Usporedni test phableta - 5.0 out of 5 based on 1 vote
UNIVERZALAC Razgovor na telefon ili detaljno proučavanje sjajnog tena na koži plesačica - phablet se odlično nosi s prvim, a još bolje s drugim zadatkom

Usporedni test phableta

Od autsajdera do mainstreama

11 velikih smartphonea ili popularnih phableta s ekranima većim od 5,5 inča ubacili smo na VIDILAB testbed i proglasili smo najbolje u toj rastućoj kategoriji

Table of contents
« Prev All Pages Next »

Posljednji put smo usporedni test phableta (mobitela s ekranima od 5,5 inča i većim) radili krajem 2013. godine i tada smo na usporedni test uspjeli skupiti pet uređaja koji spadaju u tu kategoriju. Sada smo okupili šaroliko društvo od 11 phableta što dokazuje kako su nekadašnji autsajderi sada postali mainstream kategorija.

Podsjetimo se, Samsungov Galaxy Note je otvorio phablet kategoriju 2011. kada smo se svi redom čudili toj 5,3-inčnoj grdosiji koja se nazivala mobilnim telefonom. Pet godina kasnije gotovo svi flagship modeli prešli su magičnu granicu od 5 inča, dok je LG zakoračio u phabletnu kategoriju sa 5,5-inčnim flagshipovima G4 i G Flex2. Ovaj put na testu imamo i četiri modela manje razvikanih brandova poput MeanIT, Zopo, Meizu i Huawei koji se trude za povoljnu cijenu ponuditi najbolju hardversku osnovicu. MeanIT dolazi s najnižom cijenom od svih modela dok Huawei nudi najveći ekran od 6 inča u metalnom kućištu i po specifikacijama najjaču bateriju.

Najnoviji model u usporedbi je Meizu MX5 koji je na testbed VIDILaba stigao direktno s proizvodne trake i s naprednim specifikacijama. Samsungov stari znanac Galaxy Note 4 u ovom usporednom testu pokušat će se obraniti od napada novajlija, dok novi Galaxy A7 donosi dašak elegancije u phablet kategoriju. HTC Desire 820 spreman je za bitku sa stereo zvučnicima i specifikacijama srednjeg ranga, Apple iPhone 6 Plus je jedini predstavnik iOS-a, promotor njihove filozofije i njihov prvi phablet uopće, dok je Alcatel One Touch Idol3 phablet kojeg je iznjedrila njihova popularna Idol serija, a kao novost donosi reverzibilni ekran tako da se telefon može koristiti kako god ga okrenete (ima zvučnike i mikrofon na oba kraja kućišta). Primijetit ćete kako u našem testu nema niti jednog Windows Phone phableta - Microsoftove Lumije su u posljednje vrijeme malih dijagonala ekrana.

Više nije upitno je li ekran od 5,5 inča, ili veći, iskoristiv na pametnom telefonu – ponuda u trgovinama dovoljan je dokaz da phableti dolaze, a tableti iščezavaju s tržišta. Vrijeme je za smjenu generacija…


Tehnologija phableta

 

Veći ekran, jača baterija

Tehnologija tableta ne razlikuje se od onih uobičajenih koje pronalazimo u „običnim“ smartphoneima. No, zbog specifičnosti korištenja veći naglasak postavljen je na trajanje baterije, dimenzije te na ukupne performanse jer phablet potencijalno može zamijeniti dva uređaja – smartphone i tablet.

kako smo detalji 4

Osim većeg izbora phableta, sada je moguće nabaviti i cjenovno povoljnije modele,  LG G Flex2 najspecifičniji je phablet na usporednom testu zbog svog zakrivljenog ekrana
 

PERFORMANSE

I dok smo prije godinu i pol gotovo bez iznimke svjedočili flagship specifikacijama u phabletima, situacija je sada nešto drugačija. Možete nabaviti cjenovno povoljan i hardverski oslabljen uređaj velikog ekrana. U tu kategoriju spadaju MeanIT MQ55 koji je ponudio najslabije performanse, no i daleko najnižu cijenu, zatim Alcatel One Touch Idol3 te HTC Desire 820 koji svi redom dolaze s 5,5-inčnim zaslonom i cijenom do 2.600 kn. Ostalih osam phableta u AnTuTu benchmarku dobiva preko 40.000 bodova što znači da se hardverski radi o high-end uređajima, gdje je Meizu MX5 pokupio vrhnje s 49.712 bodova čime se okrunio kao najbrži phablet na ovom testu što mu je omogućio Mediatek MT6795 octa core čipset s procesorima koji kuckaju na 2,2 GHz. Samsung se kod oba svoja uređaja odlučio na Exynos 5 Octa, dok je novi Exynos 7240 rezerviran za Note 5. Ezoterija na ovom testu je HiSilicon Kirin 925 čipset koji proizvodi Huawei i naravno ugrađuje ga u njihov Ascend Mate7, a koji je ponudio nešto slabije performanse u odnosu na top modele, no i dalje pri samom vrhu.

iPhone 6 Plus se sa svojim dvojezgrenim procesorom na 1,4 GHz sasvim dobro nosio sa hardverski nadmoćnijom konkurencijom – što nam je već poznato iz prijašnjih iskustava s iOS uređajima. MediaTek se u svojoj jačoj osmojezgrenoj inkarnaciji udomaćio u Meizu MX5 i Zopo ZP999 te kao četverojezgreni u MeanIT MQ55 kojem smo izmjerili najslabije performanse čipseta. Starosjedioc Qualcomm našao se u (samo) četiri uređaja - LG-jevim, kod Alcatela i HTC-a, s tim da je Flex2 (nagrađen) najjačim Snapdragonom 810, G4 šestjezgrenim Snapdragonom 808, dok su se Alcatel i HTC zadovoljili Snapdragonom 615. U pogledu radne memorije raspon se kreće od 1 GB kod MeanIT MQ55 i iPhonea 6 Plus pa do 3 GB kod LG G4, Zopo ZP999, Meizu MX5 i Galaxy Note 4 – nešto što će vam svakako zatrebati pri multitaskanju na phabletu jer 2 GB već polako postaje pretijesno za novije aplikacije i visokorazlučive zaslone. Performanse smo izmjerili AnTuTu i PCMark benchmarkom te one u ukupnoj ocjeni sudjeluju s 25%.

 kako smo detalji 4

Na 37 stupnjeva Uređaji su iscijedili posljednje atome snage na PCMark Battery testu

BATERIJA

Kao višegodišnjem korisniku phableta, dugotrajna baterija mi je vrlo visoko na popisu potrebitih stvari kod phableta. Na sreću, obzirom na veće dimenzije, gotovo svi proizvođači odlučuju se na ugradnju kapacitetnijih baterija, a najdalje je u tome otišao Huawei koji je u Ascend Mate7 ugradio bateriju od čak 4.100 mAh. Uzmemo li u obzir da baterije „jače“ od 3.000 mAh obično pružaju nadprosječno dugo trajanje od cca. 2 dana, jasno je koliko nas je ta brojka razveselila, no benchmark je pokazao daleko slabije rezultate od očekivanih i u usporedbi s konkurencijom. U stvarnom korištenju dobili smo i više od dva dana korištenja, što je više nego što smo imali s Noteom4.

Imajte na umu da slabiji (jeftiniji) hardver i ekrani niže rezolucije troše manje baterije što su dokazali Alcatel i MeanIT najduljom autonomijom u svakodnevnom radu. Trajanje baterije izmjerili smo u PCMarku koji vrti ponavljajuće real-life testove, a ujedno smo izmjerili i zagrijavanje pri opterećenju. Kombinacija tih rezultata za bateriju sudjeluje s 15% u ukupnoj ocjeni.

kako smo detalji 5
S-PEN Iako se često navodi kao prednost, realno, većina korisnika Galaxy Notea rijetko poseže za Samsungovom olovčicom

 

OPREMLJENOST

Prostor za pohranu već je dugo rak-rana pametnih telefona – 8 GB zakrčit ćete već u prvih nekoliko dana naprednijeg korištenja, 16 GB izdržat će dulje i imajte na umu da je korisniku dostupno oko 11 GB, no ako možete, odaberite 32 GB model – ovdje su toliko imali samo Zopo, Galaxy Note 4 i LG G4. Usput ćemo iskoristiti priliku da špotamo proizvođače za sramotno visoke cijene nadoplate sa 16 na 32 GB modele što je jedan od najvažnijih razloga zašto se kupci odlučuju na početne 16 GB modele i zašto su forumi prepuni pitanja kako aplikacije i podatke prebaciti na SD karticu. 8 GB modele ne želimo ni spominjati.

Sljedeća važna kategorija je sučelje putem kojeg upravljaš telefonom i „on“ komunicira s tobom – ekran. Ovaj put raspon dijagonala krenuo je od 5,5 inča kod čak 9 testiranih uređaja, nakratko se zaustavio kod Galaxy Note 4 na 5,7 inča i završio na Huaweijevih 6 inča. Od tehnologija tu su LCD i AMOLED (P-OLED kod LG G Flex2). AMOLED se već po tradiciji udomaćio kod Galaxy Note 4 i Galaxy A7 te kod Meizu MX5 i LG G Flex2. Flex2 koristi P-OLED izrađen na polimeru (a ne staklu) što mu omogućuje da bude zakrivljen. Svi navedeni smartphonei nude izrazito tamnu crnu – gotovo kao da je ekran isključen što smo i izmjerili luxmetrom.

S druge strane najsvjetliji AMOLED ekran ima Meizu MX5 čime je iskočio na vrh ljestvice svih uspoređenih phableta po kontrastu. G Flex2 razočarao je upola manjom maksimalnom svjetlinom što znači da ga je teško koristiti vani pri sunčanom vremenu. Od LCD ekrana izdvajamo iPhone 6 Plus koji je ponudio najjaču svjetlinu uopće i vrlo „uglađen“ prikaz boja, dok je s druge strane MeanIT MQ55 pokazao najslabiji kontrast i najlošiji ekran. Što se rezolucije tiče realno nema potrebe za rezolucijom većom od 1920 x 1080, no LG G4 i Galaxy Note 4 nude QHD rezoluciju od 1440 x 2560 što donosi nešto oštriji prikaz. Desire 820 s rezolucijom od 1280 x 720 nudi prihvatljivu razlučivost na 5,5 inča, no 960 x 540 (4 puta niža rezolucija od Full HD-a) na MeanIT MQ55 donosi vidljivu pikseliziranost na tekstu, a pogotovo pri prikazu internetskih stranica.

U opremljenost još ulazi verzija OS-a, količina radne memorije, microSD utor, mono ili stereo zvučnik i sve to utječe na 20% ukupne Grand Prix ocjene.

 kako smo detalji lux 3

Luxmetar Koristili smo kako bismo izmjerili najsvjetliji (bijeli) i najtamniji (crni) prikaz na ekranu. Odnos između njih je stvarni kontrast ekrana.

ERGONOMIJA

Kod phableta ergonomija je vrlo bitna iz razloga što su korisnici vrlo osjetljivi na predimenzionirane i preteške uređaje. Mi smo izračunali volumen kućišta i omjer između veličine ekrana i ukupnih dimenzija. Naravno, što manje dimenzije i omjer te manja masa bili su prednost u ovoj kategoriji. Kao što smo i očekivali, Galaxy A7 pokazao se svojom tankom pojavom i uskim rubovima oko ekrana najergonomičnijim phabletom – masa od samo 141 g najniža je na testu i usporediva s „običnim“ telefonima. Odmah iza njega smjestio se One Touch Idol3 koji nas je razmazio svojim malim dimenzijama i masom – ova dva phableta idealan su odabir za one koji ne žele kupiti phablet jer je „ogroman“. Ergonomija u ukupnoj ocjeni sudjeluje s 15%.

 

KAMERA

Mnogim korisnicima kamera je vrlo važna, no kvalitetu je teško procijeniti pukom usporedbom specifikacija. Mi smo sve phablete postavili u dvije jednake kontrolirane situacije – prvu koju ćete često susretati u ovo godišnje doba – sunčana kontrastna scena vani i druga pod umjetnim slabim svjetlom koja na kušnju stavlja cijeli foto sustav i otkriva slabe karike. Što se tiče videa LG G4, G Flex2 i Galaxy Note 4 mogu snimati 4K video, dok su svi ostali „zapeli“ na 1080p Full HD rezoluciji, s tim da iPhone 6 Plus može snimati u Full HD-u u 60 fps. Svi uređaji redom imaju ugrađenu bljeskalicu tako da je to dobrodošla pomoć pri slabom svjetlu. Meizu i LG omogućavaju potpuno manualne postavke fotoaparata – za sve fotoentuzijaste. Najbolje kamere imaju LG G4, Galaxy Note 4 i iPhone 6 Plus, a odmah iza njih se smjestio Meizu. Kao i uvijek do sada pokazalo se kako najbolju kameru imaju najskuplji uređaji. U ukupnoj ocjeni, ocjena kamere sudjeluje s 15%.

 

DOJAM

Ukupni dojam nakon višednevnog druženja sa svih jedanaest phableta je subjektivan osjećaj koji pružaju pri korištenju i koji je nemoguće iščitati iz specifikacija. Očekivano, taj subjektivni dojam je u skladu s cjenovnim rangom uređaja pa su tako Note 4, iPhone, Meizu i LG G4 ponudili najbolje korisničko iskustvo. Doduše, Huawei s njegovim 6-inčnim ekranom i izvrsnom metalnom izradom također je kotirao visoko na ljestvici. Ocjena dojma sudjeluje s 10% u ukupnoj ocjeni.

metoda

 

Tablet ili phablet?

Kako smo već zaključili, korisnici su izrazito osjetljivi na dimenzije i (pretjeranu) masu koja direktno utječe na prenosivost uređaja. Iz tog razloga mnogi su zaključili kako su se spremni pomiriti s 1,5 do 2 inča manjom dijagonalom ekrana u zamjenu za činjenicu da phablet doslovce možete strpati u džep, ima ugrađenu 3G/4G konekciju i dovoljno jaku bateriju (usporedivu s onom u tabletima). U tom slučaju tableti postaju uređaji koji sjede na kaučima, stolovima – kod kuće, dok je phablet uvijek pri ruci, i to je ono što je najvažnije – nudi jednostavnost korištenja i konstantnu pristupačnost. Funkcionalno gledajući, sve ono što možete na tabletu, možete na phabletu – i obrnuto, s razlikom da ćete phablet koristiti i za pozive, no i nešto manje ćete uživati u gledanju videa na njegovom manjem ekranu.

kako smo detalji 2

Tri kategorije 8-inčni tablet, 6-inčni phablet i 5-inčni smartphone. Koji je bolji?

58 59

 

58 592

 

(Stranica 1 od 2)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 2)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test phableta - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.