Zanimljivost: Dellovu AMVA matricu odlikuje pet puta veći statički kontrast nego kod IPS ili TN matrica

Dell S2440L

Multimedijalni adut

Ako ste mislili kako Dellov monitor mora nužno imati poslovni look i pivot stalak - varate se. Relativno nova serija S u proizvođačevoj ponudi donosi sasvim novi pristup izrade, ali i primjene - u prvom je planu multimedija!

Iz Dellove radionice računalnih monitora dolazi ne baš tipičan model kad je riječ o ovoj strogo poslovno orijentiranoj tvrtci. Pripada manje raširenoj seriji S (pokrenutoj tek prije dvije godine) pozicioniranoj između dobro poznatih linija U(ltra sharp) i P(rofessional) Dell monitora. Njegova kodna oznaka je S2440L a dizajnom okvira prednje strane i postolja potpuno se izdvaja iz tipične Dellove ponude. Što je najzanimljivije, posjeduje matricu iz VA (Vertical Alignment) obitleji, točnije unaprijeđenu AMVA.

Dell S2440L 1

Ništa ekstravagantno: S donje strane smjestili su se tek HDMI i D-Sub priključak

 

Drugo lice Della

Ako pripadate skupini korisnika koja ne preferira monitore sa AG (anti-glare) folijama, sigurno niste odabrali neki Dellov model. S2440L po tom pitanju uvodi promjenu jer dolazi sa sjajnim „staklenastim“ premazom, a to ujedno znači veliku količinu svjetlosne refleksije (koju je moguće izbjeći adekvatnim postavljanjem monitora i prigušenim osvjetljenjem prostora) ali i snažnije, žarko naglašene boje. Mišljenja po pitanju „staklo vs. Anti-Glare“ strogo su podijeljena - ili ga volite ili mrzite, sredine nema. No, kod ovog Della najzanimljivija je njegova AMVA matrica zbog koje smo ga i odabrali na test.

Naime, do sada smo već imali nekoliko modela sa ovom rijetkom matricom koju odlikuje statični kontrast čak 5 puta veći od IPS ili TN matrica, točnije 5000:1. Kut vidljivosti značajno je bolji nego kod TN matrica i gotovo je identičan kao i kod IPS-ova. AMVA nije novi tip matrice, no u posljednje je dvije godine sve prisutniji nakon što su unaprijeđene neke neželjene karakteristike starijih izvedbi. Popularizacijom LED osvjetljenja ova je tehnologija doživjela svoju reinkarnaciju jer prikaz bijele boje i snaga osvjetljenja sa CCFL lampama nisu bili zadovoljavajući.

Responzivnost piksela nije jača strana VA panela i oni još uvijek imaju nešto dulje vrijeme odziva, no ništa što bi posebno trebalo brinuti prosječnog igrača, pogotovo u kombinaciji s RTC tehnologijama (moguće ih je uključiti u OSD izborniku) koje daju odlične rezultate i kada je gaming u pitanju. Sa dizajnerske strane, ovaj model uvodi nekoliko promjena. Prvo, stalak monitora više nije robusne izrade, sa pivot opcijom, već više nalikuje standardnom držaču s mogućnošću horizontalnog nagiba od 30-ak stupnjeva. Drugo, izbačen je klasični okvir monitora i uveden piano crni završetak debljine 17 milimetara oko samog panela. Tipke za navigaciju OSD izbornikom su osjetljive na dodir i osvijetljene LE Diodama, što nam se svidjelo.

 

Multimedija na dlanu

Dell S2440L cjenovno se pozicionirao iznad nekih Ultra Sharp modela pa ne možemo reći da se radi o jeftinom monitoru, pogotovo uzmemo li u obzir izostanak pivot stalka ali i USB čvorišta. Za nešto višu cijenu tu je U2412M, koji se u domaćim trgovinama trenutno može naći za iznos ispod dvije tisuće kuna. Generalno gledajući, spomenuti model u mnogočemu je bolji od modela S2440L, a donosi i 16:10 površinu sa rezolucijom većom od Full HD. U čemu je onda tajna?!

VA matrica i dalje je skupa zbog limitiranog procesa proizvodnje ali i potrebnih ulaganja koja su kod IPS-ova dosada već svedena na minimum zahvaljujući masovnoj proizvodnji. No postoji i druga strana priče, AMVA panel u S2440L pruža definiciju crne boje koju spomenuti Dellov IPS monitor ne može ostvariti, kao niti statičke kontraste zbog kojih odnosi boja izgledaju bogato i zasićeno kao kod visoke klase LED televizora. Image Enhance tehnologija koju je razvio Dell daje vrlo dobre rezultate, no monitor valja obavezno gledati u potpunom mraku.

Ako tražite monitor za svakodnevni rad, S2440L to vjerojatno nije. Igranje, a posebno gledanje filmova u mraku, je disciplina u kojoj ga je teško nadmašiti. Koliko je kontrast dobar govore i duboke tamne boje drugih nijansi a ne samo crne i sive, naročito „tamno plava boja noći“ koja nas je oduševila u nekim kadrovima filma „Life of Pi“.

Također, detalji i sjene u mračnim scenama izvlače najbolje iz ovog monitora, no samo ako ga gledate u polumraku ili potpuno zamračenom prostoru. U suprotnom se pripremite za ozbiljnu borbu s neželjenim refleksijama. Ako vas to ne zabrinjava, S2440L će vas nagraditi ponajboljom slikom koja se može kupiti za ovaj iznos u monitorskom svijetu - voljeli bismo vidjeti više VA monitora u budućnosti.

Više informacija

 • Model: Dell S2440L
 • Ukupna ocjena: 4,2
 • Performanse: 5
 • Kvaliteta: 4
 • Cijena: 4
 • Proizvođač: Dell
 • Tip: LCD
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 24” (61 cm) / FullHD / AMVA/16:9
 • Osvježavanje: 60 Hz
 • Statički/dinamički kontrast:: 5000:1/8000000:1
 • Snaga osvjetljenja: 250 cd/m2
 • Kut vidljivosti: 178/178
 • Vrijeme odziva: 5 ms
 • Priključci: VGA, HDMI
 • Dimenzije: 417,9 x 567,4 x 190,8 (sa stalkom)
 • Masa: 3,60 kg
 • Plus: odličan statički (i dinamički) kontrast, precizna reprodukcija tamnih boja (posebno sjena), žarke i žive boje
 • Minus: reflektivna staklena površina može biti problem
 • Ustupitelj i cijena: Kodeks, www.kodeks.hr, cijena: 1.599,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Dell S2440L

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Dell S2440L - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.