Test Top 10 kućnih WiFi nadzornih kamera

Test Top 10 kućnih WiFi nadzornih kamera

Nadzorne video kamere sve su popularnije i cjenovno pristupačnije. Proizvođači govore o jednostavnoj i brzoj instalaciji i bežičnoj povezivosti s drugim pametnim uređajima. Testirali smo kategoriju tzv. “kućnih” nadzornih kamera i provjerili nude li one reklamirano te mogu li nam omogućiti jeftin i funkcionalan 24/7 h videonadzor.

Nekada su nadzorni video sustavi bili poprilično skupi, kako za postavljanje tako i za održavanje, međutim danas je situacija posve drugačija. Zahvaljujući velikom broju cjenovno pristupačnih nadzornih video kamera moguće je lako, jednostavno i u stvarnom vremenu pratiti što se događa ispred vaše kuće, dvorišta, vikendice. Ove se kamere povezuju na kućnu bežičnu mrežu i omogućuju nam da u stvarnom vremenu primamo obavijesti i upozorenja ovisno o aktivnostima ispred ili unutar željenog prostora.

Upravo je primanje obavijesti ključni feature consumer nadzornih kamera. Na njima možete podesiti osjetljivost, pa će se upaliti i snimiti let muhe ili na nižoj osjetljivosti krupnijeg uljeza. S njima ćete dobiti informativni prikaz da se netko nalazi u prostoru, moguće je na Full HD slici i prepoznati lice, a mi smo testirali koliko su čitljivi detalji na udaljenosti od 3,5 metara od kamere.

 Ove se kamere povezuju s drugim pametnim sustavima i našim pametnim telefonima, što možemo napraviti sami i uspostaviti odgovarajući nadzor 24/7 bez potrebe za korištenjem usluga zasebne zaštitarske tvrtke. U svakom slučaju treba napraviti razliku između video nadzora koliko god on pametan bio i sigurnosti. Kamere će doprinijeti osjećaju sigurnosti, ali imaju svoja ograničenja, pogotovo ova naša testna consumer skupina.

Bežične nadzornih kamere postale su inače znatno pristupačnije proteklih godina, ponajviše zahvaljujući sve bržem i dostupnijem internetu, manjim senzorima i jeftinijim Wi-Fi čipovima. Također, velika većina ovih kamera danas omogućuju Full HD kvalitetu streaminga i snimaka, a video materijal možete pohraniti na medij poput micro SD kartice ili koristiti mjesto za pohranu na cloud serveru. Provjerili smo koliko su današnje moderne nadzorne video kamere doista funkcionalne i kakvu nam kvalitetu nadzora doista nude.

 

Tehnologija

Kada pričamo o kućnim nadzornim video kamerama valja napomenuti kako je u cijelog priči ključna kompletna usluga. Jasno kvaliteta prikaza i snimke je svakako važna, međutim ukoliko je aplikacija kojom kontrolirate kameru loša, ako je instalacija problematična te posebno ako pravovremeno ne dobivamo odgovarajuće obavijesti ili kamera ne detektira pravovremeno pokret ili osobu, cijela priča ubrzo pada u vodu. Zato je od iznimne važnosti da cijeli ovaj sustav funkcionira, kako bi na pouzdan način uspostavili nadzor nad pojedinim objektom ili prostorijom.

IP kamere tehnologija

 

 Kućna ili vanjska kamera?

Prilikom odluke koje kameru pribaviti za nadzor ponajprije treba znati gdje će se ova kamera koristiti. Dvije ključne kategorije nadzornih video kamera uključuju kamere namijenjene vanjskom i unutarnjem korištenju. Kamere namijenjene vanjskom korištenju moraju imati odgovarajuću zaštitu, odnosno biti otporne na vremenske uvjete poput kiše, prašine ili vlage, kako bi mogle bez problema funkcionirati na otvorenom. Razina otpornosti na vanjske utjecaje obično se izražava nekim od popularnih certifikata poput IP66, IP67 i sl. Kamere koje su namijenjene vanjskom korištenju osjetno su robusnije izrade, dimenzije su im veće i u pravilu imaju i neke naprednije mogućnosti, poput bolje detekcije i mogućnosti snimanja u mraku. Mogu se montirati na zid, pročelje zgrade, stup, tako da su po tom pitanju dosta fleksibilne.

 

IMOU Bullet 2C 3

Kućne nadzorne video kamere nisu otporne na vanjske utjecaje, ali su zato kompaktnije i atraktivnije dizajnirane. Možete ih montirati na zid ili strop, a u pravilu se mogu i samostalno postaviti na neku površinu unutar prostorije.

Nakon što odlučite želite li bežičnu nadzornu kameru za korištenje na otvorenom ili kod kuće, valja donijeti odliku treba li vam, primjerice, nešto fleksibilnija kamera s lećom koju možete zakretati.Naime, određeni broj kamera ima mogućnost zakretanja lijevo-desno do 360° ili gore-dolje. Na ovaj način moguće je znatno bolje pokriti svaki kutak željenog prostora, a pojedine kamere imaju čak mogućnost da automatski prate, na primjer, osobu nakon detekcije pokreta. Srećom, kamere sa zakretnom lećom i nisu toliko skuplje, međutim sami ćete procijeniti treba li vam doista ovakva mogućnost.

 

IMOU Ranger 2 4

Važna osobina nadzornih video kamera svakako je i način napajanja električnom energijom. U pravilu većina kućnih video kamera traži priključenje na odgovarajuću strujnu utičnicu. Postoje, dakako, i kamere koje se napajaju putem odgovarajuće punjive baterije. Međutim, one su prije svega namijenjene vanjskom korištenju, skuplje su i nema ih veliki broj. Kamere koje se napajaju putem baterije omogućuju daleko veću fleksibilnost prilikom instalacije, ali i zahtijevaju da vodite računa o napunjenosti baterije te da istu punite po potrebi.

 

Full HD streaming i snimanje

Što se tiče same kvalitete slike, velika većina modernih kamera posjeduje progresivne CMOS senzore rezolucije od 2 ili 3 megapiksela koji omogućuju vrlo kvalitetan Full HD prikaz. Pojedine kamere podržavaju prikaz video materijala pri 25/30 fps-a, što rezultira boljim i glatkim pokretima, pogotovo prilikom streaminga. Nasuprot tome, imamo kamere koje su ograničene na 15/20 fps-a.

 

IMOU Cruiser 2

Vidno polje je također iznimno važna osobina kod nadzornih video kamera, posebno kad govorimo o kamerama s fiksnom lećom. Širi vidljivi kut, odnosno šire vidno polje, omogućuje nam da pokrijemo cijelu prostoriju i da u svakom trenutku preciznije vidimo što se događa.

Smatramo kako je mogućnost Full HD prikaza svakako velika prednost modernih nadzornih video kamera. Ipak, kvaliteta, primjerice, video streaminga često ovisi i o kvaliteti bežične veze, što svakako treba imati na umu. Kod svih kamera u pravilu imate opciju korištenja 720p ili 1080p rezolucije za snimanje video materijala.

 

IMOU Turret 3

Premda se 1080p čini kao logičan odabir, ne zaboravite da snimljeni materijal treba negdje i pohraniti, a pritom se koristi odgovarajuća video kompresija H.264 ili H.265 koja u konačnici određuje ukupno zauzeće prostora pohranjenog video materijala. Mogućnost H.265 video kompresije dodatno smanjuje zauzeće prostora, no ovu opciju nemaju sve kamere.

 

Kako pohraniti snimke

Kako pohranjujemo snimljeni video materijal? Dva su ključna načina. Jedan je, svakako, mogućnost pohrane na određeni medij, a najčešće su to micro SD kartice. Na kameri se nalazi utor za micro SD karticu, a u pravilu su podržani kapaciteti do 128 ili 256 GB-a. Druga mogućnost je pohrana na cloud server, odnosno korištenje pojedine cloud usluge pohrane video materijala. Svi proizvođači kamera nude cloud uslugu i na taj način omogućuju vam jednostavnu i sigurnu pohranu video materijala kojem možete brzo pristupiti.

 

IMOU Bullet 2 4

 

Međutim, cloud usluga nije besplatna. Morat ćete zakupiti određeni prostor na mrežnom internetskom disku, na koji ćete potom spremati željene materijale. Smatramo kako se itekako isplati nabaviti kameru s mogučnošću pohrane video materijala za micro SD karticu, a zapravo je najbolja opcija koristiti i micro SD karticu i cloud pohranu.

Pojedine kamere moguće je povezati s odgovarajućim NVR (Network Video Recorder) sustavima koji omogućuju snimanje na tvrdi disk, USB disk ili neki drugi medij, ali ovo su ipak osjetno skuplja rješenja koja nalazimo kod većih poslovnih jedinica i koja uključuju korištenje većeg broja kamera i pokrivanje većeg prostora.

 

Aktivno odvraćanje uljeza

Također, jedna od osobina naprednijih nadzornih video kamera svakako je mogućnost aktivnog odvraćanja uljeza (Active Deterrence). Na koji način to funkcionira? Kamera je opremljena alarmnim zvučnim i svjetlosnim sustavima koji se aktiviraju pri detekciji osoba i pokreta te aktivno odvraćaju potencijalnog uljeza. Pritom valja napomenuti kako i neke jeftinije kamera posjeduje nekakav bazični svjetlosni i zvučni signal. Međutim, napredniji modeli imaju, primjerice, pravu 110 dB sirenu koja se može po potrebi aktivirati. Ovakvi su sustavi aktivnog odvraćanja prije svega korisni kod kamera namijenjenih za vanjsko korištenje.

 

Detekcija osoba i noćno snimanje

Rekli bismo kako je najvažnija osobina nadzorne video kamere mogućnost detekcije pokreta i osoba te pravovremeno obavještavanje o takvim aktivnostima. Za ovu svrhu se koriste razni senzori i napredni algoritmi prepoznavanja. Prva i nekakva osnovna razina je prepoznavanje pokreta, odnosno detektiranje određene promjene u zadanom prostoru. Nadalje, većina kamera ima mogućnost prepoznavanja osoba, tako da se obavijesti šalju isključivo prilikom detekcije osoba.

 

IMOU CUE 2 2

 

Kod naprednijih verzija nadzornih video kamera možemo vidjeti PIR detector, odnosno PIR motion detection. Ovdje se radi o posebnom senzoru s infracrvenim zrakama koji detektira osobu ili životinju na bazi topline tijela koju takav objekt oslobađa. Ukoliko kamera posjeduje ovakav senzor može se aktivirati isključivo prilikom detekcije osobe, nakon čega se snima video materijal, što je posebno važno kod kamera koje se napajaju putem baterije, kako se ne bi nepotrebno trošila energija.

Sve moderne kamere imaju mogućnost snimanja u uvjetima slabijeg osvjetljenja, odnosno po mraku. Ovo je dosta važna mogućnost, posebno kada govorimo o kamerama za vanjsku uporabu. Obično svi proizvođači specificiraju IR vizualni domet koji nam govori koliko daleko kamera može snimati po mraku. Ovisno o kvaliteti kamere, ova vrijednost može iznositi i do 30, 40 metara. Neki od naprednijih modela omogućuju osjetno kvalitetnije snimanje po mraku, uključujući i prikaz u boji. Međutim, za veliku većinu korisnika, nekakva osnovna funkcionalnost noćnog snimanja bit će sasvim dovoljna.

 

Instalacija i podešavanje

Najveća prednost kućnih nadzornih video kamera je vrlo jednostavna i brza instalacija i postavljanje. Kompletno inicijalno postavljanje kod većine kamera ćete obaviti za minutu, dvije. Ponajprije, trebat ćete preuzeti odgovarajuću aplikaciju za pametni telefon. Svaki od proizvođača ima svoju aplikaciju kojom ćete se služiti za postavljanje kamere. Nakon što ste preuzeli aplikaciju i pokrenuli je, potrebno je aktivirati kameru i dodati je na popis podržanih pametnih uređaja.

 

IP kamere tehnologija3

Ovaj proces u pravilu uključuje skeniranje QR koda na samoj kameri ili odabir naziva kamere iz izbornika te potom valja slijediti upute na ekranu. Ukoliko sve prođe u redu, kamera će se povezati na vašu bežičnu mrežu i onda dalje možete putem aplikacije podesiti sve detalje vezane uz detekciju pokreta, obavijesti i sl. Ono što svakako preporučujemo je uključiti obavijesti prilikom detekcije osoba, a unutar aplikacije može se detaljno odrediti za koji dio prostorije želite dobivati ovakve obavijesti, a za koji ne. Dakako, važno je i aktivirati snimanje video materijala, bilo na neki medij poput micro SD kartice, bilo putem cloud usluge.

Kamera će se u pravilu aktivirati i snimiti materijal prilikom detekcije promjena i potom ovaj materijal možete pregledavati direktno na vašem pametnom telefonu. Kao što možete vidjeti, kvaliteta i mogućnosti aplikacije za podešavanje kamere od ključne su važnosti, jer praktički sve radite putem navedene aplikacije. Ukoliko je ova aplikacija loše dizajnirana i nestabilna bit će to veliki problem, bez obzira na kvalitetu same kamere.

 

IP kamere tehnologija2

Mi smo se ovdje imali priliku susresti se s tri aplikacije proizvođača D-link, TP-Link i Imou. Ovdje moramo naglasiti kako je Imou brand tvrtke Dahua Technology, koja je specijalizirana za nadzorna rješenja. S druge strane, D-link i TP-Link su proizvođači koje prvenstveno prepoznajemo po mrežnoj opremi. Samim time Imou aplikacija nudi ponajbolje mogućnosti i velik broj naprednih opcija, premda možda i nije vizualno najdotjeranija. S druge strane, TP-Linkova i D-Linkova aplikacija su općenite aplikacije za kontrolu pametnih uređaja ovih proizvođača.

 

Privatnost

Na kraju, dotaknimo se same privatnosti. Ovdje je riječ o mrežnim video kamerama koje su u pravilu konstantno spojene na Internet. Dakako, to nam omogućuje da pratimo što se kod naše kuće događa u realnom vremenu. Međutim, treba biti svjestan da to i drugima daje mogućnost da zavire u naš dom. Premda kamere nude odgovarajuću zaštitu od hakiranja, ova se mogućnost nikada ne može isključiti. Zato treba biti oprezan, posebno prilikom instalacije nadzornih video kamera u sobama naših stanova i kuća. Većina kamera također nudi tzv. privacy mode, koji privremeno isključuje kameru.

 

CUE 2 nocna

Mrežne nadzorne video kamere su svakako posljednjih godina osjetno popularnije nego ranije. Posljedica je to sve pristupačnije cijene i sve naprednijih mogućnosti. Danas vam je dosta nekoliko video kamera i pametni telefon s odgovarajućom aplikacijom kako biste postavili posve funkcionalan 24/7 nadzor nad pojedinim objektom ili prostorijom. Instalacija je vrlo brza i jednostavna, a odaberete li kamere naprednijih mogućnosti na raspolaganju su vam detekcija osoba i pokreta, sustavi za aktivno odvraćanje uljeza i napredne mogućnosti snimanja u mraku.

Pritom je velika prednost u tome što većina modernih nadzornih video kamera omogućuje Full HD snimanje, što je svakako veliki pomak u odnosu na 720p. Odabir same kamere u konačnici se svodi ponajprije na namjenu korištenja (vanjska, unutarnja) i dodatne mogućnosti, a izbor na domaćem tržištu je iz dana u dan sve bogatiji.

 

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test Top 10 kućnih WiFi nadzornih kamera - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.