Usporedni test SSD-ova - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Usporedni test SSD-ova

Usporedni test SSD-ova

Idemo dalje za iste pare

Vidilab vam donosi veliki usporedni test SSD-ova, komponente koja najviše doprinosi ubrzanju i samim time korisničkom iskustvu korištenja. Kapacitet im raste, cijene padaju, vrijeme nikad nije bilo pogodnije za njihovu usporedbu - i to čak njih 28

Već se nekoliko godina trudimo ukazati na SSD kao jednu od komponenti računala, unatrag 10-20 godina koja donosi osjetni pomak u performansama i boljem / bržem korisničkom iskustvu nego bilo koja druga komponenta do sada. No, s druge strane, činjenica je da većina korisnika i dalje ne zna što je to uopće SSD, a ponajprije kakve benefite isti donosi. Nakon nešto više od godinu dana od kada smo zadnji put okupili sve tada dostupne modele SSD-ova na našem tržištu, situacije se dosta promijenila, i to ponovno u korist nas korisnika. Trend pada cijena SSD-ova je nezaustavljiv pa tako godinu dana kasnije za isti iznos možete dobiti dvostruko veći kapacitet. Glavne mete su nam ovdje bili 240 / 250 / 256 GB modeli koji se sad mogu naći u rasponu cijena od 500 do 700 kuna, što je prošle godine bilo rezervirano za 120 / 128 GB modele.

Cijenom nešto malo manje prihvatljiviji, ali zato vrlo primamljivi postali su i 480 / 500 / 512 GB modeli, krećući se od otprilike 1.050 kuna na dalje. To je jedan od razloga zašto smo ih odlučili ubaciti u usporedni test jer je sada ipak riječ o nešto ozbiljnijem kapacitetu koji bi mogao zadovoljiti veliku većinu korisnika na dulje staze. Ruku na srce, do nedavno su se izdvajali takvi iznosi za 240 / 250 / 256 GB modele, tako da smo bez oklijevanja ubacili njihovu veću braću u ovaj usporedni test. Imajući na umu ove parametre okupili smo ukupno 28 različitih SSD modela kroz čak 13 različitih proizvođača diskova. Neki od njih se čak i protežu do prošlog usporednog testa, no većina su novi modeli koji su na stol donijeli još brže performanse. Nažalost, iako na našem tržištu postoji čak i nešto više modela, stanje je takvo da je dobar dio njih bio nedostupan u trenutku odvijanja usporednog testa, no unatoč tome uspjeli smo okupiti creme de la creme ponude. Njih smo naravno međusobno ukrstili koristeći neke od najpoznatijih metoda testiranja koje i inače koristimo u sklopu individualnih recenzija SSD-ova, a tu su i neki drugi parametri koji stupaju na snagu kada je riječ o usporednom testu.

 


Tehnologija

Segment 2,5” SSD-ova nije doživio neke značajne promijene unatrag zadnjih godinu dana. Najvažnija promjena je porast konkurencije a time i nešto veća raznolikost modela. Ovo je dakako dobra vijest za korisnike, jer upravo iz toga proizilaze njihove još niže cijene. Isto je zapravo samo dodatni bonus činjenici da njihova cijena ionako pada iz generacije u generaciju, dolaskom novih NAND flash čipova.

Zajedno još

Vitkog struka: Prošla su vremena 9 mm SSD-ova, od sad je in samo 7 mm

Manji, a veći

Obzirom da smo se dotakli teme NAND flash čipova, oni i više nego zavrjeđuju svojih pet minuta pažnje, pogotovo zbog noviteta koji ih prate. Iako su proizvodnim procesom NAND flash čipovi rastegnuti na nekoliko fronti, to zapravo i nije toliko bitno koliko je bitna tehnologija koja se nalazi u njima. Prije svega, tu je takozvana “višeslojna” NAND flash memorija, odnosno TLC (triple-layer cell) NAND flash memorija. Istu smo po prvi put imali prilike isprobati prije otprilike dvije godine, u Samsungovom modelu 840 Evo. Ovo je bila svojevrsna prekretnica i početna točka novog tehnološkoga trenda koji su ubrzo počeli koristiti i ostali proizvođači NAND flash memorije.

Ova tehnologija NAND flash memorije omogućuje daleko veći zapis podataka na površini iste veličine, što omogućava SSD-ove većih kapaciteta. Vrlo sličan korak unaprijed napravila je 3D NAND tehnologija koju smo po prvi put vidjeli također na Samsungovim modelima 850 Pro (MLC) i 850 Evo (TLC). Nedavno je u ovaj svijet zakoračila i Toshiba s modelom Trion 150 koji koristi 15 nm 3D TLC NAND flash. Uskoro bi to trebali učiniti i SanDisk, Micron/Intel te SK Hynix.

Kontroleri

Nova družba: Unatrag godinu dana na tržište je stiglo jako puno novih kontrolera koji nisu razočarali

 

Makar je 3D NAND memorija zapravo slična TLC tipu NAND flasha, ona je zapravo daleko od toga. Prijelazom na 10 nm proizvodni proces, regularni 2D NAND flash se jednostavno ne može dodavati u slojevima u svrhu povećanja kapaciteta, jer se time gubi na dugotrajnosti SSD-ova. Tako se na kraju dodala treća dimenzija u NAND flash, odnosno idemo to reći Z os. S tom trećom dimenzijom proizvođači su si uz zadržavanje radnog vijeka SSD-a omogućili i znatno povećanje kapaciteta ćelija. Win-win za sve, počevši od consumer korisnika, pa sve do business segmenta, koji je ovaj problem dugotrajnosti najviše i mučio.

 

Novi igrači

Naravno, bez kontrolera od NAND flasha i njegovih performansi ne bi bilo ništa. I dok od SandForcea i dalje ni traga ni glasa (iako je masovna proizvodnja SF3000 serije najavljena za Q4 2015), na tržištu je došlo nekoliko novih igrača. Prije svega tu je Phison sa svojim PS3110 kontrolerom koji je ostavio dosta pozitivne dojmove na modelima kao što su HyperX Savage, Patriot Ignite i Corsair Neutron XT. Tu je Silicon Motionov SM2256 koji se nedavno pojavio u ADATA-inom SP550 modelu u kombinaciji sa SK Hynixovim NAND flashom, a koji nikog nije ostavio ravnodušnim, pogotovo na račun cijene te serije. Crucial BX200 ga isto koristi, te on također nije prošao nezamjetno u svijetu budget SSD modela. Od ostalih, tu je Toshibin TC58 i Marvellov 88NV1140. Sve u svemu, trenutno stanje po pitanju kontrolera je vrlo zanimljivo, sve je više novih igrača, a to je opet dobro za raznolikost ponude.

SE1

Neizvjesna budućnost: Iako predstavlja solidnu alternativu SATA III sučelju, od SATA Express SSD-ova ni traga ni glasa

 

Ograničenje sučelja

Vječni suparnik SSD-ova je svakako SATA sučelje. Iako krajnjem korisniku ne igra ulogu da li mu SSD čita brzinom od 300, 500 ili 1000 MB/s, isti su zapravo već odavno ograničeni SATA III sučeljem na otprilike 560 MB/s. To je gornja granica koju u zadnje vrijeme dosta često viđamo kod gotovo svih modela SSD-ova koje smo imali prilike isprobati, pa na taj problem ide pitanje – što dalje? Iako je SATA Express već dugo prisutan i omogućuje ugrubo duplo veću propusnost, barem što se konektora na matičnim pločama tiče, još uvijek nismo imali prilike vidjeti niti jedan SSD proizvod s njime. Budućnost sučelja SSD-ova po tom pitanju je trenutno dosta neizvjesna, ali ako ništa drugo, čini se da imamo različitih opcija.

SE2

 

Potentni nasljednik

Jedna od tih opcija je i M.2 sučelje i njegovi prateći modeli SSD-ova. Kombinirajući SATA i PCI-express sučelje, ovaj standard za sada može pružiti do 32 Gb/s propusnosti, što je malo više nego pet puta brže od propusnosti SATA III sučelja (6 Gb/s). Ovime ne samo da se mijenja sučelje SSD-ova, već i njihov klasični 2,5” format. U većini slučajeva takvi SSD-ovih idu direktno na matičnu ploču ili eventualno na adapter koji ide u PCI-express slot. Ono što ovakav novi tip SSD-a donosi je prije svega kompaktnost, jer s njim nećete trebati kaveze za tvrde diskove unutar kućišta. Komotno ćete ih moći izvaditi van (ukoliko naravno ne koristite klasične 3,5” storage diskove) i time unutrašnjost kućišta napraviti još čišćom i preglednijom. Idealno u slučaju slaganja mini-ITX konfiguracija. Na stranu toga, sučelje je ipak glavna tema M.2 priče, a ono je donijelo veću propusnost zbog koje su si proizvođači dali oduška i dostavili nam kroz nove modele M.2 SSD-ova daleko veće performanse. Ubacujući u cijelu priču i NVMe protokol umjesto AHCI-ja, cijela priča po pitanju performansi se podiže na novu razinu.

TOshiba

Nova generacija 3D TLC NAND Flasha: Manji proizvodni proces od 15 nm donio je veći kapaciteti po čipu, bolje performanse kao i dugotrajnost, na što se posebno ciljalo

 

One prosječnom korisniku za sada ništa ne znače, ali je zato odlično za vidjeti da cijela priča i dalje ide prema naprijed, bez ikakvih prepreka. Budući da je standard relativno nov, M.2 SSD-ova još uvijek nema puno, iako kapacitetom pariraju 2,5” modelima, a to je jedan od razloga zašto su i nešto skuplji od njih, no ne sumnjamo da će se kroz godinu – dvije i to promijeniti. Pitanje je samo u kojem će smjeru sve to otići. Ovisno o tome kako će industrija i proizvodnja diktirati, M.2 bi mogao u potpunosti zamijeniti 2,5” modele (u prijenosnicima praktički već i je), dok s druge strane, kao drugi ishod, mogao bi i dalje ostati samo skuplja i nešto praktičnija alternativa, pogotovo ako 2,5” SSD-ovi konačno zasjednu na neko sučelje brže nego što je SATA III.

spremni za test 1

Na prvi pogled ništa novo: No unutrašnjost otkriva savim drugu priču

Metodologija

Testiranje SSD-ova ima vrlo jasnu “crno na bijelo” metodu, no njihov odabir nešto je drugačija priča.

zajedno 2

Dobro došla: Iako uvijek poželjna, dodatna oprema ovog puta nije igrala ulogu

 

Usporediti 28 SSD-ova pa zapravo i bilo čega drugoga kada smo kod toga sve je sam ne kratka radnja, no na svu sreću postoje vrlo precizni alati koji će relativno brzo, ali i vrlo precizno odrediti brzinu i potencijal u svakom od njih. Kao na traci, iz dana u dan, nizali su se jedan po jedan na SATA priključku dok nismo dobili ultimativnog pobjednika u svakoj od kategorija.

Samsung 10 garancije

Prst u uho i bez briga: Nekoliko proizvođača podiglo je garantni rok na visokih 10 godina

Marginalno bolji

Mjerenje performansi odradili smo uz pomoć ukupno tri različita benchmarka za testiranja, a to su bili Crystal Disk Mark, ATTO i AS SSD, s udjelom u Grand Prix ocjenu od 70%. Uz pomoć njih smo odredili sve moguće mjerljive performanse koje su važne u ovakvoj usporedbi, počevši od sequential read / write performansi, preko mjerenja u manjim blokovima / sektorima te naravno IOPS-a. Crystal Disk Mark i AS SSD mjere performanse koristeći komprimirane podatke za testiranje dok ATTO koristi nekomprimirane. S ovim prvim, komprimiranim podacima, SSD-ovima je nešto teže baratati pa tako izmjerene brzine često znaju biti dosta niže od deklariranog. ATTO s druge strane izvlači ono najbolje iz SSD-ova koristeći nekomprimirane podatke za testiranje, pa tako njegovi rezultati često znaju biti daleko veći jer zapravo predstavljaju best case scenarij. Kao što ćete i vidjeti razlike u performansama i nisu toliko velike između modela, što je u neku ruku i dobra vijest za korisnike, jer čak i ako odaberete nešto jeftiniji disk imat ćete primjerak koji nije puno sporiji od top modela. Iako je ovo s jedne strane dobra stvar, s druge strane opet otežava konačni izbor, no o tome ćemo nešto kasnije.

Softvare

Svi na okupu: Opus softvera kojeg smo koristili u svrhu testiranja

Garancija kao orijentir

Budući da su performansama gledano SSD-ovi vrlo slični jedan drugome, garancija može biti bitan faktor pri odabiru . Iako većina proizvođača i dalje nudi 3 godine, sve više je onih koji su počeli nuditi petogodišnju pa čak i desetogodišnju garanciju, što svakako nije za zanemariti. Da, istina je ako vam "umre" SSD da ćete isto tako ostati bez podataka (osim ako ne radite backup), no ako vas i zadesi takva nesreća bilo bi u redu da iz nje barem izvučete neku svijetlu točku, a to je zamjena za novi SSD. Takvi SSD-ovi su obično nešto više klase, što po performansama tako i po toj garanciji pa ćete za njih odvojiti nešto malo veću svotu u usporedbi s nekakvih primjerom value modela. Iz toga razloga odlučili smo stavci garancije udijeliti 20% udjela u ukupnoj ocjeni naše Grand Prix nagrade.

Zajedno još

Dodana vrijednost dodatne oprema

Nekad davno ova stavka čak je imala neku ulogu u ocjenjivanju, no s nekoliko usporednih testova SSD-ova ona je postavljena sa strane. Razlog tome je činjenica da gotovo svi SSD-ovi dolaze s istom količinom opreme, par vijaka i 7 mm na 9 mm adapter za instalaciju u starije modele prijenosnike, i... To je uglavnom to. Čak i da neki od njih to nemaju, a nemaju, to nikako ne bi trebao biti deal breaker. Naravno, postoje modeli koji dolaze s nešto boljom opremom, poput eksternoga kućišta, eSATA na USB kabelima, eventualno 2,5" na 3,5" adapter ladici, ali ti isti zapravo su anomalija u cjelokupnoj ponudi te unutar svoje / njihove serije ćete uvijek naći "normalan" primjerak istog modela. Takvi se uglavnom kupuju u specifičnoj namjeri (ili ako je ponuda / cijena stvarno jako dobra), ali u praksi vrlo, vrlo rijetko.

Zajedno još 2

Vječite dileme u odabiru: Neke od njih smo uspjeli razriješiti ovim usporednim testom

 

I, što odabrati?

Mada Grand Prix nagrada promovira najbolje od najboljih, mi bi fokus naše priče ipak htjeli premjestiti na Best Buy segment. Stvar je zapravo vrlo jednostavna. Iako mi sad možemo razglabati o tome tko je brži, krajnji zaključak je takav da kao krajnji korisnik baš nitko neće osjetiti razliku u svakodnevnom radu između "najbržeg" i "najsporijeg" SSD-a ovog usporednog testa. Operativni sustavi će se jednako brzo podizati, aplikacije jednako brzo otvarati i igre jednako brzo učitavati. Baš iz tog razloga nema potrebe odvajati 10-20-30% veću svotu kako bi imali najbrži model s testa. Tako se oko SSD-ova unatrag godinu-dvije oformio dosta jasan način njihovog odabira i kupnje, kojim se zapravo fokus odvlači uglavnom na value modele. Jedini konkretni razlog zbog čega bi mogli odabrati i kupiti neki od model gornjeg doma jest njihova dulja garancija, no kao što smo i rekli, takvi su ujedno nešto skuplji, ali i “brži”.

udjeli

TOP 5 Grand Prix

Model                                     BB bodovi            GP bodovi
1. Samsung 850 Pro 512                  4,61                     3,05
2. Samsung 850 Evo 500 GB          4,56                      3,83
3. Patriot Blast 480 GB                    4,48                      4,12
4. SanDisk X400 512 GB                 4,42                      4,06
5. HyperX Savage 480 GB               4,32                      3,91

 

Top 5 Best Buy

Model                                                BB bodovi            GP bodovi
1. Samsung 850 Evo Basic 250 GB           4,54                      4,31
2. SanDisk Ultra II 240 GB                        4,48                       3,99
3. SanDisk X400 256 GB                           4,47                      4,01
4. OCZ Trion 150 240 GB                          4,56                       3,52
5. Toshiba Q300 240 GB                            4,36                      3,70

 


ADATA SP550

Nedavno predstavljena ADATA-ina SP550 serija nije nas ostavila ravnodušnima. Iako je zapravo riječ o budget modelima SSD-ova, zahvaljujući SK Hynixovoj 16 nm TLC memoriji i Silicon Motionovom SM2256 kontroleru. Ova hardverska kombinacija isporučila mu je nadprosječne performanse, te se 480 GB model našao okružen ostalim top modelima. SP550 idealan je primjer budget value modela SSD-a koji unatoč tome što je smješten u taj segment, dostavlja performanse dostojne većih igrača. Manji 240 GB model smjestio se u sami vrh Best Buy nagrade, no nažalost na korak je do Top 5 izbora.


NAND flash: TLC, 16 nm SK Hynix
Kontroler: Silicon Motion SM2256
Dostupni kapaciteti: 120–960 GB

 


Corsair Force LE

Force LE je jedan od Corsairovih zagonetnih SSD-ova. Jedva smo našli ikakve informacije o njemu, jer izgleda da je isti tek nedavno izašao na tržište, što ovo onda čini svojevrsnom ekskluzivnom. Sam model je zapravo donio iznenađujuće dobre performanse, što nas je na prvu ruku ponukalo da se u njemu nalaze sasvim pristojne komponente. Malo istraživanja dovelo nas je do toga da ova serija nosi Phisonov PS10 kontroler u kombinaciji s Phisonovim PS10 kontrolerom. Sve ovo visoko je lansiralo Force LE model na Grand Prix ljestvici, no nažalost na račun manjeg kapaciteta i ispodprosječne garancije nije se mogao približiti niti Top 5 izboru.


NAND flash: TLC, 19 nm Toshiba
Kontroler: Phison PS3110-10
Dostupni kapaciteti: 240–960 GB

 


Crucial BX200

Nasljednik popularnoga prethodnika, BX100, donosi još bolje performanse zahvaljujući novom NAND flashu i kontroleru. Ovdje je riječ TLC NAND flash memoriji 16 nm proizvodnoga procesa, u kombinaciji sa Silicon Motionovim SM2256 kontrolerom. Iako mu brzina čitanja i pisanja spadaju pod prosjek, zahvaljujući svojoj niskoj cijeni, koja mu je jedan od glavnih aduta, Crucial BX200 brzo će se naći u prijenosnicima i desktop računalima korisnika, baš kao i njegov mlađi brat. Nažalost, obzirom na vrlu jako konkurenciju, BX200 nije se uspio ubaciti u Top 5 Best Buy izbor, iako je imao vrlo visokih 4,26 za ocjenu.

NAND flash: TLC, 16 nm Micron
Kontroler: Silicon Motion SM2256
Dostupni kapaciteti: 240–960 GB

 


Intel Series 535 SSD

Intel je potiho odradio lagani refresh svoje 530 serije izbacivanjem novog nasljednika – modela 535. Najzamjetnija promjena nalazi se u smanjenju proizvodnoga procesa MLC NAND flasha koji se koristi u ovoj seriji. Umjesto 20 nm koristi se 16 nm Micronov NAND flash koji je donio nešto bolje performanse. Najveći adut ove serije je svakako petogodišnja garancija, ali uz nju nosi dosta visoku cijenu i činjenicu da u ponudi nema većih kapaciteta od 360 GB modela. U kombinaciji s nekim boljim kontrolerom ova priča bi definitivno imala drugačiji kraj, a da mu je cijena zericu niža, vjerojatno bi zasjeo na Top 5 Best Buy skali.

NAND flash: MLC, 16 nm Micron
Kontroler: SandForce SF2281
Dostupni kapaciteti: 56–360 GB

 


Kingston HyperX Fury

Fury serija predstavlja entry level SSD modele Kingstonovog podbranda zvanog HyperX. Ista koristi već prožvakani SandForce SF2281 kontroler u kombinaciji s nešto starijom 20 nm Micronovom MLC NAND flash memorijom. Takva kombinacija ne isporučuje baš impresivne performanse, već upravo suprotno, ispod prosjeka. No, s obzirom na cijenu, one su i više nego dovoljno dobre za veliku većinu korisnika. Bilo da je riječ o radnom okruženju ili igranju, ovaj mališan će svoj posao obaviti kako treba.
NAND flash: MLC, 20 nm Micron
Kontroler: SandForce SF2281
Dostupni kapaciteti: 120–240 GB


Kingston HyperX Savage

Kingston Savage smjestio se na peto mjesto Grand Prix nagrade, što je svakako pohvalno obzirom na konkurenciju ispred njega, ali i činjenicu da iza sebe ima još 23 modela SSD-a. 480 GB modela pokazao je vrlo visoke performanse (4,77 od 5,00), što je zapravo i bio glavni razlog koji ga je smjestio u tih Top 5, čak i unatoč činjenici da ima samo 36 mjeseci garancije. Manji 240 GB model pokazao je nešto lošije performanse od njega, no i dalje vrlo visoke u usporedbi sa ostalima. Da mu cijena malo niža, ne sumnjamo da bi našao svoje mjesto u Top 5 Best Buy, iako ga i ovako možemo bez grižnje savjesti bilo kome preporučiti.

NAND flash: TLC, 19 nm Kingston
Kontroler: Phison PS3110-10
Dostupni kapaciteti: 120–960 GB


Kingston SSDNow V300

Ovaj Kingstonov model kao da je besmrtan. V300 serija je u začecima puno obećavala i pokazala, no vrlo brzo Kingston je napravio dosta čudan potez, gdje je zamijenio prvotnu Toshibinu A19 NAND flasha sporijom Micronovom memorijom koja se na kraju pokazala jako lošom u usporedbi s V300 modelima koji su se prodavali prilikom samog izlaska ove serije. Do tog trenutka smo vrlo često znali preporučivati V300, no danas na tržištu postoje puno bolje opcije, a V300 pada u sasvim drugi plan, čak i u sklopu vlastitog portfelja.

NAND flash: MLC, 20 nm Micron
Kontroler:SandForce SF2281
Dostupni kapaciteti: 60–480 GB

 


Mushkin Striker

Jedini model SSD-a iz Mushkina na ovom testu pokazao se relativno prosječnim. Iako posujeduje odličan Phisonov S10 kontroler, izgleda da Micronova 16 nm MLC NAND flash memorija nije u sammom vrhu što se tiče performansi zapisivanja podataka na nju. Ono što je zanimljivio kod ovog modela jest to da u sklopu njega Mushkin nudi kapacitete sve do skoro pa 2 TB, što će biti zanimljivo entuzijastima s nešto dubljim džepovima. Iako je prema specifikacijama dosta obećavao, Mushkin Striker nas je pomalo i razočarao i žao nam je što se nije bolje plasirao, pogotovo na račun niske cijene svojih modela, gdje je zapravo dosta dobro kotirao u Best Buy segmentu.

NAND flash: MLC, 16 nm Micron
Kontroler: Phison PS3110-10
Dostupni kapaciteti: 240–1920 GB

 


OCZ Trion 150

Najnoviji model stiže nam iz OCZ-a. Trion 150 nasljednik je Trion 100 serije, a u usporedbi s njim donosi novu generaciju Toshibine TLC NAND flash memorije. Riječ je 15 nm proizvodnom procesu, što je pristojno smanjenje u odnosu na 19 nm kod Triona 100. U kombinaciji s Toshibinim TC58, Trion 150 donosi vrlo dobre performanse, kao i vrlo konkretnu cijenu koja je omogućena na račun činjenice da su sve komponente u njemu napravljene unutar kompanije (Toshiba je preuzela OCZ prije nekih godinu dana). Sve u svemu, Trion 150 puno obećava, baš kao i njegov brat, pogotovo kada je riječ o budget value segmentu, budući da mu je cijena među nižima, a dovoljno o tome govori i činjenica da se smjestio na Top 5 Best Buy ljestvicu.

NAND flash: TLC, 15 nm Toshiba
Kontroler: Toshiba TC58
Dostupni kapaciteti: 120–960 GB

 


Patriot Blast

Najveće iznenađenje ovog testa svakako je bila Patriotova Blast serija. Iako nismo imali prilike isprobati i 240 GB model, 480 GB vrlo je pristupačan cijenom obzirom na performanse koje nudi. Garancija mu je doduše klasičnih 36 mjeseci, što je možda i jedan od razloga zbog kojeg nije zasjeo na prvo mjesto, već na treće u Top 5 Grand Prix izboru, no i ta titula svakako nije za baciti. U sebi inače nosi Toshibinu 19 nm TLC NAND flash memoriju u kombinaciji s Phisonovim PS3110-10 kontrolom, što ga je čak dovelo do top pozicije po pitanju performansi – bolji je čak i od Grand Prix pobjednika. Da smo imali manji i jeftiniji predstavnik ove serije, ne sumnjamo da bi poremetio Top 5 Best Buy rezultate.

NAND flash: TLC, 19 nm Toshiba
Kontroler: Phison PS3110-10
Dostupni kapaciteti: 120–960 GB


Patriot Ignite

Patriot Ignite jedan je od rijetkih SSD-ova ovog usporednog testa koji je s MLC NAND flash memorijom uspio relativno visoko kotirati po pitanju performansi. Iako mu ukupna ocjena nije nešto na račun kapaciteta koji smo imali na testu (samo 240 GB) te stanardne trogodišnje garancije, za sve ostalo imamo riječi hvale. Izgleda da je kombinacija Phisonovog PS10 kontrolera i Micronove 16 nm MLC NAND flash memorije urodila plodom, a jedino što bismo voljeli vidjeti jest nešto niža cijena, koja bi ga zasigurno lansirala među Top 5 Best Buy izbor. No, i ovako nije bio daleko od nje.

NAND flash: MLC, 16 nm Micron
Kontroler: Phison PS3110-S10
Dostupni kapaciteti: 240–960 GB


Patriot Pyro

Hm, što reći o Patriotu Pyro. Iz tablice možete vidjeti da je imao najlošije rezultate testiranja među svih 28 SSD-ova na usporednom testu. Počevši od read / write performansi, pa sve do IOPS-a. Ovo smo odmah pripisali činjenici da koristi Toshibinu vrlo staru 24 nm MLC NAND flash memoriju i kombinaciji sa SandForce SF2281. Iako će on biti i više nego dobar za većinu korisnika, nema razloga da se kupuje kad ga okružuju daleko bolji modeli iste ili čak niže cijene. Upravo zbog toga, čak i na račun relativno ispodprosjčene cijene, nije uspio konkurirati ni za Top 5 Best Buy izbor.

NAND flash: MLC, 24 nm Toshiba
Kontroler: SandForce SF2281
Dostupni kapaciteti: 60–240 GB

 


Samsung 850 Evo

Sa cijenom od oko 750 kuna za 250 GB model, Samsungova serija 850 Evo neprikosnoveni je pobjednik Grand Prix nagrade. Performansama je u samom vrhu zahvaljujući Samsungovoj 3D V-NAND flash memoriji i također njihovom MGX kontroleru. Ovdje Samsung sa svojim modelima SSD-ova pokazuje konstantu u rastu i zadržavanju performansi. Tu je i petogodišnja garancija koja je zapravo obavila pola posla, jer rijetko koji disk u ovom cjenovnom segmentu i s ovakvim performansama ima tako dugačak garantni rok. Veći brat također nije podbacio, već je uzeo čak drugo mjesto u Top 5 Grand Prix izboru.

NAND flash: TLC, 40 nm Samsung
Kontroler: Samsung MGX
Dostupni kapaciteti: 120 GB–1 TB

 

Samsung 850 Pro

Samsung i dalje dominira kada su u pitanju SSD-ovi. 850 Pro serija već je neko vrijeme dostupna na tržištu, a i dalje je nitko nije uspio skinuti s trona. Iako po performansama nije na prvom mjestu, garancija od nevjerojatnih 10 godina daje mu titulu najbolje na ovom usporednom testu. Ključ svega je dakako Samsungova vlastita V-NAND MLC memorija, te također Samsungov MEX kontroler. Iako nije najčešći izbor među korisnicima, obzirom na postojanje modela Samsunga 850 Evo Basic, koji mu je performansama vrlo sličan i koji je zasjeo na drugo mjesto Grand Prix nagrade (500 GB model), 850 Pro ipak nosi titulu najboljega obzirom da mu je garancija nešto kraća.

NAND flash: MLC / 32-layer V-NAND
Kontroler: Samsung MEX
Dostupni kapaciteti: 128 GB–1 TB

 


SanDisk Extreme Pro

SanDiskov najjači consumer model odlično se držao. Iako nije upao na Top 5 Grand Prix listu, visoko je kotirao u odnosu na ostale. Ovdje se po prvi put susrećemo sa SanDiskovom 19 nm MLC NAND flash memorijom, kao i Marvellovim SS9187 kontrolerom. Tu je i duga petogodišnja garancija koja mu je pomogla u tome, a da je bio malo većeg kapaciteta vjerojatno bi zasjeo među ekipu najboljih. Cijenom je nešto skuplji, no ništa čudno obzirom na to da spada u tu višu high-end skupinu SSD modela.

NAND flash: MLC, 19 nm SanDisk
Kontroler: Marvell 88SS9187
Dostupni kapaciteti: 240–960 GB


SanDisk Ultra II

SanDisk Ultra II predstavnik je budget serije SSD-ova koja se, unatoč tome vrlo dobro snalazi u ovom okruženju. Iako je ovaj model u startu puno obećavao po pitanju performansi, iz nekog razloga ovaj poprilično high-end model iz njihove ponude nudi samo tri godine garancije, što ga je srozalo u konkurenciji za Grand Prix nagradu, dok ga je relativno visoka cijena također izgurala iz borbe za Best Buy segment. Za razliku od Extreme modela, Ultra II koristi za San Disk po prvi put TLC NAND flash memoriju, također njihovu, u 19 nm proizvodnom procesu. Kontroler je isti, Marvellov SS9187, a performansama zapravo nisu ni daleko jedan od drugog. Jedino s čim Ultra II kaska jest garancija, od klasične 3 godine. Unatoč tome, Ultra II serija zasjela je među Top 5 za Best Buy nagradu, što dovoljno govori o njoj, a i sami vrlo često znamo preporučivati ovaj model budućim korisnicima.

NAND flash: TLC, 19 nm SanDisk
Kontroler: Marvell 88SS9187
Dostupni kapaciteti: 120–960 GB


SanDisk X400

Ova serija SanDiskovih SSD-ova zapravo spada u enterprise dio njihovog portfelja, no to ne znači da im consumer korisnici ne mogu biti vlasnici. X400 model odmah nas je oborio s nogu po pitanju performansi, a garancija mu je također visokih 60 mjeseci, što će business useri svakako znati cijeniti. Ova serija je sama po sebi pravi gem jer jedina na ovom usporednom testu koristi 15 nm TLC NAND flash memoriju iz SanDiska i JMicronov JMF670H kontroler, koji su očito bili dobitna kombinacija koja ga je visoko pogurala na Grand Prix skali, i to među Top 5. Upravo zahvaljujući tome i u kombinaciji s vrlo prihvatljivom cijenom, manji 256 GB brat našao se među Top 5 u konkurenciji za Best Buy nagradu, a to čini ukupno drugi SanDiskov model u ovom izboru.

NAND flash: TLC, 15 nm SanDisk
Kontroler: JMicron JMF670H
Dostupni kapaciteti: 128 GB–1 TB

 


Toshiba Q300

Toshibina Q300 serija bila je pravo malo iznenađenje ovog usporednog testa. Vjerojatno ni sami niste znali da Toshiba proizvodi SSD-ove, a kako neće kad je nedavno kupila OCZ, upravo iz tog razloga da im pomogne svojim znanjem i kapacitetima. Ovdje Toshiba zapravo gotovo da konkurira sama sebi, odnosno OCZ-u, jer iste proizvode sličnih performansi i komponenti, poput Triona 100, već imamo na tržištu. Obzirom da se radi o vlastitoj proizvodnji i upotrebi Toshibine TLC 19 nm NAND flash memorije i također Toshibinog TC 35 kontrolera, cijena ove serije smještena je među najnižima, što je svakako dobro za nas korisnike, pogotovo kad se uzmu u obzir performanse koje donosi. Upravo na račun nje Toshiba je s 240 GB modelom zasjela na peto mjesto u Top 5 Best Buy segmentu.

NAND flash: TLC, 19 nm Toshiba
Kontroler: Toshiba TC35
Dostupni kapaciteti: 120–960 GB

 


Transcend SSD370

Još jedno ugodno iznenađenje ovog testa bio je Transcendov SSD370 model. Iako su mu performanse sasvim prosječne, na račun svoje vrlo dobre cijene visoko se smjestio u borbi za Best Buy nagradu. Dobar dio hvale ide prema Silicon Motionovom SM2246 kontroleru, a jedino što ga je malo sputavalo jest nešto starija Micronova MLC 20 nm NAND flash memorija. Cijena mu se od zadnjeg usporednog testa gotovo prepolovila, što ga je učinilo još zanimljivijim, iako je pored ostalih 26 modela SSD-ova realno smješten u sredinu. Ono što je kod njega zanimljivo jest da je raspoloživ u kapacitetima od vrlo niskih 32 GB, pa sve do 1 TB, što je najveći raspon viđen na ovom usporednom testu.

NAND flash: MLC, 20 nm Micorn
Kontroler: Silicon Motion SM2246
Dostupni kapaciteti: 32 GB–1 TB

 


Rezultati

tablica 1

tablica 2

tablica 3

tablica 4

 

(Stranica 1 od 16)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 16)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test SSD-ova - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.