Test mehaničkih tipkovnica - 3.0 out of 5 based on 2 votes
Više milijuna pritisaka Odabir osjetljivosti tipaka te onaj poseban zvuk i osjećaj glavni su aduti zaljubljenika u mehaničke tipkovnice. Uz to, one obično dolaze s pozadinskim osvjetljenjem, programibilnim makro tipkama...

Test mehaničkih tipkovnica

San gamera i daktilografa

Mislite li kao i mi da današnjem radu na računalu nedostaje zadovoljavajući klik kod tipkanja? Nedostaje li vašem tipkanju zvuk tipkovnice iz većine hakerskih filmova? Ne, ne morate vaditi staru IBM tipkovnicu sa tavana jer mehaničke tipkovnice doživljavaju pravu renesansu, najčešće u obliku gamerskih tipkovnica. Ipak, postoje i neke klasične, u kojima će ponajviše uživati daktilografi i programeri

Nekoć davno, sve tipkovnice oslanjale su se na mehaničke prekidače, umjesto na membrane koje se danas kriju u većini modela. Dugo vremena mehaničke tipkovnice su bile gotovo pa izumrle, sa svojom ostavštinom prepuštenom entuzijastima i nostalgičarima. No danas, karte su ponovno podjeljene.

Računalnim pionirima i veteranima srce će zakucati jače već na sami spomen mehaničkih tipkovnica. Topla sjećanja na klikanje IBM M tipkovnice i njenih raznih izvedenica se vraćaju. Novi proizvodni procesi smanjili su cijenu proizvodnje pojedinih mehaničkih prekidača, gurajući ih ponovno u sferu pristupačnosti. Vraćanje mehaničkih tipkovnica na tržište došlo je na krilima gamerske zajednice, kako to često i biva s računalnim tehnologijama. Unatoč tome, nisu sve mehaničke tipkovnice jednako podobne za igranje. Bilo da ste hardcore gamer ili ispisujete Rat i Mir na mjesečnoj bazi, mehaničke tipkovnice mogu olakšati život i višestruko unaprijediti tipkanje. Ovisno o tome što vam je bitno, mehaničke tipkovnice će vam pružiti veću sigurnost, točnost i brzinu pisanja, često ključne stvari za prenošenje misli na virtualni papir ili pak anihilaciju protivničkog tima u uzavreloj MOBA areni.
No, zašto uopće kupovati mehaničku tipkovnicu? Tri glavne prednosti mehaničkih tipkovnica leže u osjećaju, izboru i izdržljivosti. Osjećaj tipkanja na mehaničkoj tipkovnici drastično je drugačiji od pisanja na konvencionalnoj membranskoj tipkovnici. Kod membranske tipkovnice tipku je potrebno pritisnuti do kraja kako bi se tipka registrirala. Time se gubi podosta energije i stvara zamor, budući da se sav napor svodi na pritiskanje plastične tipke na plastičnu pozadinu. Konstrukcija mehaničkih tipkovnica dozvoljava raniju registraciju pritiska tipke, puno prije nego što tipkom pogodite stražnju ploču na koju je prekidač montiran. Stoga je za pritisak tipke potrebno puno manje sile nego kod membranskih, čime se gubi manje energije i time smanjuje zamor u prstima.
U izboru mehaničkih tipkovnica teško da ćete ostati zakinuti. Ponuđeno je više vrsta prekidača sa svojim unikatnim svojstvima koja ih razlikuju. Kod gotovo svih modela mehaničkih tipkovnica postoji više vrsta prekidača između kojih možete birat. Stoga ako vam se sviđa layout jedne tipkovnice i ostatak njenih funkcija, možete odabrati i kakvo iskustvo tipkanja želite imate s njenim tipkama.
Izdržljivost tipkovnica je često zanemarena stavka, no mehaničke tipkovnice su rađene s izdržljivošću na umu. Svaki mehanički prekidač procijenjene je izdržljivosti od više milijuna pritisaka, tako da i pri repetitivnom pritiskanju istih tipaka (primjerice WASD tipaka u igrama), tipke zadržavaju isti osjećaj kao i prvog dana.
Na testu je bilo jedanaest modela iz raznih cjenovnih kategorija, koje su već u startu više nego za membransku konkurencija. Cijene su varirale od relativno prihvatljive Steelseries 6Gv2, za 629 kuna, pa do podosta paprene cijene za Razer Blackwiddow Chrome koja je veća od 1.300 kuna. Mehaničke tipkovnice su svakako skup sport, no uzimajući u obzir funkcije, ugodnost pisanja i dugovječnost, investicija je svakako opravdana.
Donedavnom vladaru tržišta, tvrtki Cherry, istekao je patent, pa smo na testu imali i izvedenice legendarnih Kailh prekidača na Razerovim tipkovnicama kao i Coolermasterov hibridni switch. Ipak, osam od jedanaest tipkovnica i dalje je imalo Cherryjeve prekidače, a zastupljene smo imali sve popularnije switcheve. Tipkali smo i klikali s Cherry MX Blue, Browns, Reds i Blacks switchevima.


Tehnologija mehaničkih tipkovnica

Isticanje Cherryjevog patenta otvorilo je vrata konkurenciji, no i dalje najviše tipkovnica vidimo s klasičnim i isprobanim prekidačima. Mehaničke tipkovnice se dosta razlikuju od prevladavajućih tipkovnica na tržištu, koje su bazirane na gumenoj membrani. Kao i daljinci za TV, tipke na konvencionalnim tipkovnicama su podosta gnjecave i nedostaje im taktilnog podražaja pri tipkanju. Životni vijek konvencionalnih tipkovnica je mnogo kraći nego životni vijek mehaničkih, upravo zbog gumene membrane, koja je podložnija trošenju i propadanju materijala. Drugi česti tip tipkovnica su one koje nalazimo u laptopima. One i dalje koriste gumenu membranu za registraciju pritiska tipke, no zbog mehanizma sličnog škarama, nude dosta kraći i tvrđi hod, a time i bolji osjećaj pod prstima.

OTVOR

PREKO 1000 SWITCHEVA Među koje se zavukla i pokoja membranska tipka, no srećom samo za multimedijske kontrole

 

Kada pritisnete tipku, pritisnuli ste njen prekidač. Pritisnuti prekidač šalje signal računalu da je tipka pritisnuta, te se pritisnuto slovo pokazuje na ekranu. Zvuči sasvim normalno, no „pod haubom“ situacija je drugačija. Klasične tipkovnice koriste gumene membrane koje na perforiranoj ploči zatvaraju električni krug koji onda signalizira računalu da je tipka pritisnuta. Razlika leži u tome što se tipka mora uvijek pritisnuti do kraja, jer se samo tada membrane spajaju. Prednost klasičnih, rubber dome, tipkovnica leži u njihovoj niskoj cijeni proizvodnje, te otpornosti na polijevanje. Glavni problem je nedostatak auditivnog i osjećajnog feedbacka, koji može transformirati kako gledate na tipkanje na računalu.

 Func KB 460 4
Podloga za dlan Koristan dodatak ergonomiji dobili smo uz samo četiri modela s testa

 

Osjećaj tipkanja

Glavna prednost mehaničkih tipkovnica leži u tome kakav je osjećaj tipkanja. Kod mehaničkih tipkovnica, točka registracije pritisnute tipke nalazi se na pola putanje tipke, zbog čega je moguće brže premjestiti prst s jedne tipke na drugu, što rezultira i osjetno bržim tipkanjem. Svaki switch još povrh toga nudi i svoj karakterističan osjećaj tipkanja, koji se sastoji od auditivnog klika i laganije prepreke na pola hoda tipke.

konektori 1
Key puller Esencijalan alat za održavanje tipkovnice čistom ali i zamjenu tipaka custom dizajniranim tipkama

Key rollover

Uz karakterističan osjećaj svakog MX Switcha, karakteristična je i Key Rollover funkcionalnost koja dozvoljava registraciju većeg broja tipaka pritisnutih odjednom. Igrači među nama sigurno su se našli u situaciji da su za određeni combo move morali pritisnuti i više od 3 tipke odjednom. U tom slučaju membranske tipkovnice ne bi registrirale niti jednu tipku ili bi, još gore, stale na sekundu ili dvije a zatim izbacile random sekvencu tipkanja. Key Rollover se dijeli u dvije vrste. N-KRO, tj. neograničeni broj pritisnutih tipaka odjednom (dostupan samo preko PS/2 priključka), te 6-KRO, koji dozvoljava pritisnutih 6 tipaka odjednom a dostupan je putem USB-a. 6-KRO ne ubraja CTRL, ALT, SHIFT i WIN tipke, stoga se efektivno može pritisnuti 10 tipaka odjednom. U standardnom korištenju, više od toga nije ni potrebno, no za specifične primjene, poput simulacija glazbenih instrumenata ili zahtjevnijih simulatora letenja, N-KRO je ponekad potreban.

tipkovnice novo 4

USB HUB Slabije je jačine struje, pa je pogodan samo za jednostavnije uređaje, osim ako se ne radi o običnom USB produžnom kabelu

 

Macro tipke

Iako postoje i rubber dome gamerske tipkovnice koje nude konfiguraciju macro tipaka (npr. Steelseries Apex), mehaničke tipkovnice ne zaostaju za njima. Na našem testu, većina tipkovnica je imala i dodatne gamerske tipke, koje pak ne moraju biti samo rezervirane za combo pokrete u igrama. Unutar softvera priloženih uz tipkovnice, moguće je bilo i konfigurirati profile u kojima se može namjestiti i da macro tipke otvaraju određene programe ili izvode neke tipkovničke kratice, poput unošenja passworda ili copy-cut-paste shortcutova. Ugodno smo se iznenadili i zbog činjenice da su sve makro tipke također imale mehaničke switcheve, dok su samo neke tipkovnice multimedijske tipke zamijenile s membranskim.

Logitech G710 2

 Macro Tipke Pomažu gamerima, ali i prosječan korisnik može profitirati od bržeg otvaranja programa ili zadavanja tipkovničkih kratica

kako smo testirali 4

Dizanjem Tipke Otkrivamo prave zvijezde tipkovnice, njene switcheve, ali i zapadnute mrvice midnight snackova iz duljih gaming sesija

Switchevi

Glavni element svake mehaničke tipkovnice su naravno njeni switchevi. Zlatni standard svijeta mehaničkih tipkovnica su Cherryjevi Switchevi, koji najčešće dolaze u 4 verzije - Blacks, Reds, Browns i Blues. Sama Cherry MX linija prekidača predstavljena je 1985., a njene boje nose i fizičke karakteristike switcha. Boje time pokazuju da li se radi o clicky ili taktilnim switchevima, te koliko je sile potrebno da se registrira pritisak, najčešće izraženo u centi-newtonima (cN) ili pak gramima. Postoje i drugi Cherryjevi switchevi, poput MX Greens i MX Clears, no oni su rijetkost, pravi pravcati endemi hardverskog svijeta. Glavni konkurent Cherryju su Kailh switchevi koji su i više nego inspirirani Cherryjevom tehnologijom. Također su kodirani bojama, no najčešća boja s kojom se možemo susresti su Kailh Green, slični Cherryjevim Blue switchevima. Postoje još i Kailh Yellow i Brown, no oni tek traže svoje mjesto na tržištu, pa su dosta rijetki. Frankenštajn na našem testu su bili Coolermasterovi hibridni switchevi, koji spajaju mehaniku s membranama.

 

Linearni switchevi

Karakteristika linearnih Cherry switcheva je najjednostavniji način rada, s vertikalnim putovanjem bez prepreka i bez karakterističnog klik zvuka.

MX Black switchevi predstavljeni 1984. godine spadaju u starije u Cherryjevoj ponudi. Njihova najpoznatija primjena je kao prekidača za tipkovnice u POS blagajnama. Sa potrebnom težinom pritiska od 60 cN, tj. 60 grama, spadaju u rang težih tj. tvrđih prekidača. Zbog specifične težine, ne smatraju se idealnim za tipkanje, no profesionalni RTS igrači cijene MX Black switcheve zbog minimizacije pogrešnih pritiska tipaka. Zbog veće težine pritiska, opruga je dosta teža, zbog čega tipka brže prelazi iz pritisnutog stanja u nepritisnuto stanje.

konektori 7

MX Red prekidači predstavljeni su dosta kasnije, 2008. godine i općenito su jedni od novijih prekidača u ponudi. Slični su MX Black prekidačima, no dosta ih je lakše pritisnuti - zahtijevaju samo 45 cN sile za pritisak. Upravo zbog prednosti koje MX Black tipkovnica donose gamerima, uparenih s lakšim pritiskom, MX Red switchevi su ponajviše namijenjene gamerima, te ih najčešće nalazimo u novijim high-end gamerskim tipkovnicama.

konektori 6

 
Taktilni switchevi bez klika

Kako ime sugerira, taktilni switchevi pružaju i taktilni podražaj u trenutku aktiviranja prekidača. Pri pritisku tipke, pod prstom se osjeti kako tipka nailazi na laganiju prepreku, otprilike na polovini putanje. Taj taktilni podražaj istovremeno signalizira da je pritisak tipke registriran, zbog čega tipku ne treba pritisnuti do kraja.

MX Brown switchevi predstavljeni su deset godina nakon prvih MX Black switcheva i uz MX Blue jedni su od popularnijih u Cherryjevoj ponudi. MX Brown switchevi opisuju se kao kompromis između tipkovnica prilagođenih za gaming i tipkanje, jer nude najbolje iz oba svijeta. Niža sila potrebna za registraciju pritiska od 45 g i osjetni taktilni podražaj čine ju najboljim izborom za miješano korištenje.

konektori 2

 
Taktilni switchevi s auditivnim klikom

Clicky switchevi namjerno naglašavaju klik na polovini putanje tipke, te uz taktilni podražaj ispuštaju i podosta bučan, vrlo karakterističan zvuk klika. Time se točka aktivacije lakše prepoznaje. Jači klik se postiže dvodjelnom konstrukcijom tipke, pri kojoj su iskorišteni plavi klip i bijeli klizač. Do aktivacijske točke, plavi klip putuje samostalno, te kada se registrira pritisak, bijeli klizač se kao na praćki lansira na donji dio kućišta prekidača, čime ispušta glasan, clicky, zvuk.

Najpopularniji clicky switch, MX Blue, je favorit daktilografa i programera, no zbog dosta bučnog klika i relativno velike sile potrebne za aktivaciju (50 g) nije miljenik gamera. Zbog veće težine, dvostruko je teže pritisnuti tipku jer je točka ispuštanja prekidača iznad aktivacijske točke.

konektori 3

Sličan, no ipak potpuno drugačiji, je switch koji smo pronašli u Razerovim Blackwiddow tipkovnicama. Kailh Green switch je po konstrukciji, ali i po osjećaju, dosta sličan Cherryjevim MX Blue Switchevima. Nešto je mekši i labavijeg hoda, no ispušta gotovo jednak zvuk pri pristisku.

konektori 5

Switchevi u Coolermasterovoj Novatouch TKL tipkovnici su ekskluzivni samo za nju. Hibridnog su dizajna, jer spajaju oprugu iz Cherry MX switcheva, s elektrostatičkom membranom iz konvencionalnih tipkovnica. Tipke zbog toga dosta stabilnije leže u kućištu, no zadržavaju dugi hod. Veoma su tihe a same tipke su kompatibilne s onima za Cherryjeve switcheve, budući da koriste jednako ležište, u obliku znaka plus.

konektori 4

 


Softver

Kako je većina tipkovnica na testu bila gamerski orijentirana, većina je dolazila sa softwareom za konfiguraciju tipkovnica. Sve tipkovnice za standardnu operaciju nisu zahtjevale nikakav softver, dok je primjerice Coolermasterov Trigger Z macro naredbe pohranjivao u vlastitu on-board memoriju.

razer blackwiddow chroma software 2

Kompleksnost softvera ponajviše je ovisila o kompleksnosti same tipkovnice, pa smo najviše konfiguracija mogli napraviti s Razerovim Synapse gaming softverom u kojem smo mogli konfigurirati detalje poput osvjetljenja svake pojedine tipke na tipkovnici.

logitech g710 software 3

Logitechov gaming software je pak nudio i heatmap najčešće pritisnutih tipaka tokom igre, a izbacivao nam je i broj pritisnutih tipaka u minuti.

cm storm trigger z software 1

 

Coolermasterov software nam je dao da mijenjamo funkciju svake pojedinačne tipke, pa smo mogli, recimo, ukloniti Insert tipku te joj pridružiti funkciju pokretanja nekog programa.

asus strix gaming software 1Asus Strix Gaming software nam je omogućio samo konfiguraciju makro tipki, čak njih 23.

func kb 460 aplikacija 1

Funcov software je bio najjednostavniji, te nam je nudio konfiguraciju 10 makro naredbi, koje smo mogli pridružiti šest F tipaka.

gamidas hermes aplikacija 1 heraGamidasov Hera Gaming software najviše cilja na MOBA igrače, no s njim smo imali i najviše glavobolja. Od preduge instalacije dobili smo samo aplikaciju koja povremeno prepoznaje tipkovnicu, a kada bi je prepoznala, nudila bi nam slične funkcije kao i Coolermasterov program - konfiguraciju makro naredbi.


Metodologija testiranja

Ocjenjivanju tipkovnica pristupili smo pomalo nekonvecionalno, pa smo uz karakteristike pojedine tipkovnice testirali i njihov objektivni taklitni dojam – povezanih očiju! 

 
Ergonomija

Usporediti tipkovnice nije nam palo lako, budući da se ne radi o klasičnom hardveru koji se može ocijeniti dosta objektivno, pomoću raznih alata poput benchmarkova i očitavanja temperatura kao kod, primjerice, gaming laptopa. Stoga smo postali pomalo kreativni i odlučili napraviti blind test kao dodatak testu ergonomije, čemu smo ukupno dali i najveći udio u ocjeni, 40%. Privremeno slijepi testni tim prvi se put susreo s mehaničkim tipkovnicama. Povezanih očiju, kandidatkinje su ocjenjivale razne karakteristike tipkovnica, najviše njihov taktilni dojam. Kandidatkinje su pod prstima odlučivale o osjećaju tipkanja i općenito obliku tipaka. Obratili smo pozornost na oblik same tipke, te koliko je ugodno tipkati na tipkovnici. Zanimljivo je bilo i ocjenjivanje layouta tipkovnice, koji kod nekih gamerskih ili pak kod inovativnijih layoutova, kao kod CM Storm QuickFire TK linije, i nije bio najjednostavniji zadatak. Zvuk tipkovnice je povezanih očiju bio još naglašeniji, stoga smo na njega obratili dosta pozornosti, bez otkrivanja o kojem se switchu radi.

Primijetili smo i da jednaki switchevi imaju dosta različit zvuk s obzirom na model tipkovnice, što ukazuje na izradu i karakteristike materijala upotrijebljenog za proizvodnju. Ocjena otpora tipki u blind testu je najviše i odgovarala karakteristikama pojedinog switcha, no očekivano smo zaključili da najbolji feedbak nude Cherry MX Blue i Brown switchevi s taktilnom preprekom. Kod kvalitete izrade smo ocjenjivali sve aspekte tipkovnice, od ostataka kućišta, pa do toga da li su tipke čvrsto montirane na pojedini switch.

tipkovnice novo 1
Ninja tiper Lucija, stalna članica VIDI-jevog testnog tima odmah je uočila razliku u kvaliteti izrade mehaničkih tipkovnica spram membranskih

 

Macro tipke i software

Nešto objektivnijoj stavci, proširenim funkcijskim tipkama smo dali 20%. Uzeli smo u obzir koliko tipaka ima, te gdje se nalaze. Preferirali smo ipak nešto odvojenije pozicioniranje od ostatka tipkovnice, postavljeno s lijeve bočne strane tipkovnice. Kod nekih tipkovnica makro tipke su bile previše zbijene s ostalim tipkama, stoga smo tu oduzimali bodove.
Slično kao i makro tipkama, 20% udjela smo dali i priloženom softveru uz pojedine tipkovnice. Najvišu ocjenu smo dali programima koji su bili jednostavni za korištenje i istovremeno nudili široke mogućnosti konfiguracije. Najnižu smo ocjenu dali tipkovnicama koje nisu nudile nikakav softver. Pri ocjenjivanju softvera pozornost smo obratili i na stabilnost aplikacije, koja je bila problematična samo za Gamidasov Hermes.
Spomenuti softver se često rušio i zamrzavao računalo, a konfiguriranje funkcionalnosti tipkovnice je bilo onemogućeno jer je softver često nije prepoznao. Drugi softveri su radili veoma stabilno, no Razerov Synapse je vukao previše sistemskih resursa. Veće zahtjeve Synapsa bismo pripisali dosta velikim mogućnostima konfiguriranje makroprofila i RGB osvjetljenja svih pojedinih tipaka koje se pohranjuje na računalu ili na Razerovom cloudu. Preferirali bismo rješenje implementirano na Coolermasterov Trigger Z koji posjeduje internu memoriju, a priloženi softver služi samo za konfiguraciju pojedinih makro tipaka.

kako smo testirali 2

tipkovnice novo 2 1

Ja bi ovo Bernarda, kolegica iz marketinga prvi puta se susrela s high end tipkovnicama, a inovativni layout CM Stormove QuickFire TK tipkovnice joj se na prvu svidio

Izbor switcheva

Sviđa vam se layout tipkovnice, no ne sviđa vam se njen izbor switcheva? Upravo zato smo izboru switcheva pridali 15% težine, s najvišom ocjenom rezerviranom za tipkovnice koje nude sva četiri Cherry MX Switcha. Tipkovnice s konkurentskim switchevima su nudile ionako samo jedan switch, stoga smo njih računali kao da nude jedan switch. Prilikom izbora switcheva nismo obraćali pažnju na njihove pojedine karakteristike, budući da smo osjećaj tipaka na pojedinom switchu ocjenili na blind testu.

gluha soba 1
Zvuk Svake tipkovnice te njihovih switcheva smo snimali video kamerom, a kako zvuče možete provjeriti na našem DVD-u
 
Opremljenost

Opremljenosti smo pridodali manju pozornost. U ovu kategoriju smo uvrstili što se još uz tipkovnicu dobiva za vaše novce, pa smo zaključili da malen broj tipkovnica nudi još i praktičan key puller alat koji znatno olakšava odvajanje tipaka od tipkovnice. Keypuller su imale sve Coolermasterove tipkovnice, bilo da se radilo o običnom malenom alatu ili pak nešto sofisticiranijem žičanom alatu. Key puller Asus Strixa je također bio nešto jednostavniji, plastične izrade. Samo dvije tipkovnice su došle i sa O-ringsima, koji skraćuju putanju tipke, a samo jedna je došla s dodatnim WASD tipkama u drugoj boji.
Stavke kvalitete i odvojivosti kabela nismo mogli zanemariti, pa smo ih također svrstali pod opremljenost. Bilo da se radilo o lakšem transportu tipkovnice ili pak zamjeni kabla za neki custom dizajn dostupan na webshopovima za entuzijaste. Odvojivi kabel zaslužuje spomen u našem testu.

 tablica ocjene

SAVJETI ZA KUPNJU

 
Gamer ili daktilograf?

Procjenite za što najviše koristite računalo. Ako brojite tisuće sati u igrama na Steamu i Orginu, razmislite o gamerskoj tipkovnici s makro tipkama, te svakako izbjegavajte Cherry MX Blue Switcheve. Iako su Razerovi Green Switchevi podosta slični Cherry Blue switchevima, jedan od boljih gamerskih dojmova nam je ostavljao, očekivano, Razer. Ako pak više tipkate, definitivno razmislite o Cherry Blue switchevima.

Ergonomija

Ako je prostor na stolu sužen, možda bi vam bolje odgovarale neke od manjih tipkovnica na testu. Primjerice Novatouch TKL ili pak kombinacija tenkeyless tipkovnice i klasične tipkovnice s Numpadom, CM Storm Quickfire TK. Procjenite i da li vam treba podloga za dlan, budući da su sve mehaničke tipkovnice nešto deblje od konvencionalnih, pa su i tipke pozicionirane nešto više. Odmorište za dlan ruku pomiče podosta od stola, te time i tipke približava prstima.

Softver

Ponovno procijenite koliko vremena provodite prikovani uz igre. Ako vam je računalo primarne gaming namjene, svakako obratite pozornost na mogućnosti gaming softvera. Svaki softver omogućuje konfigurirane macro naredbi koji se mogu slagati u profile, ovisno o pokrenutoj igri.

Ostalo

Za tipkanje u mraku podosta su praktične osvijetljene tipkovnice, koje podosta ujednačeno svijetle, zahvaljujući činjenici da svaki switch ima svoju posebnu LED diodu, umjesto svjetleće membrane kao kod high end tipkovnica s gumenom membranom. Ako češće prenosite tipkovnicu, primjerice u ured i iz ureda, dugovječnosti u prilog će ići odvojivi kabel, kojem se oštećenja u transportu minimiziraju. Iako se tipke lako mogu odvajati od switcha, za učestalija čišćenja bi smo svakako preporučili korištenje Key Pullera, koji ravnomjernije raspoređuje silu pri vađenju key capa, umanjujući šanse za oštećenje switcha

 
Top 5 Grand Prix
   
 Model  GP bodovi  BB bodovi
 Asus Strix Tactic Pro  4,67   3,60
 Logitech G710+   3,95   3,05
 Coolermaster Trigger Z  3,88   3,96
 Gamidas Hermes Essential   3,75  4,04
 CM Storm QuickFire TK – MX Blue  3,73  4,12
 
Top 5 Best Buy 
   
 Model  BB bodovi  GP bodovi
 Steelseries 6Gv2   4,15  2,88
 CM Storm QuickFire TK – MX Blue  4,12  3,73
 Gamidas Hermes Essential  4,04  3,75
 Func KB-460  4,02  3,70
 CM Storm QuickFire TK – MX Brown  4,01  3,47

                            


FUNC KB460

 

Func KB 460 1Gdje je Ž? Klasičan US QWERTY layout

 

Func KB460 nešto je konzervativnijeg dizajna, no konzervatizam je ublažen neodvojivim debelim pletenim kabelom, prožetim narančastim nitima. KB460 zadovoljavajuće je težine, te mekanog i matiranog finiša na površini tipkovnice i tipaka. Crveno LED osvjetljenje jednakomjerno sije kroz sve 104 tipke u klasičnom US layoutu. Linearni crveni switchevi montirani su na crvenu pozadinu, a pri pritisku nedostaje bučan klik, čime je KB460 pogodan i za okruženje s više ljudi, a MX RED među popularnijim je gamerskim switchevima. Podržano je i 5 makro tipaka te još 6 multimedijskih tipaka. Funcov desktop softver je potreban samo za korištenje makro tipaka, dok multimedijske tipke rade out-of-the box.

 Func KB 460 2

USB portovi Na vrhu prikladni su samo za spajanje low-power USB uređaja, poput receivera za miš
 

Logitech G710+

 

Logitech G710 1

 
Layout tipaka Veoma je sličan hrvatskom, a za hrvatske tipkovničke znakove dodane su naljepnice

 

G710+ je namijenjena gamerima, budući da ima MX Brown switcheve, no na tipkama ima i O-rings, koji smanjuju putanju tipke gotovo za pola. Time je za registraciju tipke dovoljan i najlaganiji dodir, što je posebice praktično u igrama koje zahtjevaju brze reakcije, poput FPS-a. A da i igrači MOBA, RPG-a i sličnih strategija ne bi bili zakinuti, podržane su i makro tipke, kojima se može programirati slijed tipki za neki combo. Tu je ponovno i tipka za onesposobljavanje WIN tipke. Multimedijske tipke su na vrhu, no one nisu mehaničke. Tipke za volumen su zamijenjene scroll wheelom kojim se brzo i precizno može regulirati glasnoća. Dvoglavi i debeli gumeni USB kabel je neodvojiv, a druga “glava” je za prijenos USB porta s PC-ja na tipkovnicu. Napredni Logitechov gaming softver objedinjuje i drugu gaming periferiju (miš, slušalice). Softver nudi i zanimljiv KPM tracking koji izrađuje kartu najčešće pritisnutih tipaka, ali i koliko brzo se tipke pritišću.

Logitech G710 2

Makro tipke Pomoći će gamerima kod combo poteza, ali i ostalim korisnicima računala
 

Steelseries 6Gv2

 

Steelseries 6Gv2

Konzervativan dizajn Na prvu vuče na hrvatski layout, no tipka Ž je na nepraktičnoj poziciji

 

Najkonvencionalnija tipkovnica na testu je u UK layoutu, što znači da sadrži veliku tipku Enter. Nedostaje tipka za strelice kod lijevog shifta, a Ž tipka je na dosta nespretnoj lokaciji, ispod enter tipke, pored desne shift tipke. Izrađena je od vrlo tvrde plastike, tako da se na prvi pogled uopće ne razlikuje od običnih membranskih tipkovnica niže i srednje klase. Lijeva windows tipka je zamjenjena steelseries funkcijskom tipkom koja modulira funkciju prvih 6 F tipki u multimedijske. Funkcionalnost WIN tipke je zadržana ali samo na desnoj strani. 6Gv2 je jedina tipkovnica koja nije podesiva po visini, već je fiksirana na laganom nagibu, jednakom onom na ostalim tipkovnicama izvučenih nožica. Ovaj model ima MX Black switch i cijenit će je RTS igrači.

Steelseries Pro Gaming 3Nije fleksibilna  Vrlo debel kabel ne može se odvojiti, a nedostaju i nožice za ugađanje nagiba
 

Coolermaster CM Storm Quickfire TK Brown i Blue

 

CMStorm Quickfire TK4 Cherry MX Brown 1

Najbolje iz oba svijeta Inovativan layout spaja kompaktnost TKL tipkovnice s praktičnošću Numpada

 

CM Storm Quicifire TK spaja najbolje iz tenkeyless i full QWERTY layouta. U kompaktnost tenkeyless tipkovnice je ugurana i numerička tipkovnica, koja se može uključiti preko NUM Lock tipke kao i kod ostalih full QWERTY tipkovnica. U numpad je dodana i tipka za dvostuku nulu, koja se sreće još samo na računovodstvenim kalkulatorima. Numpad pak živi dva života. U jednom sadrži navigacijske tipke, delete, end, home, page up i page down, a u drugome ima numeričku tikpkovnicu. Po dizajnu CM Storm linija je mix između gamerske i konvencionalne tipkovnice, s tek laganim gaming brandingom. Bijelo osvjetljenje tipaka prati smeđe switcheve, kao i smeđa ploča na koju su montirani prekidači. Sve su funckijske tipke podržane i bez drivera. TK Blue se neznatno razlikuje od TK Browna, a glavna razlika je u nešto klikavijim plavim switchevima. Uz plave switcheve je upareno i plavo led svijetlo, koje je vrlo jednoliko, jednoličnije nego na Browns tipkovnici. Smeđa ploča je također zamijenjena plavom, čime se dodatno poboljšava dojam osvjetljenja. Quickfire TK serija je zadovoljavajuće teška za svoju veličinu, čime ostavlja odličan dojam u tipkanju. Numpad kao i kod TK Brown tipkovnice živi dvostruki život.

CMStorm Quickfire TK4 Cherry MX Brown 3Diskretan gamerski branding Vidljiv je samo u gornjem desnom kutu, a u paketu uz kvalitetan pleteni kabel dolazi i jednostavan keypuller
 

Coolermaster Trigger Z

 

CoolerMaster Trigger Z 1 2US QWERTY Layout popraćen je sa 5 makro tipaka s lijeve strane a njihova funkcija pohranjena je u internoj memoriji tipkovnice

 

Trigger Z djeluje kao CM Storm tipkovnica na steroidima. S lijeve strane su dodane makro tipke, no ostatak funkcionalnosti je potpuno jednak. Mini USB priključak zamijenjen je običnim USB priključkom, a u paket je dodana i podloga za dlan gumirane i mekane izrade na kojoj se poznaju i manja zamašćenja. Dizajn je također nešto agresivniji, čime Trigger Z, ne samo nazivom, puca na FPS gamere. Za razliku od CM Storm Quickfire tipkovnica, uz Trigger Z se može koristiti i aplikacija koja dozvoljava konfiguraciju makro tipaka koje se nalaze s lijeve strane. Zanimljivo je da aplikacija prvo čita makro naredbe pohranjene u memoriji tipkovnice, kako se ne bi slučajno prebrisale. Moguće je i kompletno promijeniti funkciju bilo koje tipke na tipkovnici, primjerice printscreen tipki dodati funkcionalnost automatske pohrane screenshota u datoteku, pomoću pokretanja drugih programa. Trigger Z je dosta sličan Logitechovoj G710+, no Triggeru nedostaju O-ringsi. Trigger Z je pogodan i za FPS i za strategijske gamere.

CoolerMaster Trigger Z 3

Kabel Umjesto Micro ili Mini USB priključka, Trigger Z se spaja pletenim muški-muški USB kabelom konvencionalne veličine, a keypuller je jednak kao i kod CM Storm tipkovnica
 

Coolermaster Novatouch TKL

 

CMstrom NovaTouch TKL 1Nema brojeva US Layout u TKL formatu kojem nedostaje Numpad

 

Coolermasterova Novatouch serija u TKL izvedbi na našem testu spaja najbolje iz svijeta mehaničkih i membranskih tipkovnica. Taktilni osjećaj je ostao, no potrebno je puno manje sile nego kod Cherry MX switcheva, a tipke i pri laganijem pritisku potpuno poniru. Dojam je dosta drugačiji nego kod Cherryja, no i dalje mnogo bolji nego kod gnjecavih membranskih. Tipke čvrsto leže na svojem mjestu, a zvuk je mnogo mekši nego kod Cherryja. Kada bismo morali Novatouch switcheve usporediti s Cherryjevim, stavili bismo ih negdje između Cherry Reds i Blacksa. Na tipovnici je moguće mijenjati brzinu kojom se registrirani pritisci šalju na računalo, no u praksi nismo primijetili baš neku razliku, niti u igrama.

CMstrom NovaTouch TKL 5

Fensi Iznimno bogata dodatna oprema nosi metalni Key puller i više nego dovoljno O-ringsa. Pleteni microUSB kabel je pod pravim kutom i pozlaćen
 

Razer Blackwiddow

 

Razer Blackwidow 2
US Layout Najsličniji je Coolermasterovom Trigger Z-u, s 5 makro tipaka s lijeve strane

 

Totalno gamerski fokusirana Razerova crna udovica ne samo da nosi i pet makro tipaka, već na svom neodvojivom pletenom kabelu ima i audio konektore, koji audio portove za mikrofon i slušalice pomiču na površinu stola, na desnu stranu tipkovnice. Tipke nisu osvijetljene, no na dnu tastature, ispod razmaka, nalazi se i osvijetljeni Razerov logotip koji svijetli kada se tipka pritisne. Razerovi Green switchevi kompatibilni su s tipkama namjenjenim za Cherry MX switcheve. Po osjećaju, slični su kao Cherry MX Blue, no dosta su mekši i imaju nešto kraći hod. Točka aktivacije je otprilike na pola putanje tipke, kao i na Cherry MX Switchevima. Makro tipke se pak mogu konfigurirati samo putem Razerovog softvera, koji se automatski instalira čim se tipkovnica spoji na računalo, bez potrebe za umetanjem DVD-a.

Razer Blackwidow 4Kablovinje Pleteni i veoma dugi kabel pomiče USB priključak i audio konektore na desnu stranu tipkovnice
 

Razer Blackwiddow Chroma

 

Razer Blackwidow chroma 1

Zalijepite č, ć, š, ž molim Layout na Chromi identičan je hrvatskom, ali nedostaju oznake za hrvatske znakove

 

Chroma s običnom Blackwiddow tipkovnicom dijeli isti dizajn, no naša testna je imala layout tipaka sličniji hrvatskom layoutu, s velikom enter tipkom, te kraćim lijevim shiftom koji je napravio mjesta i za tipku sa strelicom. Izrada je također drugačija. Tijelo tipkovnice je u jednakom mekanom matiranom finišu, no tipke su sada umjesto tvrde plastike lakirane u isti mekani završni sloj. Kailh Green switchevi i dalje su isti kao na običnom Blackwiddowu, no na Chromi svaka tipka ima i svoju RGB LED-icu. Konfiguracija boja je moguća preko Razerovog desktop softvera, a osjećaj tipkanja je sličan onome Cherry MX Bluesa, no ponešto mekaniji. Kabel je i dalje dvoglavi, s jednim kabelom za tipkovnicu, drugim za USB priključak, a i ostali su 3,5 mm priključci za mikrofon i slušalice. Blackwiddow Chroma koristi istovjetan softver kao i običan blackwiddow, s iznimkom dodanog menija za konfiguraciju RGB LED dioda, koje mogu svijetliti reaktivno, u valovima, dišući, ili može biti osvijetljen samo dio tipkovnice koji se koristi u pojedinoj igri.

Razer Blackwidow chroma 4

‘Ko betlehem Spram običnog Blackwiddowa, Chroma nosi i RGB LED diode na svakoj tipci
 

Gamidas Hermes Essential

 

Gamdias Hermes Essential 1

Puno programibilnih tipki Gust raspored na Hermesu nosi i mnoštvo makro tipaka

 

Masivna i velika Gamidas Hermes Essential gaming tipkovnica ima dosta makro tipaka na različitim lokacijama. Prvi set makro tipaka nalazi se s lijeve strane tipkovnice, još jedna grupica od tri tipke nalazi se ispod razmaka, još jedna ispod control tipaka te još dvije makro tipke lijevo i desno od strelice za naprijed/gore. Tipke pored strelice za gore posebice su praktične kod strategijskih igara, u kojima se mogu namjestiti za, primjerice, zumiranje terena. Crveno LED osvjetljenje je ravnomjerno na glavnini tipkovnice, s tek nešto slabijim osvjetljenjem makro tipaka. Za konfiguraciju makro tipaka također je potreban softver, koji je bugovit i spor. Uspjeli smo konfigurirati tek par makro naredbi nakon kojih se aplikacija srušila. Kao i Razerov Blackwiddow, Hermes Essential ima USB passthrough i priključke za slušalice i mikrofon. MX Black je klasični switch s otporom od 60 g, što možda nije idealno za tipkanje, ali se cijeni u gamingu.

Gamdias Hermes Essential 5Približeni priključci Kao i Razerove tipkovnice, Gamidasova također prenosi USB utor a tu su i audio priključci
 

Asus Strix Tactic Pro

 

Asus Strix Tactic Pro

US Layout tipaka S lijeve strane nalazi se deset makro tipki, dok podno razmaknice stoje još tri manje makro tipke

 

Nešto umjerenija Strix Tactic Pro tipkovnica namijenjena gamerima nosi 10 makro tipaka s lijeve strane, 3 malene ispod razmaka, a nudi i mogućnost konfiguriranja dodatnih 8 makro tipaka umjesto klasičnih F tipaka iznad tipkovnice. Kao i većina tipkovnica, i ovoj je potreban dekstop softver preko kojeg se konfigurira macro funkcionalnost. Slično kao Logitechova G710+, umjesto mehaničkih multimedijskih tipaka, ima klasične membranske male tipke a za reguliranje glasnoće koristi scroll wheel. Narančasto osvjetljenje je neravnomjerno te u nekim kutevima djeluje pomalo blijedo. Gumirana površina ostavlja dobar dojam ali se lako prlja. Na tipkovnici je moguće mijenjati profile za makroe i moguće je programirati razne postavke za razne igre, primjerice combo poteze za MOBA-e pod profil 1, a pod profil 2 buy binds za CS:GO. U paketu dolaze i četiri narančaste WASD tipke, kako bi se naglasila FPS priroda ove tipkovnice.

Asus Strix Tactic Pro 4

Skrolam gore-dolje Multimedijske tipke su smještene iznad Numpada, a glasnoća zvuka se regulira pomoću scroll wheela sličnog onom na miševima
(Stranica 1 od 15)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 15)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test mehaničkih tipkovnica - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.