Božićni palac gore za kupnju: Pametni satovi

Božićni palac gore za kupnju: Pametni satovi

Precizan k'o vurica

Pametni satovi danas su gotovo neizbježan detalj, suputnik svakome tko želi dodatan nakit, pametan gadget ili pak fitness tracker.


Prije svega, veliko je pitanje kada kupujete pametni sat - bilo za sebe ili nekog drugoga - nosi li osoba već neki takav ili će ovo biti novo iskustvo. Naime, osoba će otkriti želi li nositi pametan sat tek nakon prvih mjesec-dva kada splasne onaj prvobitan „hype“ i ostane hladna istina konstantnog nadopunjavanja sata. Ovisno o modelu, punjenje se može svesti na dnevnu zadaću koja će sve osim najokorjelijih korisnika navesti na samo povremeno nošenje. Dobar odabir na temelju poznavanja osobe koja će sat nositi, ključna je informacija

Garmin Venu 3

ZA: Garmin se ovim modelom bori s ostalim mainstream satovima, no nisu se htjeli obuzdati, pa i ovaj sat dobiva najnoviji Elevate senzor koji se pojavio u flagship ponudi njihovih satova. Riječ je o najnovijem satu u njihovoj ponudi koji dolazi s velikim 1,4” AMOLED zaslonom visoke svjetline, dok ostatak kućišta ima promjer 45 mm. U ponudi su i manji satovi promjera 41 mm s nešto nježnijim bojama kućišta i remena. Garminovi satovi imaju dvije prednosti: prva je svakako trajanje baterije, a veći sat može trajati do 14 dana u Smartwatch načinu rada s povremenim vježbanjima. Što ste aktivniji i te aktivnosti pratite, sat će trebati češće i puniti, a Garmin nudi i tablicu očekivanog trajanja baterije na temelju vaših rekreacija. Kućište je kombinacija čelika i tvrde plastike, a zaslon koristi Gorilla Glass tehnologiju. Sve skupa s remenom teži oko 46 grama, pa je s njime lagano biti aktivan. Fokusiran je na svakodnevno nošenje te može pratiti vaše brojne funkcije, uključujući spavanje, disanje, stres i slično. Tim informacijama računa koliko energije imate za vježbanje taj dan. Ako promijenite svoju rutinu, vrijednost energije za taj dan će biti viša. Drugim riječima, zahvaljujući pravilnim navikama ćete moći više vježbati.

 

ven.jpg

 

Protiv: Veći model za sada dolazi samo u crnoj ili bijeloj verziji, no koristi standardnu 22 mm kopču za remen.

Zaslon: AMOLED, 454 x 454 piksela
Dijagonala: 1,4”
Trajanje baterije: Do 14 dana
Sustav: Garmin OS
Debljina i masa: 12 mm, 46 g s remenom
Viđeno u: www.garmin.com/hr

Cijena: 499,99 EUR / 3.767,17 kn

 

Samsung Galaxy Watch6

ZA: Bez puno razmišljanja, Samsungova ponuda pametnih satova osvježava se na godišnjoj razini, a nudi optimalan omjer cijene i mogućnosti. Trenutno je na tržištu model Watch6 koji donosi jedan od najvećih zaslona na tržištu s 1,5” dijagonalom, no zadržava se promjer sata na 44 mm. Samsung je to postigao zahvaljujući 30% tanjem rubu sata koji je sada gotovo cijeli od zaslona. Istovremeno je za duplo povećana i svjetlina zaslona na maksimalno 2.000 nita, tako da je savršeno čitljiv i na suncu. Malo je povećana i baterija kako bi sve promjene i dalje funkcionirale par dana između punjenja. Kada govorimo o kontroli, standardan Watch6 ima dva gumba sa strane, no većinom se kontrolira touchscreenom, a zadržano je i brzo scrollanje povlačenjem prsta oko ruba sata, dok u Classic verziji imate i fizički rub koji možete okretati. Što se trajanja baterije tiče, očekujte u prosjeku oko dva dana sa stalno upaljenim zaslonom, a do četiri dana ako se on pali samo kad podignete ruku. Sve ovisi i o tome koliko ćete ga koristiti za praćenje svojih aktivnosti. Smjestili bismo ga među satove koji imaju jako bogat OS, no kraće trajanje baterije.

 

 samsung_galaxy_watch_6_palac.jpg

 

Protiv: Osim spomenutih promjena, softverski i po performansama je sat više-manje isti kao i model Watch5.

Zaslon: AMOLED, 480 x 480 piksela
Dijagonala: 1,5”
Trajanje baterije: Do 4 dana
Sustav: WearOS + OneUI
Debljina i masa: 9 mm, 33 g
Viđeno u: www.samsung.com/hr

Cijena: 314,10 EUR / 2.366,59 kn

 

Forerunner 965

ZA: Forerunner serija Garminovih satova specijalizirana je upravo za ono s čim je sve i počelo: trčanje. Na samom vrhu ponude stoji njihov novi Forerunner 965 model koji dijeli sve osim zaslona s 955 modelom. Novi Forerunner, naime, donosi i novi AMOLED zaslon koji se pokazao pravim pogotkom u implementaciji, pogotovo zato jer ne donosi kraće trajanje baterije u odnosu na klasični zaslon, no to također ovisi i o odluci želite li Always-on zaslon. Garmin nudi i detaljnu tablicu s očekivanim trajanjima baterije, no jednom kada pokrenete praćenje rekreacije, trošenje baterije isto je kao i na klasičnom modelu. Riječ je o satu koji koristi kombinaciju titanija i tvrde plastike za dobivanje premium dizajna sa zadržavanjem mase na oko 50 grama. Sat možete kontrolirati tipkama ili touchscreenom, a novi AMOLED zaslon nudi daleko detaljniji prikaz karte, grafikona i drugih detalja te je zaslon povećan na 1,4”, a debljina sata smanjena na 13,2 mm. Za vježbanje nudi velik broj opcija čiju listu možete pogledati na njihovim stranicama, no istaknuli bismo i mogućnost preuzimanja planova vježbanja, virtualnog trenera koji će vam pomoći, vodič kroz staze, kao i prikaz opterećenja treniranja pojedinačno i akutno.

 

Garmin_Forerunner_965.jpg

Protiv: Ovaj sat dolazi u samo jednoj veličini koja možda neće biti za svakoga. U tom slučaju, svakako pogledajte Forerunner 265S model koji nudi velik broj istih osnovnih funkcija, no dolazi s povoljnijom cijenom.

Zaslon: AMOLED, 454 x 454 piksela
Dijagonala: 1,4”
Trajanje baterije: Do 23 dana
Sustav: Garmin OS
Debljina i masa: 13,2 mm, 52 g s remenom
Viđeno u: www.garmin.com/hr

Cijena: 649,99 EUR / 4.897,35 kn

 

Apple Watch Series 9

ZA: Appleovi pametni satovi postali su svojevrsni statusni simbol, no po nama je vrlo bitno razumjeti sitnicu na koju i sam Apple ukazuje, a to je trajanje baterije na jednom punjenju od 18 sati. Ako ste spremni živjeti s tom sitnicom, Series 9 verzija spremna je za vas, ako imate i iPhone mobitel s obzirom da se samo s njime može aktivirati. Ovaj sat dolazi s potpuno novim čipsetom koji je osjetno bolji od dosadašnjih po brzini rada, što će „power userima“ biti velik plus. Zaslon je također duplo snažniji sa maksimalnom svjetlinom od 2.000 nita. Uz sat dolazi i njihov novi WatchOS 10 koji donosi brojne nove značajke poput lakšeg pristupa raznim widgetima, širu podršku treninga od aplikacija trećih strana, a sada su učitane i razne rute za planinarenje koje se prikazuju u vašoj blizini i koje lagano možete pratiti na satu. Sve u svemu, Apple i dalje radi manja ažuriranja na performansama i dizajnu bez velikih promjena, tako da ako vam se dopada njihov pristup dizajnu, ovo je sigurna kupnja koja će vam s ažuriranjima potrajati velik broj godina.

Apple_Watch_Series_9.jpg

Protiv: Ako pronađete dobru akciju, više se isplati kupnja sata starijeg generaciju-dvije, pogotovo ako ga koristite primarno radi dizajna i lakše rekreacije, jer će funkcionirati potpuno isto kao i najnoviji s obzirom da nema većih hardverskih promjena.

Zaslon: AMOLED, 484 x 396 piksela
Dijagonala: 1,9”
Trajanje baterije: Oko 18 sati
Sustav: WatchOS 10
Debljina i masa: 10,7 mm, 38,7 g
Viđeno u: www.istyle.hr

Cijena: 499,99 EUR / 3.767,17 kn

 

PRO TIP

Svakako provjerite trajanje baterije sata prije kupnje i budite sigurni da ste ga spremni puniti u tim intervalima.

X-FAKTOR

Moderni satovi imaju impresivnu svjetlinu do 2.000 nita što im omogućuje jasan prikaz podataka i na direktnom suncu, idealno za rekreaciju na otvorenom.

BOŽIĆNI PALAC GORE ZA KUPNJU

HO-HO-HOĆU NAJBOLJU TEHNOLOGIJU ZA BOŽIĆ!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Božićni palac gore za kupnju: Pametni satovi - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.