Usporedni test: 8 lakih laptopa za teške zadatke

Usporedni test: 8 lakih laptopa za teške zadatke

Osam lakih komada

Na tržištu prijenosnih računala sve su popularnija računala sa zaslonima dijagonale 14 inča, jer nude dobar kompromis između preglednosti i lake prenosivosti. Izabrali smo najzanimljivije prijenosnike u cjenovnom razredu do 7500 kuna i krenuli u potragu za najboljima.

Kako pronaći idealan laptop koji gabaritima ne prelazi u onu skupinu modela koji jesu prenosivi, ali nisu oličje mobilnosti i ergonomija, a da u isto vrijeme cjenovno nije u rangu oko 10 tisuća kuna, pa na više?
Za vas smo u ovoj priči iskopali 8 zanimljivih modela s našeg tržišta koji kao zajedničku karakteristiku imaju zaslon od 14 inča, čime automatski imaju i manje dimenzije te su masom većinom bliže 1,5 kg nego 2 kg.

Elitna vrlo laka konjica premium materijala, malih gabarita i snažnih strojeva utaborila se u višem cjenovnom rangu. Mi smo s druge strane nastojali okupiti uređaje koji imaju manje dimenzije, kvalitetno su izrađeni i dizajnom zanimljivi te ono ipak osnovno, da nude dobre performanse uz san o mobilnosti i lakoj prenosivosti.

Razveselilo nas je da su svi ekrani Full HD rezolucije i da svi laptopi dolaze sa SSD-om, te barem 8 GB radne memorije što je po nama nama minimum u 2019. godini ako znamo da će vam OS biti Windows 10, a browser Chrome.

U ovim kompaktnim računalima nalazi se impresivna količina tehnologije, te iako su manjih dimenzija nimalo ne zaostaju za većim prijenosnicima

Manje dimenzije više nisu razlog za niže performanse, razlog tome je rast energetske učinkovitosti komponenti koji je omogućio njihovu ugradnju u manja kućišta bez gubitaka performansi. No, osim energetski učinkovitih komponenti, u ova računala ugrađene su brojni napredni featurei koji uvelike povećavaju njihovu učinkovitost u svakodnevnom radu.

Zaslon

Najvažniji dio periferije svakog računala je zaslon, jer upravo nam on pruža najviše informacija tijekom korištenja računala. Iako su sva računala koja smo testirali opremljena zaslonima iste veličine i rezolucije, međusobno se razlikuju kvalitetom prikaza. Svjetlina, kut gledanja i preciznost reprodukcije važni su aspekti za sve koji računalo koriste za poslove poput uređivanja fotografija ili videa, no i za korisnike koji računalo koriste za konzumaciju multimedijskog sadržaja. Neka od testiranih računala opremljena su zaslonima osjetljivima na dodir, koji su od velike važnosti ilustratorima i ostalim grafičkim umjetnicima.

Tipkovnica

Drugi najvažniji dio periferije je tipkovnica, kroz koju unosimo većinu informacija tijekom rada. Dobra tipkovnica ima balans taktilnosti, koji vam daje do znanja da je pritisak registriran, i duljine hoda koji je potreban za udobnost pisanja. Dodatni feature nekih od tipkovnica je pozadinsko osvjetljenje, koje olakšava pisanje u lošijim svjetlosnim uvjetima.

Touchpad

Ako ste koristili prijenosno računalo znate koliko je touchpad važan za kvalitetno iskustvo korištenja. Kod touchpada bitni su veličina, koja omogućava visoku preciznost, osjetljivost registracije pritiska i materijal površine koji utječe na lakoću klizanja prstima po touchpadu.

Zvučnici

Zbog malih dimenzija uređaja proizvođači su često bili ograničeni na ugradnju malih zvučnika u prijenosnike, što je ograničavalo njihov potencijal za pružanjem kvalitetnog zvuka korisnicima. U proteklih nekoliko godina mnogi proizvođači razvili su napredne sustave u suradnji s renomiranim proizvođačima audio opreme. Novi audio sustavi u kompaktna kućišta donose kvalitetan zvuk s više zvučnika koji pružaju kvalitetnu reprodukciju s balansiranom zvučnom slikom.

Procesor

Prva specifikacija koju mnogi uzimaju u obzir pri kupnji računala je ugrađeni procesor. Mnogi moderni procesori zahvaljujući svojoj visokoj energetskoj učinkovitosti čak i u najkompaktnija računala donose četiri fizičke jezgre te osam dretvi uz odličnu integriranu grafiku.

Grafički procesor

Zahtjevniji korisnici osim kvalitetnog procesora traže i kvalitetan grafički procesor. Iako su performanse grafičkih procesora drastično narasle proteklih godina, još uvijek ne mogu u potpunosti zamijeniti zasebni grafički procesor. Kod kompaktnih računala najpopularniji izbor je grafika iz Nvidijine MX-serije koja nudi odličan balans performansi i energetske učinkovitosti. Ovi procesori osim profesionalnog rada nude mogućnost igranja manje zahtjevnih naslova kao što su Fortnite ili League Of Legends.

Radna memorija

Za izvršavanje programa potrebna je radna memorija čiji su kapacitet i frekvencija dovoljno visoki za brz i učinkovit rad. Za potrebe većine korisnika preporuča se 8 GB radne memorije dok će zahtjevniji korisnici koji računalo koriste za obradu fotografije, videa te grafički rad trebati barem 16 GB radne memorije.

Sustav hlađenja

Sve komponente generiraju toplinu zbog električnog otpora, te je istu potrebno što učinkovitije ukloniti iz unutrašnjosti računala. Kvalitetni sustavi hlađenja koriste velik broj hladnjaka, heatpipeova i ventilatora kako bi što učinkovitije ohladili komponente uz što nižu buku.

Hlađenje: Dobar sustav hlađenja održava niske temperature uz malo buke

1

Pohrana

U testiranim prijenosnicima nalaze se M.2 diskovi koji koriste SATA ili PCIe sučelje. Diskovi koji koriste SATA sučelje su sporiji no isto tako povoljniji dok su PCIe diskovi višestruko brži no isto tako mnogo skuplji. Osim ugrađenih diskova neki od testiranih prijenosnika imaju i mogućnost ugradnje dodatnih diskova što omogućava dodatno proširenje kapaciteta sustava pohrane bez uklanjanja originalnog diska.

2

Ulazi i izlazi

Kako biste na svoj prijenosnik mogli spojiti što veći broj uređaja potreban vam je dobar sustav ulaza i izlaza. Jedan od ključnih izlaza u posljednje vrijeme je HDMI koji mnogi proizvođači uklanjaju sa svojih prijenosnika što korisnike osuđuje na korištenje adaptera. Ethernet priključak također postaje sve rjeđa pojava zbog svojih velikih dimenzija i ako ne želite koristiti adapter pri žičnom mrežnom povezivanju morate biti oprezni pri kupnji prijenosnika.

Baterija

Ono što prijenosnik u konačnici uistinu čini prijenosnim je baterija, kod koje je ključan kapacitet jer o istom uvelike ovisi autonomija. Na testiranim prijenosnicima baterija se ne može zamijeniti bez otvaranja kućišta te je stoga važno odabrati prijenosnik s dobrom autonomijom.

Dodatni featurei

Neki od testiranih prijenosnika opremljeni su dodatnim featureima među kojima se najviše ističu skeneri otiska prsta. Iako nisu novitet u svijetu prijenosnih računala, rastom popularnosti u mobilnim telefonima slijedio je i rast njihove popularnosti u prijenosnim računalima. Skener otiska prsta omogućava brzo otključavanje prijenosnika bez potrebe za upisivanjem PIN-a ili lozinke što uvelike olakšava korištenje u okruženju u kojem je sigurnost od velike važnosti, primjerice na radnom mjestu.

Metodologija testiranja:

Testiranje smo započeli ažuriranjem operativnog sustava na računalima koja su nam isporučena s predinstaliranim Windowsom te s instalacijom istog na računalima koja su nam isporučena s drugim operativnim sustavima. Kad smo na sva računala instalirali najnoviju verziju Windowsa (1903) i drivere započeli smo s testiranjem performansi u Asus RealBenchu. Performanse diskova testirali smo CrystalDiskMarkom a za potrebe testiranje autonomije koristili smo PCMark 10 Modern Office test koji korištenjem pravih aplikacija testira izdržljivost baterije svakog od prijenosnika. Za potrebe testiranja tipkovnice i touchpada svaku od recenzija smo napisali na odgovarajućem prijenosniku dok smo za potrebe testiranja zaslona i zvučnika koristili video materijale visoke kvalitete kako bismo dobili pravi uvid u kvalitetu slike i zvuka.

Metodologija

Tablica modela:

TABLICA

(Stranica 1 od 9)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 9)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test: 8 lakih laptopa za teške zadatke - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.