Testirali smo: 7 najboljih pametnih satova do 500 kuna - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Testirali smo: 7 najboljih pametnih satova do 500 kuna

Testirali smo: 7 najboljih pametnih satova do 500 kuna

Starter pametni satovi za vašu ruku

Kao i drugi popularni pametni uređaji, satovi dolaze s raznim značajkama i s različitim cijenama. Saznajmo mogu li i oni entry-level zadovoljiti potencijalne kupce?

Entry-level segment i te kako je bogat ponudom kada pričamo o pametnim satovima. Ovdje ćemo pogledati što se nudi u cjenovnom razredu od nekih 200 do 500 kuna, na koji, naravno, značajno utječu i akcije pa svakako provjerite tu i tamo ne biste li ugrabili željeni model.

Zanima li vas high end, njega smo testirali u odvojenom usporednom testu kojeg možete pogledati OVDJE.

Mi smo satove tretirali kao i one skuplje modele na prijašnjim testovima te vidjeli što nam sve pojedini model može pružiti u segmentu pametnog sata u smislu naprednih kontrola, ali i kao sportski sat za praćenje aktivnosti, barem onih osnovnih poput trčanja ili biciklizma, gdje je svaki ekstra sport bonus s obzirom na mogućnosti hardvera kao i softvera.

 

Tehnologija 5

Na test smo stavili sedam primjeraka pametnih satova solidnih specifikacija te modernog dizajna i vrlo obećavajućih karakteristika kako bismo vidjeli mogu li se mjeriti kao i nešto poznatija high end ponuda u svojim funkcijama. Možete naći sve od “rugged” modela do tankih svakodnevnih satova te ih većina ima nekakvu zaštitu od vode, koju ipak ne bismo uzeli kao garanciju ako primjerice često želite u vodu s njima, no ako se povremeno namoče od kiše vjerojatno im neće naškoditi.

 

Tehnologija 2

Brzo ćemo primijetiti kako ovi satovi nude funkcije poput praćenja krvnog tlaka, zasićenost krvi kisikom, EKG ili temperaturu tijela. Imajte na umu kako su sve ove mjere samo informativne, manje precizne od high-end satova i ne trebate ih uzeti kao osnovu za ikakvo ozbiljnije postupanje. Ovdje je riječ o entry-level pametnim satovima čija je primarna svrha uvesti vas u svijet satova s pametnim opcijama.

 

Tehnologija satova

Pametni satovi imaju nekoliko ključnih dijelova i koje očekujemo na svakom satu kako bi solidno funkcionirao. Čipset sata u ovom cjenovnom rangu vjerojatno će podržavati neke custom animacije te prema našem testiranju većinom ne podržavaju pune animacije, već “ispisuju” zaslon sata, što je i te kako vidljivo na nekim modelima kada primjerice podignete ruku te zaslon zaživi.

 

Tehnologija 1

 

Naravno, taj prijelaz je kratak te ga neće svi primijetiti, no uzevši u obzir da na ovaj test prelazimo s testa high-end modela, neki detalji se ipak primijete. No, moramo naglasiti da s obzirom na poznavanje tržišta kao i cijena koje se traže za prosječan mainstream pametni sat, ocjene smo ipak prilagodili traženim cijenama ovih modela. No, vratimo se na sam hardver.

Dok mnogi satovi ipak ne otkrivaju specifičnosti, kao ni kod skupljih modela, neki otkrivaju detalje poput korištenja Nordic SoC-a, koji se pokreće s ARM Cortex M4 jezgrom te samim time daje neke ideje o performansama. Ovakvi čipseti specifično su dizajnirani za nisku potrošnju na specijaliziranim uređajima poput naprednijih daljinskih upravljača, što s druge strane satovima nudi vrlo dugo trajanje baterije.

 

Tehnologija 4

 

Osim čipseta, tu su i razni senzori, od kojih moramo istaknuti mjerenje otkucaja srca, feature koji je do prije par godina bio samo na skupljim satovima, no sada se može naći na svakom modelu. Ono što ćete primijetiti je da im ipak treba malo vremena da uhvate otkucaje srca, a redovito praćenje ipak nije dostupno na svim modelima. Preciznost opada za vrijeme kretanja i micanja rukom, no generalno pravilo kod pametnih satova ionako je da pratite zone otkucaja srca radije nego sam broj otkucaja radi preciznosti.

Zone su, primjerice, odmaranje, zagrijavanje, aerobno, anaerobno vježbanje, itd., ovisno o satu i proizvođaču. Osim senzora otkucaja srca, tu je i “G senzor” iliti akcelerometar čija je zadaća prepoznati pokrete ruku te javiti kada da se upali zaslon, kao i brojanje koraka i slične funkcije.

 

Screenshot 20210505 124750 Youth Health

 

Što se tiče memorije, satovi generalno imaju ispod 1 megabajta pohrane, što je generalno dovoljno za ukupan sustav s obzirom na to da ne dopuštaju dodavanje aplikacija, već što dobivate možete koristiti. Svi satovi imaju barem nekoliko lica za mijenjanje izgleda, ovisno o informacijama koje želite vidjeti.

 

Bogat izbor

Vanjski dizajn sata nudi različite verzije, a većina ih je plastična s modernim bojama koje mogu iz daljine izgledati metalno. Neki primjerci zapravo imaju i metalna kućišta, što je svakako plus s obzirom na cijenu. Sami zasloni vrte se oko promjera od 1,1 – 1,3 inča te su mahom IPS tehnologije niske ili srednje rezolucije za prikaz sadržaja.

 

Screenshot 20210505 124757 Youth Health

 

Svjetlina za korištenje na dnevnom suncu kod svih satova je problem te je najbolje očekivati dobru vidljivost u večernjim satima te u zatvorenom. Imajte na umu da staklo sata neće biti otporno na ogrebotine te savjetujemo da ipak pazite kako s njime rukujete kako se ne bi nakupilo ogrebotina.

 

Tehnologija 3

 

Osim toga, punjači nekih satova imaju... zanimljiv dizajn koji se često svodi na neku vrstu kvačica, dok ih ipak većina koristi magnete za držanje punjača. Za kraj, napomenimo kako će sva praćenja obavljati aplikacije satova čija imena potražite na kutijama satova radi zanimljivih imena koja koriste. Najbolja kompatibilnost bit će na engleskom, no dobar dio ih je preveden i na hrvatski.

 

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Testirali smo: 7 najboljih pametnih satova do 500 kuna - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.