Dvoboj: Galaxy S9 vs. iPhone X - 2.5 out of 5 based on 2 votes
Dvoboj: Galaxy S9 vs. iPhone X

Dvoboj: Galaxy S9 vs. iPhone X

Testirali smo novi Samsung Galaxy S9 te ga usporedili s Appleovim flagshipom, iPhoneom X

 

Novi kandidati za prijestolje


Vječna borba između Samsunga i Applea za dominaciju na tržištu pametnih telefona nastavlja se dolaskom nove generacije Samsungovog flagshipa. Apple je uvjerljivo nadjačao prošlu generaciju Samsungovih uređaja, no Samsung se vraća jači no ikada. Appleov flagship smo proglasili „Kraljem smartphonea“ i danas će tu titulu morati obraniti pred novim izazivačem, koji donosi brojna poboljšanja u odnosu na prošlu generaciju.

 


Dizajn

Apple je napokon izašao iz svoje već dobro poznate šablone dizajna i dizajnirao potpuno novi uređaj, čiji je dizajn izazvao veliku kontroverzu među novinarima, kao i među kupcima. Tu kontroverzu izazvao je takozvani „notch“, odnosno rub na vrhu zaslona koji je napravljen kako bi ostatak zaslona mogao imati što tanje rubove. Notch je podijelio javnost na one koji ga mrze i one koji ga obožavaju. Iako Apple nije izmislio notch i ta zasluga ide Essentialu, diskusija o istom počela je tek kada je iPhone X ugledao svjetlo dana. Nama se notch u početku sviđao jer je davao karakter iPhoneu X, no u međuvremenu je tržište preplavilo more klonova baziranih na Androidu, tako da je notch izgubio svoju inicijalnu čar. Ostatak uređaja dizajniran je prilično konzervativno, u klasičnom Apple stilu, s tim da je Apple bio primoran maknuti tradicionalnu Home tipku te istu zamijeniti gestama.

Galaxy S9 donosi tek inkrementalne napretke u dizajnu s ciljem usavršavanja, odnosno ispravljanja mana u dizajnu Galaxyja S8. To nužno nije loša stvar jer je Galaxy S8 imao uistinu odličan dizajn i Samsung je pametno postupio nadograđivanjem istog. S9 ima viši omjer zaslona i tijela od iPhonea X za 0,7%, što se ne čini kao mnogo, no isto tako moramo uzeti u obzir da je Samsung zadržao puni gornji i donji rub zaslona.

U ovoj kategoriji pobjedu odnosi iPhone X jer je njegov dizajn pokrenuo čitavu lavinu diskusije kakvu je malo koji uređaj uspio napraviti te se istinski izdvojio u moru dosadnih pravokutnika. Galaxy S9 ima najbolji dizajn među Android uređajima, no isto tako radi se samo o nadogradnji postojećeg dizajna, koji više nije uzbudljiv kao što je bio kod prošle generacije.

 

specifikacije


Apple iPhone X: 4,5
Samsung Galaxy S9: 4,0

 

Samsung Galaxy S9

samsung 1

samsung 2

samsung 3

samsung 4

 

Apple iPhone X

iphone x 1

iphone x 2

iphone x 3

iphone x 4

 


Kvaliteta izrade

Galaxy S9 i iPhone X predstavljaju sami vrh svega, pa tako i kvalitete izrade. Oba uređaja imaju „glass sandwich“ konstrukciju te je najveća razlika u materijalu okvira koji spaja staklene panele. Galaxy S9 ima aluminijski okvir koji je nadograđen većom otpornošću na grebanje, dok je okvir iPhonea X izrađen od nehrđajućeg čelika. Teško je ovdje odabrati pobjednika, no ipak ćemo iPhoneu X dati pobjedu jer je čelik rjeđi materijal u izradi pametnih telefona te nudi drugačiji, posebniji osjećaj od aluminija na koji smo navikli.

Apple iPhone X: 4,5
Samsung Galaxy S9: 4,3

 

Face ID


Jednostavnost korištenja

Ako volite geste, iPhone X je definitivno uređaj za vas jer je micanjem Home tipke Apple sve njene funkcije zamijenio gestama te gotovo da nema radnje za koju nije potrebno koristiti gestu. Mi osobno nismo fanovi gesti i čak i kada se naviknete na iste one nikada nisu brze niti prirodne kao korištenje Home tipke. Galaxy S9 je vrlo jednostavan za korištenje te ne zahtijeva posebnu prilagodbu, ako ste koristili Android uređaj brzo ćete se naviknuti na korištenje Galaxyja S9. No isto tako ako ste upoznati s iOS-om učenje par gesti nije nepremostiv problem, no nemojte očekivati da će interakcija s uređajem biti na razini uređaja s Home tipkom.

Apple iPhone X: 4,0
Samsung Galaxy S9: 4,6

 

Kut


Zaslon

Oba uređaja imaju Super AMOLED zaslone dijagonale veličine 5,8 inča s HDR10 kompatibilnosti, no to je ujedno jedino što im je zajedničko. Zaslon iPhonea X ima rezoluciju od 2436 x 1125 piksela uz vrlo visoku gustoću piksela od 458 piksela po inču, dok Galaxy S9 ima zaslon mnogo više rezolucije od 2960 x 1440 piksela uz ekstremno visoku gustoću piksela od 570 piksela po inču. Iako je rezolucija Galaxyja S9 na papiru impresivna, u praksi je teško vidjeti razliku u gustoći piksela između ova dva uređaja. Jednom kada prijeđete granicu od 450 piksela po inču stvarno je nemoguće razaznati individualne piksele kod normalnog korištenja te će vas rezolucija zaslona Galaxyja S9 zadiviti samo ako uređaj držite 5 cm od očiju (što ne preporučujemo). Reprodukcija boja na iPhoneu X vrlo je prirodna, svi tonovi su postojani, no ne osobito naglašeni. Galaxy S9 je čista suprotnost te su boje na njegovu zaslonu vrlo visokog intenziteta, što čini njegov zaslon zabavnijim za gledanje, no isto tako manje korisnim za kvalitetnu procjenu sadržaja poput fotografija. Srećom, Samsung je mislio na sve, tako da je u postavkama moguće odabrati više načina rada zaslona od kojih više njih nudi prirodniji prikaz boja od zaslona iPhonea X. Kod iPhonea X također moramo ponovno spomenuti notch koji smeta kod konzumacije sadržaja. Istina je da ne krade velik dio zaslona, no isto tako ga je teško ignorirati. Zaslon Galaxyja S9 pravilnog je oblika, što možda izgleda dosadno, no isto tako mu je iskoristivost veća. U ovoj kategoriji pobjednik je Samsung Galaxy S9 jer ima svjetliji zaslon više rezolucije. Samsung je glavni kada su u pitanju mobilni Super AMOLED zasloni te je i panel u iPhoneu X Samsungov proizvod, tako da je Samsung ovdje pobijedio sam sebe.

Apple iPhone X: 4,3
Samsung Galaxy S9: 4,6

 

Macro


Performanse

U Antutu benchmarku Galaxy S9 odnio je pobjedu s rezultatom od 249650 bodova, dok je iPhone X ostvario 227674 bodova, a u 3DMark benchmarku razlika je još veća te je Galaxy S9 ostvario 3215 bodova, dok je iPhone X ostvario 2734 bodova. No moramo uzeti u obzir da su to samo brojevi i da realne performanse nisu uvijek identične rezultatima benchmarka. Kod stvarnog korištenja uistinu je teško primijetiti razliku i iste aplikacije poput Google Chromea otvaraju se istom brzinom. Veliku razliku primijetili smo samo kod pokretanja igre Subway Surfers koju je iPhone X u potpunosti učitao u svega dvije sekunde, dok je Galaxyju S9 trebalo oko četiri sekunde i zbog toga on nosi pobjedu u ovoj kategoriji.

Apple iPhone X: 4,6
Samsung Galaxy S9: 4,5

 

Velicina


Biometrija

Micanje Home tipke ujedno je značilo micanje čitača otiska prsta s iPhonea X koji je zamijenio drugi biometrijski način otključavanja zvani Face ID, koji IR senzorima radi dubinsko skniranje vašeg lica. Face ID radi prilično brzo, no svejedno traži input korisnika, odnosno swipe prema gore kako bi se telefon otključao. Galaxy S9 ima vrlo brzi čitač otiska prsta uz dodatni Intelligent Scan koji objedinjuje korištenje skenera šarenice s prepoznavanjem lica te bira bržu metodu otključavanja ovisno o uvjetima te ne zahtijeva nikakav input od korisnika, osim pritiskanja tipke za zaključavanje kako bi se započelo skeniranje. Galaxy S9 pobjednik je ove kategorije jer nudi više načina biometrijskog otključavanja te je sustav prepoznavanja lica/šarenice brži od Face ID-a na iPhoneu X.

Apple iPhone X: 4,2
Samsung Galaxy S9: 4,5

 

iPhoneX vs Galaxy S9 5


Kamera

Glavna kamera na oba uređaja ima senzor rezolucije 12 megapiksela, s time da iPhone X ima dodatnu telefoto kameru sa senzorom 12 megapiksela. Otvori blende na iPhoneu X su f/1,8 za primarnu i f/2,4 za sekundarnu kameru, dok je Samsung na Galaxy S9 ugradio mogućnost promjenjivog otvora blende, tako da kamera Galaxyja S9 može imati otvor blende f/1,5 koji se primarno koristi za uvjete lošeg osvjetljenja, dok je manji otvor f/2,4 i koristi se u uvjetima dobrog osvjetljenja kada je moguće pustiti manje svjetla senzoru kako bi se dobilo na oštrini. Blendu također možete kontrolirati sami u Pro modeu aplikacije kamere. Teško je reći tko je ovdje bolji jer oba uređaja rade odlične fotografije čak i u uvjetima lošeg osvjetljenja. Kod Galaxyja S9 primijetili smo mnogo ljepši bokeh efekt, dok su fotografije napravljenje iPhoneom X nešto višeg kontrasta te su oštrije, što u nekim situacijama izgleda bolje, dok u nekima spoj višeg kontrasta i više oštrine mogu proizvesti fotografije koje izgledaju prilično umjetno. Galaxy S9 je generalno pouzdaniji i fotografije napravljene njime su konzistentnijeg izgleda nego na iPhoneu. Kod iPhonea X moramo pohvaliti autofocus, koji je bio osjetno brži kod macro fotografije.

ima nema



Prednja kamera nastavlja istu priču, fotografije napravljene iPhoneom X su oštrije, što ponekad izgleda neprirodno, no isto tako prednja kamera iPhonea X ima daleko niži dinamični raspon, tako da je, ako imate pozadinu s mnogo svjetla, lako moguće da ćete izgubiti većinu detalja iste. Galaxy S9 se daleko bolje nosi sa svijetlim pozadinama i vrlo je lako moguće razaznati što se nalazi u pozadini.

Video mogućnosti oba uređaja testirali smo snimanjem 4K videa u 30 sličica u sekundi i oba su uređaja odlično obavila posao i po kvaliteti slike i po stabilizaciji, i razlike su premale da bismo proglasili pobjednika.

U ovoj kategoriji pobjednik je Galaxy S9 zbog boljeg bokeh efekta i prirodnijeg izgleda fotografija, kao i zbog daleko većeg dinamičkog raspona prednje kamere. Oba uređaja imaju uistinu odlične kamere, no Galaxy S9 je za nijansu bolji.


Apple iPhone X: 4,3
Samsung Galaxy S9: 4,6

 

usporedba


Zaključak

Iako je ova usporedba u neku ruku besmislena ako kao prioritet stavimo cijenu, po svemu ostalome radi se o vrlo sličnim uređajima koji su si izravna konkurencija. Izuzmemo li cijenu, vrlo je teško odrediti pobjednika jer radi se o uređajima koji su sami vrh ponude smartphonea. Uz to, radi se o jedinstvenim uređajima koji imaju uvelike drugačiji pristup problematici korištenja pametnih telefona. Kao pobjednika odabrali smo Samsung Galaxy S9 jer je uređaj koji ne traži kompromis niti u jednom pogledu. Uz biometrijsko otključavanje zadržao je čitač otiska prsta koji mnogi korisnici preferiraju, zadržao je 3,5-milimetarski utor za slušalice i uz sve to donosi istinske inovacije poput kamere s promjenjivim otvorom blende. Koliko god poseban iPhone X bio po svom izlasku, njegov dizajn izgubio je svoju čar dolaskom kineskih klonova i sada je pitanje što će Apple iduće odstraniti sa svojih uređaja kako bi bio jedinstven na tržištu. Dok Apple oduzima, Samsung dodaje, tako da s Galaxyjem S9 dobivamo dosad neviđene dodatke poput tlakomjera koje pametni telefon uistinu čine pametnim i poboljšavaju kvalitetu života korisnika.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Dvoboj: Galaxy S9 vs. iPhone X - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.