Usporedni test jeftinijih NVMe SSD-ova - 1.0 out of 5 based on 2 votes
Usporedni test jeftinijih NVMe SSD-ova

Usporedni test jeftinijih NVMe SSD-ova

Brzi i jeftini gigabajti

Brzi NVMe diskovi nikada nisu bili jeftiniji. Međutim, isplati li ih se kupiti i postoji li velika razlika između pojedinih modela? Testirali smo sedam jeftinijih NVMe diskova sa cijenom dobrano nižom od 100 eura kako bismo doznali koji od njih omogućuje ponajbolji omjer cijene i performansi

Za razliku od nekih drugih računalnih komponenti koje su u pravilu sada skuplje nego ranije, jedna je komponenta u zadnjih godinu ili dvije osjetno pojeftinila, a riječ je o Solid State diskovima. Posebno ovdje govorimo o brzim NVMe diskovima koji koriste PCI Express sabirnicu, a koji nikada nisu bili cjenovno pristupačniji. Nekoliko je ključnih razloga koji su utjecali na osjetan pad cijena NVMe diskova.

Prije svega, nakon ogromnog porasta potražnje za računalima i računalnim komponentama tijekom pandemije, od sredine prošle godine potražnja je u konstantnom padu, što je svakako utjecalo na cijene NVMe SSD-ova koji se danas ugrađuju u svako stolno i prijenosno računalo.

Nadalje, daljnji razvoj proizvodnje i korištenje 3D NAND flash memorijskih čipova svakako su donijeli daljnji osjetan pad cijene po gigabajtu dostupnog prostora. Za ilustraciju navedimo kako su u proljeće 2023. pojedini diskovi gotovo dvostruko jeftiniji nego što je to bio slučaj prije godinu dana, što znači da danas za istu cijenu možete kupiti NVMe disk dvostruko većeg kapaciteta. Ili jednostavno za istu cijenu kupiti osjetno brži disk.

Osim toga, NVMe diskovi koji koriste brzo PCIe sučelje danas su postali dio mainstreama, te se ugrađuju u praktički svako moderno računalo. Kako omogućuju višestruko bolje performanse od SATA SSD-ova ili starijih tvrdih diskova, prvenstveno se koriste kao glavni diskovi unutar računala na koje ćete instalirati operacijski sustav.

Proizvođači diskova su prepoznali tržišne trendove i potrebu za što jeftinijim i bržim NVMe diskovima, pa su u posljednje vrijeme predstavili dosta novih i osjetno jeftinijih PCIe 4.0 NVME SSD-ova. Zbog svega toga smo odlučili provjeriti kakve su performanse jeftinijih NVMe diskova i isplati li ih se kupiti. Posebno smo ciljali terabajtne modele NVMe diskova koje trenutačno možete pronaći po cijeni od svega 50-ak eura za pojedine modele. Stoga je trenutno pravo vrijeme za kupnju ovih diskova. Bilo da sklapate novo gaming računalo ili jednostavno želite nadograditi i osjetno ubrzati nešto starije računalo. Posebno su ovi jeftiniji NVMe diskovi pogodni za nadogradnju nešto starijih prijenosnih računala koja su često dolazila s manjim SSD-ovima kapaciteta 256 ili 512 GB.

Ovaj usporedni test jeftinijih NVMe diskova je tako nastao u želji da vam pomognemo prilikom odabira, te da iz prve ruke doznamo koji disk je trenutno najisplativiji na tržištu.

 

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test jeftinijih NVMe SSD-ova - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.