Test: Lenovo T1s Pro robotski usisivač

Test: Lenovo T1s Pro robotski usisivač

Ružičasti pomagač

Lenovo se odlučio ubaciti u tržište pametnih robotskih usisivača te smo na test dobili njihov noviji model koji dolazi s bazom za pražnjenje koja omogućuje dulji rad bez asistencije korisnika.

Lenovo je svakako poznatiji po svojim prijenosnim računalima, no bavi se i drugim hardverom poput mobitela i sličnih pametnih sustava. Robotski usisivači koriste brojne tehnologije koje oni ne razvijaju nužno in-house, pa tako dolazimo do njihova modela T1s Pro koji koristi platformu Proscenica M7 Pro s istovjetnom bazom i specifikacijama uređaja. Razlika se nalazi u mogućnostima usisivača te, naravno, aplikaciji o kojoj smo kasnije više napisali. Ono što nudi je prihvatljiva cijena za tako sustav s bazom i naprednim senzorima, no morate biti spremni na nekoliko ustupaka na koje će se trebati naviknuti.

Lenovo T1s Pro 4

Filteri: se sastoje od tri razine, gdje je prvi vrlo sitna mrežica koja sprječava prolaz većih komadića, dok ostali zaustavljaju sitniju prašinu

Lenovo je, barem s modelom na našem testu, otišao u ružičastom smjeru. Boja je ekstremno suptilna, no primijetili smo je nakon što smo bazu stavili pored bijelog zida. Dva pina na bazi služe za napajanje usisivača i lociranje pravilne pozicije za njenu aktivaciju kojom se sadržaj robota prazni. U gornjem ćete spremniku baze naći pretinac sa standardnom vrećicom za usisavače koja će se puniti sadržajem koji robot pokupi te, ovisno naravno o vašem stanu i broju ukućana, može potrajati i do dva tjedna. Zanimljivo je kako je ovo jedini usisivač koji ima četiri pina na dnu robota te se prvo okrene stražnjom stranom kako bi ju baza ispraznila, nakon čega se odmakne, okrene i ponovno spoji za punjenje prednjim pinovima.

Lenovo T1s Pro 6

 

Krenimo od gornje strane robota kojemu je u sredini vrha izbočina s laserskim sustavom za navigaciju i mapiranje okoline. Zahvaljujući njoj spada među naprednije usisivače, a, s obzirom na cijenu, činjenica da uključuje bazu svakako je plus. Sustav osigurava da se robot neće zalijetati u namještaj te su mu omogućene napredne funkcije navigacije, određivanja preciznog čišćenja specifične površine ili izbjegavanja nekog dijela stana.

Tehnologija NOVO NOVO 2

OVDJE PROČITAJTE CJELOKUPNU TEMU TESTA ROBOTSKIH USISAVAČA

 

Ostatak se površine ne miče, a na prednjem su mu dijelu tri gumba koji osim paljenja služe za početno povezivanje sa sustavom i osnovnu navigaciju bez korištenja aplikacije. Prednji rub robota standardno je dizajniran kao veliki gumb kojim robot osjeća kada se približio nekoj prepreci čime bolje čisti uz rubove i noge namještaja. Uz laser na vrhu, s prednje se i bočnih strana nalaze tri dodatna infracrvena senzora za pomoć u određivanju položaja.

Lenovo T1s Pro 3

Baza: koristi standardnije vrećice za pospremanje usisane prašine i mrvica koje lagano možete mijenjati, a traju do dva mjeseca. Usisavanje u bazu je vrlo glasan proces

 

Na donjoj se strani oko njegova gumba nalaze još četiri dodatna senzora koja paze na rubove poda kako se usisivač ne bi prevrnuo, primjerice na stepenicama. Na testu mu deblje žice nisu bile problem, a mogao se popeti i preko pragova visine do 2 centimetra. Bez naprednijih kamera neće moći izbjegavati lagane objekte poput papuča i odjeće, pa svakako oslobodite pod prije nego ga pustite da obavlja posao. Sprijeda na bočnim stranama ima dvije rotirajuće četkice kojima nečistoću usmjerava prema sredini gdje se nalazi glavni valjak koji se s čitavim sustavom za usis nalazi bliže stražnjem dijelu robota te se lagano rastavlja za čišćenje. Ovdje smo odmah primijetili da je korišten valjak sa značajno gušćom četkom za podizanje nečistoća s poda koje se potom povlače u pretinac prosječne veličine od oko pola litre koji se lagano čisti s obzirom na to da ima velika vrata za izbacivanje sadržaja.

  Prednosti i mane
Plus: Povoljan za model s bazom i Lidarom
Minus: Loš usis baze

Robot koristi veći filter zraka s više razina filtriranja te je brašno u njega ušlo kroz prvu mrežicu i tu se zadržalo, pa ga je bilo lako počistiti. Filteri se lagano skidaju, pa je plastičnu kutiju moguće ručno oprati. Iza samoga je usisivača prostor s kukicama u koji se dodatno može montirati držač za brisanje vlažnim krpama. Na držač imate opciju staviti krpu od mikrofibre, a dobivate i deset jednokratnih papirnatih krpa namijenjenih za jedno čišćenje. Spremnik u prosjeku ima dovoljno vode za čišćenje jedne sobe prije nego ga je potrebno ponovno napuniti te napominjemo da generalno služi za dodatno skupljanje sitnije prašine koju usisivač možda nije pokupio s tvrdih podova i da neće otkloniti tvrdokornije mrlje.

tablica

Tablica usporednog testa

 

 

 

Aplikacija i iskustvo

Lenovo za T1 model ima odvojenu aplikaciju koja je jasno naznačena na Google Play dućanu. Instalacija je jednostavna, a nakon nje nastupa registracija. Jezik je s obzirom na gramatiku očito preveden s kineskog te pri registraciji nema pozivnog broja za Hrvatsku, ali je na dnu popisa Jugoslavija. Umjesto brojem, možete se registrirati mailom tako da kod polja za broj mobitela pritisnete strelicu i izaberete mail na koji vam onda dolazi potvrdni kôd. Postupak je nakon toga jednostavan, kao i kod ostalih robotskih usisivača, te se sastoji od povezivanja s robotom kojem dajete pristup vašoj kućnoj WiFi mreži te mu zato morate napisati šifru.

Lenovo Cleaner T1

Aplikacija: na prvu ne ulijeva puno povjerenja, no jednom kada uparite robota, glavni meniji nude mnoge napredne opcije, od četiri razine usisa, preko biranja zona za čišćenje, do praćenja rada van kuće

Nakon što se spoji, vidjet ćete ga na listi u aplikaciji. Odmah je spreman za prvi krug kojim će mapirati stan, a možete birati i snagu usisa, ovisno o tome želite li veću, primjerice za tepihe, ili tiši rad po tvrdim podovima. Tu je i opcija za pranje podova dodavanjem nastavka s mikrofibrenom krpom te punjenjem spremnika vodom. Aplikacija ima sve bitne funkcije, od naredbi asistentom do označavanja zona koje treba čistiti ili izbjegavati. Problem s kojim smo se susretali bio je da se dobar dio čipsa i riže uvukao u prostor iznad četki i tamo ostao za čitavo vrijeme čišćenje sobe te preživio i izvlačenje sadržaja iz spremnika u bazu. Kada podignete robota, taj će se sadržaj polako početi sipati po podu. Drugi detalj je neadekvatan prijenos sadržaja iz robota u bazu gdje se otvori usisivača i baze ne zatvaraju dobro, pa ona često nije u stanju povući kompletan sadržaj iz spremnika. Taj se problem ističe i po internetu, no, za one koji se time žele zezati, lagano se ispravlja dodavanjem malo spužve oko ruba otvora.

 lenovo T1s Pro info ikonice

Lenovo T1s Pro napada best buy segment, jer po relativno pristupačnoj cijeni nudi sustave koje imaju zamjetno skuplji modeli poput naprednih senzora i baze za automatsko pražnjenje. Istovremeno, robot ima problema s određenim tipom otpada te s neadekvatnim automatskim pražnjenjem iz spremnika u bazu.

 

Snaga usisa: 2 700 Pa
Baterija: 5200 mAh
Aplikacija: Napredna navigacija sa zonama
Sustav: Suho usisavanje i vlažna krpa
Zapremnina: 600 ml

Više informacija

  • Proizvođač: Lenovo
  • Dimenzije i masa: 35 x 9,8 cm
  • Ostalo: Laser i IR za navigaciju
  • Ustupitelj i cijena: Bjelić promet, 2.999,00 kn
  • Minus: Loš usis baze
  • Plus: Povoljan za model s bazom i Lidarom
  • Baterija: 5200 mAh
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Test: Lenovo T1s Pro robotski usisivač

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test: Lenovo T1s Pro robotski usisivač - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.