Godox MoveLink M1 i UC 2

Godox MoveLink M1 i UC 2

Za odličan zvuk u podcastu

Godox MoveLink ima sustav malenih i laganih prijenosnih mikrofona i bubica koje je zaista jednostavno koristiti, a kvaliteta snimaka je odlična.

Namijenjen je vlogerima, onima koji pokreću vlastiti glazbeni kanal i drugim video avanturistima koji žele imati komplet za snimanje koji mogu koristi unutra ili vani, bez obzira na to gdje se našli i bez obzira na to snimaju li mobitelom, fotoaparatom ili nekim trećim gadgetom

Na test su nam stigla dva MoveLink kompleta, M1 i UC 2. U nastavku pročitajte o čemu se radi jer svaki od njih ima svoje specifičnosti, a s obzirom na to da koriste iste međusobno kompatibilne mikrofone za snimanje isključivo o vama ovisi koji ćete radije odabrati.

 

MoveLink M1

U MoveLink M1 kompletu dolazi nam Godoxov mikrofon s odašiljačem koji radi na frekvenciji od 2.4 GHz. Iako sȃm transmiter na sebi ima ugrađen mikrofon, na njega je moguće spojiti i dodatnu bubicu koja također dolazi u kompletu. Bubica na sebi ima malenu spužvicu koja, za razliku od nekih drugih, ima gumeni prsten koji pomaže da spužvica ne sklizne s bubice mikrofona. Dosad smo znali imati modele bubica s kojih spužvice vrlo lako ispadaju pa ste nerijetko morali snimanje odraditi bez nje ako niste ponijeli nekoliko rezervnih spužvica.

Dakle, već ovdje u jednom paketu imate mogućnost birati između korištenja mikrofona na samom odašiljaču ili toga da na njega spojite dodatnu bubicu. Odašiljač na sebi ima maleni ekran na kojemu je moguće vidjeti status baterije i je li mikrofon spojen ili stišan, a uz to je grafički prikazana i jačina zvuka koji odašiljač prima. Iako možemo zamjeriti na brzini osvježavanja ekrana od samo dva framea u sekundi, vjerujemo kako se radi o kompromisu između korištenja brzog procesora za osvježavanje ekrana koji bi tako trošio znatno više baterije i toga da će se baterija ipak koristiti za što duži rad samoga mikrofona.

Osim power i mute gumba tu je i Pair gumb koji služi za uparivanje s prijemnikom i USB-C priključak za punjenje baterije. Sa stražnje strane imamo klasičnu kopču za pričvršćivanje mikrofona na majicu ili košulju, no može se i spojiti magnetom na neku magnetnu podlogu. Ako nemate takvu na vašoj majici, u paketu se nalazi i maleni željezni dio koji će poslužiti za takvu montažu na majicu.

 

MoveLink M1 Prijamnik

Prijamnik izgleda gotovo isto kao i odašiljač, no umjesto mikrofona s gornje strane ima dva tropolna 3,5 milimetarska priključka za slušalice ili fotoaparat, kameru ili drugi uređaj koji prima line in signal. Taj line out je zapravo ono što vam treba kako biste nekim audio snimačem snimili mono ili stereo zvuk sa do maksimalno 50 metara (ovisno o terenu) udaljenog odašiljača. Inače, 2,4 GHz signal ne prolazi kroz armirani betonski zid, a razne antene u blizini mogu mu i smetati. Smetat će mu i vrata balkona ako se radi o troslojnoj staklenoj stijeni ili stijeni sa zaštitom od UV zračenja. I vaše tijelo će blokirati signal ako je odašiljač na prsima, a prijamnik negdje na fotoaparatu iza vaših leđa. S obzirom na to, ovih 50 metara zaista uzmite s rezervom i ipak se fokusirajte na manje udaljenosti. Međutim, do 10 metara nećete imati problema sa signalom sve dok se između ne pojavi, kako smo već spominjali, zid od armiranog betona ili sl.

Ne smijemo zaboraviti kako se radi o stereo prijamniku koji može upariti dva mikrofona i zvuk prenositi u mono ili stereo kombinaciji o čemu ste obaviješteni na ekranu prijamnika. Kako biste zvuk mogli snimiti raznim uređajima, u pakiranju dolaze i dva kabela. Jedan s dva tropolna jacka, a drugi s jednim tropolnim te jednim četvropolnim jackom. Taj četveropolni najviše koriste mobiteli (koji još uvijek imaju audio jack), no on se može pronaći i na sve većem broju laptopa. Ukoliko ga sipate s fotoaparatom, magnetna kopča moći će pričvrstiti prijamnik na metalni dio nosača blica (cold ili hot shoe mount).

Kada je spojen s mobitelom, kvaliteta snimke uvelike može ovisiti i o aplikaciji koju koristite jer neke mobilne aplikacije za snimanje uopće nemaju mogućnost snimanja u 48-bitnoj rezoluciji zvuka, već su ograničene na manje kvalitete. Isto tako, moguće je da vaš predajnik šalje stereo zvuk dok ga vaš mobitel (ili drugi uređaj) prima kao mono. No tu situaciju vrlo lako možete provjeriti priključivanjem slušalica u prijamnik. Na taj način ćete čuti svaki mikrofon na zasebnu slušalicu.

 

GODOX_M1_Prijamnik-CROP.jpg

 

MoveLink UC2

U MoveLink UC2 kompletu umjesto jednog mikrofona dolaze dva kao i dvije bubice za svaki od njih, a umjesto ranije spomenutog prijamnika dolazi USB-C prijamnik koji je lako spojiv s mobitelima sa istoimenim portom, ali i sa laptopima pri čemu će služiti kao zvučna kartica putem koje je moguće snimati ili reproducirati zvuk. Karticom spojenom na laptop moguće je dobiti i pass through efekt zvuka pa putem tog malenog USB-C snimača možete dobiti efekt razglasa. Prijamnik na sebi ima samo jedan gumb čijim kratkim pritiskom postižemo efekt stišavanja ili poglašnjavanja snimke, dok dugim pritiskom mijenjamo Mono i Stereo mod snimanja. Promjenom moda snimanja mijenja se i boja prve ledice u nizu. Ljubičasta je tako oznaka za stereo kada su uparena oba mikrofona koja ste dobili u kompletu.

Sa strane se nalazi priključak za slušalice kako biste mogli provjeriti zvuk koji primate s odašiljača, no možete pronaći i malenu rupicu s tipkom koju ćete pritisnuti želite li upariti mikrofon s prijemnikom.

Mikrofoni se uparuju jedan po jedan, pa je nakon uparivanja prvog za drugi mikrofon potrebno ponoviti pritisak.

Ovaj maleni USB-C prijamnik zaista je zgodan za one koji kao primarno sredstvo snimanja koriste mobitel, a kao i kod prijamnika iz M1 kompleta potrebno je obratiti pozornost na aplikaciju koju ćete koristiti za snimanje zvuka kao i na to da ju ne zaboravite podesiti na maksimalnu rezoluciju zvuka.

Ovaj prijamnik nema line out priključak i nije zamišljen za spajanje sa raznim snimačima putem jacka za slušalice jer on ima znatno jači signal od standarada za line out, pa bi tako mogli oštetiti osjetljivu opremu za snimanje ako kablom direktno spojite izlaz za slušalice s line in priključkom.

 

GODOX_UC2_Prijamnik-CROP.jpg

 

Snimka zvuka

Mikrofoni bubice imaju gotovo istu kvalitetu zvuka kao i ugrađeni mikrofoni u odašiljač. I sa jednim i sa drugim mikrofonom moguće je snimati glasan zvuk, tihi šapat, pa čak i ambijentalne zvukove škripanja vrata ili koračanje, razna šuškanja i druge efekte ako imate neku zvučno izoliranu prostoriju za takvu namjenu.

Snimate li na otvorenom bolje je koristiti mikrofon ugrađen u predajnik radi priložene zaštite od vjetra (DeadCat Windshield) koja dobro obavlja svoj posao.

Isto tako, mikrofon ugrađen u predajnik ne želite držati previše blizu ustima radi efekta probijanja zvuka (clipping) pa ga je poželjno zakvačiti na sredinu prsnoga koša za najbolju kvalitetu zvuka. No položaj tog mikrofona morat ćete prilagoditi navikama sugovornika i okolini. Prema tome, ima li vaš gost na sebi šuškavu jaknu i još k tome je nemiran po prirodi bit će gotovo nemoguće snimiti kvalitetan intervju jer će mikrofon pokupiti spomenuto šuškanje. Stoga je tada bolje koristiti mikrofon bubicu jer on može biti montiran nešto bliže bradi.

Boja snimke ljudskoga glasa vjerna je originalu, a minimalne nijanse koje primjećujemo pripisujemo nesavršenosti naših uređaja za snimanje i slušalica na kojima smo preslušavali snimke.

Sve u svemu, prema vašim uređajima koje koristite za snimanje odaberite komplet koji će vam najbolje služiti za snimanje zvuka. Tako, recimo, ovaj USB-C nećete moći povezati sa snimačima poput ZOOM H6 ili sličnoga, no nećete ga moći povezati niti sa nekim uređajima koji koriste USB-C putem nekog huba (kao recimo PC monitori ili PC tipkovnice) tako da je moguće da ćete imati problema i sa raznim kablovima koji služe kao konverteri na USB-C. Zato su mobitel ili tablet najbolji odabir. No, mi smo ga spojili na laptop s Windows 11 OS-om te USB-C priključkom što, vjerujemo, nije zamišljeno dizajnom, ali je ispala kao odlična dodatna funkcionalnost.

Odaberete li komplet s jednim mikrofon odašiljačem kao vaš početni komplet moći ćete zasebno kupiti još jedan kako biste imali mogućnost stereo snimanja u slučaju da vam se ta opcija pokaže potrebnom u bučnosti. Unatoč tome, jeftinije ih je kupovati u setovima.

 

Untitled-7-SPECIFIKACIJE.jpg

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Godox MoveLink M1 i UC 2

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Godox MoveLink M1 i UC 2 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.