HyperFlex Core arhitektura u Stratix 10 uređajima

Veliki potencijal Alterinog Stratix 10 čipa

Kompanija Altera nedavno je kupljena od strane Intela za 6,7 milijardi američkih dolara što je po nekima označavalo "najznačajniji korak naprijed prema high-end FPGA-ovima." 

 Čip promovira novu, revolucionarnu arhitekturu HyperFlex jezgre izgrađenu na osnovama Intel 14nm Tri-Gate procesa što otkriva dva puta brže performanse za razliku od drugih FPGA-ova i to sa 70 posto manje energije. HyperFlex odnosi se i na problem kod igranja na višim Ghz frekvencijama, a glavna briga leži u smanjenju tzv. propagation delaya, vremena koje je potrebno signalu za putuje iz jednog registra u drugi.  U jezgri su stvorene dvije komponente za taj problem u obliku logic or gate delaya i routing or wiring delaya. Altera se fokusirala na taj problem na routing delay tako što je dodala više registara. Stvorivši tako "hyper-registre" koji mogu biti vezani sa routing segmentom na čipu, stvaraju se i brže performanse. Takvi registri su slični i općenitima te mogu mogu zaobiđeni. Sa tehničke strane, čip ima integrirani quad-core 64 bit na 1.5 Ghz ARM Cortex-A53 procerski sustav. Sam čip posjeduje 5.5 milijuna logičkih elemenata. 

Sam Intel je potvrdio da će integrirati FGPA-ove u svoje buduće Xeon proizvode kako bi dodali kapacitete za procesorsku prilagodbu. Kupovina Altere se pokazala kao odličnim potezom koji će omogućiti dodatnu kvalitetu i napredak u razvoju čipova.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.