Veliki usporedni test: Top 11 najbolji pametni satovi na tržištu u 2020. godini - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Veliki usporedni test: Top 11 najbolji pametni satovi na tržištu u 2020. godini

Veliki usporedni test: Top 11 najbolji pametni satovi na tržištu u 2020. godini

Pametni satovi za doček lijepog vremena u stilu

Ručni sat vaš je idealan suputnik, no danas može daleko više od pokazivanja vremena. On je pametan suputnik koji prati vašu statistiku, služi kao digitalni novčanik, opominje vas zbog loših navika te potiče na one pozitivne.

Novi mobitel svakako mora doći na red svakih nekoliko godina kako biste ostali u trendu. No, što si priuštiti u međuvremenu? Odgovor je, naravno, pametni sat koji proširuje mogućnosti mobitela te omogućuje zdravu dozu personalizacije.

Na testu smo tako okupili velik broj modernih pametnih satova trenutno dostupnih na tržištu te pogledali što nam sve mogu ponuditi. Glavna je značajka, naravno, zaslon koji omogućuje gotovo beskonačne mogućnosti po pitanju izgleda i dizajna, pa se od proizvođača očekuje da ipak malo izađu iz svojih kalupa.

No, osim samog izgleda lica sata, brojni senzori dižu mogućnosti do nevjerojatnih razina, gdje su brojanje koraka i otkucaja srca minimalna osnova koju svaki sat treba imati.

No, to je osjetljiv balans između performansi i trajanja baterije koji se vrlo lako prevagne na nezadovoljstvo korisnika i koji proizvođači trebaju nadgledati budnim okom.

Na sve to dodajte i cijenu sata te dobivate idealnu juhu nepreglednih ponuda koju ćemo vam upravo mi pomoći pojesti te, da ne nastavimo s analogijom, jednostavno ponuditi idealan sat upravo za vas.

Testiranje je važan dio sadržaja, pa smo proveli vremena sa svakim satom te ocijenili njihove svakodnevne funkcionalnosti, čitkost, ali i aplikaciju na strani mobitela te sve podatke koje je iz sata moguće izvući.

Naravno, dobar dio satova namijenjen je rekreativcima, pa smo pogledali i tu stranu priče, a vrlo je jasna razlika između satova namijenjenih onima koji mnogo vremena provode u prirodi i onima koji su se navikli na rekreaciju u gradskim teretanama.

Naravno, to ne znači da su uređaji ekskluzivni pojedinim skupinama, no smatramo da će kupci biti zadovoljniji ako uzmu sat dizajniran prema njihovom životnom stilu.

 


Što sve kuca ispod zaslona

Pametni satovi kompaktno su klupko puno tehnologija i senzora te je pravo čudo da uspijevaju funkcionirati u svim željenim uvjetima bez ikakvih problema.

 

Brzi razvoj tehnologije najviše se može vidjeti kod prijenosnih uređaja. Eksplozivan rast mobitela doveo je do zasićenja tržišta te su proizvođači u potrazi za dodatnom ponudom počeli razvijati i pametne satove.

Kada su došli na tržište, visoka cijena i rudimentarne mogućnosti vodile su mnoge do pitanja hoće li tehnologija preživjeti. No, ubrzan razvoj te popularizacija od strane Applea, koji i sada vodi u prodaji pametnih satova, razvili su tržište koje je danas iznimno konkurentno, ne samo od strane proizvođača pametnih telefona, već i poznatih brendova satova koji svoje modele prodaju po premium cijeni.

Današnji pametni satovi dolaze u većem izboru nego ikada, od onih tanjih i manjih kakvi su bili nezamislivi prije koju godinu, do onih pozamašnih koje će teško biti ne zamijetiti na vašoj ruci, puni su naprednih funkcija i mogućnosti te će svaki korisnik naći nešto za sebe.

Svaki proizvođač pronađe sitnicu po kojoj se želi istaknuti, što je dovelo do brojnih specijaliziranih satova, no možemo reći da gotovo svaki ima neki sportski kut, barem kada pričamo o pristupačnim modelima koje smo okupili na našoj listi.

Sve satove potrebno je postaviti putem pametnog telefona i dok u teoriji nije bitno koji mobitel imate, proizvođači ipak vuku svaki na svoju stranu s jednostavnijim korištenjem, nativnim aplikacijama i sličnim pogodnostima.

Svaki sat ima set osnovnih funkcija i specifikacija koje ćemo proučiti u daljnjoj recenziji, dok je sve iznad toga svakako plus. Jedna stvar za koju možemo pouzdano reći da je točna, svakako je baterija: što je sat napredniji, baterija kraće traje, a ono što proizvođači deklariraju kao očekivani rad sata, gotovo je uvijek vrlo, vrlo optimistično po tom pitanju.

Imamo vrlo raznoliku ponudu pa pogledajmo na što svakako treba obratiti pozornost prije kupnje kako biste lakše našli sat sa specifikacijama koje vama odgovaraju.

 

Zaslon

Sam ekran fokus je svakog pametnog sata, i koliko pozornosti proizvođač posveti tom aspektu, toliko će atraktivan sat na kraju i biti. Činjenica da se radi o zaslonu daje proizvođaču nepregledne mogućnosti dizajna koje može implementirati u obliku atraktivne grafike.

Naravno, osjetljiv je to balans mogućnosti i baterije jer je svaki piksel dodatni teret roku trajanja baterije te o tome treba razmisliti prije implementacije. Većina satova tako dolazi s nekoliko različitih lica, a sukladno tome i performansi baterije. To je bitan aspekt kojeg treba držati na umu kod pametnih satova.

Standardno, pametni satovi koriste OLED zaslone visoke rezolucije. OLED tehnologija omogućuje individualno paljenje piksela što štedi bateriju, no rad zaslona ubrzano je prazni. Tako se sat najbolje vidi u večernjim uvjetima, dok će se po danu boriti sa sunčevim svjetlom i samim time čitljivost zaslona će padati vrlo brzo.

OLED zasloni također pate od degradacije piksela, no ovdje nailazimo na brojne načine kako se proizvođači s time bore. Nakon nekog vremena nošenja sata, tu i tamo ćete zamijetiti da se lice sata kompletno pomakne za nekoliko piksela u nekom smjeru.

To je rješenje kojim se sprječava oštro “zapečeni” efekt zaslona, no da bi došlo do toga, morali biste isto lice sata nositi pri punoj svjetlini nekoliko godina i to u specifičnoj boji. Kao korisnici pametnih satova, možemo reći da to nije aspekt o kojem trebate brinuti kao kupac.

Proizvođači će često sat isporučiti s postavkom da zaslon radi samo kada sat okrenete prema sebi, dok je ostatak vremena ugašen. Tako dobivate najdulje trajanje baterije, no izgled ugašenog sata po mnogima nije idealan.

Tako su satovi implementirani s Always-on funkcijom zaslona. Lice sata vidljivo je cijelo vrijeme, no obično se radi o alternativnom minimalističkom dizajnu trenutnog lica sata koje ima i slabije osvjetljenje za minimalan udarac na bateriju, iako je on i dalje značajan, čak i do 50% trajanja baterije.

Otvoreniji sustavi satova poput Googleovog WearOS-a mogu se aplikacijama postaviti da svijetle maksimalnom snagom cijelo vrijeme, no u tom će slučaju baterija trajati manje od jednog dana između punjenja.

 

Sat na otvorenom

Brendovi poput Garmina i Suunta koje imamo na testu koriste pak alternativne zaslone u većini svoje ponude. Riječ je o transreflektivnim matricama zaslona koje troše frakciju baterije u usporedbi s OLED zaslonima, no imaju vlastite mane.

Naime, ovakvi zasloni ne svijetle, već određeni piksel može biti obojan te se oslanja na vanjski izvor svjetlosti za vidljivost. Svaki piksel također ima “memoriju” te nije potrebno koristiti bateriju da održi trenutno stanje piksela, što dodatno štedi energiju.

Tako ovi satovi mogu trajati bez problema i više od tjedan dana s uključenom punom grafikom. Povrh toga, za razliku od OLED zaslona, što je sunce jače, to se zaslon bolje vidi, a to će svakako pogodovati onima koji većinu svoga vremena provode vani.

Odlična je to sinergija s obzirom na to da se satovi često koriste za praćenje sporta i rekreacije. Minus ovakvih zaslona su značajno niže rezolucije i količina boja koje se mogu prikazati, što satu daje retro izgled. Svakako treba odvagati prednosti i mane prije kupnje te odlučiti koji pristup će vam se najviše svidjeti.

 

Dizajn

O dizajnu sata teško je raspravljati, no srećom svaki proizvođač isprobava nešto drugačije. Od okruglih do pravokutnih zaslona, te glomaznih ili minimalnih kućišta, stvar je vlastitog ukusa. Ipak, nekoliko stvari treba imati na umu pri kupnji pametnog sata kada gledate dizajn.

Gotovo svaki proizvođač svoje satove nudi u više dimenzija jer ipak ne paše jedan sat na svaku ruku. Odaberite onaj idealan upravo za vas kako se sat ne bi stalno njihao na jednu pa na drugu stranu. Krupniji satovi pak imaju prednost većih baterija te često i većih zaslona.

Također po dizajnu možete saznati dosta o satu. Primjerice, oni s većim brojem vanjskih gumbi nemaju touchscreen funkciju.

Osim navedenih razlika, možda je najbitniji dizajn zaslona. Naime, neki satovi imaju uvučeni zaslon, to jest rubovi kućišta prelaze preko zaslona te su viši od samog stakla. Prednost ovakvog dizajna svakako je u dodatnoj zaštiti samog zaslona kada slučajno zapnete ili udarite u nešto sa satom.

Proizvođači poput Samsunga pak dodaju rubovima ekstra funkcije koje su ispale vrlo korisnima za navigiranje sustavom. S druge strane, ako sat nema istaknute rubove oko zaslona, zaslon dolazi u prvi plan te sat automatski izgleda veće, a istovremeno se doima tanjim.

Ovakav pristup svakako će biti atraktivniji dobrom dijelu korisnika, te svaki proizvođač ima nešto u ponudi i za takvog kupca. Imajte na umu da, iako su stakla većinom ojačana poput Gorilla Glass tehnologije, lakše ih je ogrebati pa svakako pripazite ili čak kupite zaštitno staklo poput onoga za mobitele.

 

Garmin Fenix 6 4

Ovakvi satovi često su i fizički lakši, što će se svakako dopasti sportašima koji ne žele dodatan uteg na jednoj ruci. Neki satovi također imaju dio hardvera koji viri iz samog sata i širi se u remen. To su većinom antene, primjerice za GPS, no pristajat će samo određenim rukama te je zamjena remena ili vrlo specifična ili nemoguća.

 

Materijali

Kako smo već spomenuli, zaslon je najčešće kod pametnih satova napravljen od ojačanog stakla, poput Gorilla Glass tehnologije. No, to nema svaki sat pa se svakako informirajte prije kupnje. Naravno, skuplji modeli dolaze i sa safirnim staklom čija je otpornost na grebanje za samo jednu jedinicu manja od dijamanta.

Donja strana koja leži na vašoj ruci ima veću paletu materijala koji se koriste, od čelika, preko raznih plastika, sve do keramike za premium izgled. Uz sve to, možda je najbitniji materijal samog kućišta koji povezuje dvije strane.

Ovdje ćete najčešće naići na nehrđajući čelik ili aluminij. Kao i kod svega drugog, svaki ima svoje prednosti i mane. Čelik je puno izdržljiviji na udarce i grebanje te ga proizvođači često poliraju do razine ogledala.

Aluminij je s druge strane mekši metal i samim time će ga biti lakše oštetiti, a češće dolazi u matte izvedbi izgleda. No, aluminij je zato primjetno lakši od čelika, što će mnogima biti presudno.

Na kraju imamo same remene, a njih na tržištu ima nebrojena količina, ima svakakvih materijala, uzoraka i boja. Uglavnom se dijele na metalne, silikonske/gumene te kožnate. Izbor materijala uvelike će ovisiti o prigodi za koju nosite sat jer rekreacija s kožnim ili čak metalnim remenom često ne pruža idealan osjećaj.

Dok satovi dolaze s određenim remenom, tržište je stvarno ogromno, a gotovo svi satovi dolaze sa standardnim kopčama. Jedini na koje trebate paziti su oni koji nisu posve savitljivi poput Suunto 5 modela čiji hardver se proteže u sam remen sata.


Senzor srca

Senzori koji se koriste za mjerenje rada srca u satovima su, prije svega, neprecizni. Dok su neki točniji od drugih, niti jedan neće doći blizu primjerice mjerača otkucaja koji se stavlja na prsa. Sukladno tome, rezultate mjerenja koje sat očitava ne uzimajte doslovno, nego kao “otprilike” mjeru.

Zato svi satovi danas koriste zone treninga poput mirovanja, zagrijavanja, itd. Tako imaju veći prostor za mjerenje unutar zone, a vama i dalje daju podatke bitne za rekreaciju i ujedno su vrlo čitki i kod kratkog pogleda u sat.

Naravno, neki senzori su bolji od drugih, a ogromnu ulogu u njihovim performansama igraju i algoritmi koje proizvođači razvijaju za svoje satove kako bi bolje očitali stvarne vrijednosti. U testovima satova, oni su generalno precizni, no često im dugo treba da primijete pad rada srca nakon naporne faze treninga te se na vrijednosti senzora gledajte kao na neku prosječnu vrijednost, radije nego 100% točan broj.

Sat koristi i druge parametre poput GPS-a da bi što točnije izmjerio brzinu, uspon i slične detalje. No, razvoj satova i senzora ne staje te neki proizvođači poput Samsunga i Applea razvijaju preciznija mjerenja do te razine da se spominje EKG kvaliteta očitanja rada srca.

 

sat

No proizvođači, kao i stručnjaci, vrlo su jasni kada kažu da je to mjerenje više referenca nego stručno precizno mjerenje te se ne bi trebalo gledati kao prava mjera ni u kojem slučaju.

 

Ostali senzori

Naravno, samo senzor srca nije dovoljan, te su satovi često opskrbljeni nizom drugih senzora. Garmin ih primjerice jednostavno zove ABC senzori, a tu spadaju akcelerometar, visinomjer, barometar, žiroskop u sva tri smjera kretanja, digitalni kompas te drugi senzori poput senzora ambijentalnog svjetla i topline koji generalno pomažu u radu sata.

Tako sat postaje moćna jedinica za praćenje vaših performansi, a na temelju gibanja sata, programi mogu sami prepoznati i vježbe koje trenutno radite kako bi automatski započeli mjerenje. Sve to se bilježi i kasnije koristi za prikaz detaljnih performansi tijekom dana ili izvozi u druge aplikacije.

NFC čip sa druge strane omogućuje beskontaktu komunikaciju koju proizvođači koriste za omogućavanje beskontaktnog plaćanja. Proces aktivacije nije kompliciran, a Google Pay podržava sve više domaćih banaka, dok će za ostale usluge trebati koristiti posrednika poput Revoluta kako bi plaćanje NFC-om funkcioniralo.

 

Sučelje

Svaki operativni sustav radi drugačije, a to se ovdje jasno vidi s obzirom na to da dobar dio proizvođača razvija vlastite sustave. Neki rade putem touchscreena, neki upravljanje kombiniraju s fizičkim gumbima, dok su oni namijenjeni sportu fokusirani ekskluzivno na gumbe kako bi se njima moglo lakše upravljati za vrijeme rekreacije.

Ovdje uvelike pomaže i sam dizajn sučelja jer on određuje zadovoljstvo korištenja. Samsung je primjerice svojim zakretnim prstenom oko zaslona odlično riješio to pitanje.

S druge strane, Garmin jednostavno ima toliko opcija i postavki, pogotovo u Fenix kategoriji, da vam ne preostaje drugo nego naučiti sve kontrole te gdje se što nalazi. Naravno, imate mogućnost postavljanja kratica kako ne biste morali uvijek kopati po svim mogućnostima da dođete do onoga što najviše koristite.


Aplikacije

Aplikacije također uvelike utječu na otvorenost sustava. Osjetljiv je to balans jer otvaranjem sustava automatski se komplicira i njegov rad, što ima negativan utjecaj na bateriju. Tako je primjerice Googleov WearOS vrlo otvoren sustav s velikim izborom aplikacija, no opterećuje procesor te trajanje baterije često nije idealno.

 

Senzori

S druge strane, Huawei je razvio sustav za svoje GT satove koji su gotovo u potpunosti zatvoreni te imaju mali broj opcija, no trajanje baterije višestruko je duže zahvaljujući tome.

Aplikacije poput onih za plaćanje otvaraju nove mogućnosti satu, a povezivanje s raširenim appovima za praćenje rekreacije svakako je plus koji će mnogi korisnici tražiti pri kupnji sata za sebe, pogotovo ako se bave sportom. Nativne aplikacije često rade bolje, no možda nemaju sve podatke koje vi želite.

 

Trajanje baterije

Baterija je jedna od kontroverznih točaka pametnih satova. Morate se pomiriti s tim da ćete sat kojega aktivno koristite morati puniti svaki ili svaki drugi dan. Neki su izdržljiviji po tom pitanju, no jednom kada upalite GPS, brzo će stati u korak s konkurencijom.

Proizvođači su pak vrlo optimistični oko trajanja baterije te je računaju ako sat koristite bez Always-On mogućnosti, što se naravno nama ne dopada jer je to jedna od prvih funkcija koje uključimo, odmah pored 24-satnog mjerenja otkucaja srca.

No, ako pametan sat želite koristiti samo kao sat, vrijeme trajanja baterije uvelike se razlikuje od sata do sata, no punjenje svakih par dana vam ne gine, pogotovo jer ne savjetujemo da baterija padne ispod 15% iz istih razloga kao i kod svih drugih uređaja: smanjuje joj se ukupni životni vijek. 

 

Metodologija testiranja

Satove smo ocijenili iz više kutova. S obzirom na to da ih je gotovo nemoguće usporedno testirati sa stajališta performansi gdje bi se dobili precizni podaci, većina ocjena je subjektivna i temelji se na našem iskustvu s navedenim uređajima.

 

metodologija

Ipak, pratili smo specifične karakteristike koje smatramo da su nužne za kupca. Tako je najveći dio od 30% ocjene otpao na sam operacijski sustav koji i odvaja jedan sat od drugoga. Bitna je njegova responzivnost, jednostavnost navigacije kao i izgled. Gledali smo i ukupne mogućnosti izbora prilagodbe sata korisniku i instalaciju aplikacija treće strane.

Zatim slijedi baterija koja će mnogo značiti onima koji nisu u mogućnosti uvijek biti pored punjača. Nosi 20% iako je teško odrediti točno trajanje s obzirom na to da uvelike ovisi o postavkama sata kao i rekreaciji korisnika. Mi smo uvijek držali Always-On funkciju zaslona uključenom.

Pod mogućnostima sata koje nose također 20% ocjene, uvrštavamo ekstra dodatke poput NFC plaćanja, bežičnog punjenja, WiFi-ja, verzija Bluetootha koje se koriste i ostale mogućnosti povezivanja poput ANT+ sustava. Nakon toga slijedi dizajn koji je vrlo subjektivan, no stvari poput gumbi koje vire iz kućišta i smetaju prilikom biciklizma svakako bi bile minus.

Zaslon koji nije laminiran ima inferiorne performanse te se također razlikuje od konkurencije. Tu su i materijali, pri čemu oni plastični ipak zaostaju za metalnima. Na kraju imamo samu preciznost senzora i pri tome ne mislimo samo na otkucaje srca.

GPS je također jedna od vrlo bitnih stavki koja se, poput otkucaja srca, gleda otprilike i onda algoritam poravnava rezultate. GPS ipak uvelike ovisi o anteni koja je implementirana, kao i otvorenim pogledom prema nebu, naime, drveće će brzo degradirati signal.


Test pojedinih modela

Testove pojedinih modela pogledajte na slijedećim linkovima:

 

 

SUUNTO 5

Limitiran zaslon

Sve što očekujete od sportskog sata nalazi se u ovom Suunto 5 modelu. Jednostavan je za kontrolu, vidljiv na suncu te, naravno, otporan na različite vremenske uvjete, no razvoj tehnologija ipak je učinio ovaj sat napornijim za korištenje u usporedbi s ostalima.

SAMSUNG GALAXY WATCH

Premium od Samsunga

Kada pričamo o pametnim satovima, Samsung ima veliki izbor opcija s različitim dizajnom i funkcijama. Galaxy Watch i dalje je na vrhu.

SAMSUNG GALAXY WATCH ACTIVE2

Lagan i moderan

Samsungov model Active2, kako i samo ime nalaže, specijaliziran je za one koji se više fokusiraju na rekreaciju, no na kraju dana sve se svodi na dizajn.

MOBVOI TICWATCH S2

Sve što želite od pametnog sata, po cijeni baterije

Mobvoi nije brend kojega će mnogi prepoznati, pogotovo jer se bavi softverom, a pametni satovi nastali su kao direktna Googleova investicija.

HUAWEI WATCH GT 2

Maksimizirajte minimiziranjem

Huawei GT 2 sat dizajniran je kako bi ponudio dugotrajnu bateriju uz vrhunski ekran i atraktivni dizajn. Cijena toga bila je otvorenost sustava, no i to se mijenja s vremenom.

GARMIN VIVOACTIVE 4

Mainstream sat pun mogućnosti

Vani je sve toplije, ljudi se bude iz zimskog sna i željni su rekreacije u prirodi. Praćenje vaših fizičkih statistika, osim što je bitno ako želite biti u top formi, može biti i zabavno za rekreativce, a neke i potaknuti da se dodatno pokrenu.

GARMIN FENIX 6

Vrh Garmin mainstream ponude

Fenix serija dobro je poznata sportašima i rekreativcima jer istodobno nudi solidne performanse – kako baterije, tako praćenja vašeg tjelesnog statusa, a na kraju i povezivanje s raznim drugim Garminovim gadgetima.

FITBIT VERSA 2

Pojednostavljen i poboljšan

Fitbit se izbacivanjem Ionic sata lansirao u Smartwatch industriju, no njegova visoka cijena pokazala se restriktivnom za veliki broj korisnika. Versa je dizajnirana da ispolira neke nedostatke Ionica, a istodobno bude cjenovno atraktivnija.

FITBIT IONIC

Jednostavan, a pametan

Fitbit Ionic spoj je iskustva više brendova, ponajprije voljenog Pebblea kojeg je Fitbit otkupio davne 2016. godine.

SUUNTO 7

Što ako ubacite WearOS u mješavinu?

Suunto je bez razmišljanja jedan od najpopularnijih brendova pametnih satova, a s novom verzijom 7 i njenim pametnim funkcijama odlučili su se proširiti i na veće tržište.

GARMIN VENU

Idealan za sport u zatvorenom

Razlog zašto Garminovi satovi koriste zaslone drugačije od ostalih proizvođača postaje vrlo jasan jednom kada s obje vrste satova izađete na sunce. Osim čitljivosti, tu je i limitirano trajanje baterije, no sa sve modernijim tehnologijama, i ono je sada na zadovoljavajućoj razini.

 


Tablica sa detaljnim podacima o pojdinom satu, kao i ocjene svih modela nalazi se u obliku slike. Za najbolji pogled, otvorite sliku u novoj web kartici.

 

tablica

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Veliki usporedni test: Top 11 najbolji pametni satovi na tržištu u 2020. godini - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.