Intelova nova Core-X serija procesora agresivno će se natjecati sa AMD-om

Intelova nova Core-X serija procesora agresivno će se natjecati sa AMD-om

AMD-ova Threadripper linija procesora pokazala se poprilično uspješnom, gdje ne samo da nudi bolje višejezgrene performanse, nego ju AMD nudi i po nižoj cijeni od Intela. Sada će Intel odgovoriti novom linijom proizvoda.

Ako smo bili neljubazni sa komentiranjem Intelovog sporog napredtka u zadnje tri-četiri generacije procesora, to se pogotovo može reći za njihovu liniju High-end proizvoda namijenjenih entuzijastima, takozvane Core-X linije.

Ne samo da su proizvodi daleko skuplji, arhitekture ovih procesora kasne za jednu generaciju. Intel još od 2017. koristi isti čipset, X299 za ovu liniju preocesora, a to se neče mijenjati ni sa najnovijom ponudom. 

Naime, donedavno, imali su apsolutnu kontrolu tržišta u ovom segmentu, no sa dolaskom AMD-ove Threadripper serije procesora, ta dominacija malo je poljuljana. Ne samo da je AMD nudio više jezgri po manjoj cijeni, nego su i rezultati višejezgrenih zadataka bili su dosta bolji od Intelovih. Uz to, AMD nije limitirao svoje procesore te je nudio daleko veći broj PCIe linija, kao i podršku većeg broja i količine RAM memorije - čak do 2 TB.

 

Intel Cascade Lake

Izlaskom nove ZEN2 arhitekture, AMD se sprema na izbacivanje nove serije Threadripper procesora koji ne samo da će iskoristiti sve prednosti nove arhitekture, već će biti otisnut na 7nm pružeći AMD-u priliku za daleko bolje performanse.

Intel se tako odlučio poboljšati procesore te premda nema puno prostora za manevriranje s obzirom da i dalje mogu koristiti samo 14nm++ proizvodni proces, a čipset barem za sada nema nikakve novosti, osim samih procesora koji bi sada trebali biti cjenovno konkurentni sa AMD-om, a očekujemo naravno i puno bolje performanse u usporedbi sa prošlogodišnjim Skylake-X procesorima. 

Intel je najavio i da će novi Cascade Lake-X procesori imati bolji omjer cijene i performansi u usporedbi sa AMD Threadripper 2000 serijom, što znači vrlo agresivne cijene procesora od strane Intela.

Novi procesori za High-end segment očekuju se ove jeseni, a točni detalji još nisu poznati.

 

 

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intelova nova Core-X serija procesora agresivno će se natjecati sa AMD-om - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.