MSI Radeon RX 5700 Gaming X

MSI Radeon RX 5700 Gaming X

Navi na steroidima

MSI-jev Gaming X model Radeona RX 5700 svakako je jedna od najboljih custom Navi kartica na tržištu, a odlikuje se ogromnim i efikasnim hladnjakom, respektabilnim performansama i tihim radom. Cijenom je međutim opasno blizu Radeonima 5700 XT, pa nije osobito isplativa opcija.

Dugo smo ih čekali. Možda i predugo. Međutim AMD je konačno s grafičkim procesorom Navi ponudio atraktivnu i konkretnu alternativu Nvidijinim karticama serije RTX 2060 i 2070. Navi je posebno značajan za AMD, obzirom na posve novu arhitekturu RDNA i novu vreću trikova koji uključuju tehnologije poput FidelityFX-a i Radeon Anti-laga.

Uglavnom novi Radeoni RX 5700 donijeli su odličan omjer performansi i cijene, pa ni ne čudi kako su jako dobro prihvaćeni na tržištu. Nakon „vrućih“ referentnih modela usred ljeta uslijedio je najesen veliki broj zanimljivih Navi custom kartica različitih proizvođača.

 

Mrcina!

MSI u svojoj ponudi ima čak tri serije grafičkih kartica temeljenih na Radeonima RX 5700 i 5700XT. Mech i Evoke su cjenovno pristupačniji modeli nazivno skromnijih mogućnosti. Gaming X pak udara ravno u glavu i predstavlja ono najbolje što nam MSI po pitanju novih Radeona može trenutno ponuditi.

Kako su novi Radeoni „vruća“ roba, mi smo jedva od MSI-ja „užicali“ Gaming X model Radeona 5700. Ono što je posebno zanimljivo kako su MSI-jevi Gaming X modeli posve identični bilo da je riječ o moćnijem Radeonu 5700 XT ili nazivno nešto slabijem Radeonu 5700.

Nakon što smo prvi puta izvadili karticu iz kutija ostali smo prilično šokirani dimenzijama. Gigantske dimenzije ostavili se nas pomalo bez daha. Dakako ovakve dimenzije posljedice su prije svega ogromnog rashladnog sustava. Ukupno je ova kartica duga 29 cm, a teška gotovo 1,5 kg! Impresivno nema što!

 

MSI RX 5700 Gaming X 1

 

Planirate li kupiti ovu karticu, provjerite imate li dosta mjesta u kućištu. Naročito jer će vam zauzeti praktički tri slobodna utora na matičnoj ploči.

Dizajn i kvaliteta izrade su na vrlo visokoj razini. MSI je ovu karticu opremio visokokvalitetnim metalnim stražnjim poklopcem, kao i prilično suptilnim RGB svjetlosnim efektima pri samom vrhu kod svojeg logoa. Za odgovarajući protok zraka zadužena su dva najnovija Torx ventilatora promjera 90 mm.

Kartica je opremljena tehnologijom Zero Frozr, pa se ventilatori hladnjaka uopće ne vrte dok temperatura ne dosegne 60 °C. Za napajanje su predviđena čak dva 8-pinska PCIe naponska priključka, što je pomalo „overkill“ za ugrađeni grafički procesor, ali i ostavština istovjetnog dizajna kao i kod 5700 XT modela.

 

MSI RX 5700 Gaming X 3

Može li to još malo brže?

MSI specificira ukupno maksimalnu potrošnju od 225 vata, međutim u praksi kartica rijetko dosiže ovakve vrijednosti. S obzirom na potencijalno dostupnu snagu čovjek bi pomislio kako si je MSI dao oduška i konkretno tvornički overclockirao grafički procesor.

To međutim ovdje nije slučaj, pa su radni taktovi tek neznatno veći od onih kod referentne 5700 kartice. Zato ćete biti nagrađeni tihim radom. Ogroman hladnjak je poprilično efikasan i zabilježili smo maksimalne temperature grafičkog procesora od oko 65 °C prilikom naših testnih tortura uz vrlo malu razinu buke.

Performanse su poprilično respektabilne. Očekujte 60-100+ fps-a u najnovijim igrama s ultra detaljima na Full HD rezoluciji i manje-više oko 60 fps-a na 1440p. Samo će one najzahtjevnije igre poput Metro Exodusa uz maksimalne 3d detalje na 1440p uzrokovati nešto manji broj sličica u sekundi.

 

MSI RX 5700 Gaming X 4

Ako vam to nije dovoljno možete probati overclockirati. Nažalost AMD unutar drivera limitira dostupne opcije overclocka Radeona RX 5700, pa je za nekakav osjetan porast performansi najbolje flashati BIOS s onim od 5700 XT modela. U ovom slučaju to ipak predstavlja određen rizik obzirom na to da ova kartica nema Dual BIOS funkcionalnost.

MSI vjerojatno s ovim modelom nudi ponajbolju custom RX 5700 karticu na tržištu. Šteta je jedino što je ukupna cijena poprilično visoka i opasno se približava cijeni pojedinih 5700 XT kartica drugih proizvođača. Mnogi će se tako prije odlučiti za brži 5700 XT model ako je cijena ista. Međutim ovo je odlična izvedba RX 5700 kartice koja zaslužuje našu preporuku.

 

 

 

Više informacija

  • Model: Radeon RX 5700X Gaming X
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 5
  • Dodatna oprema: PCI Express 4.0
  • Proizvođač: MSI
  • Proizvodni proces: AMD Navi 10, podrška za DX12 i OpenGL 4.6, Vulkan 1.1
  • Frekvencija GPU-a/memorije: Base 1610 MHz, Game do 1725 MHz , Boost 1750 MHz
  • Količina i vrsta RAM-a: 8 GB GDDR6 875 MHz, širina memorijske sabirnice: 256 bita
  • TDP: 225 W max
  • Dodatno napajanje: Priključci za napajanje: 2x 8-pin
  • Video izlazi: 3x DisplayPort (v1.4) 1x HDMI 2.0b
  • Plus: performanse, kvalitetno riješeno hlađenje, tih rad, količina videomemorije
  • Minus: dimenzije, cijena, nema dual BIOS
  • Ustupitelj i cijena: MSI www.msi.com Cijena: 3.263,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za MSI Radeon RX 5700 Gaming X

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

MSI Radeon RX 5700 Gaming X - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.