Dell P2414H - 3.7 out of 5 based on 3 votes
AH-IPS: matrica koja daje sjajne vizualne performanse i pripada višoj kategoriji IPS monitora

Dell P2414H

Gaming u kravati i odijelu

Iako naočigled izgleda kao svaki drugi Dell, ovaj model ispod plastičnog poklopca skriva zanimljiv spoj značajki koje bi se mogle dopasti raznovrsnoj publici. Statički kontrast uz kalibraciju prelazi deklariranu vrijednost, dok vrijeme odziva odlazi ispod deklariranog…

Donedavno pomalo zapostavljena P serija iz Dellove ponude osvježena je novim IPS panelom, baš kao i mnogo popularnija Ultra Sharp (U) ponuda više klase koja cilja na polu-prefesionalce. Raspon dostupnih dijagonala je u 22, 23, 24 i 27 inča, mi ćemo se danas pozabaviti cjenovno vrlo primamljivim P2414H modelom…

Dell P2414H 7

Puno toga, ali ne baš sve: od ulaznih konektora tu su DVI, VGA i DisplayPort verzije 1.2a, no HDMI-ja nema

 

Balansirane specifikacije i cijena

Ugrađen je LG-jev AH-IPS panel, matrica koja daje sjajne vizualne performanse i pripada višoj kategoriji IPS panela, dosad rezerviranoj uglavnom za profesionalne monitore. P2414H se vanjskim linijama i dizajnom savršeno uklapa u Dellovu „vojsku klonova“. Sve je tu manje-više dobro poznato. Već standardno odličan stalak sa opcijom pivotiranja, robusna izrada od kvalitetne plastike, s ekranom presvučenim anti-reflektivnom folijom koja vrlo dobro upija okolnu svjetlost. Kako bi Dellov paket bio potpun tu je i 4 portni USB 2.0 HUB (3 downstream i 1 upstream priključak) koji praktično služi kao ekstenzija USB utorima računala, idealno da se ne moramo stalno saginjati ispod stola i tražiti utore na „PC kanti“.

Iako bismo sada već voljeli vidjeti podršku za USB 3.0, ona je još uvijek rezervirana za top klasu. S obzirom na cijenu, opremu i performanse ovog monitora to uopće ne čudi. Od ulaznih konektora tu su DVI, VGA i DisplayPort verzije 1.2a. HDMI priključka nema. U pakiranju, uz monitor, osim standardnog VGA kabela dolazi isporučen i DisplayPort kabel pa dodatna kupovina za digitalnu konekciju više nije obavezna. OSD izbornik je ostao nepromijenjen, pregledan i intuitivan u sva svoja 4 glavna podizbornika. Navigacija je brza pa je do bilo-koje postavke moguće doći u svega tri klika. W-LED pozadinsko osvjetljenje osigurava i malu potrošnju struje, mi smo na tvorničkim postavkama izmjerili potrošnju od svega 22,2 W.

Uniformnost osvjetljenja po površini ekrana kreće se unutar granice od 3 luksa za bijelu i 0.2 luksa za crnu boju, što su rezultati koje smo dobili mjereći statički ANSI kontrast na šahovnici sa 9 polja. Statički kontrast (ovisno o kalibraciji) kretao se oko deklariranih 1000:1, što je iznenađujuće visoko s obzirom da su stvarne brojke često ispod onih koje se reklamiraju. Usporedimo li ga s popularnim modelom U2312HM (monitor koji svakodnevno koristimo) napredak u odnosu kontrasta definitivno je primjetan u korist P2414H, na kojemu je i zloglasni IPS glow efekt znatno manje izražen. Ipak reprezentacija boja s tvorničkim postavkama nije idealna (primjetno kada neke nijanse bijele boje sadrže žućkaste primjese) pa smatramo kako je potrebno poigrati se s postavkama i pravilno podesit gammu.

 

IPS za igrače

Dell P2414H zasigurno nije zamišljen kao gamerski monitor. Vrijeme odziva IPS matrice u usporedbi s TN modelima nikada neće biti identično. No, ma koliko se trudili, pokušavali i tjerali se primijetiti zamagljene konture objekata koji se brzo miču po ekranu, mi to nismo uspjeli. Pokrenuli smo PixPerAnov autić (overdrive je po defaultu uključen) i uhvatili nekoliko slika fotoaparatom (da se uvjerimo kako nam umor ne zavarava oči i um) i eto ga, mali „duh“ automobila je tu no uz znatno manji „blur“ nego je to uobičajeno.

Napominjemo kako na RTC (Response Time Compensation) nije moguće utjecati u samom izborniku, on je uvijek uključen i želite li na to utjecati morate pristupiti servisnom izborniku (kombinacijom tipki) no kako ta procedura utječe na jamstvo, nećemo je opisivati. Kada govorimo o kašnjenju signala za gaming, treba razlikovati dva osnovna: ulazno kašnjenje i odziv. Ulazno kašnjenje je vrijeme potrebno da monitor/tv isporuči signal sa nekog ulaznog konektora elektronici panela dok je odziv definiran brzinom promjene boje (zakretanja) panela.

Ulazno kašnjenje P2414H kreće se oko 22 ms , tipično vrijeme kod LCD LED televizora je okvirno 25-35 ms što svrstava Dellov monitor visoko na listu želja svakog gamera koji traži performansi prikaza iznad mogućnosti TN monitora. Zaključujemo da je P2414H gamerski monitor, bio to Dellu cilj ili ne.

Više informacija

 • Model: Dell P2414H
 • Ukupna ocjena: 4,6
 • Performanse: 5
 • Kvaliteta: 5
 • Cijena: 4
 • Proizvođač: Dell
 • Tip: LCD
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 24” (61 cm) / FullHD / AH-IPS/16:9
 • Osvježavanje: 60 Hz
 • Statički/dinamički kontrast:: 1000:1/2000000:1
 • Snaga osvjetljenja: 250 cd/m2
 • Kut vidljivosti: 178/178
 • Vrijeme odziva: 8 ms
 • Priključci: DVI-D (HDCP), VGA, DisplayPort 1.2a
 • Dimenzije: 565,6 x 499 x 180 mm
 • Masa: 3,51 kg
 • Plus: AH-IPS, brzina odziva pogodna za ozbiljniji gaming, odliËan kontrast i reprodukcija boje, AG premaz ekrana, pivot stalak, USB čvorište
 • Minus: Voljeli bismo vidjeti USB 3.0 čvorište no s obzirom na cijenu to i nije neki minus
 • Ustupitelj i cijena: Kodeks, www.kodeks.hr, cijena: 1.437,50 kn
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Dell P2414H

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Dell P2414H - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.