Koji gaming laptop do 10.000 kuna odabrati?

Koji gaming laptop do 10.000 kuna odabrati?

Mobilno crvenilo

Testirali smo laptope do 10.000 kuna namijenjene gamingu. Fokusirali smo se na tehničke aspekte dizajna, kao i na performanse pri igranju i svakodnevnom korištenju.



Laptopi su svugdje oko nas. Teško je zanemariti njihovu praktičnost i široku upotrebu koju PC kao platforma donosi bilo kojim operativnim sustavom. Iako je većina laptopa obična, crna, plastična kutija napunjena low-end komponentama, laptopi koje mi danas testiramo potpuno su drugačiji. Iako gaming laptopi nisu novost, njihova se popularnost drastično povećala i više nije rijetkost vidjeti gaming laptop „u divljini“. Dizajn gaming laptopa također se promijenio. Iako još uvijek na tržištu postoje laptopi vrlo agresivnog dizajna, većina je usvojila mnogo decentniji dizajn koji ne „vrišti“ da se radi o uređaju namijenjenom igranju igara, već ostavlja dojam klasičnog prijenosnika.

Praktičnost čini gaming laptope vrlo zanimljivima mnogim korisnicima koji žele postati dio PC gaming zajednice bez investiranja u veliko stolno računalo. Ideja da možete svoj gaming PC strpati u ruksak i zaputiti se na predavanje, sastanak ili čak putovanje vrlo je privlačna, osobito sada kada je PC gaming razvijeniji no ikada. Iako su dugo bili stigmatizirani kao golemi i nepraktični, napreci u tehnologiji omogućili su im daleko veću energetsku efikasnost i time manje dimenzije, a uz bolju autonomiju.

Ti su napreci bili toliki da ugradnja komponenti namijenjenih desktop računalima više nije rijetka pojava među gaming laptopima, tako da je kompromis pri kupnji gaming laptopa u odnosu na desktop računalo sve manji. Upravo zbog toga odlučili smo krenuti u testiranje gaming laptopa do 10.000 kuna kako bismo vidjeli nude li laptopi napokon istu razinu performansi i je li moguće zamijeniti desktop gaming računalo prijenosnikom.


U srcu zvijeri

U potrazi smo za ključnim komponentama koje sačinjavaju gaming laptop. Od samih komponenti do fizičkog dizajna, gaming laptopi su jedinstveni u svijetu prijenosnih računala

Tehnologija 14

 

Procesor

Srce svakog računala je procesor. Isto vrijedi i za gaming laptope. Kod izbora komponenti za gaming računalo mnogi korisnici zanemaruju procesor, no sve više AAA naslova ima visoke procesorske zahtjeve i stoga je potrebno investirati u dobar procesor. U laptopima koje smo testirali ugrađeni su Intelovi procesori sedme generacije Kaby Lake i osme Coffee Lake. Svi su procesori četverojezgreni, no dio ima i Hyperthreading tehnologiju, koja omogućava veći broj logičkih jezgri, tako da uz četiri fizičke imaju i osam logičkih. Broj logičkih jezgri osobito je važan kod naslova koji koriste Frostbite engine, od kojih smo testirali Battlefield 1 multiplayer i Need for Speed: Payback te svjedočili popriličnom rastu u prosječnom framerateu u odnosu na procesore bez hyperthreadinga.

Grafička kartica

Ovo je komponenta koja je prioritet pri izboru gaming laptopa i stoga joj vrijedi posvetiti vrijeme jer performanse u igrama uvelike ovise o njoj. Pri izboru kartice prvenstveno treba obratiti pažnju na broj jezgri. Kod Nvidia kartica te jezgre zovu se Cuda jezgre, dok se kod AMD-ovih kartica zovu Stream procesori. Uz broj jezgri bitna je i vrsta i količina memorije koja će se prvenstveno koristiti za spremanje tekstura. Većina novih AAA naslova kao preporučenu količinu memorije navodi 3 gigabajta memorije, no za što bolju kompatibilnost u budućnosti vrijedi investirati u karticu s više memorije. Manji proizvodni procesi omogućili su visoku energetsku efikasnost, tako da je verzije grafičkih čipova namijenjenih desktop računalima moguće ugrađivati u prijenosna računala. Laptopi koje smo testirali opremljeni su Nvidijinim grafičkim karticama najnovije arhitekture Pascal.

P1060183


Radna memorija

Moderni operativni sustavi imaju visoke zahtjeve kada je u pitanju radna memorija, no pri kupnji gaming laptopa, osim zahtjeva operativnog sustava i programa koje koristite, trebate razmisliti o zahtjevima igara koje planirate igrati. Većina AAA naslova kao preporučenu količinu radne memorije navodi 8 gigabajta, no mnogi navode 12 ili čak 16. Stoga je potrebno pomno istražiti zahtjeve igara prije kupnje gaming laptopa. Srećom, u slučaju da podcijenite zahtjeve radne memorije, moguće ju je naknadno nadograditi SODIMM modulima.

cinebenchr15

 

Pohrana

Kako biste svoj operativni sustav, programe i igre mogli lokalno pohraniti, potrebni su vam uređaji za pohranu. Uređaji za pohranu podijeljeni su na SSD i tvrde diskove. SSD-ovi nude iznimno visoke brzine pisanja i čitanja podataka, no nizak kapacitet i visoku cijenu, stoga nisu prikladni za pohranu kolekcije igara, već im je primjena mnogo bolja za pohranu operativnog sustava, programa i pokoje igre. Za pohranu vaše kolekcije igara hard disk je još uvijek najbolje rješenje zbog vrlo visokog kapaciteta uz nisku cijenu. Glavna mana tvrdih diskova njihova je brzina, no unatoč tome nude nepobjediv omjer kapaciteta, brzine i cijene.

Tehnologija 5

 

Sustav hlađenja


Kako bi komponente vašeg laptopa mogle ostvariti svoj puni potencijal, potrebno ih je aktivno hladiti, što je osobit izazov u ograničenom prostoru unutrašnjosti kućišta laptopa. Kako bi ostvarili što veću učinkovitost, sustavi hlađenja procesora i grafičke kartice u većini su slučajeva fizički odvojeni te svaki ima zaseban ventilator. Usis zraka gotovo svih laptopa, pa tako i onih za gaming, nalazi se na dnu, dok je ispuh u većini slučajeva smješten sa stražnje strane kako bi se izbjegavalo puhanje vrućeg zraka prema korisniku.

P1060211

 

Zaslon

Zaslon je ključan dio periferije svakog računala, pa tako i laptopa. Za maksimalno uživanje u igrama poželjno je da zaslon vašeg laptopa bude svijetao, nudi dobru reprodukciju boja te ima visok kontrast, odnosno dinamički raspon kako bi najtamniji i najsvjetliji dijelovi svake scene mogli biti jasno prikazani. Kutovi gledanja također su vrlo bitan faktor pri izboru zaslona. Iako većinu vremena gledate zaslon izravno, zasigurno će se dogoditi da ćete ga morati gledati pod kutem, obično kod grupnog gledanja i zbog toga je poželjno da zaslon vašeg laptopa nudi što širi kut gledanja, bez gubitka kvalitete prikaza. Zasloni prijenosnika koje smo testirali imaju IPS zaslone koji nude mnogo bolju reprodukciju boja, višu svjetlinu i šire kutove gledanja u odnosu na TN panele kakve možemo pronaći na jeftinijim laptopima.

P1060144

 

Tipkovnica

Iako će mnogi od vas svoj gaming laptop koristiti s vanjskom tipkovnicom, ne valja zanemariti ugrađenu tipkovnicu jer ona uvelike utječe na ergonomiju pri svakodnevnom korištenju. Kvalitetna tipkovnica ima taktilni feedback uz hod koji nije predubok niti preplitak. Predubok hod je loš za igranje jer usporava akcije kod brzih i uzastopnih pritisaka, dok je preplitak hod loš za pisanje jer može uzrokovati umor i bol u zglobovima zbog udaranja tipki u dno. Također treba pripaziti na layout. Zbog ograničenog prostora, proizvođači često postanu kreativni kada je u pitanju oblik i položaj nekih tipki. Obično su to navigacijske strelice koje budu smanjene kako bi se stvorio dodatni prostor za okolne tipke. Ako koristite ugrađenu tipkovnicu za igranje, svakako obratite pažnju na layout jer određene izmjene u njemu mogu ograničiti iskoristivost tipkovnice pri igranju.

Laptopi tehnologija 3

 


Frameovi i celzijusi

Gaming laptope odlučili smo testirati kroz niz testova da bismo procijenili performanse u igrama, performanse pri svakodnevnom korištenju, akustičke i termalne performanse.

Testiranje performansi pri svakodnevnom korištenju odradili smo kroz sintetički test alatom Asus Realbench mjerenjem vremena potrebnog za bootanje i pokretanje raznih programa koje koristimo svakodnevno. Testiranje performansi u igrama započeli smo sintetičkim testovima 3DMark Time Spy i Unigineovim alatima Heaven, Valley i Superposition kako bismo se uvjerili u performanse procesora i grafičke kartice. Nakon sintetičkog testiranja odradili smo testiranje pri stvarnom korištenju, odnosno igranjem igara.

Metodologija 1

 

Odabrali smo popularne naslove raznih žanrova i grafičkih intenziteta kako bismo lakše odredili mogućnosti svakog laptopa. Za početak smo odabrali jednu od trenutno najpopularnijih igara, Fortnite Battle Royale. Zatim smo igrali Overwatch, Battlefield 1 Multiplayer Conquest, Middle Earth: Shadow of War, Need for Speed: Payback i za kraj smo odabrali Deus Ex: Mankind Divided da bismo i najjači laptop natjerali na znojenje. Sve igre testirali smo na najvišim grafičkim postavkama kako bismo se uvjerili koji od laptopa je sposoban pokretati koju vrstu naslova bez potrebe za spuštanjem postavki kvalitete grafike te kako se svaki nosi s određenim engineom.

Mjerenje termalnih performansi obavili smo kroz stress test u alatima Prime95 i GPUtest da bismo i procesor i grafičku karticu opteretili do maksimuma. Temperature komponenti mjerili smo softverom MSI Afterburner, no osim softverskog mjerenja termalne performanse, mjerili smo i infracrvenim termometrom na ključnim dijelovima kućišta s kojima imate najčešći kontakt tijekom korištenja. Akustičke performanse odredili smo uspoređivanjem glasnoće svih laptopa tijekom stress testa.

Laptopi tehnologija 2

 

Zaslone smo također ocjenjivali na temelju usporedbi te najboljem dali najvišu ocjenu i potom smanjivali ocjene na temelju nedostataka u odnosu na najbolji zaslon. Tipkovnicu smo testirali tijekom igranja i pisanja kako bismo vidjeli koliko su taktilnost i hod dobro prilagođeni za zadatke igranja i pisanja. Za kraj smo testirali kvalitetu izrade laganim pritiskanjem panela kako bismo se uvjerili da su svi paneli dobro spojeni te da nema nepoželjnoga škripanja pri pritisku.

 


Pregled modela

 

DELL INSPIRON 7577-9089

Ušminkani igrač

Ovaj nas je prijenosnik podsjetio na scene u humorističnim serijama gdje jedan od likova prosječnog izgleda promijeni jednu naizgled malenu stvar na sebi, a ostali likovi odjednom shvate da se pred njima cijelo vrijeme krio ljepotan.


DELL 7577-2914

Totalno undercover

Za razliku od modela crvene boje, crni model leti vrlo nisko „ispod radara“ svojim decentnim dizajnom.


HP OMEN 15-CE006NM

Mali agresivac

HP-ova linija gaming laptopa Omen ima prilično agresivan dizajn kako bi svima dala do znanja da se radi o laptopima za igranje.


HP OMEN 17-AN008NM

Moćni div

HP-ov Omen 17-an008nm je impresivan prvenstveno zbog dimenzija koje ostale prijenosnike koje smo testirali čine prividno kompaktnima.


HP OMEN 17-AN026NM

Esportaš velikog formata

Iako kućište dijeli sa skupljim i bolje opremljenim modelom Omen 17-an008nm, model Omen 17-an026nm ima drugačiji fokus.


LENOVO LEGION Y520 15-IKBM

Grafički snagator

Iako je Lenovo poznat po svojim ThinkPad poslovnim prijenosnicima, velik dio njihove ponude latopa čini i serija Y gaming prijenosnika.


LENOVO LEGION Y520 15IKBN

Početnička legija

Idealan model za igrače malo nižih zahtjeva, no to ne znači da je i kvaliteta niža.


ASUS FX503V

Draga, smanjio sam desktop!

Asus je uspio top konfiguraciju upakirati u atraktivan paket za manje od 10 tisuća kuna.


ASUS TUF GAMING FX504G

Nova generacija

U moru modela opremljenih sedmom, Kaby Lake generacijom Intelovih procesora našao se i ovaj model s Intel Core i5 8300H procesorom.

 

 


Tablica rezultata

 

USPOREDNI TEST laptopi 4 tabela M

 

 

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji gaming laptop do 10.000 kuna odabrati? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.