Apple iPhone XS

Apple iPhone XS

Novi iPhone nadogradnja je prošlogodišnjeg iPhonea X koji je ujedno najkontroverzniji iPhone ikada. Godinu dana kasnije tržište se uvelike promijenilo – XS nije ni približno.

Deset i još malo

Apple iPhone svojevrsni je zlatni standard među pametnim telefonima, no izlaskom iPhonea X taj se standard znatno promijenio i ujedno doveo nekoliko ključnih promjena na tržište. Notch, o kojemu su mnogi pisali sa skepticizmom prije godinu dana, danas je prisutan na većini uređaja neovisno o njihovoj cijeni. Apple je lider na tržištu pametnih telefona i njihove odluke uvelike utječu na tržište. Micanje 3,5-milimetarskog izlaza za slušalice s iPhonea 7 mnogi su proizvođači ismijavali, no danas na prste jedne ruke možemo nabrojati proizvođače koji su ga zadržali na svojim uređajima. Novi iPhone nema „wow effect“ svog prethodnika, no to nije nužno mana jer je adaptacija tržišta javnost prilagodila njegovim „nedostacima“ te će se velik broj korisnika odvažiti na kupnju novog iPhonea.

Na površini

Dizajn novog iPhonea nepromijenjen je u odnosu na prethodnika, što je očekivano za model S na kojemu su promjene uglavnom interne. Najveća promjena u izgledu iPhonea XS dodatak je zlatne boje u ponudi. Ako želite prolaznicima dati do znanja da imate najnoviji iPhone, morat ćete kupiti uređaj zlatne boje. Druga fizička promjena iPhonea XS jest masa, no ona je porasla samo 3 grama te je nemoguće osjetiti razliku između njega i iPhonea X. Budući da se dizajn nije mijenjao, nije se promijenila ni vrhunska kvaliteta izrade s „2,5D“ zakrivljenim staklenim plohama i čeličnim okvirom koji ih povezuje u cjelinu. Držanje iPhonea XS u ruci iskustvo je samo za sebe jer malo koji uređaj ostavlja takav dojam na dodir. Svi spojevi savršeno su izvedeni, tipke su savršeno prilagođene izrezima u okviru i prekidač za gašenje zvuka je, kao i uvijek, taktilan i čvrst. Dio koji je nas najviše impresionirao jest ladica za SIM kartice, koja je savršeno inkorporirana u okvir i da nema rupice za umetanje igle za vađenje, bila bi gotovo neprimjetna. No sve smo to i očekivali. Kada uređaj prijeđe prag od 10.000 kuna, zaista svaki aspekt njegove izrade mora biti savršen i Apple je ispunio svoju dužnost. Tragedija je da je upravo ta cijena razlog iz kojeg će većina vlasnika svoje uređaje zaštititi plastičnim maskama i sav Appleov trud postat će beznačajan jer će korisnici umjesto čelika i stakla pod svojim prstima imati plastiku.

Također vrijedi napomenuti da je iPhone XS magnet za otiske prstiju, osobito na okviru, koji ćete redovito morati brisati. Za punjenje, prijenos podataka i spajanje računala iPhone XS koristi Lightning konektor, no ovog puta u kutiji s uređajem ne dolazi pretvarač na 3,5-milimetarski konektor, tako da ste osuđeni na EarPods koji dolaze u kutiji. To nije nužno mana jer su EarPods među najboljim slušalicama koje proizvođači isporučuju uz svoje uređaje, no svejedno bismo voljeli da je u paketu i adapter za one koji preferiraju svoje slušalice. Zaslon iPhonea XS ima istu 5,8-inčnu dijagonalu i rezoluciju 2436 x 1125 piksela zaslona iPhonea X te koristi Super AMOLED tehnologiju. Novi zaslon ima sve odlične karakteristike prethodnika uz dodatak više svjetline. Dinamički je raspon među najširima na pametnim telefonima, kao i kutovi gledanja, koji čak ni u najekstremnijim pozicijama ne uzrokuju promjene u prikazu. Zvučnici su stereo, od kojih je jedan na dnu, a drugi na vrhu uređaja te je ujedno slušalica za obavljanje poziva. Performanse zvučnika su odlične, s bogatim, jasno definiranim zvukom, no svejedno bismo voljeli malo više naglaska na niske tonove koji bi učinili iPhone XS odličnim izborom za slušanje glazbe kroz ugrađene zvučnike.

Ispod površine

Glavni novitet iPhonea XS jest novi Appleov čipset A12 Bionic, koji zajedno s optimizacijama unutar iOS-a 12 čini XS uvjerljivo najbržim iPhoneom dosad. Novi čipset ima šesterojezgreni procesor s dvjema Vortex i četirima Tempest jezgrama Appleov grafički procesor s četirima jezgrama. Budući da je Apple tajnovit oko detaljnijih specifikacija poboljšanja u performansama, proveli smo istragu korištenjem i sintetičkim testovima. Novi Appleov čipset je zvijer, što potvrđuje rezultat na Antutu benchmarku od čak 375 tisuća bodova, što je oko 100 tisuća bodova više od najboljih konkurentskih čipsetova i gotovo dvostruk rezultat u odnosu na prošlogodišnji A11 Bionic. Dodatna potvrda iznimnim performansama je i test Geekbench 4, u kojemu je šesterojezgreni procesor ostvario čak 4813 bodova u single-core i 11556 u multi-core testu. iPhone XS prvi je iPhone s 4 GB radne memorije, što ga smješta rame uz rame s mnogim Android flagshipima te iPhoneu XS daje nevjerojatne mogućnosti za multitasking. Iako je kod novog iPhonea sve veće, kapacitet baterije smanjio se s 2716 na 2658 mAh, no zahvaljujući energetski učinkovitijem hardveru, smanjenje baterije nije imalo negativan utjecaj na autonomiju. Najnovija verzija Appleova mobilnog operativnog sustava fokusirana je na brzinu, s bržim animacijama i optimizacijama sistemskih aplikacija kako bi se brže pokretale. Pri korištenju iOS 12 je osjetno brži od prethodnika te uz brzinu novog čipseta čini iPhone XS uistinu najbržim iPhoneom dosad. Za pohranu osnovni model iPhonea XS ima samo 64 GB memorije, koja po Appleovoj tradiciji nije nadogradiva, što će korisnike natjerati da investiraju u model s većim kapacitetom za pohranu.

Kroz oko objektiva

Novi iPhone ima dvostruk sustav stražnjih kamera: glavnu kameru s klasičnom širokokutnom optikom i sekundarnom kamerom s dvostrukim optičkim zoomom. Glavna kamera ima novi, veći senzor i kraću žarišnu duljinu od 26 mm, dok je sekundarna kamera identična onoj iPhonea X. Obje kamere imaju 12-megapikselne senzore i optičku stabilizaciju slike, što je rijetkost jer većina proizvođača samo na glavnu kameru ugrađuje optičku stabilizaciju. Procesuiranje je uvelike poboljšano, tako da i sekundarna kamera unatoč starom hardveru izrađuje bolje fotografije. Fotografije napravljene stražnjim kamerama među najboljima su na pametnim telefonima, s jako visokom oštrinom i superširokim dinamičkim rasponom. Zasićenost boja je ispodprosječna, što fotografijama daje prirodniji izgled od onih napravljenih kamerama konkurenata koji imaju tendenciju prezasititi boje. iPhone XS može snimati video u 4K u 60 fps i super slow motion video rezolucije 1080p u 240 fps. Slow motion video jedan je od aspekata u kojima iPhone XS zaostaje za konkurencijom koja nudi snimanje u 960 fps. Prednja kamera također je identična onoj u iPhoneu X, no zahvaljujući poboljšanjima u procesuiranju, fotografije izrađene prednjom kamerom iPhonea XS daleko su bolje od onih napravljenih iPhoneom X. Sustav kamera iPhonea XS među najboljima je na tržištu i unatoč recikliranju starog hardvera, uspijeva nadići većinu konkurenata. Bez obzira na to jeste li obožavatelj pejzaža ili portreta, iPhone XS će napraviti odlične fotografije.

Testna fotografije

iPhone XS

1

2

3

IZBALANSIRAN: iPhone XS ima širok dinamičan raspon i prirodan izgled zahvaljujući manje zasićenim bojama uz niži kontrast.

S9

4

5

6

ZASIĆEN: Galaxy S9 ima tendenciju dodatno zasititi boje, no bez žrtvovanja dinamičkog raspona podizanjem kontrasta.

MI 8

7

8

9

DRUŠTVENJAK: Vrlo zasićene boje čine fotografije napravljene Xiaomijevim flagshipom idealnim za dijeljenje na društvenim mrežama.

Zaključak

Novi iPhone sve je ono što smo očekivali od modela S prošlogodišnjeg iPhonea X. Iako naizgled dosadan, iPhone XS donosi dovoljno noviteta da unatoč starom dizajnu privuče nove kupce koji će zasigurno uživati u novom flagshipu iz Applea. Cijena od gotovo 11.000 kuna još uvijek izaziva skepticizam, i to s punim opravdanjem jer je to ogroman iznos bez obzira na kvalitetu izrade, performanse i Appleovu dugoročnu podršku operativnog sustava. Savršenstvo ne postoji i tražiti ga je uzaludan zadatak, no Appleov pokušaj u postizanju toga vrijedan je hvale. Appleov iPhoneXS među najboljim je uređajima na tržištu i ako ste čekali našu preporuku kako biste ga kupili, vašem čekanju došao je kraj.

Više informacija

  • Model: iPhone XS
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: Apple
  • Pohrana: 64 GB
  • Memorija: 4 GB
  • Ekran: 5,8“ Super AMOLED, 2436 x 1125 piksela
  • Baterija: Li-Ion, 2658 mAh
  • Plus: Kvaliteta izrade, zaslon, performanse, kamere, Taptic engine
  • Minus: Cijena, nizak kapacitet memorije za pohranu
  • Ustupitelj i cijena: A1, www.a1.hr, 10.699,00 kn
  • SoC: Apple A12 Bionic
  • Dojam: 5
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Apple iPhone XS

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple iPhone XS - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.