Nvidia potvrdila trajanje nestašice kartica kroz cijelu godinu

Nvidia potvrdila trajanje nestašice kartica kroz cijelu godinu

Ako želite kupiti najnoviju grafičku karticu, nećete se ugodno iznenaditi njihovom dobavljivošću kao niti cijenama. Na žalost, ovo stanje potrajati će do slijedeće godine.

Nvidia je nedavno imala sastanak sa svojim investitorima, gdje je izjavljeno kako se unatoč svim naporima očekuje nastavak nestašice kroz cijelu godinu. Lansiranjem nove serije 3000 grafičkih kartica, Nvidia je napokon primjetno poboljšala performanse te samim time probudila zainteresiranost gamera.

Velikoj potražnji zatim dodamo nestašice ključnih komponenata potrebnih za proizvodnju kao i svima nam poznate COVID mjere i lockdowni, usporili su planirano tiskanje GPU čipova, pogotovo jer ih Nvidia ne proizvodi sama, već računa na vanjske tvornice poput Samsunga i TSMC-a koji imaju vlastitih ogromnih problema poput rekordnih suša.

 

NVIDIA GeForce RTX 30 Series Lineup

Na sve to dodamo još i eksploziju kopanja kriptovaluta, čiji business doslovno guta svaku karticu koja izađe na tržište. Naravno, nađe se u svemu tome i pokoji "scalper" koji unaprijed kupi kartice pa ih preprodaje po nešto višoj cijeni na internetu ili mračnim ulicama, rezultat je isti.

Nvidia je pokušala skrenuti pažnju kopača kriptovaluta sa specijalnim karticama namijenjenim za to, no njihove cijene, performanse kao ni vrijednost preprodavanja ne dižu velike nade u to da će kopači prijeći na njih.

Sve u svemu, izgleda kako će se ove godine ponovno više isplatiti kupovanje gotovih računala više nego kupnja pojedinih komponenti, ne samo radi cijene nego i jer jednostavno komponenti nema na tržištu. 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nvidia potvrdila trajanje nestašice kartica kroz cijelu godinu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.