Kućno kino u 4K uz Epson EH-TW7100

Kućno kino u 4K uz Epson EH-TW7100

Ogromna 4K projekcija

Kada pričamo o uživanju u multimediji kod kuće, ogromna slika projektora svakako je na vrhu želja mnogih. Pogledajmo što vam treba za idealan setup u svakom domu

Pogledate li u svom domu sav taj prostor na zidu iza televizora i zamislite da se multimedijski sadržaj jednostavno prostire preko cijeloga zida, znate da je projektor idealno rješenje. Ideja o kućnom kinu postoji još otkad su projektori bili u SD kvaliteti - točnu rezoluciju ne bismo ni spominjali. Danas je slika – doslovno – malo drugačija te za cijenu solidnog televizora možete dobiti i solidan projektor.

Pitanje se onda postavlja - kako isplanirati idealan setup za vaš dom? Kupnja svih stavki odjednom, od samog projektora, preko platna do ozvučenja, može predstavljati popriličnu cifru, a tu je i računanje dijagonala prikaza te optimalne udaljenosti projektora od zida, provlačenje kablova, spajanje s ozvučenjem, itd. Ukratko, na prvu nam se doimalo kao puno planiranja koje bi svakog kupca nagnalo da ipak još jednom razmisli prije kupnje. No, nismo dali vragu mira te smo pročešljali ponudu 4K projektora. Ispada da je, radi kompleksnosti tehnologije 4K prikaza, ovaj tip projektora i dalje vrlo visoko na cjenovnoj ljestvici. No, naišli smo na projektor koji u jednom proizvodu ima rješenje za gotovo svaki problem na kojeg bi korisnik mogao naići.

Epson EH TW7100 1A

Riječ je o Epson TW7100 projektoru, jednom u nizu te serije, idealnom za naše potrebe. Nudi odličnu kvalitetu slike kao i brojne prilagodbe kako bi se mogao smjestiti u svaki dom. Za početak, uzimamo samo projektor te ćemo se kasnije odlučiti za platno. Doma ga želimo namjestiti na sredinu sobe, no na stropu je u sredini rasvjeta, dok se dolje u sredini nalazi kauč. Projektor će u svakom slučaju morati malo na stranu od idealne pozicije. Ozvučenje nam također nije bilo u prvom planu, nešto ćemo već smisliti. Srećom, u sam projektor ugrađena su sva rješenja koja su nam potrebna.

Prvo, s mogućnosti prikaza na dijagonali do 500” zadovoljili smo naš san da imamo ogromnu sliku preko gotovo cijeloga zida. Projektor ima mogućnost optičkog zumiranja slike bez ikakvog gubitka kvalitete, što znači da jednom kada se odlučimo u setup dodati platno, dijeli nas par stupnjeva zakretanja leće od optimiziranja slike smanjujući dijagonalu za samo platno. Drugi problem je što projektor nije idealno poravnan s lokacijom gdje želimo sliku radi rasvjete na stropu. Ako ga zakrenemo da ne gleda prema zidu pod 90°, žrtvujemo kvalitetu prikaza te ćemo softverskim ispravljanjem uvijek imati prazne rubove. Zato je projektor naoružan “lens shift” tehnologijom, a na njegovom vrhu imate dvije poluge za kontroliranje sustava.

Epson EH TW7100 2

Precizno postavljanje- uz standardne tipke nalaze se i dvije zakretne kojima pomičete leće za usmjeravanje snopa svjetla

Lens shift tehnologija bez ikakvog utjecaja na kvalitetu slike, jer se sve radi mehanički, a ne digitalno, pomiče sliku za nekoliko stupnjeva lijevo ili desno, ovisno o vašoj potrebi, a možete ju micati i gore-dolje, sve kako biste izbjegli nakošeni projektor. Na kraju, ozvučenje. Projektor sam po sebi ima 2 x 10 W stereo zvučnike koji će svakako poslužiti za prvu ruku. No, ima ugrađen i Bluetooth odašiljač pa se lagano bežično povezuje na zvučnike u vašem domu, kojih smo već puno isprobali na našim testovima, a povezivanje je vrlo jednostavno.

Na kraju, kako do sadržaja? Epson nudi vlastiti dodatak, stick za povezivanje na WiFi mrežu. Ako želite, možete kupiti i odvojeni TV stick koji na sebi već ima Android TV i ostale pametne funkcije te ga jednostavno povežete sa stražnje strane projektora. Svakako savjetujemo 4K opciju, jer se ipak radi o svojevrsnom 4K projektoru.

Epson EH TW7100 3

I/0: Dok se na stranama stražnjeg dijela nalaze 2 x 10 W zvučnici, u sredini imate sve potrebne portove, uključujući i dodatnu USB ekspanziju za WiFi  sustav

EH-TW7100 projektor ipak je značajno povoljniji od 4K projektora, a tajna je u pixel-shift tehnologiji. Epson koristi 3LCD sustav, odnosno tri zaslona u crvenoj, zelenoj i plavoj boji koji odvojeno pružaju boju svakom pikselu kako bi se izbjegli brojni artefakti poput duginih boja kod velikog kontrasta, a istovremeno dobili vrlo bogate boje konačnog prikaza. Riječ je o FullHD 1080p reprodukciji koja brzo pomiče piksele dijagonalno te tako daje konačnu 4K sliku koja je značajno detaljnija od standardnog FullHD projektora. Projektor koristi standardne žarulje sa snagom od 3000 ANSI lumena koje bi vam trebale potrajati i preko pet godina, ovisno, naravno, o načinu gledanja sadržaja, no zato su lagano zamjenjive od strane samog korisnika.

Epson projektor EH TW 7100

Projektor nudi brojne mogućnosti prilagodbe slike, od intenziteta i boje do optimizacije i izoštravanja sadržaja, a moguće je i igrati na njemu, s funkcijama poput ubacivanja crnog framea za smanjivanje efekta zamućivanja. Ostaje još samo odabrati zid prema kojem ga treba okrenuti i spremni smo za akciju.

epson info box

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kućno kino u 4K uz Epson EH-TW7100 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.