Koji laptop kupiti do 700 € ?

Koji laptop kupiti do 700 € ?

Početkom nove školske godine mnogima počinju i muke po nabavci svih nužnih alata za vašeg učenika ili studenta.

Uz pripremanje novih knjiga, bilježnica, odjevnih kombinacija za školu, neki će se naći u potrazi za novim računalom kako bi bez problema mogli obavljati sve svoje školske i akademske zadatke.

U moru prijenosnih računala i novih tehnologija koje konstantno izlaze, vrlo se lako izgubiti u svemu tome i odabrati pravi proizvod. Stoga smo vam mi izdvojili nekoliko modela u cjenovnoj kategoriji do 700 € kako bi vam olakšali tu potragu.

 

1. HP 15-fd0007nm, 876N5EA

HP je standardizirao svoju mid-range ponudu laptopa već nekoliko godina pa je lagano znati što nas čeka kada ga kupimo. Dolazi u srebrnom kućištu koje smo vidjeli na modelima već nekoliko godina u raznim specifikacijama, no zato ono što krije ispod kućišta svakako valja pohvaliti, pogotovo za traženu cijenu.

 

0182001_laptop-hp15-fd0010nm-8c9h7ea-core-i3-1315u-16gb-512gb-ssd-intel-hd-graphics-15-6-fhd-ips-bez-os-sre.jpg

Naime, HP je na naše tržište donio jedan od par laptopa koji kod nas već imaju najnoviju 13. Generaciju i5 procesora po ovoj cijeni, a nudi odlične performanse, pogotovo ako ga se može adekvatno ohladiti. Riječ je o Intelovom i5 1335U procesoru koji se smjestio u mid-range kategoriju tankih laptopa.

U interesu optimalnog rada i potrošnje, s obzirom da ovi procesori rade na svega 15 W snage, dolazi s dvije standardne “P” jezgre koje podržavaju hyperthreading za ukupno četiri performance threada, a procesor ima dodatnih osam fizičkih “E” jezgri niske potrošnje za obavljanje pozadinskih zadataka manjom brzinom no s visokom optimizacijom potrošnje energije. Ukupno tako dobivamo mogućnost obrade do 12 threada, a sve jezgre mogu zajedno rjeđavati kompliciranije zadatke.

Moderni procesori imaju i puno cache memorije, a ove jezgre imaju pristup 12 MB L3 memorije. Procesor ima solidne brzine jezgri te je samo bitno adekvatno ga hladiti. Točnije, podignite ga malo sa stola da može povući dovoljno zraka kod vrlo intenzivnih zadataka i performanse neće razočarati.

S 16 GB radne memorije u dual-channel konfiguraciji, integirirana grafička može disati punim plućima pa je i gaming na niskim postavkama moguć, barem na manje zahtjevnim naslovima s pristojnim performansama.

Od ostatka bitnih specifikacija je svakako FullHD IPS panel dijagonale standardnih 15,6”, a masa laptopa od 1,56 kg trebala bi biti pristojna za svakodnevno nošenje laptopa. Dobivate i 2x USB-A i jedan USB-C utor, zajedno s audio 3,5 mm konektorom te HDMI izlaz. Sve u svemu, dobro zaokružen laptop koji vas može poslužiti kroz više godina rada bez problema.

 

Cijena: 649 €

Viđeno u: Centar-tehnike

 

 

2. Asus VivoBook 16

ASUS i u ovoj kategoriji ima modernu 16-inčnu verziju laptopa. Riječ je o modelu s IPS zaslonom rezolucije 1920 x 1200 piksela, odnosno povećana mu je okomita rezolucija te na njega stane više okomitog sadržaja što uvelike poboljšava rad u Office programima, kao i surfanje webom. Postiže do 300 nitsa svjetline pa ni dnevni rad u hladu neće biti problem.

 

ung-2000wx1500h-null_2_.jpg

Dolazi s nama obveznih 16 GB radne memorije koje garantiraju solidne performanse i za vrijeme multitaskinga. Procesor koji ga pokreće je AMD-ova nova 7. generacija, Ryzen 5 7530U koji koristi ZEN 3 jezgre. Dobivate ih 6 s ukupno 12 threadova za multitasking, koji zajedno sa solidnom integriranom grafičkom komponentom omogućuju i pristojan gaming na niskim psotavkama, no i dalje bismo izbjegavali grafički zahtjevne igre.

Uz sve to, dolazi s predinstaliranim Windows 11 Home sustavom s 512 GB pohrane koju možete i nadograditi. Nadograditi možete i RAM, no 8 GB je na ploči, dok drugih 8 možete zamijeniti sa 16 GB za ukupno 24 GB RAM memorije, ako će vam jednog dana zatrebati.

Laptop ima 1,88 kg što ga stavlja među teže za svakodnevno nošenje, no i dalje smatramo da se isplati radi većeg zaslona. Uz to, izlazi uključuju 3x USB-A od kojih su dva 3.2 Gen1, dok je jedan USB 2.0. Uz njih tu je i četvrti USB s USB-C dizajnom i 3.2 Gen1 brzinama, a našlo se mjesta i za HDMI izlaz, kao i audio 3,5 mm utor.

Baterija u ovom modelu ima 42 WHr što znači da vjerojatno neće izdržati puni radni dan od 8 sati bez punjača, pa ga je dobro također nositi sa sobom.

Dobivate solidan komplet, a kao i s ostalima, performanse uglavnom limitira toplina pa mu dajte da diše podizanjem od stola za vrijeme intenzivnih zadataka.

 

Cijena: 699,00 €

Viđeno u: Sancta Domenica

 

 

3. Acer Aspire 5

U ovoj kategoriji laptopa teško je pronaći modele s modernim hardverom koji uključuju i grafičku karticu i 16 GB radne memorije koji su nam uvjet za moderan sustav. No, uzimanjem jedne generacije starijeg hardvera možete dobiti i dodatnu grafičku karticu skromnih performansi, no solidnih prednosti za sustav.

 

a515-45-negro-01-800x800-1-2_64be3bb2cab6e.jpg

Naime, ovaj Acer laptop dolazi s Ryzen 7 5700U procesorom s 6 jezgri i 12 threadova te brzinom do 4,3 GHz. Nešto je slabiji od novijih procesora poput onih u ASUS ili HP laptopima, no smatramo ga i dalje konkurentnim. Prednost je što dolazi s odvojenom grafičkom karticom, AMD RX 640 koja ima vlastitih 2 GB radne memorije.

Dok ne savjetujemo da očekujete impresivne gaming performanse, rad grafičke kartice oslobađa punih 16 GB radne memorije procesoru, dok korištenje integiranih kartica zahtijeva dijeljenje radne memorije procesora. To znači da će zahtjevniji programi imati više resursa za rad, i kod grafičkih, kao i procesorskih zadataka.

Za pune performanse savjetujemo rad s uključenim napajanjem, a dodatna kartica znači i dodatan izvor grijanja. Kao i kod ostalih, svakako omogućite laptopu da diše kod zahtjevnih zadataka tako da podignete usisne otvore od podloge.

Od ostatka laptopa, dočekuje vas standardan FullHD IPS zaslon solidne svjetline za rad u zatvorenom, dijagonala od 15,6” te tri USB-A utora od kojih su dva 3.2 Gen1 standarda, a četvrti USB je tip-C. Imate izlaz za ethernet kabel, kao i HDMI, a našao se i 3,5 mm audio utor.

Ovaj model također folazi s predinstaliranim Windows 11 Home OS-om pa je odmah spreman za rad.

 

Cijena: 665,22 €

Viđeno u: Eurotoner

 

Ukoliko ova kategorija prijenosnika ne zadovoljava vaše kriterije, provjerite naš odabir najboljih prijenosnika do 1000 eura.

S druge strane, ako niste spremni izdvojiti 700 eura za školski laptop, provjerite što se sve nudi u kategoriji laptopa do 500 eura.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji laptop kupiti do 700 € ? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.