5 besplatnih alternativa Inbox by Gmailu

5 besplatnih alternativa Inbox by Gmailu

Tko uopće želi koristiti Googleove e-mail klijente uz ovakve alternative?

Google nas svako malo iznenadi nekim novim "revolucionarnim" servisom. Usluge poput Chromea, Gmaila i Androida s vremenom su postale toliko dominantne da bez njih ne možemo zamisliti život. Određeni proizvodi, poput Google Glassa, Diska i Keepa još se trebaju dokazati, dok su alati poput Buzza i Readera godinama s gubitkom trošili serverske resurse. Gdje se tu nalazi Inbox by Gmail? Znamo da Google voli stvarati hype ni od čega, pa tako pozivnicama želi sugerirati "ekskluzivan pristup" probranim članovima, dok je u stvarnosti riječ o eksperimentu u beti koji nudi znatno ljepše sučelje i nešto više inovativnih mogućnosti od obične, dosadne Gmail aplikacije. Zato nemojte očajavati ako još niste dobili pozivnicu za Gmail by Inbox. Na trgovinama aplikacija postoji pregršt besplatnih alternativa koje jednako ili bolje obavljaju posao e-mail menadžera nego razvikani Googleov servis. Na Android platformi testirali smo sedam različitih e-mail klijenata te odabrali najbolje kandidate za poziciju vašeg besplatnog virtualnog asistenta.


Alternativa #1
Blue Mail (Android)

Screenshot 2014 12 12 03 35 51 BMPlavi e-mail klijent moćno je oružje svakog, obavezama natrpanog, radnog čovjeka današnjice. Sučelje je jednostavno i pregledno (mada izgleda pomalo rigidno i zastarjelo u usporedbi s Inbox by Gmailom), dodavanje novih računa radi savršeno i automatski se postavlja na push, a usto ga krasi pregršt mogućnosti za podešavanje.

Blue Mail je usmjeren na stvaranje to - do lista i podsjetnika od pristiglih mailova, no, u odnosu na konkurenciju, u sučelju nudi znatno više opcija nad pregledom i kontrolom mailova.

Na glavnom ekranu smjestio se robustan izbornik koji omogućava lako prebacivanje između računa, to - do zadataka i ostalih važnih skupina pošte (nepročitani mailovi, označeni mailovi), a povlačenje jednog odabranog maila udesno ili ulijevo nudi vam ukupno 6 opcija (za odgovor, podsjetnik, brisanje...) koje, po potrebi, možete prilagođavati vlastitom ukusu.

Notifikacije svakog mail računa možete dodatno personalizirati po boji LED svjetla, melodiji ili potpisu. Od nedostataka, moramo istaknuti nemogućnost dodavanja foldera i pregledavanja otvorenih mailova swipeanjem lijevo - desno.

+ šest opcija prilikom swipeanja odabrane poruke, to - do lista zadataka, bogatstvo opcija
ne možete stvarati vlastite foldere, ne možete swipeati poštom, samo na Android uređajima


Alternativa #2
MyMail (Android, iOS)

Crveni MyMail se već na prvi pogled doima kao antipod Blue Mailu, a uspoređujući ova dva e-mail klijenta prema sposobnostima, došli smo do zaključka da su namijenjeni dvjema različitim publikama. Dok BlueMail stavlja fokus na produktivnost kroz to-do liste te svu poštu može svrstati u univerzalni račun, MyMail se usredotočuje na upravljanje folderima i pametno filtriranje e-mailova u njih. Ovdje možete stvarati, editirati i brisati foldere te na njih preusmjeravati određene adrese. Također, možete podesiti koliko će vam cache memorija zauzimati mjesta, sakriti identitet, sinkronizirati kontakte s računa u adresar na mobitelu i pregledavati poštu swipeanjem. Ono što nam se nije svidjelo je klasičan prikaz odabranog maila (umjesto mailova grupiranih u razgovore) te nemogućnost spajanja više mailova u jedan, univerzalni račun.

MyMail skupa

+ upravljanje folderima, filtri, postavke za privatnost, postavke za cache memoriju
­­ nema univerzalnog inboxa, nema grupiranja mailova po razgovorima


Alternativa #3
CloudMagic (Android, iOS)

CloudMagic ima čisto, ozbiljno sučelje ispod kojeg se nalazi mnoštvo funkcija. Nažalost, te funkcije bit će skrivene ukoliko se ne odlučite malo poigrati sa aplikacijom, proučiti screenshotove ili posjetiti web stranicu usluge. Kad to učinite, otkrit ćete da swipe poruke nalijevo otvara tri opcije, duži pritisak na zvjezdicu dodaje vremenski podsjetnik za poruku, a dobivene linkove i sadržaj je, uz pomoć Cards sustava, moguće povezati sa servisima poput Pocketa, Evernotea i Todoista. Istaknuli bismo i zaštitu maila putem lozinke. Što se tiče mana, smetalo nas je što moramo pregledavati mail po mail, siromašne opcije u postavkama i neintuitivno podešavanje IMAP računa.

Cloud Magic skupa

+ Cards sustav za povezivanje i prebacivanje zanimljivog sadržaja na popularne aplikacije bilješki, zaštita maila putem lozinki
­­ skromne opcije u postavkama, nema tutorijala, neintuitivno postavljanje IMAP računa


Alternativa #4
Acompli (Android, iOS)

Acompli bi zaslužio svoje mjesto među top 5 alternativa Googleovu Inboxu i da ga nije nedavno otkupio Microsoft. A zašto ga je otkupio? Acompli s ostalim aplikacijama na ovoj listi dijeli dopadljivo sučelje s mogućnostima označavanja pošte swipeanjem lijevo (arhiva) - desno (planiraj). Usto, Acompli automatski sortira poštu na fokusiranu (uglavnom, stvarni računi osoba) i ostalu (promocije, newsletteri, kalendarske obavijesti). Od ostalih servisa razlikuje se fokusom na kalendarske obavijesti i brzi prikaz poslanih/primljenih datoteka. Nažalost, ne nudi bogate opcije kad je u pitanju prilagođavanje prikaza računa i obavijesti, niti ne podržava IMAP.

Acompli skupa

+ fokusirana pošta, integracija s kalendarom, prikaz datoteka
­­ ne postoji podrška za IMAP, skromne opcije prilagođavanja računa


Alternativa #5
Mailbox (Android, iOS)

Ako je imitacija najiskreniji oblik laskanja, onda su Googleovi dizajneri spjevali odu Dropboxovom e-mail klijentu Mailboxu. Flat dizajn ikona, sortiranje mailova u (to - do) listu swipeanjem nalijevo, označavanje mailova dovršenim ili brisanjem swipeanjem nadesno, tipka za poništavanje zadnje akcije... Sve je to, čini se, malo previše inspiriralo izgled Inbox by Gmaila. Mailbox krasi čisti dizajn, podijeljen na novopristiglu, dovršenu i vremenski isplaniranu poštu. Uz klasične foldere poput arhive, spama i trasha, Mailbox odlikuju različite liste za podsjetnike, gdje si možete spremiti događaje za gledanje, slušanje, čitanje i sl. A uz sve to, Mailbox se može pohvaliti tipkom koja jednim potezom čisti e-sandučić i dovodi ga do mitskog stanja "Inbox Zero". S druge strane, Mailbox podržava samo Google i iCloud račune, čime su mnogi poslovni korisnici u startu ograničeni, ne omogućuje ručno konfiguriranje vremenskog perioda za sinkronizaciju, a zasmetala nas je i povremena nestabilnost aplikacije.

Mailbox skupa

+ dizajn, posebne liste za podsjetnike, Zero Inbox
samo dva tipa podržanih računa, bugovi


Ostalo

Ne možemo sve aplikacije uvrstiti na popis, ali zato možemo opisati naše iskustvo s njima te objasniti zašto nisu ušle na listu. Light Mail (Android, iOS) karakterizira univerzalni račun, zaštita maila od znatiželjnih očiju putem lozinke, upravljanje folderom za priloge te postavljanje dana i vremenskog razdoblja za prikaz notifikacija. To su uvjerljivo najjače strane ovog e-mail klijenta.

LightMail skupa

+ Quick Reply, folder za priloge, zaštita maila putem lozinke, postavljanje vremena za notifikacije
naporno sučelje, sporije učitavanje, asketski dizajn

No u svim ostalim stvarima osjetno šteka za konkurencijom, ponajprije u sučelju. Svaki mail se mora posebno otvarati, opcije poput premještanja maila u određeni folder zahtjevaju klik više, a elementi poput slika se sporije učitavaju. Ni Quick Reply na donjem dijelu ekrana bitno ne popravlja dojam koji Light Mail ostavlja u očima korisnika pri prvom pogledu.

k9mail

K-9 Mail (Android) je jednom davno bio sigurno utočište svim Android korisnicima koji su od osnovnog mail klijenta tražili više.

U međuvremenu, na scenu su stupili novi igrači te izazvali starog psa na borbu iz koje teško može izvući tanji kraj. Bez obzira na pregršt sitnica koje se ispod haube mogu promijeniti (prikaz poruka i notifikacija), univerzalni račun i postavke za privatnost, ne donosi ništa posebno originalno i svježe čime bi se istaknuo u odnosu na konkurenciju.

+ postavke za privatnost, podešavanje vremena za notifikacije

ništa posebno originalno, arhaičan izgled

 

(Stranica 1 od 7)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 7)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

5 besplatnih alternativa Inbox by Gmailu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.