Sony Xperia XA2 Ultra

Sony Xperia XA2 Ultra

Stara škola

Sonyjeva serija XA nudi uređaje srednjeg segmenta. Nova generacija tih uređaja igra na sigurno, nudeći tek inkrementalna poboljšanja za one koji promjene traže ispod površine.

Sony je spor kada su u pitanju drastičnije promjene i XA2 Ultra je idealan primjer toga. Kada ga pogledate, teško možete zamisliti da je to uređaj koji je u prodaju stigao ove godine. Industrija je objavila rat debelim rubovima zaslona, kao i zaslonima formata 16:9, tako da nam je teško probaviti da novi uređaj tako velikog brenda toliko nazaduje dizajnom. No ostavimo dizajn po strani. Za koga je ovaj uređaj? Iako je podnaslov Ultra označavao uređaje s najvećim zaslonima u Sonyjevoj ponudi, danas se 6 inča dijagonale Xperie XA2 Ultra ne čine toliko impresivnim jer gotovo svaki novi uređaj u mnogo manjem tijelu ima zaslon jednako velike, ako ne i veće dijagonale.

Kvaliteta je izrade dobra; prednja strana izrađena je od stakla i zaštićena je Gorilla Glassom 4. Okvir koji povezuje prednju i stražnju stranu uređaja načinjen je od aluminija, dok je pozadina, nažalost, izrađena od polikarbonata, odnosno plastike. Nismo obožavatelji plastike, osobito ne u ovom cjenovnom rangu, no ona barem čini uređaj manje klizavim i sklonim grebanju. Neovisno o izboru materijala, uređaj pruža osjećaj odlične kvalitete izrade zbog velike mase od 221 grama.
Zaslon je IPS LCD rezolucije 1920 x 1080 piksela i nije impresivan ni u kojem pogledu. Reprodukcija boja prilično je loša, svi su tonovi isprani i kutovi su gledanja tek prosječni. Usto, zaslon ima prilično spor odaziv, što je osobito primjetno pri skrolanju po početnim zaslonima. Sony na svojim flagship uređajima ima neke od najboljih IPS zaslona na tržištu i tužno je da se isto ne može reći za njihove mid-rangere.

Kako sve ne bi bilo crno, tu je SoC. Qualcomm Snapdragon 660 stvarno je odličan mid-range SoC koji ima osmojezgreni procesor s jezgrama Cortex A-53 radnog takta od 2,2 GHz. Grafički je procesor Adreno 508, koji se odlično nosi sa zahtjevnijim naslovima uzmemo li u obzir da se radi o uređaju srednjeg segmenta. XA2 Ultra ima 4 GB radne memorije, tako da se uređaj vrlo dobro nosi s težim multitaskingom, mnogo bolje od većine konkurenata.

Sony je prilično ažuran kada su u pitanju operacijski sustavi, tako da Xperiu XA2 Ultra pokreće Android 8.0 Oreo, preko kojeg aje Sony postavio svoje sučelje koje donosi tek blage izmjene, što će se osobito svidjeti fanovima tvorničkog Androida.
Stražnja kamera ima senzor rezolucije vrlo visokih 23 megapiksela s otvorom blende f/2,0 i žarišnom duljinom od 20 mm. Sonyjevi prošli pokušaji nisu se pokazali osobito uspješnima kada su u pitanju kamere na uređajima srednjeg segmenta, no kamera XA2 znak je da se stvari mijenjaju nabolje. Dinamički je raspon vrlo dobar, dok je oštrina umjetno povišena, tako da detalji ponekad izgledaju neprirodno. Sve u svemu, stražnja kamera Xperie XA2 među boljima je u svom cjenovnom segmentu i nadamo se da će Sony nastaviti u istom smjeru. Sustav prednjih kamera mnogo je zanimljiviji jer koristi dva senzora rezolucije 16 i 8 megapiksela. Glavni, 16-megapikselni senzor ima i mogućnost autofokusa i optičke stabilizacije, što je impresivno za uređaj ovog cjenovnog razreda. Nažalost, performanse prednjeg sustava nisu impresivne kao same specifikacije jer fotografije napravljene prednjim kamerama imaju manjak detalja, bez obzira na to koristite li standardnu ili širokokutnu kameru. Širokokutna kamera korisna je za snimanje grupnih selfieja, ali zbog manjka optičke stabilizacije ne i za snimanje videa. S prednje strane također se nalazi bljeskalica, koja će zasigurno pomoći onima koji selfieje vole raditi na slabije osvjetljenim mjestima.

Baterija je još jedan od pozitivnih aspekata Xperie XA2 Ultra. Kapacitet je visokih 3580 mAh i to uređaju daje odličnu autonomiju. Tijekom našeg testiranja pokazalo se da može izdržati oko 8 sati rada zaslona pri svakodnevnom korištenju.
Sony Xperia XA2 Ultra definitivan je korak naprijed za Sonyev srednji segment, no to ipak nije dovoljno da bi Xperia XA2 Ultra bila kompetitivna u svijetu uređaja sa zaslonima omjera 18:9 i mnogo tanjim okvirima zaslona. Međutim, ako još uvijek niste spremni za prelazak na uređaj sa zaslonom omjera 18:9, XA2 Ultra mogla biti biti pravi izbor za vas. U protivnom će vam konkurencija ponuditi više za istu cijenu.

Više informacija

  • Model: XA2 Ultra
  • Ukupna ocjena: 3,9
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 3
  • Proizvođač: Sony
  • Pohrana: 32 GB
  • Memorija: 4 GB
  • Ekran: 6,0“ IPS LCD, 1920 x 1080 piksela
  • Baterija: Li-Ion, 3580 mAh
  • Dimenzije i masa: 163 x 80 x 9,5 mm
  • Plus: Performanse, stražnja kamera
  • Minus: Cijena, kvaliteta izrade, zastarjeli dizajn
  • SoC: Qualcomm Snapdragon 630
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Xperia XA2 Ultra

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Xperia XA2 Ultra - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.