Veliki usporedni test najboljih gaming monitora svih dimenzija!

Veliki usporedni test najboljih gaming monitora svih dimenzija!

Zakrivljeno je u modi!

Zakrivljeni monitori sve su popularniji pa smo stoga odlučili malo detaljnije istražiti tržište. Koje su prednosti zakrivljenih monitora? Jesu li bolji za gaming ili profesionalno korištenje? Isplati li ih se kupiti?

Nekada se vjerovalo da je Zemlja ravna ploča. Pokazalo se kasnije kako je naš planet ipak daleko okruglastiji nego što se prvotno mislilo. Premda neki i dan danas osporavaju ovu tezu.

Na sličan način smo vjerovali kako računalni monitori mogu biti isključivo ravni. Uostalom nije bez vraga osmišljen naziv Flat panel LCD. Međutim u posljednjih godinu, dvije svjedoci smo sve veće popularnosti zakrivljenih monitora.

Dakle riječ je o monitorima kod kojih je površina ekrana s prednje strane manje ili više zakrivljena. Posebice ovdje mislimo na sve popularnije ultraširoke (ultrawide) monitore iznimno velikih dijagonala (34-inča i veći), te na zakrivljene gaming monitore s visokom frekvencijom osvježavanja slike (144 Hz).

Postavlja se pitanje koje su doista prednosti zakrivljenih monitora? Jesu li zakrivljeni monitori bolji za gaming ili uobičajen rad na računalu? Trebamo li sad svi početi kupovati zakrivljene monitore umjesto ravnih?

Odlučili smo malo pobliže istražiti tržište zakrivljenih monitora te ćemo vam kroz ovu temu pokušati približiti sve prednosti i eventualne mane zakrivljenih monitora, bilo da govorimo o multimedijalnoj i profesionalnoj primjeni te, naravno, gamingu!

 

Što zapravo donosi zakrivljenost?

Okupili smo raznoliko društvo dijagonala od 27 do 49 inča, s brzinama odaziva od 60 do 240 Hz i podrškama za HDR, FreeSync i G-Sync tehnologije.

 

Otvorne slike Monitori 6

Zakrivljeni monitori zapravo nisu toliko velika novost. Prvi primjerci su se na tržištu pojavili već prije dosta godina. I zapravo, osim početnog hypea, nisu doživjeli osobiti tržišni uspjeh. Međutim, u posljednje dvije godine bilježimo značajan porast popularnosti zakrivljenih monitora, uz osjetno povećanje prodaje.

Dva su ključna razloga porasta popularnosti zakrivljenih monitora. Zapravo možemo govoriti o dvije ključne različite kategorije monitora koje su u posljednje vrijeme postale osjetno popularnije među korisnicima, a zajednička im je osobina zakrivljeni ekran.

 

Ogromnno, široko i...zakrivljeno!

U prvu kategoriju spadaju ultraširoki, zakrivljeni monitori iznimno velikih dijagonala. Ovdje govorimo o ultrawide monitorima formata ekrana 21:9 (24:10, 32:10, 32:9) i veličinama dijagonala od 34, 35, 38, pa čak i do nevjerojatnih 49 inča!

Ovakvi su monitori sve popularniji obzirom da ih mnogi korisnici vide kao jednostavniju alternativu istovremenom korištenju dva ili više monitora. Gamerima, dakako, nijedan monitor nije dovoljno velik, a i ultraširoki format ekrana ima svoje prednosti.

Svi ovako veliki i ultraširoki monitori su zakrivljeni kako bi se krajevi ekrana što više približili korisniku i smjestili u vidno polje. Kod ovako velikih monitora to svakako ima smisla. S druge strane, pomoću zakrivljenog ekrana lakše je sakriti neke nedostatke po pitanju vidljivog kuta posebno kada govorimo o primjerice VA matricama.

Ultraširoki zakrivljeni monitori velikih dijagonala, premda sve popularniji, ipak su zanimljivi relativno uskom krugu korisnika, a ne treba zaboraviti kako ujedno spadaju u najskuplje monitore trenutno dostupne na tržištu.

 


Zakrivljena gaming senzacija

Druga kategorija zakrivljenih monitora koja je naglo postala iznimno popularna u posljednjih godinu, dvije godine svakako su gaming modeli s frekvencijom osvježavanja od 144 Hz ili više. Zapravo su upravo ovi monitori ponajviše zaslužni za sve veću popularnost zakrivljenih monitora na tržištu.

Većinom je ovdje riječe o gaming monitorima koji se temelje na Samsungovim VA matricama. Samsung je ujedno i glavni zagovornik zakrivljenih monitora koje posebno agresivno marketinški posljednjih godina „gura“ na tržište. Zakrivljenih gaming monitora s TN ili IPS matricama gotovo da i nema, odnosno, mogli bismo ih nabrojati na prste jedne ruke.

 

Tehnologija 6

Poznato je kako VA matrice donose određene prednosti u odnosu na monitore temeljena na TN i IPS tehnologijama. Prvenstveno je riječ o daleko boljem kontrastu, kvalitetnijem prikazu boja (u odnosu na TN monitore) i potencijalno visokoj svjetlini koja je važna za prikaz HDR sadržaja.

Dugi niz godina VA matrice zbog nešto slabije brzine odziva nisu bile osobito pogodne za korištenje kod gaming monitora. Međutim, najnovija generacija VA monitora, zahvaljujući većoj frekvenciji osvježavanja i agresivnijim overdrive postavkama ubrzanja odziva piksela, daleko je pogodnija za gaming. Sve to u kombinaciji s iznimno povoljnom cijenom učinilo je zakrivljene gaming monitore prilično popularnim.

Pritom treba znati kako je ovdje riječ o monitorima veličine dijagonala od 24, 27 ili 32 inča uz relativno blagu zakrivljenost ekrana. Kod primjerice 24 ili 27-inčnih modela gotovo da se i ne primjeti. Realno gledajući, korisnicima su ovakvi monitori prije svega zanimljivi zbog odličnog omjera cijene i mogućnosti, a daleko im je manje važno što su pritom (blago) zakrivljeni.

 

Radijusi, krivulje, brojke

Na ovaj način smo došli do ključne osobine po kojoj razlikujemo različite zakrivljene monitore jedne od drugih. Naime nisu svi zakrivljeni monitori jednako zakrivljeni. Zakrivljenost, odnosno radijus zakrivljenosti, označava se brojkom, primjerice 4000R, 3000R, 1800R ili 1900R.

 

Tehnologija 5

Što je manja brojka to je monitor više zakrivljen. Primjerice, zakrivljeni monitor oznake 1000R osjetno je više zakrivljen od monitora s oznakom 1900R koje je vrlo blago zakrivljen.

Ovaj je podatak iznimno važan. Kao što smo već napomenuli, blago zakrivljeni monitori se zapravo vrlo malo razlikuju od ravnih. I većina korisnika se na ovakvu blagu krivulju brzo navikne. S druge strane, osjetno zakrivljeni monitori doprinose jednom sasvim drugačijem korisničkom iskustvu prilikom korištenja.

Valja napomenuti kako su po prirodi stvari ultraširoki 21:9 monitori velikih dijagonala osjetno više zakrivljeni od recimo 27-inčnih modela.

U tom smislu, ukoliko dosada niste imali priliku koristiti zakrivljeni monitor, preporučamo da odaberete model koji nije tako osjetno zakrivljen. Nasuprot tome, želite li kupiti ultrawide monitor iznimno velike dijagonale, osuđeni ste na isključivo osjetno zakrivljene modele, jer su jedini takvi modeli trenutno dostupni.

 

Koje su prednosti zakrivljenih monitora?

Općenito gledano, tehnološki se zakrivljeni monitori ne razlikuju previše od ravnih. Osim, dakako, po tome što su zakrivljeni. Postavlja se stoga opravdano pitanje postoje li neke objektivne prednosti korištenja zakrivljenih monitora?

Mnogi će proizvođači u svojim marketinškim materijalima, posebno kod gaming monitora, navesti kako zakrivljeni ekran pridonosi boljem doživljaju prilikom igranja ili gledanja filmova. Smatramo kako je ovo jedna prilično subjektivna kategorija, jer će različiti korisnici različito doživjeti prikaz sadržaja na zakrivljenom ekranu.

Nadalje, jasno je da zakrivljenost može pomoći u smislu skrivanja problema s vidljvim kutem i prikazom po rubovima ekrana. Poznati su problemi kod određenih tehnologija (TN, VA) s prikazom boja po rubovima ekrana.

 

Otvorne slike Monitori 3

Drugi argument je kako zakrivljeni monitor daleko više odgovara ljudskom vidnom polju. Uzmimo da ovo odgovara istini, no i dalje nije jasno na koji način to utječe na korisničko iskustvo prilikom rada s zakrivljenim monitorom.

Međutim, malo je zapravo objektivnih i znanstveno dokazanih razloga po kojim bi primjerice zakrivljeni ekran bio bolji od ravnog. Jedna od rijetkih (ako ne i jedina) znanstvenih studija na tu temu napravljena je u Koreji s ciljem istraživanja utjecaja radijusa, odnosno zakrivljenosti monitora na zamor očiju prilikom korištenja.

Pritom su korišteni Samsungovi monitori veličine 32,3-inča, rezolucije 3400x1400 piksela i različite zakrivljenosti od 4000, 3000, 2000 i 1000R te, naravno, ravan monitor. Ukratko, na uzorku od 20 odraslih osoba koji su ukupno 30 minuta proveli gledajući odnosi radeći s pojednim monitorima utvrđen je manji zamor očiju kod gledanja u zakrivljene monitore u odnosu na ravan monitor.

Kompletnu studiju možete vidjeti na ovom linku ttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5049768/. Ne sumnjamo u znanstvene metode provedenog istraživanja i medicinski zaključak koji je potom donesen.

Ali bismo svejedno voljeli znati na koji je način Samsung povezan s ovim istraživanjem te jesu li svi monitori koristili posve identičnu matricu i bili podešeni posve identično prilikom samog istraživanja. Ipak, ovo je svakako vrijedno istraživanje koje nam može ukazati na potencijalne prednosti korištenja zakrivljenih monitora.

 


Zakrivljeno ili ravno?

Postoje li, međutim, posebno izraženi nedostaci, odnosno mane prilikom korištenja zakrivljenih monitora? Profesionalci ih većinom ne koriste, štoviše, izbjegavaju ih jer zakrivljeni monitor donosi i iskrivljeni sliku, tako da nije osobito pogodan za bilo kakav rad koji zahtjeva preciznost prikaza.

Osim toga, zakrivljeni monitori, posebno oni velikih dijagonala, zauzimaju više mjesta na radnom stolu i nisu pretjerano pogodni za montažu na zid.

U konačnici možemo ustvrditi kako su zakrivljeni monitori prije svega pogodni za kućnu primjenu, dakle gaming i multimediju, dok u uredima i na stolovima profesionalaca većinom nisu prisutni. Pritom su neke od potencijalnih prednosti, recimo za korištenje s Office aplikacijama poput Excela, više povezane s ultraširokim formatom ili veličinom dijagonale, nego s zakrivljenošču samih monitora.

 

Tehnologija 1 2

Prilikom pripreme ove teme testirali smo nekoliko zanimljivih zakrivljenih monitora kako bismo dobili najbolju moguću sliku o njihovim prednostima i manama, te stekli dojam o specifičnostima korištenja zakrivljenih monitora.

Podijelit ćemo ovdje s vama par ključnih zaključaka. Prije svega, zakrivljenost se kod ultrawide monitora velikih dijagonala podrazumijeva i na neki je način nužna. Svi monitori veći od 34 inča (a i dobar dio onih 34-inčnih) trenutno dostupni na tržištu su zakrivljeni.

Obzirom na ultraširoki format zakrivljenost svakako poboljšava korisničko iskustvo i prepručljivo je da ako kupujete 34-inčni ili veći monitor odaberete zakrivljenu varijantu. Pritom obratite pažnju na radijus krivulje. Obično je ovdje riječ o 1800R ili 2300R, a kod novijih modela nalazimo i nešto izraženiju krivulju od 1500R.

Kada govorimo o multimediji i igrama ovi monitori doista omogućuju poseban doživljaj. No, to je prije svega posljedica veličine dijagonale i ultraširokog omjera stranica, a u daleko manjom mjeri zakrivljenosti ekrana.

 

Najvažnije je kupiti kvalitetan monitor!

Kod 16:9 monitora s manjom veličinom dijagonale zakrivljenost se daleko manje osjeti, čak i kada su u pitanju 32-inčni modeli. Većinom je riječ o gamerskim monitorima koje ćete prije svega kupiti zbog drugih osobina i veće frekvencije osvježavanja, a najmanje zbog činjenice da su zakrivljeni.

 

Tehnologija 4 2

Na kraju smatramo kako je zakrivljenost zadnja stavka na koju trebate obratiti pažnju prilikom kupnje monitora. Najvažnije je kupiti kvalitetan monitor koji cijenom i mogućnostima odgovara vašim potrebama.

Po tom pitanju ključno je gledati veličinu dijagonale, rezoluciju, prikaz boja, omjer stranica i, naročito kada su igre u pitanju, frekvenciju osvježavanja i brzinu odziva. Tek na kraju nakon što ste pronašli monitor zadovoljavajućih osobina možete odabrati zakrivljeni ili ravan model, ukoliko vam je takva mogućnost dostupna.

Međutim, sigurni smo kako će popularnost zakrivljenih monitora još više rasti, posebno s popularizacijom monitora iznimno velikih dijagonala.

 

Metodologija

Prvi preduvjet za sudjelovanje u našem testu bio je zakrivljenost ekrana. Dobili smo doista raznoliko društvo monitora što nas je jako razveselilo. Raspon veličina je išao od 27’’ do ogromnog 49’’, te od klasičnijih 16:9 omjera do vrlo duguljastih 21:9.

 

32 33 novo

Sve smo monitore testirali i detaljno opisali, a usporedno smo ocijenili zakrivljene modele do 32 inča, dok smo velike ultrawide modele izdvojili kao posebnu kategoriju.

Testiranje zakrivljenih monitora se dakako ne razlikuje previše od uobičajenog testiranja monitora kakve provodimo od ranije. Prvenstveno smo gledali dizajn, kvalitetu izrade monitora i ergonomiju. Mogućnosti podešavanja po visini, zakretanja, dodatne opcije. Svakako je jako važna i opremljenost, kao i intuitivnost kontrola za podešavanja slike.

Kod gaming monitora posebno smo obratili pažnju na podrška za Adaptive Sync tehnologiju, brzinu odziva i brzina osvježavanja. Gaming performanse smo procjenjivali na osnovi performansi u nekoliko popularnih igara različitih žanrova (RPG, FPS, simulacije).

 

Tehnologija 2 2

Kvalitetu slike smo procjenjivali pomoću nekoliko softverskih alata. Prije svega ovakvi nam alati služe da vidimo jeli osvjetljenje ujednačeno, ima li mrtvih piksela, kakav je raspon kontrasta, kakvi su prijelazi između nijansi boja, jeli tekst jasan i lako čitljiv, mijenja li se svjetlina i prikaz boja ovisno o vidljivom kutu.

Konačno dolazimo do alata koji nam služe da provjerimo brzinu odziva monitora. Ovdje smo brzinu odziva testirali pomoću testnih slika na različitoj podlozi uz korištenje dostupnih opcija za ubrzanje piksela u izborniku monitora.

Ove smo testovi proveli koristeći više različitih brzina osvježavanja (ukoliko su dostupne) kako bi vidjeli imali li razlike u performansama i dolazi li do tzv. inverse ghostinga koji se pojavljuje kada je algoriram za ubrzanje odziva piksela preagresivno izveden. Ukupne udjele u konačnoj ocjeni monitora pogledajte u našoj piti.

 

 

 


Pregled modela zakrivljenih monitora

 

 

ACER ED273 AWIDPX

Budget VA za gamere!

Zahvaljujući ugrađenoj modernoj VA matrici, brzini osvježavanja od 144 Hz i podršci za FreeSync i G-Sync compatible, ovaj je monitor primamljiva opcija za gamere ograničenog budžeta. Morat ćete, međutim, prihvatiti određene kompromise po pitanju ergonomije i kvalitete slike, po čemu ovaj monitor dosta zaostaje za skupljim gaming modelima.

MSI OPTIX MAG 272CQR

Gamer s pokrićem!

Moderno dizajniran MSI-jev gaming monitor opremljen je najnovijom Samsungovom VA matricom koja omogućuje vrlo dobru kvalitetu slike, a brzina osvježavanja mu iznosi respektabilnih 165 Hz. Gaming performanse su na vrlo dobroj razini, premda bi brzina odziva mogla biti nešto bolja, a Anti Motion Blur (BFI) tehnologija ne funkcionira baš najbolje.

PHILIPS 328E1CA

4K za svakoga!

Super cjenovno povoljan 4k monitor velike dijagonale koji pritom nudi i odličnu kvalitetu slike zahvaljujući ugrađenoj Samsungovoj VA matrici. Igre i filmovi na ovako velikom ekranu izgledaju odlično, a ovaj je monitor s obzirom na brzinu osvježavanja od 60 Hz ipak pogodniji za nekakav konzolaški gaming nego za brže PC igre.

PHILIPS 328E9FJAB

Super povoljnih 32 inča

Pristupačan 32-inčni zakrivljeni monitor koji će se prije svega najbolje snaći u ulozi kućnog multimedijalnog monitora. VA matrica osigurava vrlo dobru kvalitetu slike uz odličan kontrast pa igre i filmovi na ovom monitoru izgledaju jako dobro.

SAMSUNG LC27RG50

VA overdrive na 240 Hz!

Superbrzi Samsungov VA gaming monitor koji zahvaljujući brzini osvježavanja slike od 240 Hz i vrlo dobroj brzini odziva omogućuje odlične gaming performanse. Pritom VA matrica nudi daleko bolju kvalitetu prikaza nego što je to slučaj kod bržih gamerskih TN monitora.

SAMSUNG U32R590C

Kućni multimedijalni šampion!

Tražite li pristupačni kućni multimedijalni monitor velike dijagonale koji može po potrebi zamijeniti i manji televizor, ovaj bi Samsungov monitor mogao biti odličan izbor. Odlikuje ga jako dobra kvaliteta slike te podrška za prikaz slike u slici, što vam omogućuje lako i jednostavno istovremeno korištenje više uređaja.

LG 34GL750-B

Gamer širokih vidika!

Za sve one koji žele pristupačan zakrivljeni ultrawide gaming 144 Hz monitor, ovaj će LG-jev model biti dobar izbor. Odlikuju ga vrlo dobra kvaliteta slike, relativno brz odziv, podrška za FreeSync i GSync te moderan dizajn.

HP Z38C

Uredski gigant

Ogromni ultrawide business monitor koji će vam bez problema zamijeniti dva zasebna monitora u uredu. Odlikuje se tvornički kalibriranom slikom, odličnom ergonomijom i izvrsnom opremljenošću.

AOC CU34G2

Svestrani ultra-wide!

Svestran i cjenovno povoljan 34-inčni ultrawide monitor koji dolazi s nešto agresivnije zakrivljenim ekranom radijusa 1500R. Ugrađena Samsungova VA matrica omogućuje jako dobru kvalitetu slike, a uz brzinu osvježavanja od 100 Hz i prihvatljivu brzinu odziva, ovaj će povoljan ultrawide monitor biti zanimljiv i gamerima.

 

 


Tablica rezultata

U tablici možete vidjeti konačne rezultate testa i ocjene, kao i cijene monitora te dućana gdje ih možete pronaći.

 

56 57

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Veliki usporedni test najboljih gaming monitora svih dimenzija! - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.