Samsung Galaxy Note9

Samsung Galaxy Note9

Još od prvog Galaxy Notea iz sada već davne 2011. godine Samsungov flagship oduševljava svojim jedinstvenim značajkama. Iako je Note9 prvenstveno uređaj namijenjen poslovnim korisnicima, Samsung je ovog puta odlučio privući i gamere posebnim promocijama s najpopularnijom igrom na svijetu – Fortniteom.

Dizajn i izrada

Dizajn Galaxy Note9 evolucija je prošlogodišnjeg Note8 te, izuzev novog položaja čitača otiska prsta, ne donosi velike promjene. To nije nužno mana budući da je Note8 i danas, godinu dana kasnije, jedan od najatraktivnijih uređaja na tržištu zahvaljujući jedinstvenom dizajnu. Nešto tanji okvir zaslona omogućio je ugradnju većeg zaslona uz praktički jednake fizičke dimenzije uređaja. Kvaliteta izrade Galaxy Note9 na visokoj je razini koju očekujemo od Samsunga, sa staklenim panelima zaštićenim Gorilla Glassom 5 i aluminijskim okvirom. Note9 ostavlja odličan dojam u ruci te, iako se radi o fizički velikom uređaju, i dalje djeluje vrlo čvrsto i izdržljivo. Galaxy Note9 zaista je jedinstven, privlačan i kvalitetno izrađen uređaj.

Zaslon

Novi Note blago je narastao u odnosu na Note8, barem kada je u pitanju dijagonala zaslona. Ona sada iznosi 6,4 inča kako bi se Note9 više razlikovao od S9+. Mnogi su korisnici Samsungu zamjerili što se Note8 od S8+ dijagonalom razlikovao za samo 0,1 inč, što je bilo premalo da bi natjeralo korisnike serije S na nadogradnju na Note. Iako je veličina dijagonale veća, rezolucija se nije povećala, tako da je gustoća piksela manja, no i dalje iznosi vrlo visokih 516 piksela po inču. Zaslon Note9 vjerojatno je najbolji zaslon koji smo dosad vidjeli na pametnim telefonima. Naravno, radi se o Super AMOLED panelu s vrlo visokom svjetlinom, odličnom reprodukcijom boja koju možete dodatno prilagoditi svojim potrebama (uređaj se isporučuje s blago zasićenijim profilom prikaza boja) i vrlo širokim kutovima gledanja. Zaslon Galaxy Note9 gotovo je savršen. Jedina mu je mana „smearing“ tijekom scrollanja tamnog sadržaja na crnoj pozadini pri nižim razinama osvjetljenja, što je poznata mana AMOLED zaslona budući da za prikaz crne boje gase individualne piksele i pri ponovnom paljenju za prikaz svjetlijeg sadržaja događa se kratko kašnjenje koje izgleda poput razvlačenja, odnosno izgleda kao da svjetliji sadržaj ostavlja trak za sobom. Taj efekt događa se prilično rijetko te nije ozbiljan problem, no on ipak postoji, stoga smo ga dužni spomenuti.

Ulazi, izlazi i zvuk

Samsung uvijek odlično oprema svoje uređaje ulazima i izlazima, tako da Note9 ima USB 3,1 Type-C i 3,5-milimetarski utor za slušalice unatoč činjenici da su ga gotovo svi konkurentski proizvođači sa svojih uređaja uklonili. Samsung osim za punjenje i prijenos podataka USB Type-C uz Thunderbolt koristi za DeX, odnosno desktop sučelje. Iako je dosad za korištenje DeXa bio potreban poseban dock, veliki novitet kod Note9 korištenje je DeXa bez docka. Sada je potreban samo USB Type-C – HDMI kabel, što uvelike olakšava uporabu. Note9 ima stereo zvučnike s jednim zvučnikom na dnu uređaja, dok je drugi zvučnik ujedno slušalica za pozive. Zvučnici Note9 imaju Dolby Atmos podršku i nude odličnu kvalitetu zvuka, s vrlo jasnim i izraženim visokim i srednjim tonovima, kao i prisutnim niskim tonovima koji omogućavaju uživanje u glazbi. Bez obzira na to koristite li Note9 za posao, konzumaciju multimedije ili igranje, on je odlično opremljen za svaki zadatak.

Operativni sustav

Samsung svoj flagship isporučuje s Androidom 8,1 Oreo uz vlastito korisničko sučelje Samsung Experience 9,5. Samsungovo sučelje jedno je od posebnijih među Androidima zbog kozmetičkih izmjena, mogućnosti prilagodbe i jedinstvenih značajki kao Edge Apps. Iako Samsung kasni za mnogima kada je u pitanju ažuriranje svojih flagshipa na posljednju inačicu Androida, to im možemo oprostiti jer u svoj Samsung Experience implementiraju funkcionalnosti kao Adaptive Brightness i druge koje su tek sada, s verzijom 9,0 Pie, postale dijelom tvorničkog Androida. Note9 dolazi s nekoliko predinstaliranih aplikacija, no njih je lako deinstalirati ili onemogućiti, tako da neće predstavljati problem čak i ako ih se odlučite riješiti.

Performanse i autonomija

Samsung je u Note9 ugradio vlastiti čipset Exynos 9810, s kojim smo se upoznali početkom godine u Galaxyju S9 i S9+. Samsungov flagship ima osmojezgreni čipset s četirima jezgrama Mongoose M3 radnog takta 2,7 GHz i četirima jezgrama Cortex-A55 radnog takta 1,8 GHz. Budući da je Note9 flagship uređaj, očekuju se vrhunske performanse i ovaj procesor ih isporučuje, ne zapinjući pritom čak ni pri najintenzivnijim zadacima. Grafički je procesor Mali-G72 MP18, koji čak i najzahtjevnije 3D naslove pokreće bez zastajkivanja. Tijekom testiranja igrali smo PUBG Mobile, Asphalt 9 i Fortnite. U svim trima igrama, i to na najvišim postavkama kvalitete grafike, Note9 je imao visok i konzistentan framerate, što ga čini odličnim izborom za gamere. Iako je čipset identičan onome u Galaxyju S9 i S9+, novi sustav evaporativnog hlađenja omogućuje mu nižu radnu temperaturu i dulje zadržavanje maksimalnih radnih frekvencija. Velika nadogradnja napravljena je i u bateriji, koja je narasla s 3300 mAh na čak 4000 mAh. Baterija tako velikog kapaciteta osigurava zaista impresivnu autonomiju koja će zadovoljiti čak i najzahtjevnije korisnike. Tijekom testiranja ostvarili smo oko 7 sati rada zaslona, s više od sat vremena igranja zahtjevnih 3D naslova, što je zaista impresivno.

Kamere

Sustav kamera Note9 posuđen je iz Galaxyja S9+ te je i danas, pola godine nakon izlaska Galaxyja S9+, jedan od najboljih sustava kamera na tržištu. Glavna kamera ima senzor rezolucije 12 megapiksela, optiku sa žarišnom duljinom 26 milimetara i varijabilnim otvorom blende s otvorima f/1,5 i f/2,4. Otvor blende moguće je ručno kontrolirati u Pro načinu snimanja, dok se u automatskom načinu snimanja otvor blende automatski prilagođava sukladno količini svjetla u kadru. Širi otvor blende omogućava da veća količina svjetla dopre do senzora, no kao nuspojavu ima nešto nižu oštrinu. Uži otvor blende nudi višu oštrinu, no također ograničava dostupnu svjetlost te se stoga koristi samo u dobrim svjetlosnim uvjetima. Sekundarna kamera također ima senzor rezolucije 12 megapiksela s optikom žarišne duljine od 52 milimetra i fiksnim otvorom blende f/2,4. Sekundarna kamera ima telefoto optiku te omogućava 2x optički zoom.

Untitled 2

 

Iako je hardver isti, Samsung je promjene napravio u softveru, tako da Note9 ima mogućnost prepoznavanja scena i automatske prilagodbe postavki sukladno sceni. Iako je ovaj sustav kod konkurencije više fora nego koristan aspekt softvera, kod Note9 je automatska prilagodba postavki prilično suptilna i u većini situacija uistinu poboljšava kvalitetu fotografije. Fotografije koje smo napravili tijekom testiranja zaista su odlične, s iznimno visokom oštrinom, odličnim dinamičkim rasponom i preciznom reprodukcijom boja. Prednja kamera također je posuđena iz Galaxyja S9 i S9+. Ima senzor rezolucije 8 megapiksela s optikom žarišne duljine od 25 milimetara i otvorom blende f/1,7. Prednja kamera Note9 uistinu je impresivna, s odličnim dinamičkim rasponom i visokom oštrinom. Za obožavatelje selfieja Note9 je uistinu odličan izbor jer su fotografije napravljene prednjom kamerom uistinu kvalitetne, nadilazeći kvalitetu fotografije dostatnu za dijeljenje na društvenim mrežama na kakve smo navikli od mnogih konkurenata. Samsung Galaxy Note9 odličan je izbor za sve one koje zanima mobilna fotografija, bili to pejzaži ili autoportreti.

S Pen i značajke

Glavna značajka svakog Galaxy Notea upravo je S Pen, „stylus“ koji mijenja način na koji vršimo interakciju s pametnim telefonom. S Pen je polako evoluirao kroz godine, no sada je njegova evolucija doživjela nagao skok s dodatkom Bluetooth povezivosti, koja mu je dala nov set naprednih značajki. S Pen sada s Noteom može komunicirati na mnogo većoj udaljenosti, što mu daje funkcionalnost daljinskog upravljača koji možete koristiti za pokretanje određenih funkcija uređaja, od kojih su najzanimljivije daljinsko okidanje fotografija i mogućnost upravljanja PowerPoint prezentacijama.

Note9 4

 

Jednostavnija DeX povezivost i mogućnost upravljanja prezentacijama S Penom čine Note9 idealnim izborom za poslovne korisnike. Važan feature Note9 je i količina memorije za pohranu, koja može iznositi čak 1 TB, što će zadovoljiti čak i najzahtjevnije korisnike.

Interna memorija dolazi u kapacitetima do 512 GB te ju je moguće proširiti MicroSD karticama kapaciteta do 512 GB, što osim visokog kapaciteta nudi i visoku fleksibilnost. Za gamere je Samsung pripremio dodatnu poslasticu – mogućnost ranijeg pristupa Android verziji Fortnitea, najpopularnijoj igri na svijetu. Uz pristup Fortniteu vlasnici Note9 dobivaju ekskluzivan Galaxy skin, koji je jedan od najrjeđih u igri. Svake godine Galaxy Note donosi zanimljive značajke, no ove godine Samsung je zaista odlično opremio svoj flagship.

Zaključak

Samsung nam je ponovno isporučio odličan uređaj koji podiže ljestvicu mogućnosti pametnih telefona. Praktički nema aspekta Galaxy Note9 koji nas nije oduševio, sve od dizajna i kvalitete izrade do performansi sustava kamera i čipseta predstavlja sam vrh ponude i teško je pronaći manu ovom pametnom telefonu. Samsung Galaxy Note9 uistinu je kompletan uređaj koji predstavlja apsolutni vrh ponude pametnih telefona. Tako širok spektar mogućnosti dolazi s većim dimenzijama i visokom cijenom, no to su jedine mane uređaju s mnoštvom vrlina koji će zadovoljiti čak i one najzahtjevnije među vama.

Više informacija

  • Model: Galaxy Note9
  • Ukupna ocjena: 4,8
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Pohrana: 128 GB
  • Memorija: 6 GB
  • Konektor: USB Type-C, 3,5 mm
  • Ekran: 6,4“ Super AMOLED, 2960 x 1440 piksela
  • Baterija: Li-Ion, 4000 mAh
  • Dimenzije i masa: 161,9 x 76,4 x 8,8 mm
  • Plus: Kvaliteta izrade, performanse, kamere, zaslon, S Pen
  • Minus: Velike dimenzije neće se svidjeti svakome
  • Ustupitelj i cijena: Samsung, www.samsung.com/hr, 7.699,00 kn
  • SoC: Samsung Exynos 9810
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy Note9

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy Note9 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.