Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

Sva tehnologija u jednom paketu

Samsung je prvi već izbacio flagship za 2020. godinu kojim postavlja trendove, pa možemo vidjeti u kojem će se smjeru kretati konkurencija.

Serija “S” kod Samsungovih mobitela predstavlja najbolje što mogu ponuditi korisnicima u toj generaciji, a s vremenom te značajke polako dolaze i u „A“ seriju. Novi „S“ modeli tradicionalno izlaze čim se pojave novi čipovi od Qualcomma ili, ako ste iz Europe, Samsungovog Exynosa.

Verzija koja se prodaje u SAD-u dolazi s najnovijim Snapdragon 865 čipom, dok globalna verzija koristi Exynos 990 čip. SAD dobiva i 5G komponentu sa svakom verzijom, dok se globalni S20 Ultra mogu naći i bez 5G konektivnosti pa svakako provjerite prije kupnje.

Krenimo od zaslona. S20 Ultra ima i najveći zaslon u S20 seriji uređaja od 6,9”. Do prije nekoliko godina tableti sa zaslonima takvih dimenzija bili su standard, no tanji rubovi i potreba za većim zaslonima su nezaustavljivi. S druge strane dobrom dijelu potencijalnih korisnika ove dimenzije ipak neće biti privlačne jer će vam realno biti potrebne dvije ruke za korištenje uređaja.

 

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 1

Rubovi oko zaslona tanji su od onih prošle godine te se sada već omjer zaslona i mobitela podigao na solidnih 90 %. Zakrivljene strane zaslona mobitela nešto su blaže nego u prijašnjim modelima. To je oduvijek bila taktika za skrivanje rubova zaslona, no kako su rubovi tanji, tako i zakrivljenost više ne mora biti ekstremna.

Ova je promjena svakako dobrodošla s obzirom na to da je i presijavanje svjetlosti daleko blaže, to jest gledanje zaslona pod oštrijim kutovima smanjuje svjetlinu jer je zaslon ipak optimiziran za glavnog korisnika, no zakrivljeni su rubovi zato imali dojam slabijeg osvjetljenja.

Zaslon je neprekinut, osim malog ureza na vrhu koji je iz kuta prebačen u sredinu zaslona. Mobitelu daje simetriju, a omogućuje jasnije odvajanje informacija s desne i lijeve strane trake na vrhu. Smatramo da će taj izrez zaslona biti zadnja stvar u mislima korisnika S20 Ultra modela jer ga mi nismo ni zapazili pri konzumaciji multimedijskog sadržaja.

Tehničke karakteristike zaslona još su zanimljivije. Radi se o 1440 x 3200 pikselnom Dynamic AMOLED 2X zaslonu te vas vjerojatno zanima koja je razlika između ovog i Super AMOLED zaslona. Razlika u Super i Dynamic zaslonima je dodatak podrške za HDR10+ reprodukciju sadržaja kod novih Samsung zaslona, a 2X oznaka se odnosi na duplo brži refresh rate.

Novi zasloni tako imaju opciju rada na 120 Hz brzini osvježavanja što onima koji nisu gameri neće puno značiti. Jednostavno rečeno, brže osvježavanje zaslona učinit će sve animacije sustava daleko glađima pri korištenju. No kao i kod rezolucije zaslona, novi uređaj dolazi s postavljenih 60 Hz te FullHD+ rezolucijom.

Korisnik sam mora birati hoće li koristiti višu rezoluciju ili veću brzinu osvježavanja zaslona, ali važno je napomenuti kako obje postavke utječu na rad baterije. Također ih nije moguće imati uključene istovremeno, a teorije oko toga su podijeljene. Dok neki smatraju kako Samsung nije omogućio obje opcije radi trajanja baterije, drugi pridodaju limit Snapdragon čipsetu.

 

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 2

No neki konkurenti imaju omogućene obje opcije na Snapdragonu što znači da problem može biti i Samsungov Exynos procesor koji dolazi u globalnoj verziji.

Dok su prednja i stražnja strana mobitela standardno staklene s Gorilla Glass 6 tehnologijom, rubovi mobitela su aluminijski. Strane mobitela su i najbolji pokazivači koliko je Ultra model „narastao” u usporedbi s ostatakom Samsungove ponude, s obzirom na sve što je u njega trebalo stati.

Lijeva strana mobitela je prazna, dok se s desne nalazi gumb za kontrolu glasnoće kao i za zaključavanje mobitela. Gumbi su aluminijski te imaju jasan klik. Zanimljivo je da se dugim pritiskom više ne nudi gašenje mobitela, već će se dugim pritiskom pojaviti već svima omiljeni virtualni asistent Bixby.

Brzi uzdah i misao „taj šaljivi Bixby” brzo će vas natjerati da iz njega izađete jer za gašenje ili ponovno pokretanje uređaja sada morate dugo držati gumb za smanjivanje glasnoće i zaključavanje u isto vrijeme, barem tri sekunde. Kratki pritisak će snimiti zaslon.

Vrh mobitela ima rupicu za sekundarni mikrofon te utor za dvije SIM kartice ili jednu SIM i jednu MicroSD karticu kako biste mogli povećati pohranu. Na dnu nailazimo na već standardnu postavu, USB C utor za punjenje snagom od čak 45 W kao i prijenos podataka brzinama USB 3.2 standarda.

Tu je i rupica za glavni mikrofon i impresivan glavni zvučnik. Podsjetimo, S linija ima stereo reprodukciju te slušalica također ima dovoljno snage za reprodukciju audio sadržaja, a nalazi se u jedva vidljivom urezu na samom gornjem rubu ekrana i aluminijskog okvira.

 

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 5

Straga je vrlo poslovan i ozbiljan izgled s popularnom i jednostavnom sivom bojom te izbočinom za kamere. Možemo lagano reći, a očito je i na slici kako su kamere postale bezobrazno velike, no razlozi za to su tehnički. Korisnici od mobitela danas primarno žele odlične slike, a za to vam treba veliki senzor.

Za veliki senzor treba vam i velika leća koja nije samo široka, već joj se i debljina povećava. Svemu tome dodajte i periskopsku leću za 5x zoom kameru i dobivate sustav koji jednostavno mora imati dovoljno prostora.

Jednostavno ne može biti neprimjetan pa se mobitel na stolu ponaša poput neravnog... stola. Ispod stakla na sredini mobitela skriva se zavojnica koja ne samo da omogućuje brzo bežično punjenje od 15 W, nego može bežično puniti druge uređaje snagom od 9 W.

 

Kamere, kamere i samo kamere

Samsung se odlučio prestati šaliti s kamerama. U zadnje vrijeme često se za najbolje spominju drugi brendovi, dok Samsung ima vrlo impresivne tehnologije, pa čak i vlastitu proizvodnju senzora. Tako novi Samsungov ISOCELL Bright HM1 senzor ima nevjerojatnu rezoluciju od 108 megapiksela.

Naravno, ovakav senzor daje nevjerojatnu oštrinu i detalje, no ovisan je o dobrom osvjetljenju. Samsung ga može koristiti tako da susjednih 3 x 3 piksela spoji u jedan te omogući bilježenje daleko veće količine svijetla u zahtjevnim uvjetima.

S tom tehnologijom s 0,8 μm pikselom može dobiti jedan veći 2,4 μm piksel koji ima vrhunske performanse i u najzahtjevnijim svjetlosnim uvjetima. Jasno, kod takvog slikanja rezolucija pada na 12 megapiksela što je i dalje sasvim pristojno u 99 % slučajeva.

 

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 3

Omogućeno vam je slikanje i sa 108 megapiksela, no savjetujemo dobre svjetlosne uvjete za idealne rezultate. Moramo napomenuti da u noćnim uvjetima Samsungov softver i dalje voli „izgladiti” neke dijelove slike na što se korisnici žale te su obećali nova ažuriranja kako bi poboljšali konačnu sliku.

Također, slikanje u ovoj rezoluciji daje vam nevjerojatne mogućnosti croppanja tako da su klasične zoom kamere doslovno nepotrebne. Uza sve to ovaj senzor omogućuje i snimanje u 8K rezoluciji. Snimanje u 4K rezoluciji koristi spajanje susjednih piksela kako bi se dobilo više svjetla, a to uzrokuje i manji crop ukupnog senzora. 8K video dobiva se direktno iz pojedinih piksela pa je video osjetljiviji na svjetlo poput 108 MP slika, a crop faktor je zapravo veći nego kod 4K videa.

Ipak u dobrim uvjetima 8K video nevjerojatno je detaljan te omogućuje zumiranje u postprodukciji bez gubitka jasnoće ako vam je kompletan završni video u manjoj rezoluciji od 8K. Ovaj je senzor i optički stabiliziran te ima PDAF, iako smo primijetili da mu treba više vremena za hvatanje fokusa od manjih senzora te ga često zna „loviti”. Napominjemo da će sve aplikacije osim Samsungove kamere glavni senzor vidjeti kao 12 megapikselni sa veličinom piksela od 2,4 μm.

Druga je kamera i dio razloga debljine kućišta i izreza za kamere, a riječ je o periskopskoj kameri koja omogućuje veliki zoom. Periskopska zoom kamera ima optički zoom od x4. Do tog zooma koristi se glavna kamera kada se snimka prebacuje na periskopski senzor. On ima impresivnih 48 megapiksela te se zoom nakon 4x dobiva prvo croppanjem prema sredini senzora, a kod ekstremnijih faktora i softverskom podrškom, iliti digitalno.

 

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 4

Kod snimanja videa maksimalan zoom iznosi 20x što je i dalje vrlo impresivno, pogotovo s obzirom na jasnoću videa. Ozbiljno savjetujemo gimbal ako želite snimati ovom lećom, a idealan bi bio stativ. Druge aplikacije, osim Samungove, nemaju pristup ovoj kameri.

Treća kamera kojoj imate pristup je standardna UltraWide kamera od 12 megapiksela. Odlična je za snimanje videa u kojima želite više toga u kadru, a da pritom nema velikih savijanja subjekta. Kako se radi o nešto slabijem senzoru, slika će biti manje oštra, a kod videa svakako savjetujemo dovoljno rasvjete. Ono što Samsung ne stavlja na ultrawide senzore je bilo kakav oblik fokusiranja pa budite sigurni i da vam je subjekt dovoljno udaljen kako ne bi ispao mutan.

Zadnja kamera služi isključivo kao pomoć kod slikanja i snimanja u „fokus” načinu gdje su subjekti oštri, a pozadine se softverski zamute kako bi se dobio Bokeh efekt. Nije riječ o običnom senzoru kao kod mid-range mobitela, već se koristi napredan Time Of Flight senzor koji daje superiorne rezultate pa čak podržava i video.

Selfie kamera također je dobila puno pažnje, radi se o 40 megapikselnom senzoru koji također spaja piksele te se dobiva jasna slika od 6,5 megapiksela iznimno dobrih performansi i u lošim svjetlosnim uvjetima. Senzor povezuje susjedna četiri piksela te je kompletna slika od 10 megapiksela, a dobiva se ako kliknete na „širi kut slikanja” u aplikaciji.

Kod standardnog načina slikanja selfie slike, mobitel jednostavno reže rubove na 6,5 megapiksela kako bi se izbjeglo savijanje slike na rubovima leće. Ima brz autofokus te podržava 4K@60 fps snimanje za vrhunske rezultate. Kako bi snimke bile dobre i navečer, svakako spustite brzinu na standardnih 30 fps za primjetan boost u svjetlini. To naravno vrijedi i za stražnje kamere.

 

Hardver i senzori

Kada pričamo o unutrašnosti mobitela, dolazimo do malih razlika između verzija za SAD i ostatak svijeta. Naime, SAD dobiva najnoviji Qualcommov Snapdragon 865 procesor, dok ostatak svijeta, uključujući i Hrvatsku dobiva Samsungov Exynos 990 čipset.

 

Screenshot 20200310 104706 AnTuTu Benchmark

Prema našim testovima koje možete vidjeti na slikama, te usporedbi sa Snapdragon verzijom, vidimo da su performanse nešto slabije kod Exynos procesora, no tu razliku korisnici neće primijetiti.

Ono u što nismo sigurni su dodatne napredne funkcije koje Snapdragon SoC-ovi imaju, kao na primjer AI akceleracija. Tako u AI testu klasifikacije slika, stariji Snapdragon 855+ postiže i tri puta bolje rezultate, dok u testu detekcije objekata (auta u prometu), Exynos od Samsunga nije u mogućnosti prepoznati i riješiti zadatak.

 

Screenshot 20200310 104935 AITuTu Benchmark

Na komponentama koje su korisnicima ipak važnije Samsung nije štedio. Model koji mi imamo na testu osnovan je sa „samo” 12 GB RAM memorije te 128 GB pohrane. Pohrana ima potpuno novi UFS 3.0 standard koji nam donosi i nove brzine zahvaljujući kojima na kraju dana i dobivamo mogućnost snimanja u 8K rezoluciji.

Smatramo da će kupci biti nesigurni oko 128 GB verzije jer velike slike i videa zauzimat će jako puno mjesta, no imajte na umu da dobivate utor za MicroSD kartice koje su svakim mjesecom sve jeftinije, pogotovo s obzirom na cijenu mobitela. Iznimno je bitno uzeti dovoljno brzu memorijsku karticu koja na sebi nosi barem A2 te V30 oznake kako bi bila dovoljno brza za ovakav mobitel.

 

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 6

Tu je, ako se odlučite za taj model, i 5G opcija koja će nam donijeti nevjerojatne brzine i nove mogućnosti povezivanja... kroz minimalno još tri godine za glavne gradove. Definitivno se radi o early adopter funkcionalnosti kojoj će trebati neko vrijeme da zaživi.

Ostali standardni senzori za koje obično vidimo rupice oko kamere sakriveni su ispod samog zaslona, efekt za koji se svi nadaju da će uspjeti i selfie kameri u narednim godinama. Ispod zaslona nalazi se i senzor za otisak prsta te s pouzdanjem možemo reći da, kao i sve ostalo, nakon par generacija radi daleko bolje nego kada je tek bio predstavljen.

I dalje je malo sporiji, no preciznost mu je puno veća te se sada može mjeriti s otključavanjem licem. Mnogi će reći da opcija otključavanja prepoznavanjem lica nije toliko pouzdana, no ako niste ministar ili diplomat, smatramo da se ne morate brinuti oko toga da će vam netko lažirati lice.

Sve to napaja ogromna baterija od 5000 mAh koja zajedno sa ostalim komponentama čini ovaj mobitel iznimno punašnim za Samsungov uređaj, a s izbočinom od kamere možete očekivati da će maske za mobitel također dodati cjelokupnom obujmu mobitela.

Napomenimo još da se radi o najnovijem Android 10 sustavu koji donosi brojna poboljšanja na bazi zaštite korisnika od neželjenih aplikacija. Sada pri pokretanju svake aplikacije možete birati kada ona zapravo ima pristup GPS sustavu i sličnim dozvolama.

Iako je Samsung već neko vrijeme imao Night mode, sada je standardan i u Android sustavu. Ne zaboravimo i na Samsungov OneUI 2 izgled sustava koji je ispoliran i korisniku pomaže na svakom uglu, od navigacije jednom rukom do ponude dodatnih opcija kada se nađete u krivom izborniku, a koji nas je spasio traženja u više navrata.

Više informacija

  • Model: Galaxy S20 Ultra 5G
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Mogućnost: 5
  • Cijena: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 10, OneUI 2
  • Procesor: Exynos 990
  • Pohrana: 128 GB UFS 3.0
  • Memorija: 12 GB LPDDR5
  • Konektor: 12 GB LPDDR5
  • Ekran: 6,9” Dynamic AMOLED 2X, 1440 x 3200 piksela, omjer 20:9
  • Stražnja kamera: 108 MP, f/1,8 širokokutna, 1/1.33”, 0.8µm, PDAF, OIS Periscope 48 MP, f/3.5, 103mm (telefoto), 1/2.0”, 0.8µm, PDAF, OIS, 10x hybrid optical zoom 12 MP, f/2.2 ultraširoka, 1.4µm 0.3 MP, TOF 3D, f/1.0
  • Prednja kamera: 108 MP, f/1,8 širokokutna, 1/1.33”, 0.8µm, PDAF, OIS Periscope 48 MP, f/3.5, 103mm (telefoto), 1/2.0”, 0.8µm, PDAF, OIS, 10x hybrid optical zoom 12 MP, f/2.2 ultraširoka, 1.4µm 0.3 MP, TOF 3D, f/1.0
  • Baterija: 40 MP, f/2.2, 0.7µm, PDAF
  • Plus: Svi moderni featuri mobitela stali su na jedno mjesto, uistinu Ultra paket.
  • Minus: Mobitel je ispao teži i deblji od većine Samsungove ponude, Exynos procesor ne može se mjeriti s Qualcommom, pogotovo kada se prodaju po istoj cijeni
  • Ustupitelj i cijena: Samsung Hrvatska www.samsung.com/hr Cijena: 10.499,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.