Usporedni test električnih romobila

Usporedni test električnih romobila

E - romobili

Najjači igrači u industriji električnih romobila odlučili su nam dati neke od svojih najprodavanijih primjeraka na test. Od entry-level električnih romobila do možda najjače zvijeri na tržištu, isprobali smo šest različitih modela i nasreću ostali živi i zdravi da vam probamo dočarati kakav je doživljaj voziti prijevozno sredstvo prema kojemu je većina skeptična.

Sviđalo se to nama ili ne, električni romobili su među nama. Uspješno se kotrljaju po pločniku, cestama, šumama i makadamu. Danju i noću po kiši ili suncu vidjet ćete ekipu kako zuji pored vas i putuje ka svojoj destinaciji, baš kao i vi. Pogonjeni romobili postoje već više od 100 godina, ali čini se da je njihova popularnost fluktuirala sve do sada. Zbog toga smo shvatili da je konačno došlo vrijeme da napravimo veliki test električnih romobila kako bi vam potencijalno olakšali odabir.

Dolaze u svim mogućim veličanima kako bi svatko mogao naći ono što mu odgovara. Što se tiče boja, također uglavnom imate više opcija, a morate uzeti i u obzir da ih dobar dio ima neko dodatno osvijetljene sa strane što će mu dati jedan dodatan štih. No ono najvažnije o čemu će najviše ovisiti cijena je trajanje baterije i snaga motora. Taj odabir će također uveliko diktirati veličinu i težinu samog romobila. U slučaju da ste razmišljali o nabavci novog električnog romobila, možemo vam sa sigurnošću tvrditi da je ponuda toliko opširna da je moguće naći model za svakoga.

Već smo se uvjerili da je dodavanje električnog pogona na različite vrste transporta bio atraktivan pothvat. Pioniri u tom procesu nadogradnje su definitivno bili bicikli i prema nekima radi se o savršenom spoju. No mi ljudi smo takvi da nas nakon nekog vremena prođe onaj period divljenja i sve više počinjemo primjećivati nedostatke. Čeka nas veoma toplo ljeto i nitko od nas ne voli doći znojan na posao, fakultet, ma općenito nigdje. Električni romobil elegantno je riješio taj problem. Bez potrebe za pedaliranjem pruža nam lagan povjetarac dok putujemo ka našem odredištu. Nema frustracije oko traženja parkinga. Jednom kad stignemo, lagano se veže lokotom ili prenosi. Sve u svemu radi se o jednom isplativom prijevoznom sredstvu. Čak i po najskupljoj tarifi za kućanstva, teško da ćete uspjeti potrošiti više od koje kune na stotinu prijeđenih kilometara.

 

Snaga

Pogonski dio romobila čini takozvani Brushless DC elektromotor. Spomenuti motori su vrlo efikasni, maleni, proizvode malo buke i imaju dugi vijek trajanja. Snage elektromotora će mnogostruko varirati. Za odrasle ne preporučujemo ništa ispod 250 W za svakodnevnu vožnju. To će biti dovoljno za ravne površine i vrlo male uzbrdice. Ako živite na nekom strmom području sa većim usponima, razmislite o snagama od 500 W. Čak i sa 500 W, vaš romobil će uveliko usporiti na brdima. Veći motori ne samo da će vam pomoći pri kretanju uzbrdo, već će vas i brže dovesti do najveće brzine. Kad dođemo do razine 2000 W po motoru, pričamo o zvijerima. Vsett 11+ ima dva takva i kad smo potegnuli uzbrdo smo skoro poletjeli.

 

Domet

Romobili električnu energiju za motore crpe iz ugrađenih litij-ionskih baterija najčešće u podlozi na kojoj stojite. Najzastupljenijim baterijskim sustavima od 24 do 48 V, kapaciteti se kreću u rasponu od 5 do 15 Ah. Napredni modeli mogu imati veće kapacitete ali i dodatne izmjenjive baterije. Najčešći raspon dometa biti će između 25 i 50 km. Naravno, ima i modela s dometom od preko 200 km. Što se tiče punjenja baterije, kod većine modela to ćete obaviti za otprilike 3 do 6 sati na običnoj utičnici. Kod modela s većim baterijama, kao što možemo i očekivati, punjenje može potrajati duže. Romobile je u pravilu moguće bez problema napuniti do punog kapaciteta preko noći ili za vrijeme trajanja radnog vremena.

 

Prenosivost

Skoro svi električni romobili danas imaju sklopivu konstrukciju. Sve što je potrebno na većini njih je samo odvrnuti neku vrstu poluge i romobil se može sklopiti. Nažalost, neki modeli nemaju mogućnost da se sklopljeni upravljač zaključa sa stražnjim dijelom, što vam uveliko omogućava prenosivost. Mase električnih romobila će se najčešće kretati između 14 i 20 kg. Oni koji žele dodatnu čvrstoću, a da pritom ne izgube lakoću, mogu potražiti modele sačinjene od karbonskih vlakana.

 

Komfor

Mnogi električni romobili nemaju amortizere ili ovjes, dok oni visokih performansi, često imaju dvostruke amortizere s prednje i stražnje strane koji apsorbiraju sve prepreke. Postoje tri glavne vrste ovjesa koji se obično nalaze na električnim romobilima: opružni, hidraulički i gumeni ovjes. Najbolji modeli električnih romobili imat će neku kombinaciju navedenih ovjesa. Kad su u pitanju kotači, veće je bolje. Danas je neki standard 10“ kotači. Što se samih guma tiče, one sa zračnicom su nam se činile najudobnije ali one pak imaju nedostatak da se mogu probušiti. Mnogi se romobili odriču ovjesa u korist velikih pneumatskih guma koje pružaju efekt prigušenja. Ako ne mislite voziti off road i većina puta vam je ravna, takve gume trebale bi vam pružati dovoljan komfor.

 

Sigurnost

Kvalitetne kočnice, neophodne su za sigurnost i kontrolu tijekom vožnje električnog romobila. Mnogi romobili imaju kombinaciju elektroničkih i mehaničkih kočnica. Iz sigurnosnih razloga preporučujemo romobile koji imaju najmanje dvije kočnice u slučaju da se jedna pokvari. Također jako bitno je osvjetljenje romobila za vidljivost noću. Gotovo svaki električni romobil dolazi s barem jednim prednjim i stražnjim LED svijetlom. Ovdje smo također u obzir uzimali mehanizme otključavanja. Najčešći su aplikacije, NFC ključevi i brave.

 

Novosti u zakonu

Izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama definirat će se nove kategorije vozila. Među njima su električni romobili, koji će ubuduće, umjesto u svojstvu pješaka, u prometu imati prava i obveze biciklista. Ako biciklističkih staza i traka nema, moći će se kretati nogostupom, ali brzinom isključivo onom kojom se kreću pješaci. Svi vozači romobila će se morati prilagoditi zakonskim novitetima među kojima će biti obvezno nošenje zaštitne kacige pri vožnji i maksimalne brzine bit će limitirana na 25km/h i bit će zabranjeno nošenje slušalica u ušima za vrijeme vožnje.

 

Općenita-romobil-1-3.jpg

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test električnih romobila - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.