Retro gaming u pokretu

Retro gaming u pokretu

Mobilni gaming emulatori

Pretvorite svoj mobitel ili tablet u retro igraću konzolu

Je li vaša stara plejka napokon izdahnula ili ste jedan put previše oprali svoj Nintendo DS u perilici? Pronašli ste starog komodorca na tavanu, ali ne radi? Fale li vam jednostavno klasici igraće industrije iz vašeg djetinjstva?

Mobilni Emulatori 6

Mobilni gaming Naslovi za prijenosne konzole su već dizajnirani za igranje u pokretu tako se ideja mobilne emulacije nekako nameće sama po sebi

 

Na svu sreću, danas iste bez većih poteškoća možete zaigrati na svojim mobilnim uređajima, bilo da ih želite ponijeti sa sobom ili spojiti na televizor i nostalgično se prisjećati nekih drugih vremena iz udobnosti svoje dnevne sobe. Za vas smo tako pripremili popis najkvalitetnijih Android i iOS gaming emulatora koje možete kupiti ili besplatno preuzeti, a prije nego što to učinite, imajte na umu da emuliranje ne znači prešutno odobravanje piratstva. Drugim riječima, na vama je da se pobrinete da sve igre koje ćete emulirati pomoću dolje navedenog softvera zaista i posjedujete.

Mobilni Emulatori 1“Ozbiljno” igranje Za testiranje smo koristili Moga Ace Power kontroler, a za novije verzije iOS uređaja je dostupan i model Rebel

 


RetroArch (Besplatno, Android/iOS)

RetroArch je možda i najpoznatiji moderni emulator, a sve i da nije – definitivno je najsvestraniji. Radi se open-source multiplatformskom frontendu za popularni Libretro API čije mobilne verzije danas podržavaju čak 14 platformi. One između ostalog uključuju i NES, SNES, PS1, GB, GBC, GBA, Sega Genesis i WonderSwan Color sustave za koje podržavaju 99% kompletnog kataloga igara.

RetroArch 1

Za perfekcioniste RetroArch će se sa svojih stotinu izbornika raznoraznih preferencija definitivno dopasti control freakovima

 

Iako RetroArch nikako ne štedi bateriju vašeg uređaja te ga bez dopunjavanja istog ne možete očekivati koristiti dulje od 4-5 sati, sama činjenica da je besplatan, stabilan te podržava fizičke kontrolere znači da ga u najmanju ruku morate isprobati. Ovaj emulator nažalost nije posve optimiziran za velik broj nešto starijih uređaja, barem ne po pitanju emulacije 3D softvera, tj. igara. Što se tiče 2D naslova, s njima ne biste trebali imati nikakvih problema. Ovaj emulator možete preuzeti na Play Storeu i preko Libretrovog iOS repozitorija (libretro.com/cydia), odnosno morat ćete jailbreakati svoj iPhone ili iPad kako bi instalirali RetroArch na njega.

RetroArch 2

Touch kontrole Svi emulatori imaju savršeno responzivne kontrole koje možete rasporediti na ekranu prema vlastitom nahođenju

 


DraStic DS Emulator ($5,99, Android)

Kako mu samo ime govori, DraStic DS Emulator jest emulator za Nintendo DS prijenosnu konzolu. Radi se o jedinom DS emulatoru rađenom isključivo za Android uređaje, tako da ne čudi što dolazi s najboljim performansama među konkurencijom. To se odnosi i na njegovu stabilnost te energetsku učinkovitost, a valja spomenuti i količinu podržanih igara (preko 500 naslova) te podršku za fizički input.

 DraStic 1

DraStic Najkvalitetnije rješenje za emulaciju Nintendo DS konzole na Androidu

 

Ovaj emulator se također hvali sposobnošću upscaleanja rezolucije igara iako smo nakon podrobnog testiranja dojma kako ta funkcija ima vrlo toplo-hladne rezultate; nekada funkcionira bez greške, a nekada ruši broj sličica u sekundi na jednoznamenkastu brojku. Također, iako stvarno sjajno optimiziran za ogroman broj uređaja, DraStic ne funkcionira idealno na manjim zaslonima zbog same prirode konzole koju emulira. Pošto DS ima dva ekrana, ne očekujte sjajno iskustvo korištenja DraStica na bilo čemu manjem od 5 inča osim ako niste voljni koristiti pravi igraći kontroler s vašim uređajem. DraStic možete kupiti na Google Play Storeu za šest američkih dolara, tj. četrdesetak kuna. Na istom mjestu možete pronaći i njegovu besplatnu verziju namijenjenu za testiranje kompatibilnosti s igrama i Android uređajima, no ona dolazi s ograničenjem seansi od 30 minuta tako da se ne radi o dugoročnom rješenju.

 DraStic 2

Dva ekrana S obzirom na prirodu DS-a, ne preporučamo emuliranje istog na uređajima s manjim ekranima

 

 


FPse ($2,99, Android)

Njemački developeri FPse-a, Android emulatora za PlayStation 1 su nedavno proslavili svoju 250 000. mušteriju čime su postali kreatori najpopularnije aplikacije ove vrste na Google Play Storeu. Nakon nekoliko tjedana korištenja njihovog proizvoda, dojma smo da ta brojka nije slučajna. Zahvaljujući OpenGL API-ju i vještoj implementaciji, FPse je prošle godine postao prvi PSX emulator za Android koji je postigao stopostotnu podršku po pitanju igraćeg kataloga, odnosno na kojemu je svaka ikada izdana PSX igra bila igriva sa zadovoljavajućim performansama, što prema riječima njegovih kreatora znači bez rušenja i u barem 25 FPS-a.

FPSe

Controller support Svi navedeni emulatori podržavaju fizički input te ne diskriminiraju po pitanju modela kontrolera - rade i sa skupljim gamepadima i s “kinezima”

 

Uz to, FPse valja pohvaliti zbog toga što je krajnje autonoman emulator koji će sam pronaći ROM-ove na vašem uređaju ili SD kartici, što je nešto što gotovo niti jedan drugi mobilni emulator ne radi. Naravno da dolazi i s podrškom za DualShock 3 i 4 te još nekolicinu drugih kontrolera, a uz prilagodljive touch kontrole omogućuje bindanje radnji ne samo na sve fizičke tipke vašeg uređaja, već i na stanja akcelerometra. Od konkurentnih PSX emulatora se također izdvaja činjenicom da puno bolje “hendla” zvuk emuliranih igara koji je iz našeg iskustva uvijek bio reproduciran u visokoj kvaliteti i bez kašnjenja. Pa, iako za emuliranje Sonyjeve konzole na Android mobitelima i tabletima postoje i jeftinije opcije poput već spomenutog RetroArcha, onim ozbiljnijima bi definitivno preporučili nabavku FPse-a. Isti na Play Storeu košta četiri dolara, odnosno manje od 30 kuna, što je investicija koju ćete teško zažaliti.

Mobilni Emulatori 8

FPse Najstabilniji PSX emulator za Android s ogromnom podrškom i pristupačnom cijenom

 


iEmulators (9,99 dolara godišnje, iOS)

iEMULATORSiEmulators nije samostalan emulator, već naziv dugogodišnjeg projekta čiji je cilj kompiliranje svih kvalitetnih iOS igraćih emulatora kao i nekih drugih aplikacija. S obzirom da je iOS zatvorena platforma te da Apple ne odobrava emulatore na App Storeu, glavna funkcija iEmulatorsa jest serviranje ovog softvera korisnicima koji iz nekog razloga ne mogu ili ne žele jailbreakati svoj uređaj.

Drugim riječima, ova će vam usluga omogućiti sideloadanje raznoraznih emulatora na vaš iPhone ili iPad u čemu uspijeva zahvaljujući tome što sve emulatore vlastoručno rekompajlira te potpisuje developerskim certifikatima. iEmulators trenutačno između ostalog podržava podržava Gearboy za GB, Gameplay Color za GBC, GBA4iOS, Gearsystem za SMS, iDOS, nds4iOS te PPSSPP.

Nažalost, iako su svi ti emulatori trenutačno podržani od strane njihovih kreatora te iEmulators tim redovito ažurira nove verzije, ipak se radi s modificiranim inačicama softvera za koji vjerojatno nećete moći dobiti podršku u slučaju da nešto prestane raditi. Ipak, ako jailbreak nije opcija, iEmulators je sljedeća najbolja alternativa za sve ljubitelje retro gaminga s iOS uređajima. Pretplata na iEmulators košta 10 dolara godišnje, a možete ju kupiti na iemulators.com.

Mobilni Emulatori 2

iEmulators Najbolji omjer uloženog i dobivenog za vlasnike iOS uređaja te najbezbolnije rješenje za emuliranje konzola bez jailbreakanja

 


PPSSPP (Besplatno, Android/iOS)

PlayStation Portable Simulator Suitable for Playing Portably ili skraćeno PPSSPP jest open source emulator za Sony PlayStation Portable prijenosnu konzolu. Ovog mjeseca slavi treći rođendan, a razvijen je od strane svega šačice ljudi koja ga do današnjeg dana nadograđuje i izbacuje nove verzije na gotovo tjednoj bazi.

PPSSPP 2

Mobilni gaming Naslovi za prijenosne konzole su već dizajnirani za igranje u pokretu tako se ideja mobilne emulacije nekako nameće sama po sebi

 

Mobilne verzije PPSSPP-a ne da funkcioniraju odlično nego su daleko najbolja opcija za igranje PSP igara na Android i iOS uređajima, što zbog svoje stabilnost, a što zbog podrške za gotovo kompletan katalog igara za Sonyjevog prijenosnika, prilagodljivog grafičkog sučelja i kompatibilnosti s fizičkim kontrolerima. PPSSPP je u potpunosti besplatan za Android korisnike na Play Storeu, dok će ga vlasnici iOS uređaja nakon jailbreakanja moći preuzeti pomoću Cydije sa cydia.ppsspp.org repozitorija, ili sideloadati neslužbenu verziju pomoću gore spomenutih iEmulatorsa.

U slučaju da želite podržati razvoj ovog emulatora možete kupiti i Gold verziju istog za nekih četrdesetak kuna, no izuzev ikone aplikacije, oba su proizvoda identična.

(Stranica 1 od 6)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 6)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Retro gaming u pokretu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.