ADATA SX8200 Pro 512 GB - 5.0 out of 5 based on 1 vote
ADATA SX8200 Pro 512 GB

ADATA SX8200 Pro 512 GB

Mainstream gaming uzdanica

Jedan od popularnijih PCIe 3.0 NVMe diskova na domaćem tržištu u posljednje se vrijeme ističe poprilično dobrim omjerom cijene i performansi, što ga čini poželjnim odabirom za moderna gaming računala.

Jedan od popularnijih NVMe diskova na domaćem tržištu u posljednje je vrijeme i SX8200 Pro. Premda se na tržištu nalazi već duže vrijeme, zadnji pad cijena i određene prodajne akcije učinile su ga posebno primamljivom kupnjom. Nije teško pogoditi zašto. SX8200 Pro dio je XPG serije i temelji na provjerenom dizajnu koji uključuje Micronove 3D NAND TLC memorijske čipove i Silicon Motionov kontroler SM2262EN.

 

Adata XPG SX8200 Pro 1 TB 1

Performanse koje ovakva kombinacija omogućuje u praksi su prilično dobre, posebno ako pogledamo ovaj 512-gigabajtni model. Ovdje su prisutni DRAM Cache i SLC cache, tako da se, što se tiče hardverskih komponenti, ovaj disk može mjeriti s najbržim NVMe diskovima.

 

ADATA SX8200 ISPRAVLJENA 1

U principu, rezultati testova to u velikoj mjeri i potvrđuju. Brzina sekvencijalnog čitanja iznosi preko 3000 MB/s, a zapisivanja više od 2000 MB/s. Zamijetili smo i sasvim dobre brzine nasumičnog zapisivanja manjih datoteka, što znači da će se dobro snaći u ulozi glavnog diska računala, odnosno za instalaciju OS-a. Svakako ga možemo preporučiti za tu namjenu jer ćete tako osigurati brz i ugodan rad, a uvijek možete dodati neki jeftiniji S-ATA SSD za pohranu veće količine podataka.

 

Adata XPG SX8200 Pro 1 TB 3

Ipak, bez obzira na odlične performanse, SX 8200 pro je u ovoj 512-gigabajtnoj verziji dosta podbacio kada je u pitanju naš real life test kopiranja velikih datoteka. Ovdje je bio jedan od najsporijih među svim kandidatima. Nismo posve sigurni što je ključan razlog ovome. Mogući uzrok svakako bi mogao biti relativno malen SLC cache. Ono što je posebno zanimljivo je da je SX8200 Pro, nazivno dosta brži disk, ispao znatno sporiji od SX6000 Pro u testu kopiranja velikih datoteka.

 

Adata XPG SX8200 Pro 1 TB 4

Drugi nedostatak svakako je nešto veća potrošnja energije. Ovaj se disk tijekom dugotrajnog opterećenja dosta zagrijava (preko 74 °C), pa svakako preporučujemo instalaciju isključivo u M.2 utor s odgovarajućim hladnjakom. Ova činjenica ga također ne čini pogodnim za korištenje kod prijenosnih računala.Konačno, cijena ovog diska na domaćem tržištu prilično se razlikuje od trgovca do trgovca. Stoga, ako ga pronađete po akcijskoj cijeni, samo naprijed, no u suprotnom svakako bacite oko i na konkurentske modele.

VELIKI USPOREDNI TEST M.2 PCIE NVME SSD-OVA

M.2 SSD: Totalno ubrzanje

Moderna gaming ili profesionalna računala danas se više ne mogu zamisliti bez iznimno brzih SSD-ova. Najnovija generacija NVMe SSD-ova koristi PCIe 4.0 sučelje za prijenos podataka i postiže do sada nezabilježene performanse. Provjerili smo što se trenutno nudi na tržištu NVMe SSD-ova, isplati li se doista kupiti najbrže PCIe 4.0 diskove te koliko je najnoviji pad cijena NVMe diskove velikog kapaciteta približio širem krugu korisnika.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ADATA SX8200 Pro 512 GB

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ADATA SX8200 Pro 512 GB - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.