Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip

Završite poziv u stilu

Samsung je pored svojih mainstream linija uređaja počeo eksperimentirati s raznim dizajnima te su ih pustili na tržište na radost primarno entuzijasta.

Flip Z zadržava dobro nam poznati dizajn standardnog mobitela, no ima mogućnost preklapanja te mu se dužina prepolovi, naravno na račun debljine.No, kako bi cijeli sustav funkcionirao morali su se donijeti neki kompromisi, dok su se otvorile nove mogućnosti koje bi mnogi korisnici mogli cijeniti.

Naravno, kao prvi na tržištu, nosi vrlo... egzotičnu cijenu koja ga brzo izdvaja od ostatka ponude, te ga izjednačuje s najboljom verzijom S20 Ultra modela s kojim se ipak ne može mjeriti s featureima.

 

Samsung Galaxy Z Flip 11

Strana mobitela sa zaslonom na prvu jednaka je svakom drugom mobitelu. Otkriva ju pregib u sredini oko kojega nema dileme. Dok je taj dio zaslona taman, pregib se vidi, a u svakom slučaju se osjeti pod prstima.

No, dok je oko sredine zaslona sadržaj, teško ga je primijetiti osim ako ga baš pokušavate naći. Po nama, činjenica da se osjeti pod prstima kao neravnina ne narušava ukupno iskustvo korištenja mobitela, a konzumiranje sadržaja ostalo je većinom nepromijenjeno.

 

Samsung Galaxy Z Flip 9

Ono što se primijeti su svakako rubovi zaslona koji sada prijelaze s rubova mobitela preko samog zaslona kako bi ga zaštitili te se naravno osjete kod rukovanja, a u samim rubu zaslona i te zaštite naravno nakuplja se prašina koja će na suncu biti i te kako vidljiva.

Mi smo sa sobom nosili krpicu za brisanje čisto radi slikanja mobitela, no pitanje je kako će izgledati nakon mjesec dana brisanja o majicu. Iako mobitel ima više-manje standardne dimenzije današnjih uređaja, deblji rubovi pomaknuli su omjer zaslona na 22:9 što je još uže od Xperijinog omjera od 21:9.

 

Samsung Galaxy Z Flip 6

Standardnim korištenjem razlika se ne vidi toliko, no kada počnete slikati ili snimati te pogotovo kod gledanja videa, ogromni crni rubovi od viška ekrana biti će očiti. Zaslon se vidi impresivno dobro i na suncu bez potrebe za škiljenjem.

 

Čuvajte zaslon

Kako smo već spomenuli u uvodu, zaslon je također zaštićen mekanom plastikom u kojoj će ostati impresivan otisak u slučaju da recimo preklopite mobitel a na zaslonu se primjerice nađe neki kamenčić. Osjetljivost zaslona jednostavno je nešto na što morate paziti.

S druge strane, kada smo mobitel tek dobili svako preklapanje bio je posao s dvije ruke, no nakon nekog vremena shvatiti ćete kako je sustav dovoljno siguran te da preklapanje mobitela postane potpuno normalan potez.

 

Samsung Galaxy Z Flip 2

Stražnji dio monitora sačinjen je od tri odvojena dijela zaštićena Gorilla Glass 6 staklom. U sredini je treći dio koji čuva sam sustav šarke te je kompletno preklapanje napravljeno iznimno precizno, a Samsung je čak implementirao sitne četkice na kritičnim dijelovima kako bi spriječio ulazak prašine u mobitel.

Donja polovica sačinjena je većinom od baterije, sustava bežičnog punjenja te konektora i zvučnika na samom dnu. Gornja polovica ima dodatnu manju bateriju te se ovdje još nalazi Qualcommov Snapdragon SoC, kamere i ostatak hardvera. Dvije polovice povezane su plosnatim kablom koji prolazi s vanjske strane šarke kroz sredinu mobitela.

 

Samsung Galaxy Z Flip 3

Baterija ima 3300 mAh te nam je držala sasvim pristojno s obzirom na sva slikanja koja smo radili. Dobivate i brzi punjač od 15 W. Ostatak hardvera također je impresivan te mobitel koristi Snapdragon 855+, vrhunski flagship SoC koji će biti munjevito brz još niz godina. Uz njega dobivate još 8 GB radne memorije te 256 GB brze UFS 3.0 pohrane pa su sve instalacije brze do točke da je instalacija gotovo instantna.

Od kamera dobivate dvije straga, a riječ je o standardnoj 12 megapikselnoj kameri kakvu je Samsung koristio na svojim uređajima neko vrijeme jer ipak nema dovoljno prostora za napredne sustave koji bi dodali debljinu kako mobitela tako i izreza za kamere što ionako nije cilj ovog uređaja.

Dakle 12 megapikselna glavna kamera ima solidne performanse, no zumiranje će brzo postati mutno. Druga kamera je ultraširokokutna te senzor također ima 12 megapiksela što moramo pohvaliti jer su rezultati daleko bolji od starijih 8 megapikselnih senzora.

 

Samsung Galaxy Z Flip 12

No, večernje slike velike širine imati će slabije performanse. Noćno slikanje može dati nevjerojatne rezultate ako možete biti mirni tih 4-5 sekundi, što se pokazuje poprilično neizvedivim u velikom broju situacija. Selfie kamera ima 10 MP te nudi solidne rezultate, no savjetujemo korištenje glavnih kamera i malenog zaslona straga jer ćete biti puno sretniji rezultatima.

Za kraj, mobitel dolazi s Android 10.0 OS-om te koristi Samsungov OneUI 2 koji je prilagođen za ovakva preklapanja. Čim malo savinete mobitel, sustav se podijeli u dva dijela (ovisno o aplikaciji i implementaciji) te primjerice kod fotografiranja vidite kameru na gornjoj polovici dok se kontrole prošire po donjoj polovici.

Također je daleko jednostavnije postaviti mobitel u poziciji koja vam najviše paše jer šarka nema specifične kutove pod kojima može stajati, već cijeli hod šarke nudi dovoljno otpora da drži mobitel u specifičnoj poziciji.

Više informacija

  • Model: Galaxy Z Flip
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 5
  • Mogućnost: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 10, OneUI 2
  • Pohrana: 256 GB, UFS 3.0
  • Memorija: 256 GB, UFS 3.0
  • Konektor: USB 3.1, USB Type-C
  • Ekran: Preklopni Dynamic AMOLED, 6,7” FullHD+ s 1080 x 2636 piksela (Preklopni ekran: 1,1”, AMOELD 112 x 300 piksela)
  • Stražnja kamera: 2 MP, f/1.8, (široka), 1/2.55”, 1.4 µm, Dual Pixel PDAF, OIS 12 MP, f/2.2, (ultraširoka), 1.12 µm
  • Prednja kamera: 10 MP, f/2.4, 26 mm (široka), 1.22 µm
  • Baterija: 3300 mAh
  • Plus: Jedinstven dizajn i nove mogućnosti
  • Minus: visoka cijena, osjetljivost uređaja
  • Ustupitelj i cijena: Samsung www.samsung.com/hr Cijena: 11.899,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy Z Flip

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy Z Flip - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.