Predstavljena nova generacija Mac Pro sustava

Predstavljena nova generacija Mac Pro sustava

Apple je nakon višegodišnje pauze od prošlog Mac Pro računala napokon izbacio nasljednika s kojim želi zadovoljiti sve potrebe svojih profesionalnih korisnika.

 

Već neko vrijeme slušamo o Intelovim novim Xeon procesorima sa do 28 jezgri, kao i novim matičnim pločama koje omogućuju i do šest RAM kanala istovremeno, sa do dvanaest utora za RAM pločice. 

Sada znamo da je Intel već imao spremnog velikog kupca koji će ovu platformu i implementirati u svoja računala, uz naravno par preinaka.

 

Apple Mac 1

Naravno, u ponudi su procesori od osam pa sve do 28 jezgri Cascade Lake-SP arhitekture, a najzahtjevniji može sam bez problema vući i preko 300W TDP.

Uz procesor, kako smo vidjeli sa ovom arhitekturom, procesor podržava do šest RAM kanala sa dvanaest utora za ECC RAM module, koji naravno sami po sebi značajno dižu cijenu. Konfiguracija kreće od 32 GB RAM memorije, a kupci mogu izabrati sve do 1,5 TB radne memorije što će osigurati da ni najzahtjevniji profesionalci ne ostanu bez potrebne memorije. Memorija također radi na većem taktu od 2933 MHz, što je više nego Intel obično radi za svoje sustave.

 

Apple Mac 2

Naravno, Xeon procesori su jedinstveni i po količini PCIe linija, barem s Intelove strane te se Apple pobrinuo da ih iskoristi sa osam PCIe utora, kao i dodatnom karticom za ekspanziju sustava dodatnim monitorima. Tu su naravno i Thunderbolt portovi, kao i NVMe pohrana već poznatih performansi.

Sa grafičke strane, početni sustav koristiti će već dugogodišnju Radeon 580X karticu. No, uz doplatu, korisici će moći sustav nadograditi Radeon Pro Vega II karticama. Maksimalno je moguće imati dvije takve kartice, no zahvaljujući Duo dizajnu, svaka kartica može imati duple Vega II čipove dajući cijelom sustavu novi nivo grafičkih performansi.

 

Apple Mac 4

Nove AMDove kartice za Apple sustave imaju i dodatne konektore na matičnoj ploči kako bi mogle iskoristiti Intelov Thunderbolt sustav, a ugradnjom dodatne "Afterburner" kartice, moguće je spojiti i do 12 4K izlaza.

Cijeli sustav može vući i do 1400W energije, za što je naravno napravljen i novi sustav hlađenja. Kako bi zadovoljio profesionalne korisnike, kućište također podržava uradnju na serverske stalke, što znači da hlađenje također može raditi sa impresivnijim performansama, uz naravno lošije akustične performanse.

 

Apple Mac 3

Kako ipak pričamo o vrhunskim serverskim komponentama, cijene su nemilosrdne, no većina prosječnih korisnika, kao ni entuzijasta niti kreatora nemaju potrebu za svime što Intelova serverska arhitektura nudi u usporedbi sa mainstream ponudom. Apple se sa novim sustavom fokusira na velike korporacije koje ovakav sustav mogu u potpunosti iskoristiti 24/7 zaobradu svojih podataka, te im je točnost ECC memorije ključna.

Tako pričamo o početnoj cijeni osnovnog modela od 5.999 dolara, što će naravno značajno narasti jednom kada sustav dođe na Europsko tlo.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Predstavljena nova generacija Mac Pro sustava - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.