Xiaomi Redmi Note 4

Xiaomi Redmi Note 4

Desetojezgreni Kinez

Može li srčani Kinez nastaviti tamo gdje eksplozivni Južnokoreanac nije uspio?

Renomirani proizvođači Androitd phableta (LG, Samsung) prošle godine se nisu proslavili svojim najjačim modelima, što je ponukalo mnoge ljubitelje ove monstruozno velike kategorije mobitela da preskoče kupnju nove generacije uređaja. Šteta, jer su manje poznate i na hrvatskom tržištu rjeđe prisutne marke izbacile vrlo konkurentne modele u ovom području. Jedan od njih je Xiaomi Redmi Note 4. Prije svega, Redmi Note 4 krasi zaobljen FullHD IPS ekran veličine 5,5 inča, jednako ugodan za pisanje dokumenata u hodu, kao i gledanje filmova. Mobitel podržava sve popularnije video (.mp4, .avi, .mkv) i audio formate (.mp3, .flac), s iznimkom reprodukcije .m4a audio formata te AC3 zvučnog kodeka. Jedino ga je problematično držati u jednoj ruci pa vam preporučamo da ga zaštitite posebnom maskicom.

Veličina je bitna

Veliki ekran troši dosta energije pa phableti obično dolaze s boljim baterijama nego obični mobiteli, a ni Redmi Note 4 u tom pogledu nije iznimka. Baterija od 4100 mAh će i najzahtjevnijim korisnicima izdržati cijeli dan, nešto manje zahtjevnim sigurno i do dva dana uporabe. Trajanje baterije ovisi i o načinu rada koji odaberete, performanse ili balansiran mod. Performanse se usredotočuju da vam pruže najbrže moguće iskustvo čitanja mailova, surfanja internetom i igranja igara, dok balansiran mod štedi bateriju gdje god može. U načinu rada s fokusom na performanse, baterija je izdržala oko 4 sata. S balansiranim načinom dogurala je do 5 sati i 35 minuta!

2 1

S time da smo cijelo vrijeme imali upaljeni WiFi ili 4G (za vrijeme čijeg korištenja je uređaj trošio više energije) te maksimalnu svjetlinu. Uređaj se od 0 do 100% napuni za dva sata i 15 minuta. Čak i ako nemate puno vremena za punjenje, Redmi Note 4 vas neće razočarati. Primjerice, stavite li bateriju na punjenje samo na sat vremena dobit ćete 61% kapaciteta. Koristili smo mobitel s jednom SIM karticom, iako može primiti dvije (ili jednu SIM karticu i jednu microSD karticu).

Unaprijeđeni Marshmallow

Redmi Note 4 radi na Android Marshmallow 6.0 MRA58K (verzija za Nexus mobitele) OS-u, presvučen prilagođenim MIUI sučeljem. S desetojezgrenim Helio X20 procesorom i 3 GB RAM-a, mobitelu niti jedan zadatak nije težak. Brzo i lako otvara i prebacuje se između aplikacija te nema problem s pokretanjem grafički zahtjevnijih igara poput Deer Huntera 2017. MIUI sučelje je dvostruki mač.

3 1

Budući da nema klasičnu Android podjelu na Home ekran te izbornik aplikacije već je sličniji iOS uređajima, Android korisnicima će biti potrebno određeno vrijeme za privikavanje. S druge strane, izbornik postavki nudi brojne opcije za podešavanje koje se mogu mjeriti sa slobodom koju nudi Nougat. Primjerice, možete odrediti prioritet i ponašanje mobitela (zvuk, LED lampica) za obavijesti svake od instaliranih aplikacija, postaviti zaključavanje aplikacija te klonirati aplikacije, što je posebno korisno ako koristite više računa za messenger aplikacije poput WhatsAppa. S druge strane, robusne postavke katkad nisu dobro kategorizirane pa ćete tako, primjerice, opciju za uključivanje GPS-a pronaći u postavkama privatnosti. Isto tako, nisu nam se svidjele određene promjene kod ključnih aplikacija poput kontakata. Kontakti su podijeljeni u dva taba: popis poziva i sve kontakte. Nema favorita, a kreirane grupe možete vidjeti tek ako kliknete na opciju Kolege. U principu, pretraživanje kontakata na normalnom Androidu je brže i intuitivnije.

Plusevi i minusi

Još jedna stvar koja vas neće oduševiti na ovom phabletu je kamera. Kamera od 13 MP u najboljim svjetlosnim uvjetima proizvodi fotografije prosječne kvalitete, koje imaju izraženi plavi ton te često ispadaju neoštre na rubovima. U noćnim uvjetima kvaliteta se znatno pogoršava. Ne možemo reći ništa bolje ni o videu FullHD rezolucije.
Redmi Note 4 nije savršen phablet, ali će sasvim sigurno ispuniti sva osnovna očekivanja poklonika kategorije. S velikim ekranom, dobrim performansama i izdržljivom baterijom, Redmi Note 4 je phablet na kojeg se bez rezervi možete osloniti.

Više informacija

  • Model: Xiaomi Redmi Note 4
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Xiaomi
  • Operativni sustav: Android 6.0
  • Procesor: 2,1 GHz Cortex - A72, 10 jezgri (čipset: MediaTek Helio X20 MT6797)
  • Pohrana: 64 GB (microSD do 158 GB)
  • Memorija: 3 GB RAM
  • Ekran: 5,5’’, 1920 x 1080 px, kapacitivni, IPS, 16,7 mil. boja
  • Fotoaparat: 13 megapiksela, 1080p video, dual LED bljeskalica, HDR, ISO 1600, prednja kamera: 5 megapiksela
  • Komunikacija: Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, A-GPS
  • Baterija: Li-Poly 4100 mAh
  • Dimenzije i masa: 151 x 76 x 8,4 mm / 175 g
  • Ostalo: Senzor otiska prsta, dual SIM (nano i micro), kloniranje aplikacija
  • Plus: Ekran, baterija, performanse, aplikacija sigurnost, robusne postavke, dual SIM
  • Minus: Kamera, neoriginalan dizajn, bloatware, nema NFC, snalaženje u postavkama zna biti konfuzno
  • Ustupitelj i cijena: Recro (www.recro.hr), 2.560,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Xiaomi Redmi Note 4

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Xiaomi Redmi Note 4 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.