S lakoćom napravite vlastitu igru - Construct3

S lakoćom napravite vlastitu igru - Construct3

Construct3

Kako biste napravili vlastitu igru uopće ne trebate znati programirati. Construct3 je alat za izradu igara drag&drop metodom pomoću kojeg ćete s lakoćom kreirati vašu prvu igru.

Nebrojeno mnogo puta sam čuo rečenicu "htio bih napraviti igru, ali ne znam kako", a slijedio ju je obično niz – budimo iskreni – izgovora. Resursi koji su danas na raspolaganju omogućuju nekom tko se baš namjerio napraviti igru da tu svoju namjeru ostvari čak i ako ne zna ništa o zvuku, grafici ili programiranju. Repozitoriji koji sadrže velike količine već pripremljenih zvukova i vizualnih elemenata, koji se mogu koristiti jer su javno vlasništvo (public domain) ili pod Creative Commons licencom, rješavaju prva dva problema. Alati kao što je Construct3 uvelike olakšavaju treći.

 

Uz Construct3 razne igre mogu biti stvorene za svega nekoliko sati!

 

S Constructom3 možete napraviti gotovo svaku igru koju ste si zamislili poput, recimo, arkadne igre Super Maria, point and click avanture poput LucasArt-ovog Monkey Islanda, no i vašu omiljenu stratešku ili tower defense igre. Pa čak i 3D pucačinu poput dobrog starog Dooma. Pri tome ne mislimo da vam grafika mora biti jednako siromašna kao u tim igrama. Naprotiv, grafika će ovisiti umjetničkim sposobnostima – vašim ili vašega tima. S razlogom spominjemo vaš tim, a kasnije ćete otkriti iz kojeg razloga.

Construct3 nije programski jezik, već bi ga najpreciznije bilo opisati kao "razvojna okolina za 2D igre", no to opet otvara više pitanja nego što ih odgovara. Za nekog tko ne zna apsolutno ništa o programiranju – da, treba naučiti osnove (što su varijable, if-then-else, možda čak i razliku između AND i OR) – no to se sve odvija kroz niz pitanja o igri kroz objekte od kojih je igra napravljena. Pitanja su detaljna, ali logična – ako vaš glavni lik puca na nekog, vjerojatno ima neko oružje koje ispaljuje metak. Da li je taj metak vidljiv na početku igre? Naravno da nije, stoga treba njegovo svojstvo (property) "Visibility" isključiti na početku. Jednako tako, na događaj (event) potezanja obarača (odnosno klika na mrskog nam neprijatelja) potrebno je taj metak i ispaliti.

To je osnova, recimo to jako uvjetno, programiranja u Constructu – postavimo osnovne parametre objekata koje koristimo i nižemo opise što sve neki događaj pokrene. Što su bolje podešene postavke i što su detaljniji opisi to će i igra biti bolja. Ako netko dođe do razine gdje želi nešto više, može nastaviti učiti Javascript, koji se integrira u Construct3, a koji je jedan od standardnih i raširenih programskih jezika.

No čak i iskusnom programeru Construct3 može biti dobar alat, prije svega za izradu brzog prototipa ili učinkovito objavljivanje na više platformi. Ako imate iskustva u programiranju, pogotovo onom objektno orijentiranom, na Construct se više trebate naviknuti nego što ga trebate učiti. Vizualni efekti i ponašanja (npr. kreće li se objekt kao metak ili kao auto) su gotove metode koje se pridružuju objektu.

Construct3 upravo je zbog tih metoda, pomoću kojih je moguće napraviti 2D igru praktički bilo kojeg žanra, iznimno efikasan za produkciju jer je moguće jedan projekt pripremiti za objavljivanje na više platformi bez posezanja za dodatnim alatima, uz naravno izuzetak iOS-a koji je zatvorena platforma koja zahtjeva završni korak u svom alatu.

 

Igrajmo se s Constructom3

Glavna prednost C3-a je to što već na samom startu dobijete mogućnost izrade igre bez potrebe da kreirate ikakav online account. Međutim, tako ste ograničeni na 25 događaja pa je bolje besplatno se registrirati kako bi dobili mogućnost korištenja do 40 događaja, a kada potvrdite mail imat ćete mogućnost koristiti do 50 događaja.

Kako biste dobili uvid u to što se može napraviti s 25 događaja otvorite link https://bit.ly/c3-most

Pritiskom na “play” ikonicu strelice pri vrhu prozora pokrenite otvorenu kreaciju.

 

Demo-1.jpg

Demo projekt u kojem možete vidjeti koliko je jednostavno kreirati sasvim zabavnu arkadnu scenu.

 

Putem glavnoga menija možete otvoriti vođene ture za početnike koje će vam se razlikovati koristite li englesko sučelje ili hrvatsko sučelje, pa je korisno proći obje verzije jer ćete iz njih naučiti različite, a vrlo korisne stvari za početnike.

Bez da ih prođete, nećete moći isprobati stvari koje vam pokazujemo u nastavku, a radi se o vrlo intuitivnom pokazivanju kako  koristiti Construct3. Znate ono u igrama, kada prolazite osnovni tutorijal koji vam pokazuje kako pokretati vašeg lika, te kako koristiti primarno ili sekundarno oružje. Baš takav tutorijal ima Construct. Zaista odlično. Kao da se igraš, a ustvari učiš kako napraviti igru.

 

Demo-5.jpg

Sučelje je bogato linkovima na Constructove društvene mreže gdje ćete pronaći pregršt uputa i savjeta kako napredovati s kreiranjem igara

 

Nakon što se kreirali prvu platformsku pucačinu, vrlo lako možete zamijeniti slike s vašim grafičkim kreacijama i već imate vlastitu igru.

 

Timeline animacija

Osim Drag & Drop sučelja za kreiranje igara, Construct3 ima i Timeline – odjeljak koji vam omogućava stvaranje animiranih sekvenci, upravo onako kako ste već navikli koristeći nekadašnji Adobe Flash, ili isto onako kako ste navikli koristeći Adobove After Effectse.

Uglavnom, intutitvno je i jednostavno, čak i ako nikada niste radili u spomenutim alatima. Osnovni tutorijal pomoći će vam da na timeline dodate vaš prvi sprite i napravite putanju kretanja za njega. Klikom na ikonicu slova A uključit ćete automatski mod animacije te sada možete mišem kliknuti na drugu sekundu vremenske linije i pomaknuti vaš sprite na novu poziciju. Postupak ponovite nekoliko puta.

Animaciji možete dodati i zvuk tako što ćete “.wav“ datoteku odvući u projekt. On će se pojaviti u projektnom stablu, desno, a otuda ga možete odvući na vremensku liniju.

Dakle opet je tu Drag & Drop metoda vrlo korisna. Ne trebate ništa programirati.

Doduše, u besplatnoj verziji imate na raspolaganju samo 5 sekundi animacije, što je dovoljno za kreiranje scene slaganja mosta s ranije navedenog linka. Odnosno možete dobiti demo uvid u funkcioniranje samog timelina kako biste se lakše odlučili između besplatne inačice ili ćete ipak kupiti licencu.

 

Demo-6.jpg

Timeline animacije vrlo su korisne za kreiranje raznih animiranih sekvenci.

 

No, za kreiranje ozbiljnijih animacija svakako preporučamo da kupite licencu.

 

U taj Demo, mi smo dodali dva događaja. Prvi pod odjeljkom kontrole kako bi dobili mogućnost skakanja.

+ Keyboard: Na pritisak Razmak

-> PlayerCollision: Simuliraj Platform stiskanje Skok

 

Te drugi pod odjeljkom Vegetation kako bi dobili propadajuće kamenje

+ PlayerCollision: Na koliziju sa BridgePiece

-> BridgePiece: Postavi Y na BridgePiece.Y+3

 

 

Demo-7.jpg

Ovako ustvari izgledaju spomenuti događaji koji nam daju skroz novo iskustvo prelaska mosta

 

Ukoliko se zaista mislite ozbiljno posvetiti kreiranju igre bilo bi dobro kupiti licencu za Construct3, no možda u startu ne morate odmah kupiti licence za kompletan tim, već članovi tima mogu predlagati i isprobavati kako grafičke promjene tako i “programske”.

Vaš tim može činiti neka osoba s interneta, s obzirom na to da je danas popularno biti digitalni nomad, no to može biti i neka osoba koja razne grafičke kreacije za vas može kreirati, ali i isprobati kako se one zaista ponašaju u igri. Dok ta osoba isprobava u besplatnoj online verziji Construct3, vi takve unaprijed isprobane stvari s lakoćom implementirate u vašu offline ili online licenciranu verziju C3-a.

Iako je alat specijaliziran za igre, Construct ima univerzalnost koja omogućuje postupno učenje za početnike i modularnu primjenu metoda za napredne korisnike. U razvoju koristite točno ono što vam je potrebno, a funkcionalnosti koje vam ne trebaju niti ne uključujete u projekt.

 

Construct3 omogućava brzo i lako kreiranje igara bez znanja iz programiranja!

 

Ono što će neki primijetiti proučavajući odabrani Demo jest objektno orijentirani pristup igrama. Time je moguće izvesti kretanje objekata kao u primjeru propadanja mosta uz dodavanje izraza koji će Y koordinatu objekta povećati za 3 (BridgePiece.Y+3).

Pri tome se otvara čitav niz mogućnosti za one koji već znaju programirati, a budimo iskreni, gotovo svi smo se u školi susreli s nekim oblikom programiranja. No, oni koji nisu skloni upotrebljavati naučeno ili imaju dovoljno godina, te se u njihovo vrijeme zaista nije učilo programirati, mogu s lakoćom preskočiti taj programski dio i svladati ga malo po malo kroz brojne upute. Evo vam samo jedan maleni primjer koliko je to lagano:

 

U parametre za novu Y koordinatu možete upisati uvjet koji izgleda ovako:

(Uvjet) ? (Ako je istina) : (Ako nije istina)

A konkretna linija koda u našem primjeru glasi:

BridgePiece.Y>1000 ? BridgePiece.Y-3 : BridgePiece.Y+3

 

Gornji izraz odgovara opisu: Ako je komad mosta prešao točku od 1000 pixela po Y koordinati onda oduzmi 3 od njegove trenutne Y vrijednosti mosta, a ako nije onda dodaj 3 na tu vrijednost.

 

I time ste dobili mogućnost da objekt mosta nikada ne izađe iz okvira igre, kao i mogućnost da, ukoliko niste spustili baš sve blokove mosta, ipak možete kreirati rješenje koje će vas izvesti natrag na pravi put igre.

Naravno, za one koji su upoznati s programiranjem u JavaScript jeziku bit će puno više mogućnosti isprogramirati ponašanja elemenata igara. No, oni drugi ne trebaju odmah pobjeći u strahu od programskoga koda jer Construct3 ima dovoljno unaprijed definiranih metoda ponašanja koje je vrlo lagano iskoristiti.

Ranije smo spomenuli metodu ponašanja automobila, pa tako recimo želite li napraviti igru u kojoj vozite auto, postoji način ponašanja koje opisuje kretanje automobila, te odabirom tog ponašanja nije odmah moguće skrenuti udesno nego po malo, baš kao što to automobili čine.

Isto tako, ovdje možete pronaći i ponašanje Orbit koje je korisno za kreiranje nekakvog štita oko igrača koji će se kretati kružno okolo vas.

 

Demo-8.jpg

Metode ponašanja već su predefinirane kako bi ih što lakše mogli iskoristiti

 

Ponašanje kupole koristit će u kreiranju igre poput Tower Defense gdje je potrebno topove držati uvijek okrenute prema neprijatelju.

Moć Constructa3 krije su u tome da vrlo brzo i s lakoćom možete jednu takvu Tower Defense igru pretvoriti u npr. paparazzi igru na način da od topova kreirate novinare fotografe koji će onda pratiti svaki vaš korak koji napravite u igri.

S obzirom na to da Construct ima i osnovni grafički editor ne bi trebalo biti previše teško zamijeniti slike likova odnosno topova. Dovoljan je dvoklik na objekt u igri koji želimo mijenjati te će se on otvoriti u grafičkom editoru. Sada Drag & Drop metodom možete odvući vlastitu transparentnu “.png“ sliku u otvoreni grafički editor i postojeći lik se zamijenio sa novom grafikom.

 

Construct3 posjeduje zaista mnogo online materijala!

 

Oni koji su programirali nešto, zasigurno mogu zamisliti koliko je sati programiranja potrebno kako bi isprogramirali najobičniji Space Invaders ili Super Mario. A uz Construct3 igre poput Super Maria mogu biti kreirane za svega nekoliko sati.

Treba obratiti pozornost na to da vaše kreacije možete pokrenuti i na internetu, odnosno web stranicama, ali i kao aplikacije na Windowsima, Android te iOS uređajima.

 

Demo-9.jpg

Kao besplatni registrirani korisnik ili gost moći ćete izvesti vašu igru u HTML5, te ju pokrenuti s vašeg web servera.

 

Doduše, za izvoz igre za pokretanje na Windows, Android i iOS uređaje trebate valjanu licencu.

Imate li licencu za Construct3, najzgodnija opcija je objaviti igru na njihovom sajtu uz neka manja ograničenja, poput toga da igra ne može otvarati vanjske poveznice prema drugim web stranicama kako ne biste mogli zloupotrijebiti takvu opciju.

Prilagođeni “Cave bridge” kod objavili smo na Games Arcade. Zaigrajte na linku https://www.construct.net/en/free-online-games/cave-bridge-extended-example-43326/play

Želite li ipak koristiti besplatnu verziju Constructa3, igre ćete moći objaviti na nekom zakupljenom ili vašem web serveru.

Ovaj iznimno širok spektar podržanih uređaja izuzetno je pogodan za brzu dostupnost velikom broju igrača, čega će oni vještiji biti svjesni te će to unovčiti i time eventualno dobro zaraditi.

No, sama zarada ne mora se nužno odvijati kroz objavu igara. Construct3 omogućuje vam prodavanje likova za igre ili drugih grafičkih ili programskih elemenata za kreiranje igara, a sve to putem shopa integriranog u Constructu.

 

Demo-10.jpg

Pregršt unaprijed kreiranih što grafičkih, što programskih elemenata dostupno vam je putem Constructovog web shopa

 

Doduše, za postavljanje objekta u web shop treba platiti ulaznu kotizaciju, no ta kotizacija osigurava kako bi na shopu pronašli doista kvalitetne materijale te kako bi web shop izbjegao upload velike količine materijala koji baš i nisu dovoljno kvalitetni za produkciju.

 

Za kraj valja napomenuti

Uz sve navedeno, nadamo se da ćete se poigrati sa Constructom3 te se okušati u kreiranju vlastite igre.

Uz konzultaciju sa početničkim uputama, priručnikom, raznim vodičima te brojnim primjerima koje možete istražiti neće biti teško započeti. Vrlo će korisni biti i linkovi na Constructove društvene kanale koje ćete pronaći na početnoj stranici Construct3 editora.

Construct 3 zahtjeva inicijalno blok programiranje koje je dovoljno napredno da možemo odraditi sve što nam treba. Ima i gotove primjere koje možete iskoristiti, a dobivate pregršt mogućnost te je samo sučelje doista atraktivnog i modernog izgleda.

 

Demo-11.jpg

Nadohvat ruke imate mnoštvo 3D primjera kao inspiraciju za vlastitu igru.

 

Kroz tekst smo u nekoliko navrata spominjali 2D svijet, no Construct na tom 2D tragu može postati i 3D igra jer ima mogućnost postaviti kameru te 3D objekte. Odlučite li krenuti u 3D svijet s Constructom3, krenite od odličnog tutorijala s linka https://www.construct.net/en/tutorials/using-3d-construct-2746

Želite li otkriti više naslova kreiranih s Constructom3 savjetujemo vam da pratite #Construct3 na Twitteru (https://twitter.com/hashtag/Construct3), ali i ostalim društvenim mrežama.

 

Gigabuster-1920x1080.jpg

Mnoge igre kreirane s Constructom mogu se pronaći na Steam trgovini igara, poput recimo Gigabuster ige (https://store.steampowered.com/app/981830/GIGABUSTER/).

 

Prilagođeni kôd “Cave Bridge” objavili smo na Games Arcadeu. Zaigrajte na linku https://www.construct.net/en/free-online-games/cave-bridge-extended-example-43326/play

Želite li ipak koristiti besplatnu verziju Constructa3, igre ćete moći objaviti na nekom zakupljenom ili vašem web serveru.

Ovaj iznimno širok spektar podržanih uređaja izuzetno je pogodan za brzu dostupnost velikom broju igrača, čega će oni vještiji biti svjesni te će to unovčiti i time eventualno dobro zaraditi.

No, sama zarada ne mora se nužno odvijati kroz objavu igara. Construct3 vam omogućuje prodavanje likova igre ili drugih grafičkih ili programskih elemenata za kreiranje igara, a sve to putem trgovine integrirane u Constructu.

Doduše, za postavljanje objekta u web shop treba platiti ulaznu kotizaciju, no ta kotizacija osigurava da su u web shopu dostupni doista kvalitetni materijali te da bi se u internetski dućan izbjegao upload velike količine raznovrsnih materijala koji baš i nisu dovoljno kvalitetni za produkciju.

 

 

 

NAGRADNI NATJEČAJ - OTKRIJ GAME DEVELOPERA U SEBI

KONSTRUIRAJ MINI IGRU - DOKAŽI DA SI NAJBOLJI!

Napravite malu ali zarazno igrivu igru u Construct3 alatu i osvojite vrijednu nagradu!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

S lakoćom napravite vlastitu igru - Construct3 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.