sposoban detektirati dodir sa svih 10 prstiju istovremeno.

Dell P2714T 3

 

Šminker sa pokrićem

Baš sve na ovom modelu odaje dojam pripadnosti visokoj klasi. Od kvalitete izrade do najsitnijeg detalja na kućištu, staklena površina ekrana pod prstima ostavlja istovjetan dojam tableta najviše klase. Ergonomija koju pruža masivno metalno postolje podiže iskustvo i ugodu korištenja na najvišu razinu. Stalak je moguće podesiti tako da regulira kut nagiba ekrana do te mjere da monitor komotno možemo koristiti iz stojećeg položaja. To može biti korisno za neku specifičnu primjenu npr. na info-pultu i slično.

Postavljanje je krajnje jednostavno, Windows 8 korisničko sučelje potpuno je prilagođeno ekranu poput ovoga i OS posjeduje integrirane upravljačke programe za touchscreen. Sve što je potrebno napraviti jest povezati monitor USB kabelom na računalo i korištenje može započeti. Navigacija je brza i intuitivna a tipkovnica u fizičkom obliku nam zapravo i ne treba jer je tekst brže unijeti preko one virtualne, naravno ako unosite rečenicu-dvije. To nam zapravo pruža vrlo fleksibilan način primjene bez miša i tipkovnice na radnom stolu.

Dell P2714T 5

Fizički ili virtualno: Dell se odlučio na fizičke tipke za kontrolu i navigaciju OSD-om - neobično za touch-screen monitor

 

Visoka cijena opravdava mogućnosti?

I da i ne. Ovisi iz koje perspektive gledate na isplativost. Činjenica je da u današnje vrijeme pametni telefoni i tableti imaju DPI od 400+ pa do 500 (Quad HD) na dijagonalama od kakvih 5 inča dok je Full HD-a rezolucija na 27 inčnom monitoru karakteristika ulazne klase monitora. Gledati u ekran modernog mobitela/tableta i zatim sjesti za radni stol gdje se nalazi monitor sa DPI-jem od 81,59 piksela (koliko ima svaki 27 inčni FullHD monitor) po kvadratnom inču zvuči zastrašujuće. To nas vraća natrag na često postavljano pitanje, je li FullHD premala rezolucija za 27 inča?

Za multimediju, gaming i slične aktivnosti nije no za ozbiljniji rad u aplikacijama definitivno jest, to su nas barem naučili visoki standardi mobilne industrije i teško je vratiti se korak natrag. Zato P2714T visoku cijenu (osim iznimne izrade) opravdava i vrlo dobrim performansama prikaza (izuzev pikseliziranosti) kao što je realna reprodukcija tonova i solidan kontrast ali i široki kut vidljivosti. Sve su to zasluge vrlo dobre Samsungove PLS matrice koja prema našim iskustvima ostvaruje tek nešto lošije rezultate od izvrsne (i relativno skupe) AH-IPS tehnologije. Statički kontrast kalibriranog monitora kreće se od neznatno ispod 900:1 (mjereno ON/OFF metodom) od deklariranih 1000:1 a definicija crne boje je solidna. Staklena površina ekrana ima vrlo jaku refleksiju koja dodatno narušava tamne tonove zato pripazite na smještaj.

Gledate li crno bijele fotografije na ovom monitoru preporučamo da zamračite prostoriju i postavite ekran suprotno od bilo kakvog izvora svjetlosti. Snaga osvjetljenja od 270 kandela (po m2) neće mnogo pomoći ako iza sebe imate lampu ili prozor jer su refleksije značajne. Tu je i integrirani USB hub u verziji 3.0 (dva raspoloživa priključka), HDMI sučelje ima podršku za MHL (tablete/pametne telefone i slične gadgete). Ono što eventualno nedostaje su integrirani zvučnici koji na ovom tipu monitora imaju više smisla nego na bilo kojem drugom. Zanimljivo je kako se Dell odlučio na fizičke tipke za kontrolu i navigaciju OSD-om, poprilično neuobičajena praksa na touch-screen monitoru. U izbornicima nema ničeg novog, sve je vrlo „Dellovski“ (to mislimo na pozitivan način) pregledno i dostupno u najviše tri klika. I na kraju cijena, mi to vidimo ovako: tko traži fancy touchscreen za recepciju/ured/slično biti će spreman „iskeširati“ traženi iznos jer nitko drugi u branši ne nudi ništa slično na ovoj razini kvalitete izrade, a tu je i početni WOW faktor kada se sretnete sa P2714T uživo.

Više informacija

 • Model: Dell P2714T
 • Ukupna ocjena: 4,2
 • Performanse: 4
 • Mogućnosti: 5
 • Cijena: 4
 • Proizvođač: Dell
 • Tip: PLS LED / Full HD
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 27” ( 68,58 cm)
 • Statički/dinamički kontrast:: 1000:1 / 8000000:1
 • Snaga osvjetljenja: 270 cd/m2
 • Kut vidljivosti: 178 / 178
 • Vrijeme odziva: 8 ms (siva-u-sivu)
 • Priključci: DisplayPort 1.2, HDMI (MHL), VGA
 • Dodatno: USB 3.0 Hub
 • Dimenzije: 410 x 665 x 44 mm
 • Masa: 7,11 kg
 • Plus: Kvalitete izrade, dizajn, masivan stalak i fleksibilnost postavljanja (nagiba), USB 3.0 hub, touchscreen, vrlo dobra prezentacija boja, solidan kontrast, jednostavnost instalacije
 • Minus: Cijena, potencijalno premala rezolucija za 27 inča, nema ugrađene zvučnike
 • Ustupitelj i cijena: Dell, www.dell.com, cijena: 4.850,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Dell P2714T

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Dell P2714T - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.